|
Blic i aqua-macro-fotografija
|
| froger |
Posted on 18.08.2012 08:50
|

član
|
Odlicna fotka. Kolko ja vidim tu ne moze mnogo da se ide napred.
Sum si sredio, a on je bio glavni nedostatak.
Ajde da malo cepidlacim. Mislim da cela fotka moze da ima nesto bolju ostrinu.
Mozes malo da poguras sarpen:

Na nedovoljnu ostrinu kod makro fotki u akvarijumu utice nekoliko stvari.
1. Objektiv
U tu tvoju Sigmu se neki kunu, a ima ih i koji je jako pljuju. I ako je deklarisana kao macro ipak je to zum objektiv pa pretpostavljam da zaostaje u kvalitetu za mnogim objektivima fiksne zizne daljine, a posebno makro objektivima, kad je u pitanju makro.
Ako te ne mrzi probaj sa nekim starim objektivom fiksne zizne daljine prevrnutim naopako. Pretpostavljam da ces dobiti bolju ostrinu. Za testiranja ostrine ne treba fotkati ribe u akvarijumu nego neku mrtvu muvu ili biljkicu sa finim dlacicama.
Tomas Shahan, tip koji fotka pauke i bubaske koristi prevrnut objektiv a fotke su mu ludilo.
http://www.flickr...rser/sets/
Evo i linka na Youtube-u gde objasnjava svoju tehniku fotkanja:
http://www.youtub...qRn3at0H60
2. Debljina stakla od kog je uradjen akvarijum
Staklo treba da bude kvalitetno i tanko. Neki koriste za prednje staklo - staklo od starog skenera
3. Ugao pod kojim se fotka
Treba teziti da je ugao pod kojim se fotka blizak uglu od 90 stepeni. Pri tom treba pazti i na odsjaje u staklu.
4. Ribe treba da budu blizu prednjeg stakla
Za fotkanje je zgodno imati posebno skockan akvarijumcic sa pregradom koja drzi ribe blizu prednjeg stakla
Evo i jednog linka sa interesantnim tekstom o fotkanju riba u akvarijumu:
http://www.alfani...oto_v2.htm
Edited by froger on 18.08.2012 08:56
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.08.2012 10:16
|

Administrator
|
za nove informacije, sta drugo reći 
Za mene su do sada bile uzor fotografije (aqua-macro, jer sam samo to i gledao) Hristo Hristova. Verovatno si ih vec vidjao na netu, evo recimo opet jedan LINK.
Nije mi nikad bilo jasno kako je moguce sa objektivima za koje on kae da je koristio (EF 50 mm/f2.5 Compact-Macro and EF 50 mm. f/1.8 II) napraviti takve fotografije, a evo sad uz tvoju pomoc mogu da predpostavim u čemu je jedino mogao biti fazon.
Toliko 'ući' u predmet sa objektivom ine daljine 50mm, sa minimalnom udaljenosti za fokus od 20-ak cm i dobiti takvu otrinu je jednostavno nemoguće. Ali eto moguće je ako se zna znanje, kao i u svakoj drugoj oblasti...
Objektiv od jeftinijih da kazem, uz malo 'budenje' i dobija se zapanjujuci efekat - kazem ovo namerno jer je takva stvar i u akvaristici bar ovoj biljnoj, uz malo znanja i sa manje para moe svata lepo da se napravi...
Ostaje da učimo i isprobavamo i dalje i akvaristiku i fotografiju Hvala jo jednom  |
| |
|
|
| froger |
Posted on 18.08.2012 11:14
|

član
|
zander wrote:
Objektiv od jeftinijih da kazem, uz malo 'budenje' i dobija se zapanjujuci efekat - kazem ovo namerno jer je takva stvar i u akvaristici bar ovoj biljnoj, uz malo znanja i sa manje para moe svata lepo da se napravi...
Naravno, znam za Hristova. Bugari su jaki po pitanju kili riba, a i Hristo je tu aktivan. Imaju kili klub koji redovno pravi izlozbe, Todor Meckov je jos 1996 izdao knjigu o kilicima, Kiril Kardasev po Africi juri Nothobranchiuse...
Evo jos jednog foruma gde je Hristo (Aquasaur) aktivan, a bavi se fotkanjem akvarijuma:
http://www.aquati.../forum.php
Pre desetak godina kad sam prekinuo da se bavim akvaristikom za mene su idoli za fotkanje riba bili Hans Joachim-Richter, Max Gibbs, Jaroslav Kadlec...
zander wrote:
To mi treba. S malo kinte dobar biljni akvarijum.
Planiram da namontiram manji akvarijum sa biljem i kozicama, a o biljnom akvarijumu veze nemam, pa sam planirao da otvorim temu ovih dana, da me malo posavetujete.
Edited by froger on 18.08.2012 11:28
|
| |
|
|
| katjusa |
Posted on 18.08.2012 11:23
|

Administrator
|
Odlicna fotka zander 
Jos, ako bi uklonio onaj zuti list  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.08.2012 13:57
|

Administrator
|
E sad, a ja sam taj zuti list bas namerno stavio da bude prirodnija atmosfera  
Mozda jedno glupo pitanje. Ako bi uzeo recimo objektiv "Canon EF 50mm f/1.8 II" i hteo da ga okrenem za makro fotkanje koji bi mi tu prsten ili prelazni prsten ili adapter ili kako li se to tacno zove... trebao ako ide na aparat Canon 400d?
Na prednjem delu objektiva sam jos i video da pise precnik objektiva i to mi je jasno, tako verovatno pise na svakom objektivu, ali nem' pojma koji je precnik na telu aparata... |
| |
|
|
| froger |
Posted on 18.08.2012 17:06
|

član
|
To je opticki odlican objektiv. Ako ga vec imas, mislim da bi i bez prevrtanja objektiva uz makro prstenove dobio odlican kvalitet fotki. Makro prstenove koji imaju kontrolu autofokusa i blende mozes da nabavis u Fotodiskontu:
http://www.fotodi...ana-1.html
Ako nemas objektiv onda ti kupovina i prstenova i objektiva izadje prilicno, pa bi mozda bolja investicija bila kupovina makro objektiva.
U firmi Moneta imas veliki izbor adaptera i slicnih zafrkancija, ali mislim da su trenutno na odmoru.
http://moneta.rs/...o=reversal
Ono sto je problem kod preobratnih prstenova je da nemas kontrolu autofokusa i blende. To znaci da bi sa Canon-a morao da skines objektiv sa pritvorenom blendom. (Pritisne se crno dugmence sa donje strane objektiva, pa se skine objektiv).
Osim problema sa automatikom fokusiranje kroz pritvoren objektiv je tesko jer se slabo vidi.
Prevrtanje objektiva sam ti pomenuo kao alternativu za tvoj objektiv. Imas da nadjes za desetak evra dobre polovne objektive za stare film aparate, ili jos bolje pozajmi od nekog za probu. Obrati samo paznju da moze da im se rucno zatvori blenda.
Zatvori blendu, pridrzavaj naopako okrenut objektiv i pukni par probnih fotki. Onda istu stvar fotni tvojom Sigmom i uporedi rezultate. Ako mislis da si nesto dobio na kvalitetu onda kupi adapter.
Koliko ti je debelo staklo na akvarijumu u kom fotkas ribe?
Obrati paznju i na to da ti objekti koje fotkas ne budu daleko od prednjeg stakla akvarijuma.
Vidim po stvarima koje radis na forumu da si perfekcionista, ali su ti fotke i ovako dosta dobre. Nisam siguran dali ima potrebe da se mnogo zezas da bi dobio malu razliku u kvalitetu. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.08.2012 23:46
|

Administrator
|
U svakom slucaju planiram da uzmem jedan makro objektiv za mog Canon-a.
Prvo mi je kao nesto u planu bio objektiv Tamron SP AF 90mm f/2.8, ali sada cu ipak jos malo razmisliti za cega da se odlucim jer do sada nisam znao za te fazone o kojima smo u ovoj temi pricali.
Za te pare umesto Tamrona bi mogao uzeti Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro i uzeti posle jos odgovarajuci 'reversal adapter' i kasnije mozda i 'extension tube' i zezati se sa makrofotografijom.
Od objektiva ja imam samo zoom objektiv Tamron 17-50mm i taj mi lepo radi posao za slikanje frontalnih slika akvarijuma, za aquascaping i 'postizanje dubine' ako je to potrebno sirokougaoni objektivi su super.
Fotke koje sam predstavljao u ovoj temi su uglavnom sa Nikona D90 i Sigme17-70mm, taj aparat smo dobili nas nekoliko sa foruma na poklon od Katjuse, pa da te ne buni to.
Veceras mi je aparat upravo stigao opet u ruke pa cu sa njim i objektivom "Nikon AF 50mm f/1.8D" isprobati ono sto si mi predlozio
Ova poslednja kozica je uslikana kroz 4mm staklo, ribe i Amano kozice su slikane kroz 8mm, zavisi u kojem akvarijumu se sta nalazi. Staklo mora da bude perfektno ocisceno i to sto kazes objekat mora da bude sto blize prednjem staklu to je jasno  |
| |
|
|
| froger |
Posted on 19.08.2012 00:07
|

član
|
Ne znam kakav je taj Nikon 50mm, ali pretpostavljam da je OK. Probaj ga sa makro prstenovima sa i bez prevrtanja, pa uporedi i Sigmu.
Opet da naglasim za testiranje nemoj da juris zivuljke po akvarijumu. Nadji nesto staticno sa finim detaljima pa postavi u akvarijum. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 19.08.2012 02:01
|

Administrator
|
Evo napravih par fotki na brzinu, ovo bi bilo moje prvo iskustvo sa ovom tehnikom fotografisanja. Koristio sam Nikon AF 50mm f/1.8D okrenut i postavljen na telo aparata iz ruke, i zatim postavljen na extension tube od 20 i od 36mm.
Na 36mm se jako gubi dubinska ostrina sto se najbolje primeti sa trece fotografije... Zanimljivo iskustvo, a naravno moze sve ovo i mnogo bolje, ovo je bilo na brzinu...
@froger, imas pivo za ovo, sad ce neko od administratora da trkne po jedno ladno 

...malo mi je i staklo bilo mutno kod ovog probnog slikanja. |
| |
|
|
| froger |
Posted on 19.08.2012 09:17
|

član
|
Ovo izgleda dosta dobro. Naravno tu se sad treba izboriti sa umom. Na tim uvecanjima je polje dubinske ostrine izuzetno malo, jo ako blenda nije zatvorena... Tu blic mnogo pomae.
Probaj ti tvoju standardnu postavku samo koristi mesto Sigme17-70 tu pedeseticu normalno okrenutu, sa prstenovima i blicem. To bi trebalo da radi dosta dobro.
Opet, bez probnih fotki - isti objekat fotkan sa različitim postavkama je teko doneti zaključke.
Ja bih ubrao neku batensku biljkicu koja na cvetu ili listovima ima finih dlačica stavio bih je u akvarijum pa probao razlicite postavke. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 21.08.2012 00:05
|

Administrator
|
froger wrote:
Probaj ti tvoju standardnu postavku samo koristi mesto Sigme17-70 tu pedeseticu normalno okrenutu, sa prstenovima i blicem. To bi trebalo da radi dosta dobro.
Kako si rekao tako sam i probao 
Nadam se da ce kad tad jos nekom ova tema pomoci da napreduje u fotografiji, bar upola koliko je meni... 
Evo kako to sada izgleda sa obrisanim staklom i malo vise truda...

Ova mi se jako svidja 

|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 21.08.2012 00:25
|

član
|
sta reci  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.08.2012 07:09
|

Administrator
|
E ove fotke iz poslednjeg posta stvarno su otisle u neku novu foto dimenziju - sve do jedne....
Bravo - trud se isplatio!  |
| |
|
|
| froger |
Posted on 21.08.2012 08:12
|

član
|
Leleeee. 
Ne bih comentaris'o.
Siroma' Hristo ima da se penzionise.
Vidi kozicama brkove.
Edited by froger on 21.08.2012 08:31
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 21.08.2012 15:59
|

Administrator
|
Ako nije tajna, ja bi imao par pitanja!
Jel si slikao u RAW-u?
Koiko si jo dorađivao slike?
Da li si sve prstenove koristio, bez autofokusa, ili samo one dve tanje?
Sve ove fotke sa kit objektivom?
Gde i kako si blic postavio, poto su slike stvarno vrh!?
 |
| |
|
|
| zander |
Posted on 21.08.2012 16:27
|

Administrator
|
Nisam slikao u RAW-u.
Ove poslednje slike su malo obradjivane u acdsee-u, crop, sharpness, exposure, noise, od svega po malo pa pogledam kakav je efekat, ali nisam neki strucnjak za obradu.
Samo sam koristio 'prsten' od 36mm i objektiv "Nikon AF 50mm f/1.8D"
Evo recimo ova fotka:
f/14, 1/200sec, ISO-250

Ili ova, koja nije bas uspela ali se vidi da je riba u dosta brzom pokretu...
f/14, 1/160, ISO-800

To su mi slike sa kojima nisam bas bio nesto zadovoljan. Evo i ova...
f/14, 1/125, ISO-250

Dosta je bitna stvar dobro postaviti blic i sve ostalo sto je pisao froger u ovom postu. |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 21.08.2012 16:54
|

član
|
Mislim da su ove fotke super, ali ako mislis da treba vise i bolje, samo napred.
Pitanje za Frogera koliko je i da li je stalking tehnika primenljiva u akvaristici, tj. kod riba koje se mrdaju. Davno sam citala o tome i gledala klipove. Videla sam primenu na nekom satu, pa cak i na insektima.
Kolike su sanse da recimo Hristo Hristov koristi tu tehniku s obzirom da su mu fotke kristalno jasne od glave do repa? |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 21.08.2012 19:24
|

Administrator
|
Bane HRISTOV Sta reci samo tako nastavi  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 21.08.2012 23:40
|

Administrator
|
Jedna za kalendar 2013. godine 

Kolike su sanse da recimo Hristo Hristov koristi tu tehniku s obzirom da su mu fotke kristalno jasne od glave do repa?
Kod onih slika riba u pokretu ne znam bas kako bi mogao koristiti stalking tehniku, a opet mu je ostrina celog objekta uglavnom dobra, tj dubinska ostrina. Mislim da tu dosta pomaze to sto moze da slika sa maksimalno malim otvorima blende i samo tu dobija na DOF-u jer mu se moze jer koristi 2 blica odjedared... Sta znam  |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 22.08.2012 06:06
|

član
|
Dlakava ti ova koza. 
Nisam mislila da ih juri kad uhvate zalet, nego u situacijama gde riba pozira. Navodim njega kao referencu za dobru fotku i primere primene tehnike na insektima. 'Ajd' da se preciznije odrazim.
Koliko je tehnika uopsteno primenljiva u akvaristici. Slikanje akvarijuma sa razlicitim fokusima, slikanje biljke ili staticne ribe? Koliko je tehnika generalno efikasna za slikanje objekata pod vodom?
Nadam se da sam bila konkretnija. Drazesnih li cari neverbalne komunikacije.
Mnogo mi se svidja tema. Skljocajte, pa javljajte rezultate. Sve fotke su za kalendar.  |
| |
|