14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY Difuzor
daweed
Evo mog rucno pravljenog difuzora, malo prepravljeni dosadasnji difuzori...
Stavljen je uz prednje staklo zbog slikanja, inace je sakriven medju valisneriom...
daweed attached the following image:
pb210021.jpg

Edited by daweed on 21.11.2009 21:40

http://daweedaqua.tk
newpain01
sta ti je to crvenoč i sta je to na dnu difuzerač co2 i voda izlaze sa strane, jel takoč i ja sam uradio slican Thumb up

daweed
Da, visak CO2 izlazi na te sitne rupice... Ostatak se okrece u difuzoru..Thumb upThumb up Ovo crveno i zeleno je od dzaka za krompir... I sluzi mi za zadrzavanje CO2...Thumb up

nene
Dobro izgleda reaktor i mislim da je ovo jedan od najboljih principa za rastvaranje CO2 ali mislim isto tako da svi koji imaju spoljasnji filter i motornu glavu u njemu nemaju potrebe da se bakcu sa difuzorima jer mogu da spoje na glavu tj posle glave i da naprave neki DIY rain ili spray bar nemam pojma kako se zove. nesto tipa kao sto sam ja uradio. Ali opet ponavljam meni je ideja vodilja bila da nemam nista u aq ili sto je moguce manje stvari.
Pozz Nene
Edited by photoivek on 22.11.2009 17:04

newpain01
nene je napisao:
Dobro izgleda reaktor i mislim da je ovo jedan od najboljih principa za rastvaranje CO2 ali mislim isto tako da svi koji imaju spoljasnji filter i motornu glavu u njemu nemaju potrebe da se bakcu sa difuzorima jer mogu da spoje n aglavu tj posle glave i da naprave neki DIY rain ili spray bar nemam pojma kako se zove. nesto tipa kao sto sam ja uradio. Ali opet ponavljam meni je ideja vodilja bila da nemam nista u aq ili sto je moguce manje stvari.
Pozz Nene

a kako si zadovoljan rastvaranjemč i meni je ista ideja, da imam sto manje tehnike u aq pa sam zato i ja pored kanistera napravio i stakleni filter pozadi aq i u njemu stavio ovakav difuzer kao sto je daweed uradio, ali ja nisam mnogo zadovoljan, vecina difuzera je puna sa gasom, nema vode, osim na dnu i ne rastvara bas najbolje, razmisljam uzeti one staklene difuzere sa keramickom plocom ili neznam sta drugo, zato sto sam uradio 10-tak ovakvih difuzera i nijedan nije rastvarao dobro Sad
moja pumpa je 200l/h, mozda je slaba za ovakav difuzer pa zato imam problemeč Frown

nene
dakle ja sam prezadovoljan rastvaranjem zapravo moj on line difuzor pretvori CO2 u prasinu. KAKO TO IZGLEDA U PUMPI POGLEDAJ OVDE
http://www.mojbil...ead_id=597 STIM DA MENI TO PRELIVNO CREVO IDE UZ PREDNJU STRANU I JEDNU BOCNU (oko 1,5 m ) akvarijuma koja je na vise mesta sitno izbusena. dakle u cevcicu iz koje izlazi CO2 sam gurnuo mali komad sitnog sundjera (1 -2 cm) dako da on prvo rasprsi CO2 pa ga ponese struja vode i vitla po cevi dok ne nadje neku malu rupicu da izadje vec se vecina rastvorila. Ako ti sa linka nije jasno sta i kako sam uradio pusti mi PM pa cu ti slikati detaljnije i poslati na mail.
E da i ja sam petljao sa jedno 5-6 razlicitih verzija difuzora/reaktora i niti jednom nisam bio previse zadovoljan dok nisam napravio ovu koja je najednostavnija i radi odlicno. Ako neces nista da menajs pokusaj tvoju cev difuzora (ako je principo slican Davidovom) da napunis sintetickom vatom ali ne sabijaja je previse i to bi ti trebalo pomoci
Pozz Nene

newpain01
da, video sam link, kako si odradio to Thumb up uradicu i ja isto, nije mi tesko da izbusim rupu u crevo i ubacim crevce za co2, pa videcu kako se rastvara, kod mene je spray bar dug oko pola metara, a crevo od pumpe do spray bara jos toliko, verovatno ce da radi. hvala ti Beer

nene
Ok druze dakle ubaci crevo od co2 ali ubaci u njega malo parce sundjera i kada crevo od co2 ubacis u crevo za cistu vodu malo ga dublje gurni u pravcu kretanja vode
Pozz Nene

krcko
http://www.akvari...t=788.html
evo i jo jedne teme o in-line reaktoru , pa moe koristiti i ukoliko su potrebne neke korekcije ili unapređenja . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
newpain01
takodje sam cuo da je dobro umesto sundjera u crevo od co2 da se ubaci filter cigarete, koji sitni mehurice co2, ali se treba cesto menjati

daweed
"moja pumpa je 200l/h, mozda je slaba za ovakav difuzer pa zato imam problemeč" Najverovatnije ti je to problem... Ovaj nacin rastvaranja je po meni najbolji... Vecina akvarista koristi ovaj nacin rastvaranja bilo da je u pitanju kupovna ili ovakva diy varijanta... Razlika izmedju kupovne i ove diy je u tome sto kod mene co2 dolazi ispod pumpe pa ga propeler jos dodatno razbija... Slikacu vam perlanje bilja u aq od 200l...

newpain01
a koliko litara na sat je tvoja pumpač
uradio sam ovako kao kod neneta ali mislim da nije dobro, izlaze veliki mehuri, a stavio sam i sundjer, mislim da bi mnogo bolje bilo da izlaz co2 stavim na ulaz pumpe kao daweed sto je reko i da propeler razbija co2 Thumb up promenicu to u skoro vreme

strujas
nene je napisao:
Dobro izgleda reaktor i mislim da je ovo jedan od najboljih principa za rastvaranje CO2 ali mislim isto tako da svi koji imaju spoljasnji filter i motornu glavu u njemu nemaju potrebe da se bakcu sa difuzorima jer mogu da spoje na glavu tj posle glave i da naprave neki DIY rain ili spray bar nemam pojma kako se zove. nesto tipa kao sto sam ja uradio. Ali opet ponavljam meni je ideja vodilja bila da nemam nista u aq ili sto je moguce manje stvari.
Pozz Nene

Danas sam napravio difuzor po Nenovom principu, pa cemo da vidimo kako ce da se pokaze (kod njega super radi a nadam se da nisam baksuz pa da kod mene omane :wallSmile
Obzirom da ubacujem CO2 iz boce, na izlazu iz manje boce sam stavio plasticni regulator sa srafom kojim cu probati da kontrolisem protok CO2.
Jedini problem kod sprej bara mi je taj sto je mlaz isuvise jak i udara pravo u stargras.

nene
nemoj se zezati i smanjivati izlaz gasa iz boce gde je kvasac jer moze ali zaista moze da bude boooom (potvrdjeno eksperimentalno). Sto se tice jacine mlaza iz DIY spray bara ili izbusi vise rupa na crevu ili prosiri malo postojece a dobar je fazon i da ih izbusis na strani cevi koja naleze na staklo i tako ti nece nikoga udariti
Poz druze i vidimo se
Nene
Edited by nene on 25.11.2009 22:24

Santorini
ovako je kod mene nakon vise kobinacija
Santorini attached the following image:
difuzor01.jpg

Edited by photoivek on 08.12.2009 00:00

Santorini
Na prvoj slici se vide nerastvoreni mehurici u sprejbar cevcici i sa donje strane su otvori na koje izlaze milimetarski mehurici zajedno sa vodom iz filtera.
ostatak co2 se rastvara u cevcici.pumpa je 700l/h.
Na drugoj slici je dovod co2 neposredno iznad sprejbara uradjen od onih reducira za pumpe i stvorio se podpritisak slican venturi cevi.Kao brojac mehurica sluzi zvuk.Cuje se kao strc ispod jezika tiho a i vidi se u cevcici.
Santorini attached the following image:
difuzor00.jpg

Edited by photoivek on 08.12.2009 00:01

isnogood
Nene rece:
mislim isto tako da svi koji imaju spoljasnji filter i motornu glavu u njemu nemaju potrebe da se bakcu sa difuzorima jer mogu da spoje na glavu tj posle glave i da naprave neki DIY rain ili spray bar nemam pojma kako se zove

Da li ovo moze da bude resenje za one koji nemaju spoljasnji filterč
Naravno, najbolje je ovo izvesti pri formiranju akvarijuma.

EDIT: duzina creva je data za aq sirine 80cm.
isnogood attached the following image:
codifuzijav1.jpg

Edited by isnogood on 08.12.2009 00:00

nene
veziru veliki moze i ovako ali sam ja zeleo da se mreska povrsina vode bar malo (da se na hvata skrama). Mislim da je u tvojoj varijanti malo losije rastvaranej CO2 jer ce vecina mehurova biti nosena strujom a kod mene je kraj cevi zatvoren a rupice (mnogoooooo sitnih) su izbusena na crevu tako da se Co2 kovitla i rastvara jer ne moze da ide sa vodom (rupice su prema dole a CO2 tezi da ide gore)
pozz nene

Santorini
Probao sam da kacim co2 crevo odmah posle pumpe na sisicu na izlazu ali bi ubacivala vodu u diy bocu.Ovo je 80cm dalje i ima bukvalno 5cm da se izmesa sa vodom.U crevo nisam dodavao filter od cigarete jer se necuje strc pa ne mogu da brojim mehure a i ovako se odlicno rastvara

paleoglodit
Ako stavite crevo sa CO2 direktno na resetku usisa motora dobicete milijardu prasinastih mehurova na izlazu iz pumpe (cak i da nema nikakvo produzno crevo) koji se skoro skroz rastvore do povrsine.

Znaci ne treba povezadti dovod CO2 na izlaz nego naulaz a sve ostalo je nepotrebno. Dovoljno je crevo samo poturiti pod motor.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,386 jedinstvenih poseta