|
Koja je i kako protiv nje
|
| KBDNK |
Posted on 29.06.2009 23:38
|

član
|
Daweed, imao sam neslavan pouaj sa lisicama. U medjuvremenu sam se dao u ručno čićenje pa je sada znatno bolje. Inače, na onoj količini algi koje sam imao trebao sam da imam čitavu armiju algara (moda 100-ak) i čisto sumnjam da bi neto uspeli. Lisice koje sam imao su inače uglavnom jurcale kao blentave a da napadnu na alge jo malo pa nikako. Gupike ih satiru jer ih ne hranim ničim... . Te gupike su verovatno "samohrane" . Imao sam i 20-ak kozica ali to je kao da očekuje da 3 mia pojedu slona. trebalo bi im izmedju 2 i 4 godina da to postignu. Posle sam čuo da lisice ne jedu tu vrstu algi a lisice su jedini meni dostupni algari za biljni aq tako da...Ne, ja ne kaem da od njih nema nikakve koristi ali ipak je najveća korist od ručnog čićenja, uskladjivanja svih parametara vode i spremnost da istraje u borbi. Moda sam ja očekivao da nemam alge a da pri tom ne radim nita na ručnom čićenju. Tek kasnije su mi Rasta i deep blue rekli da i oni ručno čiste alge, a ja sam mislio da to niko ne radi osim pacera početnika i neznalica gde ubrajam sebe.
Uostalom pogledaj nekoliko postova ispred ta je napisao Rasta. Ko bi rekao da je onaj aq imao takve probleme.
Nikada neću da zaboravim kada sam jedne večeri promenio 25% vode, ugasio svetlo i seo ispred aq...a alge rastu li rastu iako je svetlo ugaeno. Ubedjen sam da su za tih 20 minuta porasle duplo. Tek kasnije je neko (čini mi se blue) napisao da je pogreno crevom vaditi vodu radi zamene jer se vade hranljive materije iz podloge u vodu. Posle sam menjao vodu tako to sam kofom vadio vodu i neuporedivo je bolje.
Isto tako nisam siguran da je preterano česta i velika zamena vode delotvorna ili da je bitno povećavati protok unedogled odnosno preko neke granice...ali nisam spreman da oko toga polemiem s bilo kim jer ovde ima dosta ljudi koji su dosta isključivi u svojim konstatacijama tako da...
U svakom slučaju daweed hvala na saučeću u mojim brigama i borbi i hvala svima koji su uzeli učeće u ovoj temi i time doprineli ne pobedi ali poboljanju stanja. Situacija je sada neuporedivo bolja i kako je bilo, ovo sada je pesma...ma kakva pesma ovo je sonata. Jo malo pa mogu da kaem da sam nekako reio problem jer je prolo 5 dana od zamene vode, novih algi nema odnosno ima ih ali u jako malim količinama. Za ovih 5 dana su se javile alge koje sam ranije dobijao za jedno prepodne. Aq je ipak omatoreo, ne verujem da se zaciklirao kako treba (zbog toga i traim neku sliku filtera) ali nadam se da će biti bolje.
PS daweed, nije ti valjda filter pukao prilikom pokuaja da ga slika jer sam ja to traio .
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 30.06.2009 00:21
|

član
|
Pozdrav svima! Od samog pocetka pratim MBA, a tvoju temu, KBDNK, s velikim interesovanjem. Ja sam pravi pocetnik kad je "biljna akvaristika" u pitanju, ali su me tvoje ocajanje i iskrenost u nekoliko navrata, moram da priznam, slatko nasmejali (nemoj pogresno da me razumes - to nije bio podsmeh)...
Pokusacu da ti otklonim sumnje i da te razuverim u onom segmentu koji se odnosi na filtraciju - to sto si ti golim okom video u svom (ili nekom drugom) filteru jesu bile PLANARIJE, ili pljosnati crvi koji su sasvim sigurno bili pokazatelj loseg kvaliteta vode i(li) preteranog raspadanja otpadaka organskog porekla u njoj i sl. To sto ih vise ne vidis, svakako je dobar znak - ili se kvalitet vode poboljsao ili si ih ucmekao cestim izmenama vode svezom (ne prijaju im vise konc. hlora); takodje ih i mladj zivorotki klopa u slast... Sve u svemu, nitrifikacione i sl. bakterije zasluzne za filtraciju vode ne mozes videti golim okom, kao ni bilo koju drugu bakteriju jer su jednocelijski organizmi...
Edited by afrika on 30.06.2009 00:37
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 30.06.2009 00:37
|

član
|
Afrika, ovo na ta ja mislim nisu crvi sigurno. To su pre kao naslage prljavtine na staklu, braon boje i ima ih dosta. Ja sam rekao 4-5 mm ali ne mora da znači jer moe da bude i due, da se medjusobno dodiruju, da izgledaju kao neka ara...teta to nemam priliku to nigde da slikam i da pokaem na ta mislim.
I jo neto. Nije ovo moja tema. Ovo je tema svih nas, ovog foruma...Istu takvu temu sam pokrenuo i na drugim forumima ali se tamo nije razvila neto posebno...Svi koji su pratili i prate ovu temu su napredovali barem malo...kao i forum u celosti...
Pozz |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 30.06.2009 00:48
|

član
|
Pa, nista, onda sam pukao u prazno. Ili su u pitanju naslage "finih" necistoca (izgledaju poput prasine ili paucine), ili braon alge, ili ko zna sta... Bakterije nisu sigurno i nemaju veze s formiranim filterom i uspesnom filtracijom... |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 30.06.2009 08:14
|

član
|
nekako ovo vie ne vodi ničemu...
5 strana bez reenja problema sa totalno suprotnim miljenjima i različitim stavovima i vie ne zna o čemu i kako da razmilja. jedni kau dobra je podloga, jedni da nije (ja sam na strani da nije), neko kae radi ponovo, neko da ne dira (ja bi ga davno rasturio) itd.
iko rasturi sve i ponovo bez takve sulude podloge... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 30.06.2009 12:57
|

član
|
Ziko ja mislim da ti je akvarijum odavno zacikliran i to sigurno nije problem.Naravno da je svakodnevna izmena opterecenje za koloniju bakterija i ja to ne bih nikad radio.Zbog toga a i zbog lenjosti. B
akterije NE mozes videti golim okom nego samo naslage prljavstine koja je ako tako izgleda nepozeljna sto rece Deep Blue na nekoj drugoj temi...: Vazno je redovno cistiti cevi i filter od takvih naslaga. Naravno prstenje neces cistiti ako ga ima 
Mislim da su kod tebe uzroci u nepotpunim i meni nejasnom nacinu djubrenja (i bez ikakvog uvida u koncetracija makro i mikro)a mozda i u podlozi.
Edited by paleoglodit on 01.07.2009 18:08
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 30.06.2009 20:20
|

član
|
Ljudi, kako je bilo sada je vie nego ok. Za sada neću rasformirati aq a za kasniej ćemo videti. Vodu nisam menjao 5 dana i za sada ne vidim potrebu za tim jer nema algi...dodue povremeno isčupam neku paučinastu i to je to...
Slaem se da ovo ne vodi ničemu jer ima mnogo oprečnih miljenja ali za sada je stanje ovakvo i vieeću kako će se odvijati na dalje.
Sledeći set up će biti sa inertnom podlogom u svakom slučaju...
Pozz svima |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 01.07.2009 14:52
|

član
|
KBDNK je napisao:
Ljudi, kako je bilo sada je vie nego ok. Za sada neću rasformirati aq a za kasniej ćemo videti. Vodu nisam menjao 5 dana i za sada ne vidim potrebu za tim jer nema algi...dodue povremeno isčupam neku paučinastu i to je to...
Slaem se da ovo ne vodi ničemu jer ima mnogo oprečnih miljenja ali za sada je stanje ovakvo i vieeću kako će se odvijati na dalje.
Sledeći set up će biti sa inertnom podlogom u svakom slučaju...
Pozz svima
paucinasta je od prihrane cim se zazbuna nece biti ni nje,barem ce je biti dosta manje.
Edited by deep blue on 01.07.2009 14:58
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 01.07.2009 22:18
|

član
|
Na prvoj strani ove teme je slika aq od 05.06. a evo sada posle 25 dana kako izgleda.
Napominjem da aq sada nisam spremao za slikanje pri čemu mislim na isključenje power head-a brisanje stakla (zelenih tačkastih algi i neto prakastih niti sam čistio one končaste).
Iako sam prole nedelje bacio polovinu omanjeg lavora listova koje samisekao jer bili su napadnuti algama vidi se evidentno da je bilje napredovalo...barem u pogledu količine. Jedino to sam u medjuvremenu dosadio je ova polisperma u levom zadnjem uglu.
Pozz
KBDNK attached the following image:
Edited by KBDNK on 01.07.2009 22:27
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 24.07.2009 20:34
|

član
|
Ne mogu a da se ne pohvalim.
Prolo je 24 dana od prole fotografije. U međuvremenu sam nabavio CO2 odnosno uspeo sam nekako da napunim bocu pa sam od 14.07. počeo da dodajem CO2...i od tada je počelo sve nabolje.
Onu crnu algu nisam čistio ali se sama povukla. Ima je jo malo na nani ali ona kao da ne obraća na nju nikakvu panju već izbacuje 2 lista nedeljno.
Malo je nerealno reći da je tajna uspeha samo u CO2...ipak je trebalo uskladiti sve parametre. Kako se to radi je ipak teko objasniti ukratko ali isto tako nije dovoljno reći "povećaj svetlo" ili "povećaj CO2" ili "smanji djubrivo" ili sl.
Hvala svima koji su uzeli učeća u raspravi i onim koji su me kritikovali ali i onim koji su mi duvali vetar u leđa kao to je Deep blue, pre svega.
Trenutno imam samo pomalo paučinaste alge koja se lako čisti i zelenu tačkastu ukoliko smanjim fosfor na nivo ispod 0,4 ppm dnevno.
Djubrim DIY djubrivom N 5,7 ppm, PO4 0,38 ppm, K 7,3 ppm i Fe 0,05 ppm svakodnevno. Svetlo 59 lm/l, fotoperiod 5-2-5, CO2 oko 2 m/s, zamena vode ispod 10 % nedeljno...
Počeo sam i ribice da hranim jer vie nema algi. Od ribica imam samo gupike i 2 okota jedne molike.
Pojedino bilje raste oko 2 cm dnevno. Perling raskoan. Jedino to me buni to je ova rotala koja se vidi na slici na sredini desno izgledao "cvilavo". Od gvođa je dobila crvene vrhove ali je "cvilava", "ispoćena". Ni presadjivanje na otvorenije mesto nije pomoglo.
Počinjem da razmiljam o trimovanju pa ne mogu da verujem sam sebi.
Pozz svima
KBDNK attached the following image:
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 25.07.2009 02:54
|

član
|
Pozdrav druze.... Drago mi je da se stanje konacno stabilizovalo... Ali ne znam dali je aparat u pitanju ili si mnejao svetloč Ovo mi ne deluje kao t5 sa 8icom, a mozda i gresimč |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 25.07.2009 09:03
|

član
|
daweed je napisao:
Pozdrav druze.... Drago mi je da se stanje konacno stabilizovalo... Ali ne znam dali je aparat u pitanju ili si mnejao svetloč Ovo mi ne deluje kao t5 sa 8icom, a mozda i gresimč
Ovo je 4 x T5HO54w/865 na 330 l. Tu nita nije menjano.
Slikano je uvuče aparatom Canon power shot A550 bez blica i stalka sa ugaenim svetlom u prostoriji. Izabrao sam nekakva ručna podeavanja ali detalje tih podeavanja ne znam da objasnim iako ih vidim u "properties". Photo shop i nemam niti znam da koristim.
Pozz |
| |
|
|
| bobi |
Posted on 15.03.2013 22:22
|

član
|
Staghorn alge rastu kao dugačka samostalna vlakna koja zajedno obrazuju strukturu sličnu granama. Ova alga se razvija neposredno ispod izvora svetlosti, razvija se i na biljkama i na opremi. Posle nekog vremena Staghorn alga svojim razvijanjem počinje da podseća na mahovinu, dobija takvu formu pa je mnogi na prvi pogled i meaju sa mahovinom. Jedina dobra strana ove vrste alge je ta to nakon perioda razvijanja alga staje sa razvojem i ostaje na tom nivou, ne iri se dalje velikom brzinom dok je uglavnom taj nagli rast i ekspanzija odlika drugih vrsta algi. Vlakna mogu da se proteu po povrini ili u jako tekom slučaju mogu da prekriju list biljke, u tom slučaju dolazi do toga da napadnuti list biljke odumire.
Za pojavu ove alge uz jak intezitet svetla potreban je i visok nivo amonijaka, to nam je ujedno i dobar pokazatelj loeg kvaliteta vode u naem akvarijumu. Bitno je znati da riba Crossocheilus siamensis moe uspeno da odava ovu vrstu algi na prihvatljivoj količini. Najbolja metoda za suzbijanje Staghorn algi je da u akvarijumu imamo brzorastuće biljke i da redovno vrimo kontrolu nivoa nitrata |
| |
|
|
| bobi |
Posted on 15.03.2013 22:33
|

član
|
bobi wrote:
Staghorn alge rastu kao dugačka samostalna vlakna koja zajedno obrazuju strukturu sličnu granama. Ova alga se razvija neposredno ispod izvora svetlosti, razvija se i na biljkama i na opremi. Posle nekog vremena Staghorn alga svojim razvijanjem počinje da podseća na mahovinu, dobija takvu formu pa je mnogi na prvi pogled i meaju sa mahovinom. Jedina dobra strana ove vrste alge je ta to nakon perioda razvijanja alga staje sa razvojem i ostaje na tom nivou, ne iri se dalje velikom brzinom dok je uglavnom taj nagli rast i ekspanzija odlika drugih vrsta algi. Vlakna mogu da se proteu po povrini ili u jako tekom slučaju mogu da prekriju list biljke, u tom slučaju dolazi do toga da napadnuti list biljke odumire.
Za pojavu ove alge uz jak intezitet svetla potreban je i visok nivo amonijaka, to nam je ujedno i dobar pokazatelj loeg kvaliteta vode u naem akvarijumu. Bitno je znati da riba Crossocheilus siamensis moe uspeno da odava ovu vrstu algi na prihvatljivoj količini. Najbolja metoda za suzbijanje Staghorn algi je da u akvarijumu imamo brzorastuće biljke i da redovno vrimo kontrolu nivoa nitrata kaj mene pocnaa da rastat taka sto gi gledam so oko otkako gi staviv t5 865 2x54 u kombinacija so 2x 30akvarele za 10dena.voda menjam sekoj vtor den i sledniot ako ne sum iscupal list so alga e duplo porasnata.treset nema,kno3 sekoj vtor den ,sekoj den izikarbo 10ml, a plus i tockasta,koncasta ... |
| |
|