14.06.2026 06:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Mojih 100l
drina
Pozdrav svima,
Odavno me nije bilo na ovom sajtu i u medjuvremenu nadam se da sam napredovao dosta, na bolje Smile Ovaj akvarijum sam pravio sa unutrasnjim staklenim,integrisanim filterom i zamaskirao sam ga sa plocastim stenama. Ispalo je lepo, Bio je formiran sa obicnom zemljom za cvece i sa more nekih biljaka ali kao sto to obicno bude,nedostatak vremena, sve preraste i zaraste u dzungli. Ovaj put sam se odlucio da uradim to "pismeno" i sa biljkama koje su malo zahtevnije,koje nisam imao. Od starih mi je ostalo par bakopa,nana... Nove biljke sam uzeo od RF i prezadovoljan sam, isto tako osmokot i treset.Biljke:Alternanthera reineckii,Nymphaea lotus red-lukovica,Hemianthus callitrichoides,Pogostemon stellata,Hygrophila pinnatifida,Mxriophilium brasiliensis.
Od rasvete sam uzeo arcadia freshwater 18w+ arcadia original tropic 18w(pored njih sam ubacio 2 po 15w jedna je resun a druga isto arcadia orig.trop.)
Vodu menjam svaki 3 dan po 50% sad u startu.
Od zivog sveta sam ubacio kozice,15 neonki,3 algara i lisicu.
I to bi bilo to otprilike Grin
Evo kako je to izgledalo u slikama, prvo staro stanje pa po redu:
drina attached the following images:
ssl24637.jpg ssl24635.jpg ssl24629.jpg ssl24614.jpg ssl24613.jpg

drina
Slike su obrnutim redom Sad

drina
Akvarijumu je danas 11 dan. Sve su biljke napredobvale super. malo sam preuredio desni kutak,skratio nanu i spustio drvo sa mahovinom.Nymphaea lotus ima 4 razvijena lista a peti iz sredine izbija. Jedino Hemianthus callitrichoides mi je krenuo na par mesta a negde bas ni ne pa me to malo zabrinjava,ne znam sta bih mogao da uradim po tom pitanju,ako ima neko koji predlog? Danas sam isto menajo vodu i dodao po koju kuglicu osmokota oko njih, da bar im malo jos dodoam da bi krenula. A da , zaboravio sam, co2 dodajem(kvasac,secer) i to ide direktno u potopnu pumpu koja iz filtera prska sprejbar u akvarijum. Evo slika

drina
Ovako Thinking
dsc_0073.jpg dsc_0068_2.jpg

drina
A evo kako izgleda Hemianthus callitrichoides malo blize slikano
dsc_0070_3.jpg dsc_0072_2.jpg dsc_0071_3.jpg

biobiofizicar
Startno je lepo ovo organizovano. Kada se razraste ima da bude dobar....

drina
Hvala, ja sam po prirodi neodlucan a pored toga morao sam da sacekam da klinjo zaspi i onda krenem u akciju pa do duboko u noc... Grin Sad kad ga posmatram ,mozda sam trebao ovaj koren sa leve strane prebaciti desno uz stene od filtera. Ima ono nekako tu konfiguraciju da njegova desna strana je ravna ka gore pa bi mozda lepo leglo,uklopilo. Ali njega sam naknadno ubacio u staroj postavci tu bas uz stene i to me mozda nateralo da ga mradnem, da nebude kao pre....
Mozda za neku sledecu postavku, nadam se ne skoro Smile

drina
mali updata Smile
Po nekim biljkama sam primetio da imaju zuckastije listove.Cak i HC Cuba je malo po koji list svetliji. Nasao sam neku tabelu i po njoj mi fali magnezijuma i nitrata. Jedimo sto sam nasao da kupim je sera florena, i to sam isao u drugi grad. Cuo sam se sa jednim drugarom, on ce mi poslati malo hemije posle praznika. Evo kako izgleda sad
drina attached the following image:
dsc_0075_2.jpg

Mandic
Ti ućkasti listovi su moda oni koje biljke odbacuju nakon prelaska iz emerznog u submerzni reim...

Lotus ne bi bilo loe da prebaci u desni deo, iz vie razloga: anubia i cuba pod istim svetlom, na istoj visini... jedna će stradati, a to uglavnom biva anubia, tako to dobije zelenu tačkastu algu (koja se čak malo naslućuje na fotografiji).. Drugi razlog, veliki listovi lotusa će praviti senku niim biljkama, a cubi nikako ne treba senka, dok anubii treba... I treći razlog, koji i nije toliko straan-lotus formira izuzetno irok, masivan i čvrst korenov sistem i ako npr. poeli da ga pomeri odatle za jedno mesec-dva, biće veselo (dodue to se moe i reiti tako to secne korenje tik ispod lukovice i onda vadi).

Inače, ovako generalno, sviđa mi se postavka. Thumb up
Mnogo dobra kombinacija jarko crvenih i izričito zelenih biljaka.

drina
Hvala puno Smile Voleo bih da bude vise komentara Grin
Nisam imao pojma da ovoliki listovi budu od lotusa i da ovako brzo raste. Stopao sam mu vreme: za 7 min ode i po 1mm... Nisam primetio da neka biljka tako brzo napreduje. njega jesam planirao za "hladovinu" anubiji ali nisam znao u kom smeru ce krenuti, niti da su mu listovi veci od dlana. Pomeram ga desno koliko sutra cim svane Smile
Na zadnjoj fotografiji postavljenoj ovde fali mu 2mm do povrsine. Sad ima 3 lista na povrsini i dalje izbijaju novi.
Hteo sam da otvorim temu za sisanje ove biljke ali definitivno levi listovi morju napolje.
Hvala jos jednom.

drina
Jel nebi bilo bezveze da lotus pomerim napred desno ispred stene, iako nije za prednji plan pa da od nje napravim hlad za anubie?
Inace one vuku od ranije zelenu tackastu i malo cupavu Smile

biobiofizicar
Ima smisla pomeriti ga desno uz stenu. Kako je krenuo da raste nece biti biljka prednjeg nego gornjeg plana...Shock
Lotos ima cudnu narav u zavisnosti od kolicine svetla u akvarijumu, kvaliteta krtole i sastava podloge. Moze jako dugo ostati listovima uz dno na relativno kratkim drskama, ali ako krene ka povrsini, tesko ga je obuzdati i svaki sledeci list ima da ide do povrsine. Onda ti samo ostaje da stalno kidas starije listove i one koji nisu orijentisani po tvojoj voli i ostavis par komada da prave senku tamo gde ti treba...

drina
Upravo kako si ga opisao, tako se desilo kod mene. Na jednom snimku sa Youtuba sam ga video, zasadjen je na sred akvarijuma ali sledece scene su sa njim kad ima bas manje listove. Ovo kod mene je celo plucno krilo Shock Tad mi se svideo i mislio sam da on bude glavna biljka u akva, ali ne i jedina Grin
Pomerio sam ga u desno a i ovo je poslednji trenutak bio jer je vec pustio korenje mnooogo daleko,cak ispod i kamena. Veceras cu slikati kad se malo stisa situacija a i kontra svetlo spolja mi baca odsjaj bezveze.
Hvala vam na savetima u pravi cas su stigli Smile
Na njegovom mestu mi je sad prazno ali cu morati nabaviti mozda jos jedan dragon ston ili ako neko ima neki predlog biljku neku?

drina
Evo par slika ali ja sam definitivnonesposoban da uslikam pravu sliku. uzivo mnogo lepse, ali mnogo,izgleda. Senka je bas gde treba da bude, jedino je visak mozda jedan list za sad ali neka ga jos malo Wink
ssl24710.jpg ssl24716.jpg ssl24717.jpg ssl24719.jpg ssl24723.jpg

drina
Malo sam tumbao i premesat i evo kako sad izgleda.
Lotus je uspeo i da pusti pelcer Nooo i to na mestu gde sam ga posadio, otprilike. Ako ima neko da mi predlozi ili posavetuje sta da radim sa njim? Trebao bih ga mrdnuti u svakom slucaju odatle ili izvaditi totalno ali kako a da se nepokarambasi sve Thinking
2_375.jpg 1_476.jpg ssl24842.jpg ssl24818.jpg

biobiofizicar
Obori desni kamen (uz filter) kao levi bocni, pomeri alternatere iza centra brda od kamenja i eto ti vulkana u centru akvarijuma...Wink
Pelcer lotosa ako je izbio nezavisno, a ne iz krtole mozda i bude mali neko vreme i kontrolisanog prizemnog rasta, pa mozda i da ga za sada ostavis tu gde jeste...

drina
Au Bio svaka cast, sad sam stvorio sliku Rofl Applause Mnogo mi se to dopada sto si napisao. Sutra ruke u vodu a stize mi i blyxa (prvi deo Smile ). Ne znam kako cu to bas izvesti u napunjenom akvarijumu ali moram....
Bravo majstore Very happy

biobiofizicar
Drago mi je da ti se svidja ideja. Dve su opcije. jedna je da pomeras alternatere iza tog kamenog vulkanskog brda i tako napravis centralnu postavku, druga je da celo to kameno vulkansko brdo pomeris levo ispred alternatera (izvadis par onih najvise levo) i tako dobijes postavku u zlatnom preseku levo...
Druga opcija zahteva manje tumbanja biljaka i podloge... Ako su jos uvek slabije ukorenjne ne bi trebalo da bude problema sa presadjivanjem, ako su vec dobro razvile korenje pazljivi je ih izvuci skrati zilice na par cm, pa posadi. Skracivanjem zilica korena sprecavas da se oni najtanji krajevi pri ponovnoj sadnji ostete, nagnjece i tako trule i muce biljku, a sa druge strane omogucavas laksu sadnju, dobro dubinsko pozicioniranje biljke u podlozi i da se koren brze razgrana pustanjem bocnih tankih zilica...

drina
Through wallThrough wall Ne znam kako nisam do sad video tvoju poruku ali evo upravo jesam Smile Srecom uradio sam sa biljkama kako si i rekao a danas sam sve istumbao i izpremesato.
Ipak hvala na objasnjenjima nisam znao zaosto secem korenje ali znao sam da treba Yes Imao sam 2 opcije sto se tice kamenaGrina ih malo uskupim( da tako kazem) ili da se rasire, poloze ove sa strane. Izabrao sam prvu opciju jer mi vise mesta ostaje za biljke. Cekam da mi stigne jos Blyxe suta a i da se sve ovo malo smiri pa postavljam slike.
Zena kaze da je lepse sad, a to je bitno Wink
Imam dozvolu za dalji rad Grin

deanjmi
Ajde ajde onda slicica da vidimo kako izgleda vulkanSmile,i ta blyxa kada stigne ima da cucne ko bombona.Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,317 jedinstvenih poseta