14.06.2026 04:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Pandora project - nanići, nanići, nanići
biobiofizicar
Kod mene je uvek period jesen/zima vreme za "mokre igrarije" a doba novogodinjih praznika je kulminacija kreativnog akva ludila...

U mojoj aqua-scaping-planning-gaming jesen/zima kolekciji za 2016/2017 dominira "Projekat Pandora".

U okviru ovog projekta reio sam da skockam gomilu nanića i da budu svuda po kući, kancelariji, rodbini, kuhinji, kupatilu WC-u... gde god pogled skrene da bude bar po jedan...Shock

Ali neće to biti obični nanići... Ima da ljate, da bljete, puno LEDa, puno ludog spoljnjeg dizajna, neobičnih polica, postolja, backlight efekata,....
Unutra raznorazni: korengumi Iwagumi, gumi-gumi, kič-gumi, kozičnjaci, mini ribnjaci, mini biljni i bezbiljni svega će da bidne...

Mnogo je asocijacija kada se pomene Pandora: Od one vezane za prvu enu kojom je bog kaznio čovečanstvo, preko enske znatielje, do onih "NE DIRATI i NE OTVARATI", a na kraju je tu i filmska priča o jednoj planeti...

Sve to će se nekako reflektovati u ovom multiakvarijumskom projektu, a za početak da citiramo "Wikija":

Pandora je prva ena, koju je Zevs za kaznu Prometeju koji je ukrao vatru, dao ljudima, zajedno s kutijom svih zala.

Da bi kaznio ljude, Zevs je naredio ostalim bogovima da načine enu kao dar ljudima. Hefest ju je načinio od gline i dao joj oblik. Atina ju je obukla, a Harite su je okitile ogrlicama koje je načinio Hefest. Afrodita joj je podala lepotu, a Apolon muzički talent i dar iscjeljivanja. Demetra ju je naučila obrađivati vrt, Posejdon joj je dao bisernu ogrlicu i mogućnost da se nikad ne udavi, a Hermes joj je dao lukavost, hrabrost i arm. I na kraju, Zevs ju je učinio lenjom, nemirnom i budalastom, a Hera ju je učinila znatieljnom. Najvaniji od svih darova bila je posuda, ćup - grč. pithos koju joj je dao ili Hermes ili Zevs.

Hermes je rekao da je ona Zevsov dar i upozorio je da ne dira posudu koja je bila njen miraz. No, Pandorina znatielja je prevladala, te ju je otvorila. Sva su zla izala na dotada bezbrino čovječanstvo koje je ivjelo u blagostanju... Odmah ju je brzo zatvorila, a unutra je ostala samo - nada. Svijet je bio vrlo hladan i turoban, a onda je Pandora opet otvorila kutiju te je nada izletela napolje. Tako je čovečanstvo i u zlim vremenima dobilo i imalo nadu.

Druga verzija mita govori da je nada bila zapravo najgore od svih zala jer je bila jednaka stranom predznanju. Pandora je tako, zatvorivi kutiju prije nego to je nada izala napolje, spasila sviet od najgore tete. Naime, sama bi se rieč "nada" bolje mogla prevesti kao "predviđanje nesreće".

Kako god: spas ili propast uvek dolaze od enske ruke, a tu negde u toj činjenici i lei razlog zato sam se dohvatio ovog projekta: nanići, nanići, svuda oko nas....
biobiofizicar attached the following image:
pandora3.jpg

Edited by biobiofizicar on 25.01.2017 13:15

biobiofizicar
Kad god se pomene Pandorina kutija uz to ide i ona obavezna misao: "Ne dirati, ne otvarati!!!" To je potpuno u skladu sa mojim minimalističkim pristupom odravanju akvarijuma do mere: najbolje je ako se moe uopte ne dirati i time ne smarati... Imao sam ja takvih par pokuaja i nano akvarijuma koji su i po godinu dana nedirani, a ribe su u njima ivele i preivele same traeći hranu u tim skoro hermetizovanim kriptarijumima. Nanići su mi se nekako pokazali bolji za te lenje samoodrive varijante... Na primer MOj HASovski od 6 lit iz 2014/15god jo uvek ivi sa minimalnim mojim uticajima i dalje na stolu sa sobnom temperaturom, bez grejača, a već jedno pola godine i bez filtera, a i dalje sa ribama i dalje samoodriv i samo na povremenoj zameni dela vode jednom u par meseci i dolivanjima ono malo to ispari iako ima stakleni poklopac... Ribama dam poneku mrvu hrane dnevno, svetlo kad kad upalim, kad kad sunce...

Ipak prava preteča Pandora projekta je ova ekosfera na slici dole - davni, davni poklon druga Coe. Zapečaćeno u litar vode i nikada ne otvatrano sa malo hranjive, anubija, par puića, par kozica, par grančica i radi na "solarni vetar..." Hilarious I eto tako već skoro 2 godine. Dodue kozice su riknule posle par meseci, verovatno je bilo previe faune u odnosu na floru u ovako malom samoodrivom zapečaćenom sistemu (to znači i premalo hrane, jer i alge nisu ba krenule, a trebalo je za hranu kozama) Ipak puevi su ostali i dan danas kao predstavnici faune...
img_20161231_115146a.jpg

biobiofizicar
U okviru ovog projekta paralelno radim na dosta akvarijuma, obnavljam i "upgrejdujem" neke stare naniće, ali trenutno me najvie zaokuplja ovaj skoro 30 litarac pod nazivom "USB"

Ovaj KInez sa zakrivljenim prednjim staklom i top filtraciom sklopio se sa rashodovanim Samsung monitorom i umesto backlighta dobio je back screen sve sa bioskopskim predstavama u pozadini....
Dva zvučnika sa strane i totalni relax....
Trebalo je samo naci odgovarajuce panjice za hard i postaviti ih tako da previse ne zatvaraju i zaklanjaju monitor....
Sutina je naravno u pokretnim slikama a ne fototapetama sa fotki. Upravo pripremam i filmić, a onda nastavljam sa radom na hardu i samom akvarijumu...

Toliko su mi se svideli efekti back monitora da spremam jos jedan nanic sa drugim rashodovanim monitorom.... Shock
biobiofizicar attached the following images:
dsc06835aa.jpg usb1.jpg usb.jpg

biobiofizicar
Započnimo i pribliimo ovu priču sa pokretnim slikama koje će oiveti za sada pust hardscape i uz neke prelepe kadrove i epska pitanja iz vrlo interesantnog filma, koji je za svaku preporuku: "Voyage of time"

YouTube Video

biobiofizicar
Ovih 6 panjeva konacno odredjeni kako ce da stoje . Mali otvor na haubi Kineza 30x10cm pa sam morao da radim sa dosta uskih panjića, zatim pazljivo slepljeni superlepkom, dodata lava kamencici ispod, soil i tamno braon pologa slicne boje kao lava i sojl.

Postavlja se pitanje pokrenuti ga sa DSM (Nisam do sada nikada) ili na mokro???
dsc06860aa.jpg dsc06852a.jpg

biobiofizicar
Jos jedan skockan Ostalo samo da se puni vodom. Po meni prelepa dimenzija akvarijuma duz x vis x dub = 45 x 25 x 20 cm. Otvorenog tipa sa led rasvetom rgbRGB+white LED 24W. Soil preko sitan crno-braonkasti sljunak i 5 komada panjica iskombinovano i slepljeno super lepkom. Atman 302F za filtraciju ovih 22 lit. Obzirom na kolicinu svetla ide tepih i CO2...
Malo me razocaralo kako je akvarijum nefotogenican, obzirom da je uzivo jako mocan sa ovom granom koja gleda u nazad, te je tako i akvarijum dobijo ime " Pogled preko ramena"...
dsc06883aa.jpg dsc06885aa.jpg dsc06888aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 29.01.2017 01:13

biobiofizicar
I treci hard odradjen. Hidra - mitsko cudoviste. 20ak litara sa heksagonalnim prednjim staklom. Prvobitno sam nameravao da bude otvorenog tipa na ovoj polici za TV gde je nekada stajao drugi veci akvarijum koji je namenski izazvao potop (mojom voljom) kako bih naterao zenu da staru TV policu zamenimo novom...

Prvobitna verzija bez poklopca je na fotki dole
hidra1.jpg img_20161231_194641a.jpg

biobiofizicar
Ipak sam ga spakova pod stakleni poklopac (zbog isparavanja i iskakanja riba), ali sam kroz useke na poklopcu predvidjene za creva i gajtane uspeo da provucem par grana van akvarijuma, a zatim da ih uz pomoc super lepka "razgranam" i odradim i deo nad akvarijumom...

Ovo mitsko cudoviste sada izgleda kao na fotkama dole...
hydraxx.jpg img_20170130_192324aa.jpg hydra3.jpg

biobiofizicar
Hidra napunjena vodom. iva voda, ivi filter, ivi gupići i endlerići, ive biljke, poneki ivi kamen i jo neki da pritisne i da za svaki slučaj mitsko čudovite ne ispliva iz akvarijuma...
img_20170131_192846aa.jpg

biobiofizicar
Nesto sto nam je malo blize od apstrakcija Terrenca Malicka

YouTube Video

Mandic
U potpunosti podravam popularizaciju nano akvarijuma. Wink

Hidra je super!

...ovo čekam:

biobiofizicar wrote:
...Iwagumi...

Cool

biobiofizicar
Evo ga i prvi Iwagumi "Betta one" 12lit 30*22*19cm
Sadnja sledi. U ovoj dimenziji bi trebalo da ih bude jos par komada ali sa drugim kamenjem i drugim betama...
Sadnja tek sledi...
dsc06909aa.jpg

biobiofizicar
Ovim predhodnim nisam bas 100% zadovoljan. Sutina ovog kamenja je u njegovim bojama i raznobojnim trafticama i to je ono to treba istaći. Oblici i tekstura su nita posebno. Sve u svemu jo traim idealan poloaj, kamenja, ali i odgovarajuću boju podloge i akvarijumskog osvetljenja...

U medjuvremenu novi iwagumi, istih dimenzija kao predhodni (12 lit) pod nazivom "Drinstone" bačen na cikliranje...
ds2.jpg dsc06944aa.jpg

Mandic
Ovaj drugi je mnogo interesantniji, naročito ako se uzme u obzir poreklo i nastanak ''kamena''. Thumb up

biobiofizicar
Da poreklo mu je vrlo interesantno, Wink ali kada sam malo bolje pogledao ima "onog" sa "onim" poreklom, ali ima i nekog drugog slicnog izgleda, ali reklo bi se "drugog" porekla... Svi ovi karakteristicni oblici su ipak nastali na isti nacin bez obzira na izvorno poreklo materijala od kog su satkani, a to je fluvijalna erozija... Par desetina do par stotina hiljada godina i eto ga !!!!

A za one koji se pitaju gde sam koga vraga krenuo evo jedna fotka vecine Pandorinih kutijica na gomili...
Tek da se nasluti kuda ovo ide...
Radovi u toku....
dsc06941aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 08.02.2017 12:05

Mandic
Shock Nije bolest sve to boli...

biobiofizicar
Ne boli sine, bar ne puno... Grin

Stvari polako lezu na svoje mesto, a akvarijumi se polako pune vodom. Jedna "mala nocna muzika" sve zajedno sa starim nanicem koji je tu na stolu preko godinu dana, a sada je i on sredjen i pridodat Pandora kolekciji...
dsc06975aa.jpg grupna.jpg

biobiofizicar
Vikend je bio radan dosta se odmaklo, dosta je akvarijuma napunjeno vodom, dosta odradjen hard unutra i oko akvarijuma, razvod struje, itd, itd,
Ima posla za jos jedan full ozbiljan vikend da se potera svih 10 akvarijuma samo na ovoj Pandorica polici...
Evo par fotki u toku radova Subota vece i nedelja...

A lepo su mi rekli da ne otvaram Pandorinu kutiju.... Nooo
sub2.jpg sub1.jpg ned1a.jpg

Coa
Reci Mandiću Smile
pbs.twimg.com/profile_images/554598642867118080/S5pAWcu__reasonably_small.png

O o Ona bi Bali, Malo Nano, Duo ano,
Malo Dragon, Malo Mangro,
Malo drvo oglodano,

O o O, skupe stvari,
O o O, skupi algari,
O o skupim, sloim, trpam, punim, slikam...

brm brm i.ytimg.com/vi/w27JBwVEPj4/hqdefault.jpg

biobiofizicar
Eve ih jo... Through wallShock
Radovi u toku...
Masiv, masiv, masiv, na dva sprata...
Drvuljage, kamenčuge...
dsc07022aa.jpg dsc07028aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 14.02.2017 11:00

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,853 jedinstvenih poseta