14.06.2026 06:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Midnight Sun
kisleon
Većina bilja noću kad ne koristi CO2 akumulira ga u sebi i čeka dan da ga iskoristi. Ni ja ga ne gasim i nemam problema ni sa čim, samo gledam da mi drop cheker bude u zelenom.

isnogood
EM ventil opravdava svoje postojanje samo kada je, kao kod Krcka, povezan na pH kontroler.
Ako eli da tedi pređi na energetski efikasniji filter, zameni rasvetu na akvarijumu za energetski efikasniju, izoluj prozore i vrata, inkadescentne sijalice po kući zameni tedljivim ili LED sijalicama.
Na CO2 neće utedeti neke velike novce.

SnikS
Nisam nabavio EM zbog ustede co2 vec zbog reaktora da se ne bi nesto zakomplikovalo kada nestane struje a co2 i dalje ide i puni reaktor,i hteo bih da probam da nocu ne dodajem co2 vec da tada sa samim gasenjem rasvete i co2 palim vazdusnu pumpu da vidim kako ce da se ponasaju biljke.Da li takvim procesom nece da se pravi oscilacija pH jer zadnji put kada mi je pao pH pobio sam preko 500 kozica za nocččč

krcko
Nadam se da se razumemo u jednom, a to je da je promena pH logaritamska progresija. Promena za 1, nije samo ta jedinica nego 10x veći skok, za 2-100x veći skok...Karakteristična pojava pH oka kod ivih organizama u Naim akvarijumima je nagla promena za samo 0,2, pa ako do nje dođe, Mi lepo sve potamanimo, to se i Tebi desilo. Moj kontroler radi u celodnevnom reimu u opsegu promena od 0,8, nisam dozvolio da ta promena bude čak ni 1, to u rasponu od 24h postepenih promena ne utiče na ivi svet.

Pozdrav
Edited by krcko on 16.11.2011 08:13

http://www.adsrs.org/
Passenger
Evo sada sam proverio kolika je ta razlika u mom slucaju, nakon gasenja uvece u 11h svetla i CO2, sada se upalilo u 12h i pH je izmeren sondom iznosio 7.68, a ja sam podesio da regulisanjem CO2 bude oko 7. Sada se polako ubrizgavanjem CO2 vraca na zeljenu vrednost. Promena od 0.2 se desi verovatno i kad tek prikljucite ili raskacite bocu, pa nisam siguran da to ubija zivi svet u aq. Moguce da gresim, ispravite me.

To je dakle u mom slucaju odstupanje 0.7, sto za sada nisam primetio da ubija ni kozice ni ribice a biljke odlicno rastu.

@isnogood, u mom slucaju razlog za ustedu CO2 nije ekonomske prirode, vec sto me mrzi da svakih 30 dana skidam bocu i nosim je na punjenje, jer mi tacno toliko traje boca od 5 kg na aq od ~650l.

krcko
Izgleda ne pričamo o istom, celodnevno kolebanje, koje je postepeno, moe biti i 2, to je čest slučaj kod svih koji nemaju kontroler. Reč je vie o tome da naglim obaranjem pH vrednosti, moemo dovesti do pH oka.
Paljivim čitanjem Bobanovog teksta, uočićemo i sve zavisnosti puferskog kapaciteta i zavisnosti pH. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
SnikS
Sada ste me totalno zbunili...Through wall
Da li cu sa ovim EM ventilom time sto ce da gasi co2 tokom noci necto poremetiti u aq i da li da kombinujem kiseonik preko noci a co2 za vreme fotoperioda ili da ne povezujem EMččč

zander
Nemoj ga povezivati, neka radi CO2 non stop, moj savet samo... Wink

SnikS
samo..ččč ili da ga povezem ali da nema veze sa fotoperiodom vec samo da sluzi kada nestane strujač
Edited by SnikS on 16.11.2011 12:40

zander
To drugo mi je ok varijanta, ja ga nebi iskljucivao na tajmer... Jedino za povezivanje sa pH kontrolerom sto kaze isnogood, ali i to samo u varijanti da imas meksu vodu...
Edited by zander on 16.11.2011 12:44

Bozinke
Najbolje resenje kad nestane struja nema sta.
Edited by Bozinke on 16.11.2011 17:14

SnikS
Interesantno zapazanje-3 dana nista nisam dodavao u aq ni makro ni mikro samo radi co2,bez prekida.Crveno bilje odlepilo koliko je crveno izvuklo je maximum ,eleocharic poludeo,cuba takodje,Aromaticu nisam do sada video da ima tako jaku crvenu boju.Ali krenula zestoko tackasta po staklu i Cladophora u HC-u i EleocharisučččMoj zakljucak je da mozda nekada treba napraviti pauzu sa mikro i makro elementima u EI sistemu da bi biljke izvukle skoro sve iz vode pa onda pokrenuti ponovni proces ,probacu sada sa manjim dozama da vidim kako ce da se razvija situacija sa algama,mada tackasta je uvek prisutna jer sam lose izmerio gramaze za k2so4 i za kh2po4 kada sam pravio rastvore jer nisam imao elektronsku vagicu.
Edited by SnikS on 18.11.2011 20:05

zander
Ja sam to zapazanje vec jednom napisao u ovoj temi.
Da, ali mislim da je Gjuro primetio nesto drugo... Onda kada ne nadjubri akvarijum perling mu je jaci nego onda kada ga nadjubri... To je u prvoj recenici napisao

Ja sam tako nesto slicno primetio u svojim akvarijumima. Biljke nekada kao da periodicno bolje reaguju na 'cistu' vodu, onda dolazi period kada traze nesto vece koncetracije svega u vodi i zatim opet dolazi period gde uzivaju u 'siromasnoj' vodi... To sve samo ako pratim po perlingu ili po rastu i izgledu biljaka..
Edit: Naravno odgovor ne znam

Recimo drzis samo nitrate na 5ppm, biljke polako nesto kao napreduju, zatim predjes na 25ppm NO3, situacija opet ista. Vratis na 5ppm ili uopste nista ni ne dodajes i onda krene kao ludo... Koliko sam primetio mnogim biljkama kao i da smeta stalno nadjubrena voda ali periodicno kao da zahtevaju da se to ipak malo nadjubri... Eto, ukratko cisto neko moje zapazanje....

SnikS
Hteo bih ovo crvenilo da podelim sa vama Beer
SnikS attached the following image:
sdc14694.jpg

SnikS
..
sdc14696.jpg

SnikS
...
sdc14707.jpg

SnikS
....
sdc14700.jpg

SnikS
I malo zelenila Wink
sdc14724.jpg

SnikS
Pronadjite ko se kamuflirao sa granama Smile
sdc14725.jpg

SnikS
.
334.jpg

Edited by SnikS on 20.11.2011 17:42

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,462 jedinstvenih poseta