14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Mini-fini
biobiofizicar
Sa scaperskog stanovista najvise me nervira desni cosak uz zadnje staklo. Nesto sam pokusavao, ali jos nisam zadovoljan. Taj trougao uz zadnje staklo treba nekako napuniti biljkama. Ovo sto sam uradio grancicama i ne zadovoljava me previse...

Naknadni edit:
Ih prelomih stranicu. Ostadose fotke detalja i riba na predhodnoj.
biobiofizicar attached the following images:
dsc05743aa.jpg dsc05742aa.jpg

biobiofizicar
Evo trenutnog stanja bez ulepsavanja.
Ribe i biljke su zivko i zdravko, malo se pojavila alga, ali nije strasno, nekako se uklapa u scape...Nooo
Sve je i dalje u bonsai varijanti rasta. Trebalo bi malo da usisam napred, ali kako to uraditi u ovakvoj mikro zapremini. Stiphodon i puzevi struzu drvenariju, pa otuda nesto vise piljevine i otpada u akvarijumu, sto je verovatno i razlog pojave algi uz nesto vise direktnog suncevog svetla koje u prepodnevnim casovima dohvati akvarijum.
biobiofizicar attached the following image:
dsc06112aa.jpg

Slovenski1000
Ma ovo je spakovano ko beba u pumpers. Applause

Vlada991
Slovenski1000 wrote:

Ma ovo je spakovano ko beba u pumpers. Applause

Lepo receno. Rofl

biobiofizicar
Lepo je spakovano, ali eto placam danak sto nisam oribao stene kada sam ga prepakivao pre 3 meseca. Ipak kao sto rekoh alga je jos uvek pod kontrolom i ima je samo na ona 3 neoribana kamena. Sada je kasno za ribanje a da se sve ne rasturi, tako da ako alga resi da ozbiljnije preuzme akvarijum sledi vadjenje i ribanje uz lagano preslagivanje.

biobiofizicar
Ova postavka sigurno neće doiveti bolje dane. Vliki deo drvenarije se dezintegrisao, alge su konstantno prisutne - kontrolisano, ali nerviraju, ima dosta prljavtine od raspada drveta...
Postavka je izdrala dobrih 4 meseca i guraće ona jo, ali teko da će biti za neko reprezentativno slikanje.
I ako se moe reći da je 4 meseca za nano postavku u 6 litara solidan ivotni vek ipak sam navikao na due.

Ako bih se pitao gde sam pogreio na početku rekao bih sledeće:
-Nisam dobro dezinfikovao hard od predhodne postavke, pa su algi od starta bile prisutne zakačene na hard
- Zbog toga sam ubacio i algare (stiphodon i dunavske nerite) koji su drljali alge, ali su i strugali drvenariju, to je povećalo količinu otpada na dnu.
- Stari hang-on se pokvario, a ja sam stavio bar 3 puta manji misleći da će i on odraditi posao, ali nije ga odradjivao tako dobro kao stari. I to je dovelo do povećanja količine djubreta na dnu.
- Priznajem da sam u par navrata bio i lenj kod zamene vode i kod dolivanja isparene i dodavanja ECa, pa se stvorio i taloni sloj kreča uz gornji rub akvarijuma.

Sve u svemu akvarijum sa svim stanovnicima je i dalje ivko i zdravko, deluje pomalo ofucano, ipak je bioloki stabilan, i dalje je solidan ukras na stolu, drvenarija (to to je ostalo) se istumbala, ali ćao fotkanje...

Kada nahvatam malo vremena prepakovaću ga ijopet...

Evo jedna bez ulepavanja Nooo
dsc06284ab.jpg

biobiofizicar
I posto ne verujem da ce u buducnosti biti novih fotki ove postavke ostaje mi samo da okacim kao tacku na "i" jos jednu fotku iz ranijeg perioda malo doradjenu u PS (obrisao sam cevku filtera).
Tek da zasladim malo - greh je da pricu o ovoj postavci zavrsim sa onom predhodnom fotkom... Wink
dsc05743ac1127.jpg

biobiofizicar
Ovo aquascapersko ludilo koje me je uhvatilo zadnjih mesec dana i intezivnije slaganje kamena nateralo me je da i kod kuce malo poradim na akvarijumima. Oprobaću se malo sa minimalističkim Iwagumijima i verovatno ce tu biti opet neki kameni cvetovi i picevi na gore. Sta da se radi - upao sam u tu antigravitacionu kamenu fazu..I don't know

Naravno da sam počeo od ovog estolitarskog malca - već mu je debelo bilo vreme za sredjivanje.

Za vikend sam ga ocistio, u Ponedeljak napunio. Ovaj put ga teram od nule sa crnom podlogom i u Iwagumi stilu, ali cisto da se zna da je zivko i zdravko i da su sve ribe u njemu opstale evo lagano ovih nekoliko godina i bez grejaca i bez redovnih zamena vode, i kad upari do pola. Neverovatno izdrzljiva zivina ovi Borarasi, a i stiphodon se pokazao...
Bombona ribe za naniće... Thumb up

Ukratko sve je tu: Gomilica kamenja, podlogica, plastična kutijica od kolača pribline veličine akvarijumskog dna da se malo vrti na suvo i isprobavaju varijante jedno par dana, kao i da se vidi ta moe da se smesti u stakalce od ovih ipak ne tako malih kamenčića.

Isprobano par varijantica, odabrana jedna ne preterano natrpana kamenjem i koja zasigurno moe da se smesti u staklo.

Ribice privremeno prebačene u koficu, akvarijum opran, sredjen, nasuta podloga, stavljeno kamenje, sve potopljeno, vraćena stara voda i stari filter (malo propran), putene ribice.

I sve to na ovih par fotki..
151220141570ab.jpg mixrad1_1.jpg mixrad2a_1.jpg 151220141587ab.jpg

ZliBrka
O da, da.. Vidi se da si dosta trenirao u zadnje vreme! Wink
Bas mi se svidja kako si ga slozio!

biobiofizicar
Hvala. Vezbalo se , vezbalo....Wink

Jedna fotkica sa malo drezgice tek da malo zazeleni, malo da napravi senkicu, malo da pomogne cikliranju...

Inace ubacio sam jos par fotki. Ogledalski odraz postavke, i jednu zezanciju u PSu tek da vidimo kako bi izgledao kameni cvetić sa "laticama" od ove postavke.

Koja vam se postavka čini prihvatljivijom: originalna gde svo kamenje gleda na levo ili ova koja je odraz u ogledalu.

To je malo stvar i do oka posmatrača (uticaj vodećeg oka), i do kulturolokih navika (zapadna civilizacija čita s leva na desno) i do uticaja raznih hemisfera mozga na percepciju...

Ba me interesuju odgovori.

Nekako je većina mojih postavki sa fokusom na desnoj strani, ali sada kada gledam ovu ogledalsku postavku ona mi je iz nekog razloga jača. Naravno nije moguće samo jednostavno okrenuti kamenje u akvarijumu poto njegova tekstura i oblik diktiraju izgled...
161220141598aa4a.jpg 161220141598abc.jpg 161220141598ab.jpg

krcko
Originalna. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Malo za poredjenje veličina. Upaljač i akvarijum u istom kadru...Wink
161220141601aa.jpg

biobiofizicar
Evo skoro 3 meseca kasnije i dalje ivko i zdravko. Stiphodon i dalje prekopava dno i iskopao je 2-3 pećine ispod velikog kamenja, a manje kamenje redovno zatrpava i odtrpava... Uglavnom je negde ispod kamenja, u podlozi i nema anse da ga nahvatam, a i svoje algarske zadatke uopte ne obavlja. Ko bi reko da tako mala ivuljka pravi toliko tumbanje, tim pre to se mnogo veći stiphodon u velikom akvarijumu uopte tako ne ponaa. Podlogu ne pipa, a razbi se od struganja kamenja i panjeva. Ista su vrsta. Moda su mujak i enka, pa se različito ponaaju u vezi obaveza oko domaćinstva....
img_20150311_162225c.jpg

plavsic88
Stvarno lepo Smile
Kao da je to potrebno isticati. Smile

biobiofizicar
Evo skoro 4 meseca od formiranja akvarijum izgleda 90% isto kao i prvog dana i to uz minimalno odravanje (zamena 2 litra vode sedmično). Bilo je dilema da li ili ne rasturati hard kako bi se nalovio nevaljali stiphodon kopač i kako bi se podloga malo zakitila biljčicama i mahovinama. Ipak ovaku ultra stabilnost akvatičkog sistema ovako male zapremine treba ispotovati, pa sam se odlučio da ga pustim da i dalje traje ovakav kakav je. Tim pre to ovakva inverzna postavka sa zelenim gore i golim dole ima nekog meka, a i idealno odgovara trenutnim stanovnicima, posebno sa crnom pozadinom i spolja crnim zasenčenim bočnim stranama.
Kada smo kod stanovnika tu su pored onog stiphodona i predstavnici porodice Boraras: dve vrste B. Urophthalmoides i B. Maculatus, jedna beba gupika i domaći puevi Theodoxus danubialis uz Malezijce.

Zapremina 6 litara, ime Vriskić i trenutna fotka ista kao početna (na alost mobilnim poto su mi sve fotoaparate odneli). Ma nek on ivi dugo, dugo uz to manje potrebe da se po njemu prčka...
vriskichas.jpg

kisleon
Jako lepo si sloio mini fini, ovo kamenje super izgleda. Meni ovaj B. maculatus vie liči na B. naevus.

biobiofizicar
Sve je moguće. Evo slika istih riba od pre 3 godine kada su bile mlade i lepe. Moda pomognu oko identifikacije...

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_8565a800.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_8567a800.jpg

Icethunder
Isti akvarijum imam,samo je naalost suvCry
Znajući za veličinu istog lepo si ovo spakovaoThumb up

kisleon
Da, to je naevus, najmanja i najlepa ribica. enke su tako ućkaste boje, muijaci su crveniji. B. maculatus je za nijansu dua u telu i kao da ima manju crnu tačku.

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Honey/IMG_7249.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta