14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Opti white - ''Thasos''
Mandic
Napokon nova postavka, a i nova tema na forumu Smile

Posle skoro godinu dana, naterao sam se da ponovo aktiviram ovaj akvarijum.
Inspiraciju za skejp sam pronašao na moru, odnosno na Tasosu (fotografije ispod) odakle sam i doneo 20ak kilograma kamenja. Surprized

Ukratko o opremi:

Staklo: rađeno po uzoru na ADA 60p, dakle Opti-white (Extra clear) 60*30*36 cm
Filtracija: Eheim 2222
Rasveta: DIY LED 2*10W white i 1*10W Full spectrum

Od dekoracije, koristio sam pomenuti kamen,
Dennerle soil i još nešto kvarca što sam našao,
kao i plavi pesak koji se nalazio u mom prvom akvarijumu pre 10 godina. Beer

Ovih dana sledi ubacivanje biljaka i DSM start, a punjenje će uslediti nakon što stignu staklene cevi. Smile
Mandic attached the following images:
tasos_3.jpg tasos_2.jpg tasos_1.jpg frontal_small.jpg

Mandic
Rasveta i lep spoj dva stakla:
kp.jpg rasveta_2_1.jpg rasveta_1_1.jpg

Mandic
...i evo još nekoliko fotki koje su nastale u toku slaganja skejpa. Ovu foru sa vatama i sunđerima, čini mi se da sam video kod Jurijsa, pa reko' aj' da probam i ja. Cool Suština je da se na taj način zapuše pukotine kroz koje bi mogao da procuri soil.
start_1.jpg start_2.jpg start_3.jpg start_4.jpg start_5.jpg

Srafciger
Ima li novosti u vezi sa ovim akvarijumom? Jesi li ga pokrenuo? Daj neki update.

www.MojBiljniAkvarijum.org
Gangster
Meni se cini da sam negde video dalji nastavak Mandiceve obale Tasosa Wink

Mandic
Evo ga nastavak Smile
Ubacio sam biljke pre neki dan, zatvorio akvarijum sa folijom i sad svakog dana prskam, dok ne nabavim mist maker...
Vodu ću ubaciti kad mi stignu staklene cevi, jer ove zelene eheimove ne mogu da smislim Grin
full_frontal.jpg detalj_18.jpg pro_1.jpg

Srafciger
Pod "biljke" mislis na ovu mahovinu, ili ima jos nesto sto ja ne vidim?

Mandic
Ima Nooo
Tu su još i Micranthemum ''Monte Carlo'', Hydrocotyle dissecta, Eleocharis parvula mini i Hottonia palustris. Na kraju ću još dodati grančice sa nekom mahovinom ili helferijem na vrhu, a to sve u kompletu treba da simulira palme...

biobiofizicar
Dobro izgleda, al na Tasosu nema palmi (osim kultivisanih varijanti) - simuliraj tasoske cetinare...

Srafciger
Mandic wrote:

Ima Nooo
Tu su još i Micranthemum ''Monte Carlo'', Hydrocotyle dissecta, Eleocharis parvula mini i Hottonia palustris. Na kraju ću još dodati grančice sa nekom mahovinom ili helferijem na vrhu, a to sve u kompletu treba da simulira palme...

Bog te... Nista od toga nisam primetio Thinking

Hardscape mi se jako svidja. Bilo bi steta da ga biljke prekriju.

Mandic
Pošto akvarijum u DSM sistemu, onako zamagljen, nije baš estetski najprihvatljiviji, juče sam ga malo izluftirao i iskoristio priliku da ga fotografišem Photo
Pojavile su se neke plesni i neidentifikovana biljka je krenula da raste iz kamena... Ali sve je to normalno u emerznom uzgajanju, tako da me to ne brine.
Uživajte Thumb up
frontal.jpg top.jpg more_1.jpg plesan.jpg biljka_2.jpg

Mandic
Moglo bi se reći da sam zadovoljan napretkom Thumb up
3_302.jpg 5_154.jpg 2_392.jpg 4_212.jpg 1_493.jpg

biobiofizicar
Kako napreduju i da li napreduju plesni i ostali pratioci DSMa...
Oces li ga potapati?

Mandic
Plesni 0%
Ostali pratioci, kako koji... Ima tu nekih pelcerčića koji izviru iz kamenja, ali ne rastu mnogo. Alge mi se povremeno javljaju u toj barici koja se formira od orošavanja, pa sam bio prinuđen da usisam plavi pesak, kako bih lakše održavao taj deo. Mislim da sam imao cijano, diatomu i još svašta nešto Smile ali sve to nestane nakon brisanja i usisavanja tog plićaka.

Orošavam samo sa DeMi vodom, uglavnom jednom dnevno i tada malo izluftiram akvarijum. Ono što je evidentno jeste stanje mahovine-skroz je prešla u emerznu formu i uopšte ne liči na svoju submerznu verziju (to je weeping). Sve se to događa zbog nedovoljno vode. Tako da se ovih dana trudim da malo češće orošavam, kako bi se biljke lakše privikle na submerzne uslove.

Potapanje će uslediti, verovatno, za nekih 10ak dana. Thumb up

Mandic
Mandic wrote:

Potapanje će uslediti, verovatno, za nekih 10ak dana. Thumb up

Tako je i bilo. Pre par dana sam potopio akvarijum.
Prošlo je nešto manje od tri meseca od početka DSM-a.

Biljkama je ponestalo mesta za rast, mahovina je počela da propada i bukvalno sam bio primoran da ubacim vodu. Sipao sam običnu česmovaču...
Tek juče sam priključio CO2, tako da su prvih 5-6 dana alge imale ekstra uslove. Smile

Ubacio sam i neke komunalce, (amano koze i corona puževe) smanjio svetlo i sad čekam da vidim kako će se biljke prilagoditi na život pod vodom.
Plavi pesak, koji mi se u početku zaista svideo, ovako pod vodom-izgleda odvratno (što možete videti na fotografiji). Red card

Ostalo: svetlo je smanjeno sa 12h na 6h, Easy Carbo dodajem od prvog dana, CO2 se rastura preko inline reaktora (fotka sa neta)
11_69.jpg 22_26.jpg 33_13.jpg co2_4.jpg

Mandic
I evo još dve fotografije tih algi koje sam pomenuo... A tu su i komunalac i mini buca Cool
77_2.jpg 66_1.jpg 55_6.jpg 44_3.jpg

Mandic
Evo sveža fotka Smile
Disektu sam izbacio, jer je bila prevelika, a desni deo sam preuredio i ubacio kubu i još malo eloharisa. Ovaj visoki Eleocharis koji vidite, nije onaj famozni palustris, već je montevidensis. Ima malo deblju stabljiku od pomenutog, domaćeg. Cool on je tu privremeno, ne uklapa se u postavku...

Inače, imao sam malih problema sa algama, pojavilo se nekoliko različitih, ali sve su nestale čim sam ubacio više vrsta algojeda. Napisaću kasnije nešto i o tome, samo da se nateram da prebacim i uklopim fotke ''pre'' i ''posle'' Thumb up
Mandic attached the following image:
foto.jpg

Mandic
Evo su fotke pre i posle ubacivanja algojeda. Ubačeni su: Filopaludine (negde se vode i kao Neritina pulligera), Garra rufa, E. kalopterus (flying fox) i G. aymonieri. Od svega po dva komada.
Sa njima su tu bile Amano kozice (3), crvene sakure (20) i C. corona puževi (4), ali nisu uspeli da drže alge pod kontrolom. Cool

Napominjem da nisam koristio nikakve četkice za zube, sunđere, žice, niti kreditne kartice i žilete, a CO2 (1 bps) i Easy carbo (2ml dnevno) su bili tu i ranije.

Razlika je 5 dana. Thumb up
peta_1.jpg cetvrta_2.jpg treca_4.jpg druga_3.jpg prva_6.jpg

Mandic
Beer
Mandic attached the following image:
mandic.jpg

Rasta
Lepse je legla bela pozadina Thumb up sta bi sa levom srtranom? smanjila se Shock

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,080 jedinstvenih poseta