14.06.2026 11:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
33 litra, prvi put
isnogood
Neki komentarč Frown Nista...č Sad Pa nisam bas toliko dobar Grin

Promenjena rasveta.

Umesto stedljivih sijalica:
- Osram Dulux, 15W, 6500K i
- Philips Tornado 20W nepoznate kelvinaze (verovatno 2500K),
stavljene su:
- Osram Dulux Superstar, 21W, 6000K, 1170lm (LUMILUX Daylight) i
- Osram Duluxstar, 14W, 4000K, 750lm (LUMILUX Cool White).

Crvene biljke su sada manje crvene Sad tj. izgledaju kao da su manje crvene, a posledica je zamene Philipsa koji je vrlo verovatno bio 2500K.

Zelja je bila Osram Dulux Superstar, 24W, 6000K, ali ne moze da stane u moj reflektor.

Najvise me zanima da li ce zelena tackasta odreagovati na promenu spektra.
Edited by isnogood on 16.10.2009 00:07

krcko
Tih Philips Tornado ima sa dve oznake , zamenjena je verovatno bila 827 , ućkasta svetlost č . Druga je 865 . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
Aq je sve lepsi,samo ja i dalje mislim da bi trebao da ibacis neki hard,inace ce ovo biti Holandija u 33l.Biljke se lepo razvijaju i ti ih vidim dobro orezujes i odrzavas formu.
Sto se svetla tice ta Philips tornado je bila od 6500k,sigurno, i mislim da nju nisi trebao da menjas,pogotovu sa 4000k.

isnogood
Krcko je u pravu. Ja se nisam raspitivao koje oznake sve nosi Tornado, ali 100% nije 6500. Tornado isijava zutu svetlost, "topliji" deo spektra. 6500K sija belo, belo.
Razlika izmedju sadasnjih 6000 i 4000 se primeti kada se zagleda, a izmedju 6000 i 2700 ili 2500 je drasticna razlika.
Razmisljam da uparkiram jednu od 2-3000 zbog kolorita...
Edited by isnogood on 16.10.2009 10:29

kojot
Nisam sretao Tornado od 2700k,ali dok sam imao tzv.warm white cabomba mi je bezala od nje savijajuci se ka dayligth sijalici-bejase ruzno!!!

isnogood
Evo ga Tornado

isnogood
Kojote, ja sam na pocetku. Svaki dan mi se belezi kao rekordan po kolicini biljne mase Grin
Mozda kada se zasitim, tj. upoznam sa biljkama i postignem optimalne boje istih (experimentisanje sa prehranom) pocnem da razmisljam o rezervisanju prostora za neki hardscape.
Dzaba crtanja kad sam fasciniran rastom, ponasanjem i upoznavanjem sa biljkama Shock
Mada, ovo sto imam u akvarijumu sam donekle upoznao. Spreman sam za jedan aq dimenzija 90x40x45 (40=visina) samo nemam prosotra za isti SadSadSadSadSadSad Mislim da tacno znam kako bi zapoceo sadjenje i organizaciju biljaka. Ali ima vremena, doci ce i taj trenutak kada ce osvanuti gore pomenuta dimenzija u mom domu. Do tada mi se cini da ce biti - Holandeze in da house! Cool

Elem, ako neko ima kakav predlog, tj. svoje vidjenje neka zbori glasno i jasno. Nemam bas mnogo sagovornika na temu biljni akvarijum medju ljudima u svom okruzenju.
Edited by isnogood on 17.10.2009 00:09

pesavranjanac
nisam citao temu ali video sam slike ,Applause, jedna od primedbi da su ti ribice prevelike za 33l pozz

kojot
ako ja imam prostora u ovom mom stancicu za 170l imas i ti sigurno!!!

isnogood
@ pesavranjanac - Ksifoi su dosli kao omladina, i kad ove zenke porastu definitinvo ce biti tesno za njih. Mozda se vrate u domovinu ili u jedan drugi aq od 120l. Ramirezi su bili neizbezni. Nisam mogao gospodju da ubedim da je minimum 50l. Ako nista imacu jos jedan razlog za pronalazenje mesta za veci aq.
@ kojot - iznajmljen stan, ali sa gazdinim namestajem koji je @*#&$^&@#& Angry Jedva sam napravio prostor za sto za kompove, a dete radi domaci na trpezarijskom stolu. Sad Ali i dalje razmisljam gde i kako barem 2x veci aq od ovog. Ovaj naravno ostaje.

isnogood
E da se svi malo Lecture Lecture Lecture !!!
Sinoc sam sedeo do 5 sati ujutru i trazio mesto za veci aq.
Nasao sam ga Grin

EDIT: Kaze Daweed sramota ga sto nije sisao.... Hihihihihii
isnogood attached the following image:
dsc05847lowres.jpg

Edited by isnogood on 19.10.2009 00:47

Dusan79
AU JBT!!!!! Izvin'te sto psujem, al' JBT mnogo mi se ovo dopada. Pride sto nema harda, a stvarno lepo izgleda. Vidi druze, ako ti provodis toliko vremena pored aq, to je dobar znak da ides u dobrom pravcu, ili drugim recima, tebi se sve ovo dopada cim ti toliko dzozdzis pred i oko aq!
Odlicno, neverovatno brz napredak, novi talenat je otkriven Smile

Smile Smile Smile

paleoglodit
Napredak ti je galopirajuci a fotka prelepa. De der skini tu opremu pa ponovo fotkaj. Bice za naslovnuApplause
Ako nista drugo (nema nekog definisanog scape-a za sada) jaaaako je prijatno za oko.
Usput, uzeh i ja dva ramireza. Onako2 bombasticna mala. Nisam siguran jel sam se zeznuo da li je par jer kad ih je trebalo savatati pogubise boje i skupise peraja i ispadose svi isti a jos su mali.Sad
Saznacu kasnije.....Sad

zander
Ba jako lepo izgleda Thumb up Boje biljaka su kao da si ih minkao Cool

Moglo bi to uskoro i na naslovnu ih kakvi su sve akvarijumi bili moe i ovaj da prođe Grin Wink xexexe, ala naravno Wink

dexter
Lepo izgleda,ne previse uredno sto je bas po mome ukusu.Mislim da je malo previse riccije po povrsini.Trebao bi i Alternatheru da pomeris u zadnji plan,ona je prevelika za taj deo i prekrupna.Koliko vidim rupa u sredini bi bilja idealna za nju.

I da menjaj ribe,naravno ako hoces,prevelike su za ovog malisu.

Ovo je moje vidjenje za trenutno stanje,mozes ai ne moras da ga prihvatis Grin
Edited by dexter on 20.10.2009 09:08

www.aquaplants.org
isnogood
Juce, odmah posle slikanja palo sisanje. Sve je posadjeno ponovo, tj. zgusnuto, osim Bacope u HMa koji idu u komsijski aq sutra ujutru. Tako da novo slikanje ide za za nedelju dana, pa cu, za svaki slucaj, da povadim opremu napolje. Ironija je to sto sam vadio sve napolje (flter, CO2 crevo i grejac da bi ih ocistio) ali nisam slikao bez istih elemenata. Neukusan, ups, neiskusan mladic Smile
Alternanthera ide pozadi, desno iza Rotale, a levo od Star grassa (zamerke uvazene, tj. dosle kao kuraz a moje namere). Inace nju zelena tackasta, na toj poziciji, dosta "napada" pa cu je, osim pomeranja u zadnji plan skoliniti i od direktnog svetla.
Ludwigia repens ce biti smestena desno od Egerie Dense.
Riccija se gaji... da bi se gajila. I ona, tj. deo ide u komsiluk, a deo je namenjen za jedan pokus. Deo naravno ostaje da se gaji Smile
Ribe ce u veci Aq. Pocele su pripreme i nadam se da ce do n.g. da isti osvane kod nas. 80x40x40cm. I u njemu ce biti samo americki ciklidi. Slazu se sa biljkama, a meni su mnooogo drage ribe. Imao sam prilike da se upoznam i sa africkim i oni me fasciniraju, ali oni i biljke - tesko.
Drago mi je da si i ti Dexter dao komentar jer tvojih 500l a la Holandeze su za mene neverovatni. To je ono sto cu da posedujem kad porastem! Inace, HM koji se uspesno mnozi je iz tvog aq.
Hvala na lepim komentarima i sugestijama. A najvise hvala na pritisku za veci akvarijum!

paleoglodit
Pazi ako cistis aq pa povadis opremu, ne mozes odmah slikati.
Bolje je da sacekas nekoliko sati ili dan da se ponovo izbistri voda ako si nesto zakalamutio tokom ciscenja.Wink

isnogood
Paleo, kod mene je cista voda (sad ispade da se hvalim) kao da je nema.
Zamuti se samo ako krenem da vilenim i krenem da cistim Egeriju jer se po njoj skuplja stroka. Inace vadjenje filtera, CO2 creva i grejaca ne muti vodu ni malkice.
Ja ne usisavam, a i da zelim ne znam kako bi to radio. Za mene rade 10x apple snail i 6x malezijac. S vremena na vreme zamutim vodu manuelno (mlacenje po dnu) posle ciscenja filtera. Tada se digne djubre, a filter odradi svoje.
Inace i za ovaj novi aq planiram unutrasnji motorni jer je procedura ciscenja extra jednostavna, a posao odradjuje perfektno!

@Dusan79 - u proseku 1h akvarijuma dnevno i eto srece za mene Smile Nedeljom 3-5h.

EDIT: Pogostemon koji je shtektao raste sada lepo. Stari listovi su propali, ali su novi krenuli lepo. Biljka se adaptirala i sada raste.
Glosse ima 3x vise s tim sto su prvi listovi propali.
Ostaje mi samo problem zelene tackaste koja je neumoljiva. Ima neko kakav savet po pitanju tog smora od algeč Ajde staklo, no sto napada spororastuce biljke.
Edited by isnogood on 19.10.2009 23:45

dexter
isnogood je napisao:
Alternanthera ide pozadi, desno iza Rotale, a levo od Star grassa (zamerke uvazene, tj. dosle kao kuraz a moje namere). Inace nju zelena tackasta, na toj poziciji, dosta "napada" pa cu je, osim pomeranja u zadnji plan skoliniti i od direktnog svetla.

Sklanjanje Alternathera-e sa direktnog svetla i nije naj srecnije resenje,njoj bas treba przenje.A sto se tice tackaste trebao bi da se pozabavis zasto je imas u Aq.

Ako mozes povecaj nivo P u Aq.jer je manjak tog elementa najveci uzrocnik tackaste alge.

www.aquaplants.org
paleoglodit
isnogood je napisao:
... Tada se digne djubre, a filter odradi svoje.

Na to djubre mislim.Mislim neka cestice koje se uskovitlaju kada se brlja po aq.Ne kazem ja da ti je prljava voda Grin nego uvek se neka prasina digne kad se kopa i cupa i trimuje. Zato kazem sacekaj da filter to pokupi, sta je da je, pa onda slikaj.WinkSmile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,023 jedinstvenih poseta