U jednoj drugoj temi (o FFM-u) krenula je diskusija koja je dobrano skrenula iz naslovljene teme. Imao bih i ja da kazem ponesto o tome, ali necu tamo. Evo otvorio sam temu u sekciji Opusteno, pa predlazem administratorima da sve postove koji su tamo u OFF-u prebace ovde, pa da u skladu sa nazivom ovog dela foruma nastavimo pricu....
A sve je pocelo Coa-inom dolecitiranom konstatacijom....
Coa je napisao:
Kao i drugi EasyLife preparati i FFM ima jednostavnu tehnologiju.
Ja sam preduzeo inicijativu na vie frontova i uskoro će biti sve objavljeno i dostupno, sa laboratorijskim rezultatima.
Sve ovo ima za posledicu da će ljudi ubuduće moći da đubre svoje akvarijume, i da koriste ovakva sredstva kao to je FFM, po identičnim, ponavljam identičnim tehnologijama, samo to će im za to trebati minimum 10 puta manje novca.
Toliko za sada, uglavnom radi se i na ovome.
Mi postove nebrisemo - mi samo konstruktivno cenzurisemo! Edited by biobiofizicar on 09.12.2009 10:05
nene je napisao:
e mislim da je ovo i svrha ovog foruma da se sakupimo da nas vise ne deru kao mlade majmune raznorani belosvetski olosi
Pozz Nene
razliku u novcu je bolje potrositi na
Fantom je napisao:
Nene pitam se da li ti negde radis i da li nekome nesto radis besplatno, ili i ti to naplatisč Svako od nas od necega zivi i na nekome zaradjuje, ili kako ti kazes nekoga dere. Tako da je besmisleno da mislis kako su samo akvaristi oni koji se deru.
A kad kupujemo garderobu i obucu koja je duplo skuplja nego u evropskim zemljama, ili automobile koji kostaju i po 50 puta manje nego kod nas, tu se niko ne oglasava i to je sasvim normalno.
A sto se druga Coe tice. Dok je imao Easy Life i dok ga je prodavao, hvalio ga je na sva usta, sada kada vise ne moze da ga dobije i zbog cega je jako besan, i zbog cega se napio, sastavlja pricu kako ce on napraviti isti takav preparat.
Neke firme ulazu milione eura u tehnologiju i ne mogu da ga naprave. Da je tako lako napraviti neki od tih preparata da li mislite da ih neke firme poput Sere i Tetre ne bi pravileččč Naravno da bi, ali ne umeju. Ali nije mi jasno sto ne pozovu nase strucnjake da im objasne kako se to radi, posto mi sve mozemo da provalimo ))
Zasto se neko od silnih nasih Aqua hemicara ne ponudi da radi za njih, siguran sam da bi bio bolesno dobro placen za to.
Coa sto se tice reklamiranja proizvoda koje planiras da pravis i prodajes ljudima, to radi ne uzimajuci u usta druge firme, jer takav nacin reklame je veoma kanjiv, i moglo bi se desiti da dobijes direktnu tuzbu od Easy Life-a, zbog spominjanja njihovog imena a za reklamiranje tvojih proizvoda. Mislim da bi to moglo mnogo da te kosta.
zander je napisao:
Joj, joj...
Fantom, na ovom forumu moe svako da napie svoje miljenje to ne znači da na nekim drugim forumima to nemoe), nije mi namera to da kaem. Nemora sad lično ljude da spopada jer su rekli samo ko ta misli. Coa je primećujem prvi put napisao 2-3 nomralna posta na ovom forumu i sad ni to nevalja.
Uopte nam nije u planu da nekom zapuavamo usta jer misli da je neki proizvod dobar ili lo. Ako ti misli suprotno, daj činjenice iznesi i ubedi nas u suprotno. Nemoj da nas poredi i plai sa stranim automobilima, ovo je samo hobi. Opusti se, biće para....
Pozdrav i dobrodoao
fax je napisao:
pa nije bas tako fantom da i vas deru...ti na velike porudjbine garant dobijes dobar popust... ne znam po kojoj ceni dobijas recimo ec-pa ga ti drugima prosledis i recimo dodje do rume-i dodjem ja i kupim i plunem 900din za 250ml ec... i ko najvise gubiččč pa ja
ja nevidim zasto nebi neko napravio to ako je u mogucnosti i pomogo nama obicnim smrtnicima da nebacamo pare,sto kaze nene bolje da taj visak potrosimo na ili sve pare koje ustedimo napravimo vamo zajednicki fond u koji cemo davati kes-a od tog kesa da narucimo iz inostranstva neku ribicu koja vamo nemoze da se nabavi ili neku kozicu ili da taj visak damo za neki aq koji cemo srediti svi zajedno na nekom okupu i pokloniti nekoj deci bez roditelja, ili od tih para da organizujemo okupe-neki rostilj,cuga itd...ne znam ni sam...ma taj kusur je bolje za sve drugo potrositi nego da bacimo na neki proizvod koji je ustvari secerna vodica... mene bre srce boli za pincetu da dam 1000-1500din...lud sam! uzeo aluminijumsku zicu, savio, stanjio krajeve i eto-sluzi...nije prava,al sluzi! a 1000-1500din za neko bilje ili curu na pice ili bilo sta...
Coa je napisao:
Fantom je napisao:
Coa sto se tice reklamiranja proizvoda koje planiras da pravis i prodajes ljudima, to radi ne uzimajuci u usta druge firme, jer takav nacin reklame je veoma kanjiv, i moglo bi se desiti da dobijes direktnu tuzbu od Easy Life-a, zbog spominjanja njihovog imena a za reklamiranje tvojih proizvoda. Mislim da bi to moglo mnogo da te kosta.
Neke firme ulazu milione eura u tehnologiju i ne mogu da ga naprave. Da je tako lako napraviti neki od tih preparata da li mislite da ih neke firme poput Sere i Tetre ne bi pravileččč
Kao i obicno ne mozes sam sebe da pohvatas. Ti dobro zna koliko si puta pomenuo Seru i tetru u negativnom kontekstu da bi veličao EL. Moja iskustva kau da nema osnova za to, a ja ovde neću da piem koliko nisi u pravu, da se ne bi pomislilo svata, Sve će biti dokumentovano i rasvetljeno, ta je bolje, a ta loije, bez mnogo galame i busanja u grudi.
Vidi koji je moj osnov. Ja organizujem u laboratoriji testiranje preparata i objavim rezultate. Ne moram ni ja da ih objavim, moe Mia Tumbas. Nije protivzakonito ni u jednom ni u drugom slučaju, a i ako misli da jeste ja sam kao i uvek spreman da izađem na kraj sa tim smehotresnim tubama.
Ne sekiraj se za moj markenting. To nije za ovaj forum. Za ovaj forum je bitno da će ljudi moći da đubre svoje akvarijume najmanje 10 puta jeftinije nego sa firmiranim preparatima. Moda i 50 puta. Moda i 100.
Nisam siguran. Strpi se malo. Evo i sad bas idem da se napijem, jer kad se ovoliko smejem, valja i da se zalije.
strujas je napisao:
Drugari, vrlo se slabo razumem u hemiju (narocito kada o njoj raspravljaju nene i bio ), ali mi je lepse da ne razumem hemiju nego da razumem svadju, pa predlazem da se mi lepo vratimo na anlize , sinteze, eksperimente pa da sve to probamo u akvariumima i da nam bilje raste.
nene je napisao:
Moram prvo da se izvinem svima sto cu pisati i direktno se obracati ali pomeut sam direktno pa moram tako
Fantom
Prijatelju moj ja sam uredno zaposlen i kao dokaza ti mogu pokazati zdravstvenu knjizicu. Ne otimama za zivot vec posteno zaradjujem i nadam se da nikada necu ni morati otimati. Sto se tice poklanajnja naravno da poklanjam i necu sada da kazam kome i sta jer nije ok a i nije tema ove rasprave. Druze glavni sukob na relaciji vas i na (trgovci VI a amateri MI) je taj sto je meni akvaristika HOBI sto znaci ne zivim od toga sto povalci da mogu da dajem i ne moram da uzimama pare. E da ako zelis uvek mozes dobiti na poklon micro i macro mix, drop checher indikator i tecni ugljenik (naravno svi sastojci su poslovna tajna)
Coa
Druze potpuno se slazem sa tobom ali molio bi vas da spustite loptu i da se ne prepucavate medjusobno preko javnih kanala. Nadjite se na nekom picu pa resite ako treba ko je jaci u . Inace nema potrebe da ikoga pljujemo ja smao zastupam stav da ne treba kupovati od njih jer prodaju secernu vodicu i to sam i dokazao u par primera ali da ne sirim sada
Zander
Kelega po vodi imas potpunu podrsku moje malenkosti da forum ostane potpuno otvoren za svacija pisanja i razmislanja i ako to promenite onda cete postati kao vecina drugih
Fax
izvini sto tebi pisem na kraju ali jbg najmladji si . Tvoja ideja je i vise nego prihvatljiva da ne kazem obavezna da je uradimo. Svi po malo parica, biljcia, ribica i rada i napravimo posudu za vodu reprezentativnu i pokloni o je recimo nekoj decijoj bolnici to mislim da treba pod hitno da uradimo
Pozz Nene
Coa je napisao:
Sto se mene tice, ja isključivo elim da učestvujem u ovoj temi sa stručne osnove sa rezultatima analiza. Naravno mogu mirne due da upotrebim reč ''stručan'' jer to i jeste moja struka (ing.tehnologije), a jo je vie Nene-tova struka, a ponajvie ljudi, mojih zemljaka, iz fabrike Knjaz Milo sa savremenom opremom za analize, s kojim sam večeras stupio u kontakt, pa i zbog ovih stvari.
Tako da ne vidim razloge za neku raspravu, jer ovo treba svima da koristi.
nene je napisao:
Coa nije vazna struka veruj mi to je sad sporedno. Mislio sam samo da se ne svadjamo i da ne upadamo u vatru. Moje je cilj poboljsanje akvaristike bar na ovom nasem malom forumu i tu milsim da bar malo mogu pomoci. Nije mi bas ovo struka ali mi je jasno sta pisem
Pozz Nene
Fantom je napisao:
Coa, da sam hteo da ti prodam Easy Life ti sad ne bi pisao to sto pises. Zato ne lupetaj vise.
Fax ti si zaposlen, ne znam gde i kazes da posteno radis svoj posao. Da li mislis da ja svoj posao ne radim posteno, ili bilo koja firma koja proizvodi nesto za akvaristikuč
Tebi je draze da das pare na pivo i klopu nego na neki preparat, i draze ti je da zaradi neko drugi, samo da to ne budemo mi koji imamo akvaristicke radnje. Da li mislis da mi treba da vam poklanjamoč Da li i mi treba da zaradimo od necega za zivotč Zasto mislis da ti radis posteno a mi neč Zasto se ti ne odreknes svoje plate, svoje zaradeč Zasto ne radis za dzabeč Pa ja nisam ulozio tolike pare da bih tebi nesto poklonio. I sigurno ti nisi dosao da me pitas da li mi treba da platim dadzbine radnje.
Naravno mnogo je lakse skinuti tudju ideju, ali neko je mnogo vremena i novca utrosio da bi pronasao neki proizvod i napravio ga valjanim. I naravno sve se to naplacuje, a ne samo malo hemije kako ti kazes. Vec ideja, trud i mnogo toga. Kada dodje neki indijanac koji nista sam ne ume da izmisli, i time postane slavan, on pokusava da kopira druge, i prica kako ce biti jeftiniji. Da je on pronasao taj proizvod i da je mozda izgubio godine i godine i ko zna koliko para dok nije dosao do idealnog proizvoda ne bi tako pricao. Najlakse je ukrasti tudju ideju, i proci bez ko zna kolikih troskova i neuspelih pokusaja.
Najlakse je kad nesto dobijes iskopirati ili pokusati iskopirati, ali treba to neko prvo da izmisli.
A Fax dodao bih jos nesto. Akvaristika je skup hoby i nije za sirotinju. Nigde u svetu.
nene je napisao:
FANTOM MISLIM DA SI POGRESIO ADRESU NIJE TI PISAO FAX NEGO NENE TJ JA PA TE MOLIM DA CITAS.
Sto se tice posla mislim da nisam ja taj koji treba tebi da zaradjuje pare vec je to treziste a ti si promasio adresu jer je ovo amaterski forum za hobiste a ne beraza oglasa za akvaristicke radnje. Po meni je posteno da zaradite ali ne da oljustite kozu ljudima sa ledja. Sto se tice placanja R&D to mogu da pusim ali smao za ozbiljne proizvode. po pitanju prehrane biljaka nije tu niko izmislio od akvaristickih firmi nista vec smao kopirao postojece rastvore soli eventualno upotrebio neki malo moderniji konzervans. Molim te da ne delis ljude na bogate koji treba da se bave akvaristikom i siromasne koji to ne treba da rade. Sto se tice mog posla on mi i dozvoljava da poklanjam ljudima i ja sam radi toga jakooooooo srecan. Ko god me zna da nisam NIKADA izasao niti iz jedne akvaristicke radnje da nisam nesto kupio ponavljam NIKADA
Pozz Nene
Nemoj vise da idemo u of imas moj pm ili otvori novu temu predlazem naslov AMATERI vs PROFESINALNI TRGOVCI
a ovo je tema o ffm i nameri da se napravi DIY
Pozz Nene
fax je napisao:
ja neradim nigde...ja stvarno ne znam gde si ti procitao da radim!
dobro-necu se baviti vise akvaristikom!
fax je napisao:
nene nije pomesao-procitaj gore moj post-ovo sto je pisao odnosilo se na mene! ali ne znam gde je procitao da radim-garant je izmesao vise postova u glavi! nego nene prijatelju moj-hvala u svakom slucaju sto si stao na moju stranu! sram da ga bude napada mladje od sebe
nene je napisao:
Nista mladi druze moj. Ovi sto zaradjuju na nama i uvek im je malo, da su lepo vaspitani pozvali bi nas bar jednom godisnje na neko . Ovako moramo mi njih, pa eto ja im ovom prilikom upucujem poziv da izaberu gde da ih vodimo na pivo i neka se ne sekiraju mi cemo platiti jer sada imamo vise parica
Pozz Nene
zander je napisao:
Da li moe povratak na temu posle ovog malog predahač!
Znači interesuje nas sastav ovog FFM-a, vratite se na temu jer moguće da dalje pisanje u ovom pravcu kojim smo krenuli bude pobrisano. Temu nikako nećemo zaključavati jer je ostalo jo dosta toga o ovome da se napie ukoliko provalimo tačan sastav
nene je napisao:
jel neko zna dal manja kolicina aluminijum-hidroksida smeta aqč
Sparta je napisao:
@fantom=
Naravno mnogo je lakse skinuti tudju ideju, ali neko je mnogo vremena i novca utrosio da bi pronasao neki proizvod i napravio ga valjanim. I naravno sve se to naplacuje, a ne samo malo hemije kako ti kazes. Vec ideja, trud i mnogo toga. Kada dodje neki indijanac koji nista sam ne ume da izmisli, i time postane slavan, on pokusava da kopira druge, i prica kako ce biti jeftiniji. Da je on pronasao taj proizvod i da je mozda izgubio godine i godine i ko zna koliko para dok nije dosao do idealnog proizvoda ne bi tako pricao. Najlakse je ukrasti tudju ideju, i proci bez ko zna kolikih troskova i neuspelih pokusaja.
Najlakse je kad nesto dobijes iskopirati ili pokusati iskopirati, ali treba to neko prvo da izmisli.
A Fax dodao bih jos nesto. Akvaristika je skup hoby i nije za sirotinju. Nigde u svetu.
A po cemu ti brines o tim firmama i njihovom ulozenom truduč
Dali su zato cene u radnjama obavezno 100% vece od nabavnih-jer delite troskovečOni uloze silan trud i sve sto si rekao a vi neku radnjicu i delite 50-50.
Nikad se nebi okrenuo forumu u tolikoj meri da je ponuda u radnjama bolja,ovako ja ozelene Aq. preko foruma a radnjama
Pametnije bi bilo da se prilagodite situaciji a ne da kukate,promovisite Aqvaristiku na radiju ,tv itd.
Fantom je napisao:
Coa, da sam hteo da ti prodam Easy Life ti sad ne bi pisao to sto pises. Zato ne lupetaj vise.
Fax ti si zaposlen, ne znam gde i kazes da posteno radis svoj posao. Da li mislis da ja svoj posao ne radim posteno, ili bilo koja firma koja proizvodi nesto za akvaristikuč
Tebi je draze da das pare na pivo i klopu nego na neki preparat, i draze ti je da zaradi neko drugi, samo da to ne budemo mi koji imamo akvaristicke radnje. Da li mislis da mi treba da vam poklanjamoč Da li i mi treba da zaradimo od necega za zivotč Zasto mislis da ti radis posteno a mi neč Zasto se ti ne odreknes svoje plate, svoje zaradeč Zasto ne radis za dzabeč Pa ja nisam ulozio tolike pare da bih tebi nesto poklonio. I sigurno ti nisi dosao da me pitas da li mi treba da platim dadzbine radnje.
Fantom, sto nas ne pustis da se igramo u nasem pesku, a kad kazem nas ne mislim da nije tvoj, dodji i igraj se sa nama, ali ne rusi nam kule.
Lepo nam je, druzimo se i mozda nikad nista ne napravimo od korisnih proizvoda. A mozda i naprave neki. Mozda se i oni pokvare, a mozda i samo oni ostanu ne pokvareni.
Fantom je napisao:
Ko god me poznaje zna da su dobronamerni ljudi kod mene u radnji uvek bili posluzeni i ugosceni. Ne alkoholom jer ipak to nije kafana, ali sokom jesu. bar oni sa kojima sam dublje usao u temu o onom sto svi mi volimo.
Ja se ni u jednom drugom poslu nisam nasao, i srecan sam sto radim ono sto volim.
Ja nikome ne derem kozu sa ledja, jer ako pogledas cene Easy Lifea-a kod Zajca videces da su moje cene slicne, pri cemu evropske zemlje ne placaju carine i speditere, sto znaci da su oslobodjene gomile troskova koje ja imam, i da zaradjuju vise od mene.
Umesto sto me dosta vas pljuje kao trgovca koji vam skida kozu s ledja, i zaradjuje na vama ( sto je i normalno jer nisam otvorio radnju da bih bio u minusu, vec da bih zaradjivao, a tu nema niceg loseg, sve dok svoj posao radim posteno i dok se ne bavim prevarama.) Znaci umesto sto me dosta vas pljuje, mislim da je postenije da mi se zahvalite sto se zahvaljujucu meni Aquascaping razvio u nasoj zemlji. Mogli bi ste vi da napravite jos stotinu foruma, ali prijatelju svo bilje koje se vrti po vasim akvarijumima vodi poreklo od bilja koje sam ja uvezao. Da li bi ste bili srecniji da nema meneččč Da i dalje imate u ponudi 10 vrsta bilja koje se vrti od kad je akvaristike u nasččč
Da li bi ste bili srecniji da nema Easy Life-a koji je opet zahvaljujuci meni pomogao svima da imaju lepse akvarijumeččč
Ja se trudim da nesto uradim, da nesto promenim, kako bi akvaristika i Aquascaping dobili mesto koje zasluzuju, a vi stalno povracate po meni direktno ili indirektno.
I zamolio bih sve one koji misle lose o meni da mi ne ulaze u radnju, ne treba mi novac koji ce s kletvom doci u moje ruke. Idite kupujte negde drugde, ali se manite vredjanja po forumima. Ako neko ima nesto da mi kaze neka dodje i nek mi to kaze u lice, a ne ko strine da se krijete iza vasih nikova.
Sauk. Stvarno ne vidim razlog da vise pisem. kineze od zutice niko nije izlecio.
Blue je napisao:
nene je napisao:
jel neko zna dal manja kolicina aluminijum-hidroksida smeta aqč
Ne bi trebalo, ako ne smeta ljudima, nece ni ribama/biljkama/...
Mada, 'manja kolicina' je relativan pojam.
Iz factsheet-a:
"Aluminium hydroxide (herein referred to as ATH)"
...
"ATH is virtually insoluble in water over a broad pH-range of 3,5 10,5. Only 1,5 mg/l are soluble at pH 7 and 20°C. This value corresponds to 0,5 mg/l of metal ions (Al3+).
Due to this insolubility ATH shows no aquatic toxicity:
Fish LC50 > 10 g/l
Daphnie EC50 > 10 g/l"
kojot je napisao:
Moram reci par stvari!!!
Prvo Fantom razumem ja tebe, radnje za akvaristiku treba da prodaju tu robu i to je to!!!
Ja i bilo koji drugi hobista ne bi trebalo da isto to prodajemo, jer bi bilo glupo da ti krenes da prodajes lekove ili predajes hemiju.
Ali da poklanjam i dajem uvek mogu, tako sam vaspitan, kao i vecina nas nadam se!!!
Bogu hvala, pa smo kroza zivot stekli i neko obrazovanje, pa na osnovu njega ili iskustva mozemo raspravljati o bilo cemu vezanom za nas hobi, a sto se opet tice oblasti o kojoj znamo vise mozda od prodavaca akv.opreme!!!
I na kraju krajeva mi smo ti koji promovisu hobi i samim tim dovlace musterije u vase radnje.
Zamislite se svi malo,jer vreme je da okrenete list i pocnete da ulazete u savremene nacine poslovanja- u suprotnom nece vas uskoro biti, jer cu radije da odem do Holandije po EL i da uzmem sta kome treba itd.
Zaista umesto reci prezira bilo bi isplatljivije dati ovim ljudima pomoc i podrsku!!!
Komija BioBio oduvek si bio . Sada bi ovako trebalo za sve ubuduće to hoćemo pisati izvan osnovne teme , a ima neke dodirne tačke sa njom , da li samo reći na koju se temu odnosi ili staviti link , kako se dogovorimo .
Znamo svi sa koliko smo se tekoća susretali , čak i za neke svakodnevne stvari do sada , a kamo li nabaviti neto to nije uobičajeno . Videćemo ta će nam doneti ova " Nova , svetlija budućnost " sa otvorenim prozorom . Na kraju , sada kada opet moemo slobodno da etamo , lako će mo napuniti neki auto zainteresovanima i krenuti na dogovorenu destinaciju u nabavke . Pozdrav
Pa da nastavimo.
Sebe smatram brzorazvijajucim aquahobistom pretezno edukovanim na Netu... (Hvala svemogucem Internetu). Skoro pa tipican primer u poslednje vreme...
Pre nepunih godinu dana otvorio sam prvu aqua net stranicu i od tada do danas stigao sam gde sam stigao.
Pocetak mog novog bavljenja aquaristikom (pre 3god) je vise-manje klasican za 90% ljudi koji poseduju akvarijume u zamlji. Odes u aquaradnju dobijes neke informacije, kupis "one" sarene ribice, "one" zelene nezahtevne biljke i one kinezuse plastikuse i udri po uputstvima koja si dobio. Koliko sam dobio toliko sam i imao (svi se prisetite svojih prvih aq pre neta i dugotrajnih porodjajnih muka). Danas to sto sam tamo i tada u aqua radnjama dobio cini 5% i mog znanja i materijala u akvarijumima.
Za ovih nepunih godinu dana porastao sam na gomilu staklenaca, gomilu biljaka (nije im bitno poreklo - stigle su vecinom od prijatelja akvarista za dzabe ili u razmeni), porastao sam i na svoje eksperimente u teglama i emerznom uzgoju bilja i biotopska zelene bastice (koje sigurno nisu sadjene od Tropikinog materijala). Porastao sam i do Kozicarijuma, i do blesavih D. tinwini ribica, a nadam se da cu porasti i do njihovog razmnozavanja da bi ih poklanjao ili razmenjivao sa aqua prijateljima. A znanje koje sam dobio od prijatelja sa neta je nemerljivo (i hobista i profija - spremnih da dele - sto preko foruma, sto licnim kontaktom)
FALA SVIMA!
Ovo globalno internet selo strasno utice i na trziste, pa i na rad profi akvarista. Ko se njemu ne prilagodi i zeljama sve veceg broja sve bolje obrazovanih i zahtevnijih aquahobista - taj je u poslu pukao...
Ja danas u roku od 48sati mogu od prijatelja sa neta da nabavim 95% vrsta biljaka kojih ima u Srbiji i to za "Dz" ili u razmeni za nesto sto kod mene toliko dziglja da ako ga nekome nedam ili nepoklonim ode u WC solju (a to isto u radnji kosta ohoho...). Ovakvih kao ja je u okruzenju sve vise jer pre par godina na netu se akvaristike igralo svega par stotina ljudi, danas ih je par hiljada, a koliko sutra ce biti skoro svi.
I sta sad....
Ja i danas ulazim u aquaradnje a kupujem samo jer:
-mi nesto stvarno hitno treba, a tu ima i negledam cenu;
-ili je prodavac toliko umesan trgovac da mi uvali nesto sto sam za par dana mogo da dobijem i skoro dzabe,
- ili zato sto hocu jer mi covek pomaze i uz proizvod istinski daje i svo svoje aqua znanje, pa ja zelim tu da ostavim pare i omogucim coveku da zaradi svoj hleb sa 100 kora....
I kao sto rekoh ovakvih kao ja je svakim danom sve vise (koji su zavrsili brze internet vecernje skole aquaristike) i ko to ne ukapira i svadja se sa aquahobistima na netu uskoro ce ostati bez kupaca japanki u staklenim kuglama, pa samim tim i bez musterija...
Fantom je napisao:
Fax nije nikakav problem, dodjes ti kod mene, kupis za 4000 eura + PDV i ja ti dam isti popust koji dobijem i ja od Easy Life-a. 5%
Vidis garderoba i obuca su kod nas duplo skuplji nego u zapadnim zemljama, tako da ako je nesto priblizno iste cene kao u zemljama evropske unije codakle je i proizvod, a pritom ja imam troskove carine koji oni nemaju, nikakve argumente nemas da kazes da je to skupo i da te neko dere.
Meni je Stric slao Leviske iz Amerike. Levis, ali pravi original tamo kosta od 10 do 50 $, ali ipak ga kupujemo. E jos nisam cuo da neko toliko vredja uvoznike i prodavce Levisa kao nas koji prodajemo akvaristicku opremu.
Golf dvojka u nemackoj kosta od 50 do 100 eura, a kod nas 2000 eura. Zar ne mislis da je to dranje. Zato mozete vi iznositi svoje misljenje da vam je nesto skupo, ali nemojte vredjati i nazivati me olosem. Mene je to pogodilo jer sebe nikako ne smatram losom osobom.
Ima kafana gde su kafa, sok i pivo od 50 do 70 dinara, ali stalno su prazi, dok su besni klubovi gde je najjeftinije pice 200 do 300 dinara prepuni. Meni je to nenormalno da za istu stvar platis toliko vise novca, i to je po meni dranje. Ali nisam jos cuo da se igde toliko lose prica o tim klubovima i vlasnicima istih. Vec svi pricaju kako je super, i za jedna izlazak daju vise nego sto kosta taj pomenuti Carbo. A dok potrosis taj Carbo ko zna koliko ces para dati na izlaske ili na bilo sta drugo sto je zaista nenormalno skupo.
Dragi biobiofizicaru, ja nikada necu ostati bez kupaca, jer ima mnogo onih koji ene moj rad, isto kao i mnogo onih koji me pljuju. Mozda te biljke koje si ti nabavljao nisu uzgajane u Tropici, ali 90 bilja koje se vrti po akvarijumima vodi poreklo od Tropicinog.
Da ja nisam uvezao prve biljke, ti ne bi imao gde da nabavljas pelcere, jer po mom proracunu oko 85 vrsta bilja sam prvi preneo preko granice ili ih je bilo to;iko retko da se retko ko seca da ih je uopste nekada bilo. Dakle mogli bi ste vi da se igrate akvaristike i Aquascapinga, ali Aquascaping ne bi bio tu gde jeste da ja jednini nisam skupio hrabrosti i krenuo u nepoznato. Sva moje kolege koje drze radnje predvidjale su mi propast i da sam lud sto to radim. Tada ste me vi kupci cenili mnogo vise nego sada kada ste nesto naucili i kada mislite da sve znate.
Mislim da znate jako malo. Ako zbog sve razvijenije razmene zivog sveta dodje do zatvaranja radnji, jer je bez toga tesko opstati, nece ni vama biti mnogo bolje. Stace uvoz svega vezanog za akvaristiku, a onda cete kukati sto i najobicniju hranu morate da nabavljate preko interneta ili idete u madjarsku po istu.
Ja ne verujem da je vama cilj da se sve akva radnje pozatvaraju.
Ako pak mi pocnemo da gubimo na jednoj strani a treba placati troskove na drugoj, neminovno je da ono sto ne mozete menjati kostace mozda i duplo vise nego sada.
Eto vidis npr. meni je od proslog puta ostalo Nitra i Fosfa, jer ga mali broj ljudi kupuje, a sada sam morao ponovo da ga uvezem jer me Easy Life uslovljava. Iz tog razloga Nitro i Fosfo su uracunati kao trosak, iuticali su na cenu Pro Fita i Carba, koji su sada oko 20% skluolji nego ranije. Koliko je dobro to sto sve znate, toliko i nije, jer neke stvari koje ne mozete lako napraviti sada cete placati mnogo vise nego ranije.
Nije dzaba poslovica: " Ko ne plati na mostu platice na cupriji "
Edited by paleoglodit on 09.12.2009 12:28
Samo da dodam:
Kao da je akvaristika jedina sfera gde se dolaskom interneta promenilo trzisteč
Brat mi zivi u Seattle-u i on 99% stvari kupuje on-line iz velikih magacina robe gde su cene mnooogo nize a izbor ogroman.I sta sad.Svi ostali u gradu treba da strajkuju,da vredjaju.Ko se ne prilagodi propada.
Kraj...
Kada sve spadne na velike magacine, i kade se mali pozatvaraju, veliki magacini ce imati monopol i dici ce cene, a mnogo ljudi koji su radili ili drzali male radnje ce ostati bez posla. Tako da nisam siguran koliko ce to dobrog doneti...
Dragi Fantomu,
Nema potrebe da se osecas prozvanim. Ja sam pricao uopsteno i o onome kakva je danas situacija na "Srpsko - svetskom -internet" aqua trzistu roba i znanja. Beskonacno sam ti zahvalan za prve kvalitetne aqua biljke koje su preko tebe stigle u Srbiju, ali Danas hobisticka Srbija proizvodi to isto i bolje i vise i jeftinije (da nekazem dzabe) nego sto ti danas i po kolicini i ceni mozes da ponudis. Znaci ostaje ti ili da nam kao kupcima ponudis nesto novo i intrigantno (neka nemari neka je i skupo) ili ....
Ja EC i Profito koristim i fala ti i za njega i sto si ga predstavio nasem trzistu, ali sam smuckao svoj Makro za Dzabe (dao muckalice prijatelj akvarista bez ikakve zadnje namere....). A i to sto ih koristim ne sprecava me da o njima diskutujem i konstruktivno razmisljam...
Stos je u tome sto ti kao prodavac moras da se prilagodjavas nama kupcima, a ne obrnuto, a sa rastom nasih znanja to ce morati biti sve brze i zahtevnije....
Inace ja sam u direktnom kontaktu sa najvecim proizvodjacem biljaka u Svetu i Srbiji i sada bih zahvaljujuci njemu mogao da ponudim neke biljke za akvarijume po ceni recimo 1eur/kg ili 1eur/m2 tepiha ili 1eur/duznom metru, a mogao bih da ih delim za dzabe - tek koliko kosta benzin do tamo i nazad i pivcek u lokalnoj kafani...., pa vam ipak "nebusim " posao jer ja sam Aquahobista - Prolupitis i prepustam vam da posteno i sa teskom mukom zaradite svoj hleb sa 100kora.... Edited by biobiofizicar on 09.12.2009 11:57
Fantom nemoj samo da misli da je cena problem. I da sa cenom okreće priču na tu stranu. Nije problem, ko ima para platiće.... U poljoprivrednim apotekama mogu da se nađu mnogo efikasnije stvari od Pro fita ili Ferra.
Problem kod Easy Life proizvoda, samo bi izostavio FFM iz te priče jer (po meni OK proizvod), je kvalitet a ne cena, na koju se sad priča svela...
Nemoe Easy Life proizvode da poredi sa Mercedesima, Leviskama, BMW-ima i slično, kad je taj proizvod daleko od stvari tog kvaliteta.
Normalno, brani ti svoj proizvod koji prodaje, ali nas pusti da ostavimo svoje miljenje na ovom forumu. Mngoi se verovatno ni samnom ne slau... Neka napiu, slobodno....
Fantom je napisao:
Fax nije nikakav problem, dodjes ti kod mene, kupis za 4000 eura + PDV i ja ti dam isti popust koji dobijem i ja od Easy Life-a. 5%
Vidis garderoba i obuca su kod nas duplo skuplji nego u zapadnim zemljama, tako da ako je nesto priblizno iste cene kao u zemljama evropske unije codakle je i proizvod, a pritom ja imam troskove carine koji oni nemaju, nikakve argumente nemas da kazes da je to skupo i da te neko dere.
Meni je Stric slao Leviske iz Amerike. Levis, ali pravi original tamo kosta od 10 do 50 $, ali ipak ga kupujemo. E jos nisam cuo da neko toliko vredja uvoznike i prodavce Levisa kao nas koji prodajemo akvaristicku opremu.
Golf dvojka u nemackoj kosta od 50 do 100 eura, a kod nas 2000 eura. Zar ne mislis da je to dranje. Zato mozete vi iznositi svoje misljenje da vam je nesto skupo, ali nemojte vredjati i nazivati me olosem. Mene je to pogodilo jer sebe nikako ne smatram losom osobom.
Ima kafana gde su kafa, sok i pivo od 50 do 70 dinara, ali stalno su prazi, dok su besni klubovi gde je najjeftinije pice 200 do 300 dinara prepuni. Meni je to nenormalno da za istu stvar platis toliko vise novca, i to je po meni dranje. Ali nisam jos cuo da se igde toliko lose prica o tim klubovima i vlasnicima istih. Vec svi pricaju kako je super, i za jedna izlazak daju vise nego sto kosta taj pomenuti Carbo. A dok potrosis taj Carbo ko zna koliko ces para dati na izlaske ili na bilo sta drugo sto je zaista nenormalno skupo.
opet mene prozivas: al zapinjes na mladje...ccc...nesmes na starije...
ja sam tebi vec bio napisao neke stvari ali sam izmeni poruku zbog drugih clanova i administraciji jer bi tema otisla skroz u of...al evo sad cu opet napisati al sad necu menjati!!!
i napisao sam al et opet sam izbrisao- necu da se prepucavam-imas pp pa salji sta hoces...
a evo ti za ovo sto sam te citirao:
da dodjem i kupim za 4000e a pre toga si ti na njihovu robu opizdio marzu od 15-20% a mozda si i 100%... da imam 4000 evra kupio bi direktno od tropice-sto bi dolazio kod tebe!!! .
a za ono gore: ja se nekrijem iza nika...pitaj me za ime i prezime pa cu ti reci!!!
Edited by fax on 09.12.2009 13:15
zander je napisao:
Fantom nemoj samo da misli da je cena problem. I da sa cenom okreće priču na tu stranu. Nije problem, ko ima para platiće.... U poljoprivrednim apotekama mogu da se nađu mnogo efikasnije stvari od Pro fita ili Ferra.
nije samo ko ima para, već i ko hće da plati! naravno ako nema onda ni ne moe...
ja sam spreman za određene proizvode uvek da platim zato to znam ta kupujem...
ako je neto DIY dovoljno dobro, jednako dobro, ili čak i bolje naravno da sam za to, kao to npr i dan danas makro doziram tako...
fax je napisao:
dakle zar ti mislis da je tvoja hc cuba od 600din bolja nego od nekog clana sa forumač bolje nekom clanu da dam 200-300-500 din nego da kupim u radnji tropikinu, sto je ona boljač ima lepse pakovanječ ili čččč
takođe se slaem da su biljke odgajene kod nas jednako dobre, ali to se samih vrsta tiče dobijo sam "svata" kao neto drugo "svata" i da bi se toga reio mogu samo da kupujem od poznatih proizvođača sa etikotom kod biljka koje su slične jedne drugima (npr. razne kripte)...
@ Fax: imam ja bolbitisa povoljno, trebač!
fax je napisao:
a usput vamo ima dosta clanova koji kupe viljku i za 1000 din pa je razmnoze pa je poklone za dz, e to se fantom zove dobrodusnost, a ne profitabilnost!
ili kao ja za 14 evra u ljubljani za jednu preteranu tropikinu biljku...
mada se na nekim biljkama stvarno moe zaraditi uglavnom vie volim menjau, ali nisam ni na kintu alergičan...
Photoivek, pricas svasta a i neprovereno. Ti si suvise mali da bi osporavao neciji kvalitet, jer ako nisi informisan Pro Fito je prosle godine dobio nagradu i proglasen je za akvaristicki proizvod godine i za najbolje djubrivo na svetu. Ko ima Zajcov katalog od prosle godine moze se uveriti u to. A to da ti mozes da napravis bolje djubrivo od Pro Fita... Mani se lupetanja covece, nego ako zaista to mozes konkurisi za posao u nekoj od stranih kompanija koje se bave proizvodnjom istih i siguran sam da ces dobiti i stan i zavidnu platu. Cudno je kako mi Srbi sve znamo da napravimo bolje od ostalih, ali nas nigde nema i poznati smo po proizvodima ocajnog kvaliteta.
Sto se tice kupovine bilja i da je nekome draze da plati odgajivacu bilju 500 dinara nego u prodavnici 1000, jer misli da mi u prodavnici deremo... Recicu jednu stvar, odgajivacu je svih 500 ili neka bude 450 dinara zarada, dok mi moramo da platimo stranom dobavljacu tu biljku, da platimo troskove uvoza, da na nasu cenu uracunamo porez, da od te razlike placamo troskove firme koji nisu mali, i da na kraju od zarade koja ostane na kraju godine platimo porez na dobit od 20%. Sto znaci da nama od jedne biljke od 1000 dinara pitanje je da li ostane 50 dinara zarade. Sto znaci da smo vas mi 10 puta manje odrali nego neko kome se ta biljka namnozila.
Inace mi koji drzimo akvaristicke prodavnice zivimo od toga, kao sto i svi vi zivite od nekih drugih stvari kojima se bavite. Mi naplacujemo vama, a isto tako vi naplacujete nama, i to tako i treba da funkcionise, bez medjusobnog vredjanja i pljuvanja. A ja cesto nailazim na tekstove gde me nazivate olosem, ili prljavim trgovcem. mozda ne direktno, ali indirektno da. Ne znam sta sam vam ja zgresio. Ako mislite da sam ja prljav, i ako ste vi toliko dobri i sve to poklanjate, izvolite ulozite vi svoje pare, otvorite firmu, uvezite robu, i slobodno poklanjajte ili prodajte po nabavnim cenama. A naravno iz svog dzepa placajte troskove... Naravno niko od vas to nece da uradi, ali svi hocete da pljujete. Treba da vas je sramota koliko ste jadni.
I muka mi je od vas jadnika koji ne umete da cenite to sto se neko zaista trudi da vam omoguci i ponudi nesto. Lud sam sto sam uopste poceo da se bavim poslom koji mi je nakada bio samo hobi kao i vama. Trebao sam da vas ostavim u jadu i bedi. Vama i ne treba veci izbor bilja od amazonke, aponogetona, nane, limuna i hrasta.
Bolje da nikada nisam ni uvezao svo ostalo bilje. Ne bi ste imali priliku da povracate kao sada.
Zasto sada ne nabavite Cubu, ili Utrikulario ili tako neko bilje. Nema niko, a svi ste naucnici. Da li mislite da se isplati uvesti samo to, i ako bi uvezao samo to bilje koje se trazi koliko bi to onda kostaloččč Troskovi bi bili 3 puta veci nego vrednost biljke. Da li ste zbog toga spremni da platite saksiju 50 euraččč
Mnogi me kritikuju sto sam otanjio sa izborom bilja. Niko se ne zapita zasto. Pa zato sto mi se ne isplati da uvozim samo nekoliko vrsta, a da uvozim ono bilje koje sada razmenjujete isto tako mi se ne isplati.
Svakodnevno mi nekoliko vas trazi nisko bilje i pita kada ce ga biti.
Mozda nikad vise je moj odgovor. Mozda vise nikada necu da uvezem bilje, mozda cu se preorjentisati na ribe ili na Pet Shop.
Mozda vam bude lakse kada sami ugasite jedinu radnju u kojoj ste mogli nesto naci. Onda cete ponovo kukati kako kod nas nema nista da se kupi.
Fantom, za 9 meseci postojanja ovog foruma jos uvek nije niko banovan, ali je moguce da ce biti ako nastavis sa ovakvim recima. Molim te da pises umerenijim tonom!
pod jedan fantom menjao sam moje komentare samo da nebih se upustao u svadju-al brate preterujes...stani malo na loptu..koji ti je... preterujes i vredjas!! sad smo i jadni...ccc... ja mladji od tebe pa kulturniji...daj bre stvarno smiri se malo!
a pod 2 evo imam ja i hc i Utriculari-u... i dobio sam ih za sitne pare od ljudi koji zele da se sto vise ove 2 vrste razmnoze... javi na pp ako hoces da ti posaljem kad razmnozim... pa cu ti poslati-nisam ja bez srca, dacu ti obe za jednan smajlic samo stani malo na loptu!!!