14.06.2026 05:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Fluid Filter Medium
zander
Poto ste na kraju rasprave, ili ste tek na početku oko Glutaraldehyde-a da otovorimo sledeću temu koja moda neće biti toliko zanimljiva Wink
Mene interesuje koji je sastav ovog proizvodač
Opet isti izvor informacija imam kao i za Glutaraldehyde da se u njemu nalazi zelena glina, zeolit... i ta joč
Zato FFM reaguje sa gvođem... Ima sigurno jo pitanja ali ne bi da preterujem.
Inače, u ovaj proizvod od svih Easy Life preparata imam najvie poverenja, jer imam miljenje (ili samo slepo verujem) da su gotovoe sve sirovine u njegom sastavu uzete iz prirode i da eto neki oligoelementi prvenstveno iz zelene gline pa i svojstva zeolita imaju taj irok spektar na ivi svet u akvarijumima. Voleo bio da čujem vae miljenje...
Inače pokuavao sam da smućkam neto u kućnoj varijanti, ali to verovatno nije taj odnos koji je bio potreban...
Ako ste zainteresovani dajte malo da ga provalimo na koji to način ima tako irok spektar pozitivnog delovanja na ivi svet... Wink

nene
Zander prijatelju molim te ako moze konkretno pitanje nekako mi iz posta nije jasno na sta se odnosi. Ako je na preparat pod skracenicom FFM (jel to od fluid filter medium) i daj malo mi opisi za sta se koriti taj preparat. Naravno da imam moje misljenje i ideju kako to radi ali samo polako da ne trcim pred rudom. Prvo malo da se edukujem po pitanju toga FFM-a ali nije problem i to cemoo napraviti veruj mi garantujem.

Napisi mi molim te koje su mu sve blagodeti po aq to mi je vazno
Pozz Nene
Sto se tice GA mislim da se to ne moze rasplesti ali i dalje cemo odmotavati klupko iz sve snage
Edited by nene on 08.12.2009 00:13

paleoglodit
Nene toliko je savrsen proizvod po ovome sto pise da ne mogu da verujem. Evo linka http://www.easyli...#269;id=06
Pa ti sad googlaj dok ne ogooglasShockThrough wall
Pa stvaaaarnoLecture kako mogu tako da nafiluju sveSad
Edited by paleoglodit on 08.12.2009 00:16

fax
da nene, FFM je skracenica od fluid filter medium... opet firma Easy Life... resio si carbo, sad ffm, pa ces pro fito... pa redom Beer

pa ako je zeolit glavni sastojak onda nije tu nista cudno-kolko znam zeolit uklanja amonijak, nitrite, nitrate... ima i svojstvo aktivnog uglja-vezuje cestice za sebe... vezuje teske metale... to je kolko ja znamGrin

zander
Nemam sad spreman ni jedan link niti original pakovanje pred sobom da mogu da prepiem. Ali ako neko moe da iskopa na netu neka okači tekst ili link.
Kaem, to je preparat kojem sam jedino ostao veran do dan danas, ali poučen iskustvom kako to već ide, mnogo para za malo muzike to se tiče mnogih gotovih preparata koje sam isprobao, počinje da me interesuje i ta to tako dobro ima u Fluid Filter Mediumu, proizvod je od Easy Life-a. Verujem da su mnogi imali priliku da ga isprobaju.
Otvaram temu uopteno, ako ćemo moemo pisati i o Tetrinom aquasafe-u nije problem, ali taj preparat nisam koristio pa ne znam...

U litri vode, npr FFM-a ako ga sipamo u prozirnu flau videćemo posle nekog vremena talog od odprilike 1-1,5cm neke gline ili čega... Ostalo je voda... To opet govori o odnosu cene i onoga to se krije unutar toga, ali to nije bitno toliko. Samo me interesuje ta se u tom talogu nalazi... Moda je negde po forumima i pisano o tome kao i o GA.... Wink

nene
Paleo hvala za link. Nisam jos procitao jer cu izneti prvo malo stvari onako otvorenog uma ne znajuci nista o tom preparatu.
Fax druze za EC nisam ja nista resio nego samo zakomplikovao stvariNo no. U parvu si za sve sto si rekao o zeolitima tako je druze

U preparat FFM kada bi sada odmah trebao da ga napravim bi stavio sledece sastojke.
Glinu (crvenu) ima istu fiziku kao i zelena ali ima vise Fe a toga u aq nikada dosta :p
Slab katjonski jonoizmenjivac (potpuno sprasen) da kupi teske metale i amonijak i baca ih u podlogu
Al(OH)3 najednostavniji i najsire primenjivi flokulan pravi koloid i vezuje za sebe cestice i pada u talog (nemam pojma dal je Al opasan za aq ali nije to neka kolicina)
Koncentrovan ekstrakt treseta (malo da zakiseli sve to i da lepu braonkastu boju vodi a i da malo sterilise aq)
Rastvor kolonija korisnih bakterija (nikada ih nije dosta u aq a i kada sve to padne na dno zajedno sa njima da ima vise vojske koja jede i koristi djubre koje je bilo u vodi )
toliko u prvom cugu. nisam procitao nista o tim FFM. idem sada da citam a vi kritikujete moj DIY FFM
Pozz Nene

zander
O zeolitu se zna u akvaristici, solidno.
Kad spomenemo Zelena glina svi mislimo na neku običnu glinu, ali ova nije obična, ova je zelena Wink Moete potraiti jo tekstova o ovoj glini na netu jer ima zanimljivih stvari i spektar delovanja joj je zaista irok, moe se nabaviti u radnjama zdrave hrane....

nene
procitao sam link koji je poslao paleo i za sada ne menjam sastam mog DIY Ffm No no
zander opisi mi malo podrobnije taj talog u casi. Koje je boječ Dal je voluminozan ili kompaktanč Kakve je boje rastvor iznad taloga itd
Hvala
nene
Edited by nene on 08.12.2009 00:35

nene
Glinu za ffm imamo.
Idemo dalje za iste pare
Edited by nene on 08.12.2009 00:42

zander
Evo sastava zelene gline
zander attached the following image:
zelenaglina.jpg

zander
Evo kako izgleda talog FFM-a (sa pola litre vode)
zander attached the following image:
ffmtalog.jpg

fax
nene ja bi napravio ovako 1L destilovane-300gr zeolita i nista vise... bez te zelene gline... samo ovo i doziranje 10ml na 30l vode... ali vise nepisem, opet ponavljam ja i hemija smo nebo i zemlja-sad samo citam sta iskusniji pisuThumb up

A za tu zelenu glinu sam reko da neverujem da to koriste jer ipak onda ovo nebi smeli da napisu na sajtu o ffm-u...
Easy-Life is not for human consumption, though it does not have any toxic effects. Furthermore, it has an unlimited shelflife. It can be stored at room temperature without diminishing any activity of this product.

Pre upotrebe proizvod mućkati 30 sekundi i potom odmah upotrebiti. to su oni rekli za ffm... a zasto sam to napisao, jer kad izmuckate dignete zeolit koji je na dnu-da nebi spricali samu vodu Smile to je moje misljenje-verovatno je glupo-al sta cu, mlad sam-oprasta mi seRed card
Edited by fax on 08.12.2009 01:01

zander
Ponoviću opet ovaj link da se pročita. Verujem da mnogi nisu znali o svojstvima zelene gline. LINK

nene
zander to je talog od gline siguran sam a sada ima li jos nesto to se ne vidi.
Faz bolje od zeolita (ali i skuplje) su slabi jonoizmenjivaci a moras i maloooo gline jer ti ona pokupi svasta iz vode i padne na dno kao gnjojivo za biljke (sama po sebi je bogata metalima). Dakle i dalje ne menajm sastav svog ffm-a
Cool
Pozz Nene

fax
ne znam hemiju prijatelj moj... sad samo citamGrin al ozbiljnoThumb up
Edited by fax on 08.12.2009 01:11

fax
jos samo ovo...nasao sam nene ovo za zeolit-mozda pomogne...sad se bacam na zelenu glinu!

Zeolit za slatkovodne akvarijume i ribnjake.
Za brzo uklanjanje amonijaka iz akvarijuma sa povećanom koncentracijom amonijaka.
Ključne prednosti:
upija otrovni amonijak, nitrit i nitrat
upija teke metale
uklanja mikro čestice u vodi
poboljava celokupno zdravlje akvarijuma
smanjuje rast algi
nije toksičan za ribe i korisne bakterije
koristan za formiranje novog akvarijuma
reciklira se
Odstranite azot najvećeg ubicu tropskih riba.
Odličan za zlatne ribice i koi.
KlinAqua sadri vrhunski zeolit za uklanjanje azota, uklanjanje mirisa i izbistrivanje vode. Osnovni sastojak zeolita je klinoptilolit koji efikasno vezuje jone amonijaka (NH4+). Dodavanjem KlinAqua u akvarijum, zeolit vezuje jone amonijaka a otpusta nekodljive jone natrijuma (Na+). Azot je vrlo toksičan za ribe, uzrokuje eroziju krga, unutranje i spoljanje krvarenje i otećenje mozga.
Koncentracija azota mora uvek biti nula. Zeolit moe razmeniti ograničen broj jona, tako da na kraju postaje zasićen amonijakom. KlinAqua tada potopite u vrlo slanu vodu ( 1kg nejodirane soli na 10 litara vode zagrejane na 48ºC). Ostavite zeolit da odstoji 2 sata pa ga isperite u čistoj vodi. Sada će proces biti reverzibilan, zeolit će razmeniti amonijak za natrijum i vratiti se u izvorno stanje. Ovaj proces moete ponoviti nekoliko puta. Vremenom rastvoreni organski materijal zasiti zeolit i tada ga treba zameniti. Iskorićen zeolit nemojte bacati već ga koristite kao mineralni supstrat za cveće i travu.
Doziranje:
Pre prve upotrebe zeolit isperite od praine mlazom čiste vode. Koristite 5 gr po 1 litru vode. Osim uklanjanja azota, zeolit takođe delimično deluje kao aktivni ugalj i uklanja čestice koje boje i zamućuju vodu. Zeolit koristite istovremeno sa drugim medijima za filtriranje vode.

Miti
Sto bi ljudi kupovali zeolit kada imamo Pesu, a u Vranjskoj banji rudnik zeolita

fax
pa ni nisam reko da treba da kupujete-al dobro sto mi rece da pesa koristi zeolit...sad znam zasto su mu kozice onako obojene a i ramovi...Thumb up

a nene, bane nije mi jasno gde god ukucam zelena glina svugde navode neke napitke itd za ljutsku upotrebu..pa ponavljam nebih onda na sajtu Easy Llifa napisali da nije za ljutsku upotrebu al da nije toksican... zato me zbunjuje...
al ovog puta stvarno necu vise da se mesam...ipak ste vi tata mate za emiju...

pozz, praticu i detaljno cu citati temu..ApplauseThumb up

Coa
Kao i drugi EasyLife preparati i FFM ima jednostavnu tehnologiju.
Ja sam preduzeo inicijativu na vie frontova i uskoro će biti sve objavljeno i dostupno, sa laboratorijskim rezultatima.
Sve ovo ima za posledicu da će ljudi ubuduće moći da đubre svoje akvarijume, i da koriste ovakva sredstva kao to je FFM, po identičnim, ponavljam identičnim tehnologijama, samo to će im za to trebati minimum 10 puta manje novca.

Toliko za sada, uglavnom radi se i na ovome. Beer
Edited by Coa on 08.12.2009 15:20

zander
nene je napisao:
jel neko zna dal manja kolicina aluminijum-hidroksida smeta aqč

Miti je napisao:
Nene vidi link dal moze da pomogne http://www.freepa...12303.html

Blue je napisao:

nene je napisao:
jel neko zna dal manja kolicina aluminijum-hidroksida smeta aqč

Ne bi trebalo, ako ne smeta ljudima, nece ni ribama/biljkama/...
Mada, 'manja kolicina' je relativan pojam.
Iz factsheet-a:
"Aluminium hydroxide (herein referred to as ATH)"
...
"ATH is virtually insoluble in water over a broad pH-range of 3,5 10,5. Only 1,5 mg/l are soluble at pH 7 and 20C. This value corresponds to 0,5 mg/l of metal ions (Al3+).
Due to this insolubility ATH shows no aquatic toxicity:
Fish LC50 > 10 g/l
Daphnie EC50 > 10 g/l"

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,955 jedinstvenih poseta