14.06.2026 10:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
130 L biljni
prcomkd
Pozdrav svima

Ja sam Prco iz Kumanova, Makedonija, akvaristikom se bavim vec 10 god. Do pred otprilike mesec dana sam cuvao diskuse , ali evo resih i ja da se malo posvetim biljnom akvarijumu.

tek pocinjem da ga uredjujem pa evo vas iskusnih na to pitanje, molicu za savete....

Akvarium je dimenzije 85*50*30 (dubina je mala, ali eto to je za sada)

Filter Atman EF3 , greac kineski, osvetlenje MH 150 W nazalost 5000k, CO2 boca (neka DIY varijanta od PP aparata sa CO2 sa ventilom od boce za pivo)

pitanje koje mene najvise muci je podloga t.j pesak ,
imam u momentu samo beli kvarc oko 1mm granulacije, ovaj sneg me zeznuo pa ne mogu da nadjem sada pesak krupnije granulacije

pod peska bi isla florabela, koju vec 10 dana ispirem vodom

molicu za mislenje, kako bih mogao da pocnem sa radom

sliku bih postavio, ali stvarno nema sta da se vidi sada, samo prazan akvarijum

pozdrav

www.mkreef.com
prcomkd
zaboravih da kazem da mi je forum preporucio moj kolega i prijatelj , a i vas clan ovde gjuro, posto od kad sam video njegov akvarium, resih i ja da to probam pa videcemo

www.mkreef.com
paleoglodit
Dobrodosao prcomkd

Nije mi bas jasno tvoje pitanje. Pokusaj malo preciznije da ga formulises.Thumb up

Kum 1229
Dobru preporuku si dobio od prijatelja,na pravom si mestu. Sto se tice dimenzije akvarijuma mislim da je ok jedino malo ta dubina ali nije tako strasno,dubinu mozes da odradis na razne nacine,ali to tek kada budes video sta ces od dekoracije u akvarijumu. Osvetljenje isto mislim da je ok s'tim da ja nemam iskustva sa tom vrstom osvetljenja,ali znam da treba pazljivo sa tom stvarcicom da ne bi doslo do przenja biljaka,algi itd... Sto se tice podloge tj. peska 1mm granulacije moze da prodje, prvi sloj zemlja za cvece koju si imenovao i onda pesak. Ja isto imam florabelu za kaktuse 5l i tera magmu od 4l,samo sam ih 10-15 puta isprao u vodi i odmah ubacio u akvarijum i nema nikakvih problema,i pre ove postavke sam tako radio tako da mislim da ne treba ispirati toliko dugo. Ostaje pitanje kakve biljke imas i da li zelis da pocnes sa laksom varijantom (sto je i preporuka od mene) ili zelis odmah da se bacis na zahtevnije biljke,mada je po mom misljenju svaka biljka zahtevna na svoj nacin. Trebalo bi od prilike da imas neku viziju u glavi gde sta i kako bice ti lakse,a mozemo to i zajedno posto ima ovde ljudi sa dosta razno raznih ideja.Thumb up

kojot
Pozdrav Prco i dobro dosao!!!
Mislim da kvarc od 1mm moze da pravi problem ali samo na duze staze.Za neku postavku koja ce da te zadovoljava godinu dana to ce biti O.K.,jer ces posle godinu dana zeleti verovatno da promenis postavku,govorim iz iskustva,tako da za kvarc nemoj da brines!!!Thumb up

prcomkd
@paleoglodit pitanje je bilo sledece: dali moze za biljni akvarijum da se koristi kvarcni pesak granulacije oko 1mm č

ali sam na njemu vec dobio odgovore, tako da hvala vam na tome

sto se tice biljaka, hocu da idem sa laksim za pocetak, pa onda videcemo dalje. sto se tice setup-a , posle godinu dana bih ga smenio Grin, to sam radio i sa diskusima.

od biljaka sam imao na umu glosso za prednji plan, mozda stargrass, eleocharis,

doziranje gjubriva bih radio po EI sistemu a mikroelemente dok ne nadjem ne znam sta cu, posto ovde kod nas je na tom planu losa situacija

e sad dajte neki predlog sto se tice bilja

hala vam svima Thumb up
Edited by prcomkd on 19.12.2009 22:25

www.mkreef.com
Kum 1229
Probaj da navedes vise pitanja,koje te sve biljke interesuju,sta bi kako i gde postavio,da li bi koristio neke grane ili kamenje za dekoraciju ili kombinaciju. Glosso moze da raste kao i mnoge druge u takvoj podlozi.

Kum 1229
Prednji plan je ok. elocharis mozes da postavis kao srednji plan ili prelaz za srednji plan, dok stargrass ide nazad i u coskove. Ove biljke su ti zelene boje pa ne bi bilo lose ubaciti nesto crveno,ali to je pitanje sta mozes da nabavisč

prcomkd
od trave mogu da nabavim skoro sve ali je narucka tek iduceg meseca, za ovaj mesec je vec zavrsila a ja resio da pravim biljni posle toga Grin
za hardskejp sam mislio ili lava rock (crveni) ili magrowood (panj)

uostalom evo slikica pa vi prcenite ....

a kako se stavlja slikica čSmile

www.mkreef.com
Coa
Prijatelju i ja sam to isto radio iz tvog nadimka pa se ne falim, ali jedno je sigurno da nas to nece spreciti da ti pomognemo da udjes u klub pravih biljnih zaludjenika. Thumb up

Pozdrav.

prcomkd
Coa je napisao:
Prijatelju i ja sam to isto radio iz tvog nadimka pa se ne falim, ali jedno je sigurno da nas to nece spreciti da ti pomognemo da udjes u klub pravih biljnih zaludjenika. Thumb up

Pozdrav.

@coa ako mozes malo mi pojasni , ja dobro razumem i pricam srpski, al mi ovo nekako nejasno Frown

a hvala za pomoci Thumb up

p.s. a stvarno kao se stavlaju slike, jer preko nekog image hostingač
Edited by prcomkd on 19.12.2009 23:08

www.mkreef.com
Coa
Ma pusti moje doskocice, samo se ti opusti i uzivaj u akvaristici, to cemo kad se vidimo. Thumb up

Kum 1229
Da li si nekad prco ili jos uvek to radisč To je hteo da pita... Grin

paleoglodit
Slike stavljas preko ODGOVOR>ATTACHMENT>BROWSE>OPEN>UPISI ODGOVOR.
Moze biti do 200kb i mora imati prosto ime. Ili slova ili broj do 4 simbola. Znaci ako je komplikovanije moras prethodno preimenovati fotku.

P.S. A taj Coa je cudanGrin Nemoj mnogo da se tangiras
Edited by paleoglodit on 20.12.2009 01:08

prcomkd
@coa, Grin, ja i dalje radim, a nije to hvalenje, mali nesporazum u odnosu padezima u srpskom jeziku, nema veze, ne znaci mi nadimak to , nego nesto trece , ali kad se vidimo objasnicu Thumb up

hvala paleoglodit
prcomkd attached the following image:
1234.jpg

www.mkreef.com
Kum 1229
E sad posto kazes da ce nabavka bilja biti sledeci mesec,mogao bi da se bacis na panjeve i lavu da vidis gde bi sta mogao da postavis. Probaj nesto iz svoje glave,jer su dosadile kopirane postavke to ti je moj predlog
Thumb up

prcomkd
hvala na savetu kum1229 , ali to ce malo teze da ide, jer su mi u glavi sve te slike sa net-a , tako da ce najverovatnije i ovo da bude neki "knock off " nekog vec poznatog setup-a, jer stvarno mi je sad bezveze ne pridrzavati se necemu sto je nekome vec uspelo, bar za sada posto sam u ovome takoreci neki pocetnik.

bili zivi pa videli kako ce stvar da se odvija Wink
Edited by prcomkd on 19.12.2009 23:46

www.mkreef.com
Kum 1229
Pa moze i tako,najbitnije je da tebi odgovara ostalo sve zanemari i samo guraj Thumb up

Gjuro
Pa prijatelju dobro dosao Thumb up i kao sto sam ti rekao na ovom forumu bice ti pruzena pomos u svakom pogledu.
A za postavku na pocetak kopiraj sto da ne i onakao prva postavka tebi ce da dodze kao eksperiment t.j savladavaces neka znanja u vezi biljnog aq.Pa kad se dobro izvezbas Smile promenices.

prcomkd
i ja tako mislim Thumb up

www.mkreef.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,974 jedinstvenih poseta