14.06.2026 08:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Pomoć oko podloge
caba
Ovako,nisam sasvim nov u akvaristici, imam mali akvarij 33l već 5,moda i vie godina. Akvarij i akvarijske biljke su uvijek bile solidne unatoč mojim brojnim grekama i neznanju vezanom za akvaristiku. Kad sam "otkrio" ovaj forum Saznao sam za svoje propuste koje elim ispraviti novim,malo većim akvarijem. Veliki problem mi predstavlja daljina pet shopova i udaljenost.
U vezi podloge me zanima hoću li moći sam napraviti nekakvu hranjivu podlogu od zemlje koju bi kupio u poljoprivrednoj ljekarnič Molio bi imena neke zemlje za cvijeće ili slično koju bi mogao naći u poljoprivrednoj.

Thalassoma
Imas o tome mnogo toga napisanog ali mnogo članova koristi SUBSTRAL-ovu TERRA MAGMA za saksijsko bilje i kazu da su zadovoljni. Ja sam upravo kupio jednu kesu pa bi trebalo uskoro da je probam.

www.njivice.co.rs
Kum 1229
Ja koristim terra magmu u kombinaciji sa florabellom za kaktuse,mislim da su ovi proizvodjaci dostupni svugde,ja sam ih kupio u poljoprivrednom marketu,a mislim da se nalaze skoro u svakoj cvecari Thumb up

caba
Ok hvala,uskoro idem u potranju

Kum 1229
Stavi neki avatar i mesto odakle si da se lakse prepoznajemo Thumb up

caba
nema problema

caba
Do sada sam samo nailazio na neku zemlje marke Florohum i Plantea...
Ima li itko iskustva s ovim zemljamač
Edited by caba on 22.03.2010 13:39

photoivek
uglavnom sama firma nije toliko bitna koliko sadraj kese, odnosno da li je zemlja naubrena nečim i da li ti odgovara njena Ph vrednost....

https://minepi.com/photoivek
Marko_Smed
Ja sam cuo dosta lepih reci na racun florabele,ali nisam koristio,ako ti je ona dostupna...

el_stupido
Ja sam stavio florabel,iako je nova postavka kod mene za sada nema nikakvih problema, ali sto kazu drugi bitna je PH vrednost zemlje kao i dobra priprema i mineralizacija iste.

Dusan79
Evo gore pomenute metode, pa malo DIY. proces mineralizacije! mislim da ce ti ovo pomoci, meni jeste!

Karlo
Ne mogu nita dobro reći o zemlji. Koristim florabelu po prvi puta i imao sam doslovce sve vrste algi, samo se izmjenjuju, a ja nikako da uspostavim ravnoteu. Vjerujem da sam stavio predebeli sloj zemlje ispod pijeska pa otputa previe organske materije u vodeni stup. Prije toga sam uvijek koristio vulcanit, aqualit i slično i sve je savreno funkcioniralo. Sad ću krenuti sve ispočetka i ako uopće budem koristio organsku podlogu biti će to vrlo tanak sloj, max 0,5 cm na dnu, a preko toga ovo to sam ranije spomenuo.

Kum 1229
Ja stavljam max 1 cm zemlje,i verovatno da je to sasvim dovoljno. Nisam nikada imao problema sa algama,verovatno zato sto sam radio ceste zamene vode u prvih mesec dana s tim sto ja ne radim proces mineralizacije van akva.,nego je stavljam direktno u akvarijum i taj proces se odradi u periodu od mesec dana sa redovnim izmenama vode...

isnogood
Ja ne bi stavio nista u podlogu.
Zapravo, posto me ceka selidba akvarijuma u podlogu necu staviti nista po uzoru na ovaj akvarijum:
http://www.mojbil...read_id=45
Osim:
http://www.mojbil...rowstart=0

marko_pa
U dilemi sam da li da nakupim blata iz banje vrujci i da probam da ga stavim u podlogu. Znate, to je ono mineralno blato kojim se mazu bolna mesta.Smile Kazu ljudi da pomaze kod reume pa bih da probam da li pomaze
kod rasta biljaka.

Dusan79
U svakom slucaju ribice nece biti reumaticne! Grin

Kum 1229
Staviti nista u podlogu sto se tice hranjiive iste, je vrlo rizican potez za neiskune akvariste,da ne bi objasnjavao mislim da se zna o cemu govorim Grin
Edited by Kum 1229 on 13.11.2010 19:30

isnogood
Pozdravljam sve koji experimentisu sa podlogom, ali mislim da je to za one koji razumeju sta su stavili i koji znaju sta se dogadja u akvarijumu i kad se nista ne dogadja.
Kume ne znam na sta si mislio, bilo je ovde svega i svacega Grin
Ja nemam mooda da guram u podlogu hranu za biljke jer nisam spreman za velika iznenadjenja. Osmocote radi lepo posao, a prehrana preko vodenog stuba funkcionise bez problema.
Da se razumemo, ne savetujem posnu podlogu. Kazem da postoji kako bi i nju imali u vidu.
Edited by isnogood on 14.11.2010 01:57

kojot
Ja sam sad prvi put kositio inertnu podlogu, samo vermikulit i kvarc i prvi put u zivotu imam kocastu zelenu algu.Doneo sam je sa HC ali se ona tako brzo prosirila po akvarijumu.Through wall

Vracam se na zemlju i treset Grin

strujas
isnogood je napisao:
Osmocote radi lepo posao.

Applause Applause Applause

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,777 jedinstvenih poseta