14.06.2026 11:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Protok vode
zander
Često se spominje da u biljnom akvarijumu treba da bude velik protok vode radi dostavljanja hranljivih elemenata biljkama. Ali mene vie interesuju vaa iskustva...

ta mislite o tome. Bilo bi dobro da napiete koliki akvarijum imate i koliki je protok vode kroz filter i da li moda koristite i neku cirkulacionu pumpu...

Ajde nek se ovi komentari odnose samo na malo jače osvetljene akvarijuma (iznad 0,6-0,7 W/l). I pored toga me interesuje da li i koju hranljivu podlogu koristite (organskog ili neorganskog p.). I naravno koliko ste zadovoljni, sa rastom biljaka i kakvi su problemi sa algama...

Moda je malo mnogo podataka Wink

Da se lake snađete evo pitanja jo jednom:

1. ta o tome mislite
2. Cirkulaciona pumpa
3. Koliki vam je odnos protok/zapr.akv.
4. ta imate u podlozi i koliko ste sa svim tim zadovoljni (biljke, alge...)

Beer
Edited by zander on 02.10.2009 08:27

paleoglodit
1. Mislim da je princip ok.Protok je vazan ali postoji preterivanje.Znaci bitnija je sama filtracija. Nema potrebe za dodatnim cirkulatorima ako protok filtera dostize 6 x zapremina aq. na sat.

2. Stavio sam Koraliju i posle duzeg vremena izvadio. Gajim sumnju da cak pomaze nekim algama . Nisam siguran ali sam siguran da nije potrebna.

3.Protok filtera mi je 6 do 10 puta veci od zapremine aq. na cas, Kako koji aq.

4.Da ne govorim o svim podlogama ali nisam jos shvatio prednosti Seachem-Fluorita mada Katjusa kaze da ih ima. Zakljucujem da je dobro imati zemlju pomesanu sa necim poroznim (Aqualite) i u nedostatku tako neceg mozda cak one filter kuglice (NE plasticne). Svakako mislim da je sve bolje kad je podloga jaka. To su samo moja naslucivanjaCool
Edited by paleoglodit on 02.10.2009 11:10

kojot
1.mislim da protok jeste bitan,ali dosta toga zavisi i od tipa filtera koji se kosisti.Ja sam za sada poklonik spoljasnih filtera prvenstveno zbog same zapremine.
Moj protok je 600+200l/h.
2.Za cirkulaciju koristim dve Atman motorne glave 200l/h,postavljene dijagonalno na stranama akvarijuma,koje ujedno raznose CO2 i tecnu prihranu svuda.
3.odnos je 162l/800l protoka skoro 5x u sat vremena
4.hranljiva pogloga je treset sakupljen u sumi iz nekog supljeg panja koji se raspada godinama u debljini od 1cm.
Zakljucak:algi nemam,osim sto se u recimo dve nedelje obrazuje tanak film zelene tackaste na staklu,koji tretiran Zanderovim receptom sa halo karticom

zander
Ja nisam stigao pored pitanja da dam i moja iskustva...

Iz mog iskustva, isto mislim da je nepotreban jak protok vode. Kod mene na primer jako dobro funkcionie dosta slab protok vode, manje od 5 puta od zapremine akvarijuma. U podlozi imam manji procenat organike i to dosta dobro hrani biljke. Nije potrebno nita dodatno da "upumpava" biljkama hranu....

Koraliu sam jedno vreme koristio, misleći da taj način uzgoja biljaka (to mi liči na čistu hidroponiju) ima neke prednosti, ali sam se brzo razočarao i evo stoji mi, nekoristim je. Ako nekom treba nek se javi.

Zakljucujem da je dobro imati zemlju...
... i Ja, običnu plodnu zemlju (bata, umska crna zemlja predhodno lepo pripremljena)...

Pre neki dan sam ba pričao sa Blue-om malo na tu temu, to on kae, primer... Sipam FFM (fluid filter medium) i u roku od par sekundi on je po celom akvarijumu. Onda malo kad razmislim....
Da li CO2 na primer nije u svim delovima akvarijuma iste koncetracije i sa malim protokom vodeč A da ne pričam o mikro i makroelementima...

Voleo bi da čujem i iskustva ostalih članova i poređenja, sa kakvim uzgojem biljaka ste vie bili zadovoljni ako ste isprobavali svata....

Miti
U svim aq mi je protok od 5 do 10aq/h Moje misljenje je da cirkulacija i raspodela co2 i nutrijenata zavisi i od toga kako se voda vraca dal na sprey bar dal na cevku ili na nesto trece. Meni na diy sprey baru voda cirkulise dobro filma nema,alge se pojavljuju samo kada preskocim zamenu vode. Negde kao hranljivu podlogu imam samo zemlju,negde tresdt i glinu a u jednom po Pesinom receptu sve moguce.Bilje raste dobro.

Blue
1. Sto vise, to bolje (u razumnim granicama). Mislim da su u akvarijumima sa vecim protokom (pod uslovom da su 'usis' i 'izduv' dobro postavljeni) manje sanse da dodje do zavlacenja razne stroke po budzacima. Takodje su i manje sanse da dodje do vecih odstupanja parametara vode (bilo kojih) u razlicitim delovima akvarijuma.

2. Moj CO2 reaktor ima pumpu 600l/h, pa se, istovremeno, ponasa i kao dodatna cirkulaciona pumpa. A da li bih stavio pumpu da koristim neki drugi metod rastvaranja CO2 - verovatno ne, protok kanistera je dovoljan.

3. Kanister 1200l/h + CO2 reaktor 600l/h na oko 180l vode.

4. Donji sloj Terra Magma - zemlja za cvece iz supermarketa, 1-1.5cm, preko toga kvarcni pesak 2-3-4mm granulacije, 3-5cm debljine. U pocetku sam bio zadovoljan rastom biljaka, a alge su bile prezadovoljne same sobom. Onda sam otkrio CO2 i hemiju, pa sam sada samo zadovoljan rastom biljaka. Definitivno bih ponovo stavio zemlju u akvarijum. Mozda ne bas ovu, ali neku 'uradi sam' mesavinu svakako. Ono o cemu je pisao David me bas zaintrigiralo, ali je za to potrebno dosta strpljenja i rada.

zander
Ustvari, kod mene protok vode je manje od 3 puta.
500litara protok / 170 litara

Kada sam podlogu uradio kako treba nikad se nije deavalo da imam ćokove sa nekom od algi. Kada podloga nije valjala onda je to trailo veći protok... Tada su se alge hvatala na mestima slabijeg protoka najvie. Pa čak ni to nije bilo dovoljno...

To to kae (Blue) da voda izvuče troku iz budaka i ćokova gde je malo slabiji protok ili gde voda nanosi prljavtinu mi je OK.

Ali sa povezivanjem protoka vode i dostavljanjem hranljivih elemenata mislim da nema nikakve veze. Isto tako i sa dostavljanjem CO2. Hoću samo da vam skrenem panju na mnoge tekstove pisane po interenetu koje mi prihvatamo zdravo za gotovo da to nije ba tako Frown

P.S.
(najlake je nekom ko čita da uzme da kae da ja lupam, briga me i ako greim, ali hoću samo da razmiljam svojom glavom i da vidim kako vi razmiljate. Ono to je neko napisao na Engleskom govornom području ne znači da je TAČNO, na taj način ja razmiljam pa kako mi bude....) Wink

Blue
Mislim da je tu dosta u pitanju raspored odvodnih i dovodnih cevi u akvarijumu i sam protok. Ako je taj raspored, kao i protok pumpe, manje-vise optimalan, ono sto sipamo u akvarijum ce se izmesati sa vodom ravnomerno. Da li ce to biti (kao kod mene) za desetak sekundi, ili desetak minuta, nije ni bitno, ali mislim da postoji mogucnost da to potraje i znatno duze u nekim drugim uslovima.
Neka logika kao kada secerimo limunadu. Ako samo sipamo secer u casu, on ce se vremenom otopiti, ali ce limunada biti najsladja na dnu case. Ako mesamo lagano, kasicicom koja nije dovoljno dugacka, ubrzacemo proces, postici bolju rastvorljivost secera, ali ce, i dalje, limunada biti najsladja pri dnu. Ako uzmemo vecu kasiku i njom energicno mesamo malo duze vreme, sav secer ce se rastvoriti i necemo primetiti razliku u 'slatkoci' izmedju prvog i poslednjeg gutljaja.

kojot
vrhunsko poredjenje BlueThumb up:p

paleoglodit
Mi ovde nemamo cvrstu materiju kao secer.

Imamo CO2, makroelemente koji su vec rastvoreni te i samim stajanjem se vrlo brzo mogu rasporediti po akvarijumu usled haoticnog kretanja molekula.
To vazi i za sve ostale VEC rastvorene sastojke.

Znaci rastvor i kad stoji spontano tezi da izjednaci koncenracije u svakom kutku.
Na bazi toga se i stvara osmotski pritisak na neku membranu koja je postavljena izmedju dva rastvora razlicitih koncentracija.

Po meni primer secera ne docarava ovu situaciju.

Iz svega sto sam naveo ispada da je vazan protok ali ne toliko jer i najmanje kretanje vode donosi elemente svuda. E sad mi nismo bas u poziciji sve to da izmerimo ali ovako je u principu.

Sto se tice stroke ona moze danima, nedeljama i mesecima da bude NE 'rastvorena" ali to nije rastvaranje nego proces raspadanja.
Edited by paleoglodit on 02.10.2009 21:28

biobiofizicar
Dje me nadjoste u mojoj oblasti :p

I Paleo i Blu i jesu i nisu u pravu i primer sa limunadom za neke stavri je OK, a za neke i nije.

Par primera:
1.Kada sam svojevremeno radio u institutu merili smo koncentraciju O2 u barama Pancevackog rita. Izmedju dna i povrsine vrednosti su se kretale cak od nule pa do neke normalne vrednosti posmatrajuci samo razliku u barici dubine svega 1metar, a nekada su vrednosti bile i inverzne, Ove razlike su varirale od doba dana, sunca, vrste podloge, godisnjeg doba, teperature, .... (znaci Paleo nije sve u osmotskom pritisku...)
2. ili kontejner smrdi uvek najvise kada si mu najblizi (nemuce mene ti tvoji u Solunu nego ovi moji pod prozorom, ali jos je gore komsiji u prizemlju - iako duva kosava...), pa tako i mrtvi uglovi u aq imace i pored kretanja uvek najvece koncentracije stetnih materija...
3. Ili rastvaranje praskastih i cvrstih materijala podrazumva Bluov primer , ali rastvaranje gasova i razblazenih rastvora je blize Paleovoj ideji....

A sad malo teoretisanja:

Caka je u tome sto je akvarijum SLOZEN OTVORENI DINAMICKI SISTEM , a ne stacionarni i sto postoji nesto sto se u matematickoj fizici zove Pocetni uslovi i Granicni uslovi. Pa kada na to dodamo jos Braunovsko haoticno kretanje (koje zavisi od temperature, a definitvno relativno brzo mesa rastvore i bez dodatnog kretanja na sobnoj temperaturi) i aktivno kretanje vode usled protoka pumpe, pa dinamiku potrosnje (recimo apsorpcije mikro i makro elemenata od biljaka) ili proizvodnje (recimo Co2 ili O2 biljkama ili stvaranje produkata raspada), pa svu gomilu drugih procesa koji se odvijaju u akvarijumu na razlicitim mestima.
Pa kada malo razmislimo o nacinu dodavanja necega (Pricam da dodavanje rastvora ili cvrste supstance - ala secer uopste nije isto), pa kada malo razmislimo o granicnim uslovima u akvarijumu (4povrsine su inertno staklo+ dinamicki dve aktivne ali totalno razlicite granicne oblasti 1. povrsina vode i 2. podloga), pa...

Sustina je da sve ovo dodvodi da u akvarijumu razliciti procesi imaju razlicita vremena poluzivota i da uvek postoje gradijenti (razlike u koncentracijama) odredjenih materija u odredjenim delovima akvarijuma. I sve to kada smuckamo dobijamu DINAMICKU, a ne staticku RAVNOTEZU sistema zvanog "Moj Biljni Akvarijum" ili kako vec...

I na kraju o pumpi.
Pumpa ima za cilj da ispegla te gradijente (prostorno-vremenske) i da nedozvoli da neki parametri iskoce van dozvoljenih granica. Kako prostorno, tako i vremenski sto znaci da lokalno nemamo prevelike koncentracije stetnih materija i da se iskakanja vremenski sto pre opeglaju... Ovo je za akvarijum jako bitno posto ta iskakanja van granica nekih parametar mogu odvesti akvarijum ili u neku drugu tacku Dinamicke ravnoteze (gde se na primer pojavljuje gomila algi) ili cak u nepovratnu nestabilnost.... I mi onda moramo da se mucimo da pokusamo da sve vratimo u normalu.

Vrednosti o odnosu litraze aq i protoka pumpe, koje mozemo naci po netu, su empirijske (tesko je sve ono gore receno strpati u jednacine ) i kao sto smo se svi milion puta uverili treba ih koristiti kao polaznu osnovu i orijentaciju, ali svaki aq je prica za sebe i nas jelicni eksperiment. (To sto kod vas pali ocito nepali kod mene jer bi mi akvarijumi izgledali bar upola dobro kao vasi...)

Kocim, a mogao bih do sutra, cak i da pisem neke prostije diferencijalne jednacine Lecture
Bolje je ovakoBeerBeerBeer
Edited by biobiofizicar on 03.10.2009 01:33

Blue
@biobiofizicar
Sto se mene tice, mozes da pises koliko god imas volje, a mislim da ovde ima sasvim dovoljno ljudi koji vole ozbiljniji pristup problemu od '5-10 akvarijuma na sat'.
Hvala.

U celoj prici nekako zaboravismo jos 2 vrlo vazne promenljive koje uticu na ovo o cemu se prica, a to su temperatura vode i kolicina svetlosne energije koja dolazi do odredjenih delova akvarijuma.
Edited by Blue on 03.10.2009 08:52

zander
Mislim da je 10x i previe.
150 litara akvarijum da ima protok 1500 l/h. To mi je previe Frown

Al dobro, ima jo ljudi pa neka napiu, koliko je kod njih, i miljenja....

Kum 1229
Evo da kazem i ja koju. Sto se tice protoka koji pumpa odradi od 5 do 10 puta akvarijumsku litrazu je za mene puno. Moj primer je moj akva. od 170l kojeg filtrira Atman F1 mislim da je 400l/h i nemam nikakvih problema,u pocetku sam koristio easy carbo u kombinaciji sa pro fitom i bio sam zadovoljan,a sada posle dva meseca ne koriscenja ovih preparata kada sam video da i nema neke razlike u rastu i razvoju ja sam jos zadovoljniji jer mi je situacija sa algama odlicna. To je bio neki mali test. E sad sto se tice podloge imam 4kg Florabele,2kg glistenjaka,700g Serinog treseta u kuglicama i 1kg drobljene lave. Voda mi je kristalno cista ne koristim nikakve preparate za bistrinu vode i naseljavane korisnih bakterija jer priroda sve radi sama,a kada se covek strpi da se sve u filteru desi sto treba da se desi za tri nedelje onda imas kristalno cistu vodu i akvarijum bez algi sa protokom od 2,5 akva. po satu sto je meni dovoljno Grin

biobiofizicar
Blue je napisao:
@biobiofizicar
Sto se mene tice, mozes da pises koliko god imas volje, a mislim da ovde ima sasvim dovoljno ljudi koji vole ozbiljniji pristup problemu od '5-10 akvarijuma na sat'.
Hvala.

U celoj prici nekako zaboravismo jos 2 vrlo vazne promenljive koje uticu na ovo o cemu se prica, a to su temperatura vode i kolicina svetlosne energije koja dolazi do odredjenih delova akvarijuma.

Malo sam se sinoc raspisao i mozda utupioSad, ali zeleo sam da bacim svetlo na problematiku i iz drugog ugla sa osvrtom na slozenost i komplesnost sistema koji posmatramo. Blue je dao primer jos dve vazne promenjive, a ima ih tu jos mnogo koje treba uzeti u obzir.

Sustina price o cirkulaciji je peglanje onih gradijenata i pokusaj da se maksimalno smanji broj mrtvih zona. Tako i pumpa cirkulacije 1akvarijum na sat, pa i manje, moze dobro da odradi posao ako je pravilno postavljena (usis i izlaz i promeri cevi na njima), ali i lose postavljena pumpa od 10aq/h moze biti nedovoljna i mrtve zone mogu biti vece nego kod one od 1aq/h.
Naravno da broj i velicina mrtvih zona pored snage i postavke pumpe zavisi i od gustine flore, postavke aq dekoracije,...
A pumpama u eliminisanju mrtvih zona- takozvanih smetlista pomazu kao akvarijumski komunalci tako i i nasa dinamika (koliko cesto) i nacin izmene vode (kolicine i sifoniranje da ili ne...)

Opet utupihThrough wall, a nisam 'teo..Wink

paleoglodit
biobiofizicar je napisao:
Opet utupihThrough wall, a nisam 'teo..Wink

Nema veze. Ionako skoro svaki tvoj post ima vrednost knjizevnog delaGrin
E to sifoniranje mi nece nikad biti jasno. Pa to skoro nikad nije izvodljivo ako imas zbunje. Videh cak u prodaji elektricni usisiFaČ marke Eheim. I sad to je samo za usisavanje a ne za vadjenje vode.

Vacuum cleaner
Edited by paleoglodit on 03.10.2009 12:06

zander
Teoretski da, ali je u praksi drugačije.

Samo to nije tačno da se u mrtvim zonama formiraju alge. No no

Koliko god mi bio gust bun rotale sa mojim malim protokom tu ako pogledam malo bolje nema ni jedne alge...

Kum 1229
Evo da se nadovezem na zanderovu konstataciju koja je i kod mene prisutna. Na slici se vidi koliko je rotala gusta i ispod nje se nalaze takozvane mrtve zone gde nema protoka,ali nema ni A od algi. Gore sam napomenuo koliki mi je protok,pa procenite sami. Inace mi rotala u akva. zauzima oko 40% biljne mase. Pozzz Beer

Kum 1229
1
Kum 1229 attached the following image:
1_112.jpg

pesavranjanac
evo da i ja napisem nesto na ovoj temi.ranije dok sam imao bilje sa jacim i vecim korenovim sistemom stavljao sam bas dosta hranjive materije i bio sam prezadovoljan , biljke su dobijale takvu boju da ih je bilo milina gledati.u te podloge stavljao sam sledece.u vecoj plasticnoj posudi stavljao sam vlasinski treset, krticnjak, pregorelo stajsko djubre ovce i kravlje staro 6 godina, sitno ko dunavac pesak,grncarsku glinu, tinju, humus ali koga sam sakupljao u sumi, drveni ugalj cumur, zeolit , neki pirotski humus koga koriste za uzgajanje gljiva sampinjona, od prilike to bi bilo to moguce da sam nesto i izostavio, sve to stavim u suvoj mesalici za beton ubacim u mesalici i sitan pesak nekoliko lopata, i pustom da se sve to lepo sjedini -usitni, ubacim i jednu dve lopate , sitnijeg sodera, eto tako sam ja radio ali bas davnije sad u mom ukrasnom aq nemam nesto mnogo vrste biljaka tako da ne forsiram mnogo podlogu. pozdrav svima eto to je neko moje iskustvo sto se tice podloge meni je bilo bas ok alge nisam imao ni za lek.ali zato biljnu masu za izvoz xexe, i dan danas je tako, ja prvenstveno obozavam biljke i imam ih vise od 60 vrsta i mislim da su sve lepe na svoj nacin pozzz i svako dobro svimaThumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,010 jedinstvenih poseta