14.06.2026 10:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Moj prvi biljni..
Slobodan
img341.imageshack.us/img341/586/mynewsetup.jpg

Formiran:14.11.2009.

Dimenzije: 40x41x50cm; 80 l, efektivnih 60 l.

Filtracija: Atman AT-302, tri komore, spoljni filter
Rasveta: 2x15W PHILIPS AquaRelle i 33W PHILIPS Master 865 Cool Daylight-tedljiva sijalica

Podloga: JBL Aqua Basis, beli kvarcni ljunak 1-2 mm

Dekoracija: Redmoor wood i dva kamena

Flora: Glossostigma elatinoides, Echinodorus tenellus, Java moss, Microsorum sp, Valisneria spiralis

Fauna: 2x Ancistrus, 2x Crossocheilus siamensis i 2x Amazonac (pu)

Ostalo: CO2 DIY, stakleni difuzor, Atman 100W grejač

ZoSo
Pozdrav Slobodane !
Poto vidim da je mahovina bitna stavka u postavci , upozorio bi Te na sijamske algare ! Moje je iskustvo ( a i drugih na ovom sajtu ) da vrlo efikasno brste istu , za razliku od algi !
Edited by ZoSo on 08.01.2010 19:10

zander
Moda će te malo Valisneria spiralis vremenom nervirati zbog svoje veličine i kad krene da ti zaklanja svetlo biljkama. Ja bi ipak umesto nje stavio neku drugu biljku ili Valisneriu nanu, ona je bar malo tanja i mislim da ne raste ba toliko...
Biće lepo ako ti se razraste Glossa napred i ovaj panj sa mahovinom, nadam se da će uspeti do da izvede.
Kamenje mi se ba ne sviđa, al dobro... i nadam se da će ga neto od biljaka zakloniti, moda neki Microsorum legne na to mesto.

Uz sve podatke koje si dao, fali jo samo način na koji đubri, tj kako si započeo đubrenje...

Slobodan
to se tiče sijamaca, vidim da im je Javanska mahovina veoma interesantna, ali se isto tako ne mogu oteti utisku da je pre nego to sam ih uneo u akvarijum, neto sporije napredovala... Fotografisao sam akvarijum gotovo jednom nedeljno da bih mogao da pratim rast bilja i tačno se vidi da se količina mahovine udvostručila, mada bi to moglo i bolje...
Pa upravo na ovom forumu sam i zaključio da su Sijamci najpogodniji algari (sudeći prema relativno looj ponudi naih akvarista i prodavnica)...!

Sto se tiče flore na koju mi je zander skrenuo panju, ja sam hteo da u zadnji plan postavim upravo Valisneriu nanu ali je tih dana, pardon, meseci nigde nije bilo, a ja nisam vie mogao da buljim u potpuno prazan akvarijum. Meni je V. spiralis ček i lepa, ali zaista zahteva često trimovanje.

Glossa vodi mrtvu trku po pitanju rasta (irenja po dnu) sa Valisneriom, to mi govori da neću jo dugo čekati na "tepih"... Trenutno je gotovo ceo prednji plan pokriven, ostalo je jo samo da se zgusne. Nadam se da će se i to uskoro desiti, obzirom da sam u startu posadio bukvalno par listića, a danas ih ima bar deset puta vie. Ovom prilikom bih se zahvalio Photoiveku. Hvala drue! Thumb up

Ni meni se ne sviđa kamenje, ali bolje (lepe) nisam mogao da nađem. Ako neko ima predlog ili ideju za lepe, neka mi javi. Microsorum proviruje sa same baze panja! Wink Počeo je da puta listove, ali nikako da se ukoreni pa sad planiram akciju ponovnog fiksiranja jer često spada sa panja... Sad Zander, da li si mislio da Microsorum fiksiram na to kamenje ili da uzmem drugo pa onda i ba na tom mestu...č

ubrenje... U prvih mesec dana sam u podlogu stavio samo adekvatnu količinu Serinih floreta (tableta), a onda sam krenuo sa pola doze EL ProFito, pa nakon tri-četiri nedelje sam počeo sa po pola doze EL Ferro i EL Easy Carbo.
Edited by Slobodan on 09.01.2010 11:06

zander
Zander, da li si mislio da Microsorum fiksiram na to kamenje ili da uzmem drugo pa onda i ba na tom mestu...č

Pa na kamenje ili na bilo ta, neki mali panj npr, mislim samo zbog toga da sakrije to kamenje... A i svakako Microsorum uvek lepo legne u srednji plan ispred tako neke grane

Slobodan
Ako je problem u kamenju, a očigledno jeste, i meni, mogu ja i da ga izvadim, ali onda izgleda pomalo nedovreno-prazno... Iskreno najvie bih voleo ovakvo...

Seiryu stone

img521.imageshack.us/img521/9273/landschaftdekorativnokav.jpg img521.imageshack.us/img521/landschaftdekorativnokav.jpg/1/w320.png

Odavde...

LINK
Edited by paleoglodit on 09.01.2010 14:14

Slobodan
Nakon sto sam primetio blagu stagnaciju po pitanju rasta (bujanja) bilja, odlucio sam di pomocu JBL-ove test trake izvrsim merenja kvaliteta akvarijumske vode.

Menjanje vrsim uglavnom nedeljom do 50%. Predhodni put sam zamenio i do 80% jer sam cistio filter.

Parametri izmereni danas, nakon nedelju dana od promene vode su:

NO3 - 0
NO2 - 0
dGH 14-21
dKH 10-15
ph oko 8

Kritike su dobrodosle... Wink

biobiofizicar
Nema kritike testovi kazu: tvrdo, bazno i bez hranjivih materija.
Trebalo bi mekse, kiselije (makar neutralnije) i malo hrane kroz tecnu kolonu...

Slobodan
Upravo sam zamenio 50% vode destilovanom, tretirao celokupnu kolicinu vode JBL Tropol-om, a od sutra ujutro cu povecati nedeljnu dozu EL ProFito-a, sa 50% na svih 100% preporucene doze...

Trebam li jos sta...č

Santorini
Zasto si menjao vodu destilovanomčč

krcko
Verovatno da obori tvrdoće i utiče donekle na snienje pH. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Slobodan
Upravo tako...

Slobodan
Slobodan je napisao:
Nakon sto sam primetio blagu stagnaciju po pitanju rasta (bujanja) bilja, odlucio sam di pomocu JBL-ove test trake izvrsim merenja kvaliteta akvarijumske vode.

Menjanje vrsim uglavnom nedeljom do 50%. Predhodni put sam zamenio i do 80% jer sam cistio filter.

Parametri izmereni danas, nakon nedelju dana od promene vode su:

NO3 - 0
NO2 - 0
dGH 14-21
dKH 10-15
ph oko 8

Kritike su dobrodosle... Wink

Danas ponovo merio parametre akvarijumse vode nakon zamene, proslonedeljne zamene, 50% destilovanom i dodavanja 100% nedeljne doze EL ProFito-a i 100% dvonedeljne doze EL Ferro, za razliku od 50% nedeljene doze do tada.

NO3 - 0
NO2 - 0
dGH - 6
dKH - 4
ph oko 7

Nisam primetio, ama ba nikakav boljitak na biljkama..!č Imam čak utisak da Valisneria spiralis odumire, to je krajnje neverovatno, dok kod Glosse i Ech. tenelusa primecujem stagnaciju... Frown

zander
Pa kako da napreduju kad ti je sve na nulič Zamalo da ode u minus Smile
Edited by zander on 02.04.2010 22:25

Slobodan
Znam da je nula... Lepo pie... Smile

Kako, ta, čime..č!

Ribice drim dugi niz godina, čak sam neke vrste i uspeno mrestio, al biljni aq. mi je prvi i tu zaista ne znam mnogo, osim to pročitam ovde...

zander
Mora da dodaje makro i mikroelemente. Nije cilj da ih se otarasi nego naprotiv da biljka ima od čega da raste.
Ukratko treba da nabavi ova đubriva KNO3, KH2PO4, K2SO4 ili KCl mada moe i bez toga i mikroelemente - to ima. Obično ljudi kad predstavljaju akvarijum napiu kako đubre, po nekom sistemu ili odokativno kako misle da je bolje, koju podlogu imaju itd pa to pregleda i biće ti bar malo jasnije Thumb up

Slobodan
To sam shvatio, ali mi jos uvek nisu jasne te racunice po pitanju kolicina makroelemenata... Vidim da se pominje Čakov kalkulator... Takodje, ovde sam primetio da postoji i jedna poboljsana verzija cija funkcija mi je malo jasnija...
Posle 14 casova hemije nedeljno u srednjoj skoli i nesto malo manje posle, na faksu, nije mi vise do analiticke vage, praskova, menzura, pipeta i kapaljki, Through wall ,pa me jakooo interesuje da li postoje kupovne verzije makro-djubriva i da li bi neko, ko ima daleko vise iskustva od mene, mogao da mi preporuci doze/kolicine sastojaka DIY djubriva za moj akvarijum i gde ih mogu naci-kupiti...!č Smile
Edited by Slobodan on 03.04.2010 11:49

dexter
Naravno da imas kupovne varijante, ali DIY je mnogo isplatljivije a u sustini ista stvar. Do duse ko nece da se bakce sa muckanjem on neka kupi smuckano. Ako vec hoces kupovno na njima imas koliko cega dize tako da po tome i odredjujes koliko ces da ubacis N,P,K.

www.aquaplants.org
Slobodan
Samo da se javim da sam ponovo tu i da je moj akvarijum doiveo reset! Grin

U osnovi je potpuno ista postavka i dekoracija, samo sam počupao svu Valisneriu, Ech. tenellus i očistio grane drveta od mahovine.

Ponovo sam oiao sve listove Microsorium-a, fiksirao ga na panj monofilom za pecanje i u zadnji plan, sa leve strane drveta posadio bukvalno go koren Ech. Kleiner Bar, ako sam ga dobro procenio po listovima kakve je nekada imao. Za ovih nedelju dana novog setup-a, već je pustio dva potpuno nova listića... Smile

Sad sam u potrazi za Ech. parviflorus (tropica) i jednom klasičnom, po mogucstvu domaćom Amazonkom (Ech. bleheri). Amazonku ću ubosti u zadnji desni ugao akvarijuma, a ova dva Ech. parviflorusa, jedan u prednji desni ugao, a drugi u zadnji levi ugao.

ta mislite o tomeč

biobiofizicar
Mislili - ne mislili - cekamo prve slike kada malo zelenis krene da raste.Wink
Samo napred Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,976 jedinstvenih poseta