14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Crvene biljke i Fe
Miti
Al 25% fe 75% sto bi znacilo da sa jednom elektrodom mozemo obezbediti nas aq na duze vreme.

nene
Ako mogu da sumiram (ljudi koji su ucestvovali i koji su citali neka me isprave)
1. Totema moze i dobar je izvor gvozdja
2. Moze bilo kakav rastvorni oblik gvozdja (biljke ce iskoristiti sto god im ponudite samo razlicitom brzinom)
3. Wuxal fe je dobar izvor koji se moze naci kod nas i bice mu posvecena zasebna tema
4. Ako ekser zabijen u drvo resava biljku problema za Fe onda nema razloga da ne turimo mali deo oksidovanog (zardjalog a i ne mora samo ce duze trajati) eksera pod koren biljke.
4. Moze se koristiti i elektroda za varenje mislim da ne bi trebalo biti problema da se odvoji Fe2O3 od opiljaka Al
ako sam nesto izostavio ili zakomplikovao smoa recite ispravljam
Pozz Nene

nene
Extra Miti onda je racunica prosta ako ostavimo elektrodu preko noci u limuntusu onda bi trebala da izgubi 75 % svoje mase. A moze i da se izmeri elektroda pa da se potopi u limuntus (bez mrvljenja) da odstoji malo vremena (recimo 2-3 dana) pa se posle izvadi osusi i izmeri razlika u masama je rastvoreno fe a ako znate zapreminu rastvora limuntusa koji ste sipali znate i koncentraciju fe a posle su racuni laki.
Opet ponavljam mozda nije najednostavnije ali mi se jakoooo dopada ovo sa elktrodom za varenje
Pozz Nene

zander
Anboy, citiram prvu rečenicu sa Krckovog linka: "Cela priča je verovatno sa stanovita prosečnog akvariste previe kompleksna ali ja ću se truditi da na to jednostavniji način kaem ta imam u vezi sa tim...".
Da se nebi zbunjivali ljudi koji ipak čitaju sve sa foruma, najbolje je da pročitate taj tekst. akvaristikaorg.rs

A akterima ove teme Lecture nemojte previe da lutate, jo nismo razjasnili neke stvari i niste se sloili oko taloga Fe u vodi... Oko Glukonata i Wuxal Fe se jo i moe izvući zaključak.
...Helat Edta do kog nivoa pH je stabilan i ta pored pH jo utiče na njegovo rasturanje... Neki link, PDFč
...I vratite se malo na talog Fe. Nene napii tvoje miljenje zato misli da nije u obliku oksidač
Edited by zander on 26.11.2009 00:57

zander

I za kraj, moje miljenje, neke biljke će doći do tog gvođa čak i iz eksera, ali mnoge koje gajimo trae lake dostupno i stalno prisutno dvovalentno Fe kako ne bi pokazale znake hloroze. Jednostavan primer, biljka kao to je Cryptocoryna u istom akvarijumu ne pokazuje znake hloroze iako biljka pored nje, npr Blyxa Japonica vene jer nemoe da dođe do Fe... U stanitima u kojima rastu razne biljke imaju načine na koje su se prilagodile da bi preivele. Tako da nemoemo zapostaviti neke stvari i govoriti uopteno, uzmite Toninu, Mayacu, Syngonanthus pa joj dostavljajte Fe sa Tothema ampulama, Wuxalom, CSM+B, Ferrom... i to bi bilo to, a pored njih će neka kripta ili čak i Blyxa cvetati od sreće....

nene
Through wall...Helat Edta do kog nivoa pH je stabilan i ta pored pH jo utiče na njegovo rasturanje... Neki link, PDFč
...I vratite se malo na talog Fe. Nene napii tvoje miljenje zato misli da nije u obliku okidač[/quote]

dakle potpuno se slazem sa Zanderom i zato sam taksativno naveo ono napred. Dakle Zander prijatelju sto se tice Fe oksida u baznoj sredini se oni jako lako prevode u hidrokside (koncentracija OH- jona je povisena) i kao takvi prave koloide. U kiseloj sredini (visak H+ jona ) se fe nalazi u slobodan kao 2 ili 3+ (vecinom kao fe3+). dakle ovo je kada je on sam tj oksid u baznoj odnosno kiseloj sredini. O oksidima gvozdaj se moze procitati u svakoj knjizi hemije mislim da cak to ramatraju i u knjigama za osnovnu skolu. Sto se tice mojih knjiga iz neorganske hemije ja sam ih davnoooo poklonio jer nemam mesta za njih i za sve knjige iz Biohemije koje mi trebaju skoro svakodnevno. Ionako mi soba lici na stampariju. Evo jedan link gde ima reakcija fe oksida ali nije centralna tema to premda se moze potkrepiti ono sto sam rekao
http://helix.chem...ne%202.pps

E sada ako sam koliko toliko razjasnio slucaj sa oksidom prelazim na pitanje o heliranju.
dakle EDTA kompleks Fe je stabilan od recimo pH 5 pa do 14 (nisam siguran da je bas 14 jer tada moze doci i do hidrolize same EDTA ali je sigurno do 9). E sada ovo bi bilo super super kada bi mi u aq vodi imali samo EDTA i Fe ali na zalost nemamo. Iz toga kompleksa ga moze isterati fluorid (malo verovatno bar dok kod nas hlorisu vodu premda na zapadu je fluorisu), fosfati toga ima i zato KH2PO4 u kucnoj varijanti ili PO4- ko ga kupuje dodavati razdvojeno od gvozdja. Ovo je takodje i jedan od razloga zasto se ne pravi mix micro i macro elemenata, dakle moze ga izvuci i H2S i talozi Fe u obliku sulfida (vec smo to pricali H2S nastaje kao produkt anaerobnih procesa u podlozi, dakle procesa bez prisustav kiseonika), e sada ono sto je sigurno zanimljivo moze ga izbaciti i Ca2+ jon a toga dao bog imamo kao i Mg 2+ jon i toga imamo. Nisam nabrojao sve sto ga moze naterati iz kompleksa vani ali mislim da sam pobrojao za nas najvaznije faktore. Nije strasno ako ga katjoni (Ca i Mg) izbace iz kompelksa on ce ostati lako dostupan biljkama. Mislim da sam odgovorio na sva pitanja a ako je ostalo nesto sto sam preskocio samo me resetujete i vratite nije nikako problem
Da sumiram ja smatram da su za gvozdje (govorim iz ugla biljaka) opasni fosfati i sulfidi a da ostale oblike koji se javljaju u aq biljke mogu koristiti lakse ili teze ali ce se izboriti sasvim sigurno
Pozz Nene

nene
e da za sada smo na hemiji kada predjemo na fiziologiju biljaka onda cemo pricati o principima usvajanja gvozdja. Potpuno je tacno da je svim biljkama potrebno fe i tu dileme nema. E sada razlicitim biljkama je potrebna razlicita kolicina gvozdja a razlicite biljke potpuno razlicito znaju sa Fe. Naime neke su mnogooooo strucnije od drugih da ga uzmu pa makar i iz nezardjalog eksera dok drugima treba cinculirati sa dvolantnim i sve na tanjir. To je sada sve povezano sa tim odakle je biljka ako je iz vode gde ima dovoljno gvozdja ili joj je lako dostupno u podlozi to je ona razmazenija po pitanju gvozdja i zahteva lakse usvojive oblike. Ako je iz podrucja gde ima jako malo gvozdja i mora i za to malo da se bori i da ga izvlaci korenom iz raznoraznih minerala i jedinjenja koja ga ne daju bas na izvolte ta ce da koristi i NIKLOVANI EKSER Grin
dakle nadam se da nisam previse otisao u off ali me Zander inspirisao
Red card
Edited by nene on 26.11.2009 01:30

zander
Lepo si napisao. Nego, koliko si siguran za ovo to kae:
E sada ako sam koliko toliko razjasnio slucaj sa oksidom prelazim na pitanje o heliranju.
dakle EDTA kompleks Fe je stabilan od recimo pH 5 pa do 14 (nisam siguran da je bas 14 jer tada moze doci i do hidrolize same EDTA ali je sigurno do 9).

Jer ja imam ovaj podatak. Za svaki element crvena linija pokazuje do kog je pH stabilan Edta helat sa kojim mikroelementom. A ima prikaz i za ostale helate. Slika je već bila u nekoj od tema na sajtu ali evo da je ponovim i ovde.
zander attached the following image:
edta.jpg

biobiofizicar
Malo sam izmenio naslov teme i dodao Fe kao kljucnog igraca u ovoj prici...
Pozdrav

nene
druze ne mogu reci da mi nema smisla grafik . Ja sam stabilnost kompleksa rekao iz glave ali sokirann sam uskom stabilnoscu kompleksa gvozdja bas sokiran ali ajde pusti mi koji dan pa cu pitati pametnije od mene. Znam da je sa Ca najstabilniji i ali da je tolika drasticna razlika bas sam sokiran ajde proverit cu pa javljam.
pozz Nene

kojot
Sto se oksida tice moze se reci da situacija izgleda ovako:
Gvozdje oksid se u vodi nalazi u hidriranom obliku taj oblik pravilno napisan izgleda ovako-

2Fe+4H2O = Fe2O3(H2O)+3H

Ne mogu reci da Nene nije u pravu,ali isto tako ne mogu reci ni da ja gresim,nadam se da ce Nene da se slozi sa ovom reakcijom!
Takodje sam nasao i neku relaciju Fe-CO2-H2O - gde isto tako nastaje
Oksid gvozdja a kao nusprodukti ugljenik(C) i vodonik(H)

nene
Evo nasao sam neki link i zaista pise da je nestabilan recimo preko 6,5. Ima vise uslova za stabilnost i mislim da odgovaraju stanju u aq.

http://www.grower...20iron.pdf
Pozz Nene

nene
Kojote slazem se ali veruj mi samo je pitanje ko kako i koliko pravilno pise oksid Fe u vodi.Okside smo zavrsili ako se i vi slazete.
Ono sto sam ja sokiran je koliko je EDTA jaka kiseline i zato ovo pomeranje kompleksa Fe prema kiselom regionu. Kao sto sam rekao davno bese moja analiticka pa sam zato pogresio ali i dalje mi tu nisu bas ciste stvari pa cu malo da produbim moje znanje o kompleksima Fe (do sada me nisu zanimali) i ako pogledate bolje grafik koji je Zander poslao vidi se da se Fe kompleksi ne ponasaju kao kompleksi ostalih metala ali ajde kada skontam sta je i zasto je tako pisem ovde naravno
Pozz Nene

zander
Bilo bi stvarno dobro da dođe i do te informacije.
Na grafikonu stoji da je granica pH 7. Mada sam čuo da je neko čitao negde na netu da je i to mnogo i da je granica tu negde oko pH 6,2.

to znači, ono to sam rekao jo na početku, da dodati helirano Fe (Edta) znači imati ga u vodi (česmovači, ne mislim na RO) samo nekoliko sati ili čak i nekoliko minuta Smile Sve ostalo, to se posle desi u vodu je apsorbovanje neheliranog Fe, u nekom od jedinjenja koja ste vas dvojica spominjali (ti i Kojot). Ako je tako...
Sa RO vodom izdri verovatno jo koji sat due...
Edited by zander on 26.11.2009 09:52

nene
Zanderu nema sanse da su dva razlicita izvora informacija pogresna a govore o istoj stvari. Fe-EDTA je stabilan do nekih 6,5 pH ali kao sto sam napisao Fe iz tog kompleksa moze da istera dosta stvari pa je mozda to razlog njegove slabe stabilnosti zapravo jeste jer ga isteruje Ca iz kompleksa a Ca imamo koliko volis. Na onom grafikonu koji sam poslao se vidi da je kompleks stabiniji u mekoj vodi (dakle ja mislim da smo i ovo apsolvirali). Izvinjavam se sto sam odvalio pH stabilnost kompleksa ali verujte da sam njome sokiran i moram videti zasto je takva (mislim na kiseliji deo skale tj. zasto gvozde EDTA ima najnizu ph vrednost tj stabilnost)
Dakle moram pitati nekoga ko se tim bavi pa cu izneti nejgov odgovor ovde naravno. E d situacija se malo popravlja ukoliko su svi elementi helirani (videti grafik) ali mislim da oni misle svi elementi koji su u rastvoru a to kod nas nije ni blizu slucaj ali mozda ipak malo utice ako se dodaje potpuno helirani mix microlelemenata.
Pozz Nene
Edited by nene on 26.11.2009 10:01

zander
Moda ovaj PDF malo pomogne.
http://www.grower...20iron.pdf

I da im maznem jedan printscreen sa tog PDF-a Wink
zander attached the following image:
edta1.jpg

Edited by zander on 26.11.2009 10:33

kojot
evo linka gde ljudi pisu o tome da li je bolji Fe-glukonat ili EDTA
link
Ja jos uvek citam prepiske ovih ljudi i sigurno da se mogu izvuci dobri zakljuci,nadam se da vas nece mrzeti da iscitate ovo!!!
Radi se o upotrebi ovih helata u akvarijumskim uslovima!!!
Edited by kojot on 26.11.2009 11:11

pesavranjanac
Nisam citao bas temu ali od prilike znam o cemu je rec. ja ne ubacujem u aq bas nikakvu hemiju ali koju god biljku sa zelenim listovima zasadim u svom aq ona posle neko vreme dobije crveniju i jacu doju , a kad posadim crvenu biljku ona je kao da sam je farbao :redcardShockvaj crveni karton je bled za moje crvene biljke SmileThumb uppozz

kojot
Peso to je zbog tvoje carobne podloge!!!Thumb up

nene
Zander druze linkovali smo isti link (pogledaj moju poruke pre) i mene je zabrinuo isti deo koji si ti izvukao i dodao u postu. Dakle stvari sa helatima , kompleksima Fe stoje za sada kod mene ovako. Danas sam pricao sa ljudima koji se bave tom vrstom hemije i zaista Fe kompleks nastaje od 1,5 pH (govorimo o EDTA kompleksima) i stabilan je do nekih recimo7 (mnogo zavisi od uslova sta sve ima u sistemu, temperatura i mnogo jos stosta), dakle sve u svemu pocinje da se "raspada" na niskim pH vrednostima zbog prelaska gvozdja u gvozdje hidroksid (kazu da pocinje da nastaje na pH vrednostima preko 4,5) ali i to jako jako zavisi od uslova. E sada sto me je iznenadilo kazu da je fe-EDTA jako jako stabilan komplekse cak stabilniji od Ca-EDTA ali u uskom opsegu pH vrednosti. E ja nisam bas njih najbolje razumemo i zato sam dovukao kuci par knjiga na tu temu i mislim da cu se baciti u ponovno ucenje neorganske sa fokusom koji bi kompleks nama najvise odgovarao. Citam i ucim komplekse gvozdja pa cu da iznesem sazvakano

Kojote sada cu prvo da procitam link koji si poslao deluje mi jako zanimljivo.
E da molim vas kada se zavrsi ovo o Fe da se svi prebacimo i damo doprinos temi i razjasnjavanju glutaraldehida u temi koju je otvorio Krcko. Unapre hvala

Pozz Nene

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,090 jedinstvenih poseta