14.06.2026 05:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Rotten Trees
Vlada991
Moje postovanje svima. Pored svih nedaca sa velikim akvarijumom, resio sam da oformim jedan mali kozicnjak. Oduvek sam zeleo jedan akvarijum u kojem ce ziveti samo kozice, u ovom slucaju Red Sakura kozice. Smile

Kako bi dobio na prostoru, odlucio sam se za Hang-on filter 500L/h. Nadam se da protok nije prevelik. Mislim da ce gust filter materijal dovesti do pravog protoka vremenom. Smile

Sto se tice rasvete, poslusao sam savet gosn. Mandica i odlucio da probam LED reflektor od 10W - slim varijanta.

Podloga JBL manado. A grejac je 25W Eheim.

Mala nedoumica oko hranjive podloge. Naime, planiram da u ovom akvarijumu bude sto vise vrsta mahovina, i jos koja patuljasta biljka. Ali, isto tako bih zeleo i malo hc cube u akvarjumu koja, koliko sam procitao, trazi i hranjivu podlogu. Razmisljao sam o kombinaciji osmokota i tecnog djubriva, ali u razgovoru sa akvaristima sam zakljucio da ce lakse doci do disbalansa tecnim djubrivom nego hranjivom podlogom. Ostaje mi osmocot, da li bi nekako cuba uspevala uz osmocot? Koji su vasi predlozi?

Sutra pocinjem izradu postolja i povezivanju svega. Akvarijum cu pustiti u rad cim budem resio sta i kako oko podloge. Smile

Par fotki, cisto da ne bude prazno. Smile

Pozdrav! Beer
Vlada991 attached the following images:
rsz_img_2904.jpg rsz_img_2909.jpg

Vlada991
Tehnicki deo je zavrsen. Sledi igranje. Smile

Mada, i dalje ne znam sta da radim oko hranjive podloge...

Razne vrste mahovina, h verticilata, h dissecta, crypt petchii i mozda hc cuba. Za vecinu ovih biljaka nije potrebna podloga, ali nisam siguran. Neki savet? I don't know
rsz_img_2910.jpg rsz_5img_2912.jpg

Mandic
Neka tiina vlada među članovima, ne znam ta im je Smile Biće bolje.

Ulgavnom, to se tiče osmokota, ne bih ti ga preporučio, zato to je lagan, ba kao i manado, te postoji velika verovatnoća da će isplivavati. Mogao bi zemlju da stavi, to je ipak bolje i dugoročnije reenje.
to se tiče biljaka koje eli da gaji, sve će uspevati, to je gotovo sigurno, osim kube.. Za nju ne mogu da garantujem, pre svega to trai CO2, a čisto sumnjam da će se jo sa tim baktati. Surprized

Ovog puta stavi vie biljaka u samom startu, kako ne bi dolo do onolike pojave algi Wink a čak i ako ti se pojave, nemoj da brine. Kad se sistem malo stabilizuje-proći će.

Vlada991
Mora da je zbog ove vrucine. Smile

S obzirom da nisam nasao Tera Magmu u Leskovcu, poslusacu tvoj savet i opet staviti malo carobne zemlje. S tim sto cu napraviti male kuglice u carapi i staviti samo pored korena biljaka, nesto kao osmocot.

Ovog puta cu, pored malo jace biljne mase, ubaciti i dosta plutajuceg bilja. Smile

Jedna slika, cisto da vidite na cemu sam. Red moor grana odskace, ali planiram da je celu pokrijem mahovinom, tako da se nece videti razlika. Smile

EDIT: Razmisljam da prebacim kamen sa mahovinom koja je zarazena algom i jos neku biljke iz velikog akvarijuma u mali, da li je to preporucljivo ili ne? Smile
Vlada991 attached the following image:
rsz_1rsz_5img_2920.jpg

Vlada991
Prvi dan sadjenja, ocekujem jos biljaka u narednim danima.

Nana petit, razne vrste mahovina, riccia, sta bi ste vi jos od patuljastih ubacili?

Potrebno mi je jos patuljastih biljaka, izmedju ostalih i parvula mini.

Pozdrav. Smile
rsz_2img_2933.jpg rsz_img_2930.jpg

Vlada991
Stiglo nesto biljaka danas pa rekoh da uradim jednu brzu i losu fotku. Sutra ce stici jos nesto biljaka pa cu se potruditi oko fotke. Cool
rsz_2img_2938.jpg

vorens
samo napred vlado,u akva pobede..ovo obecava..imao si nesrecu sa predhodnom postavkom red bi bilo da te ova postavka nagradi za ulozeni trud..Yes

Vlada991
Ovog puta sam stavio malo carobne zemlje, poslusao savet gosn. Mandica ali nisam dodavao osmocot. Mislim da je to bio kljucni faktor velikog poraza u velikom akvarijumu. S tim sto cu sutra ubaciti sitnu povrsinsku biljku, da pokuplja eventualne viskove. Zamena vode je 50% na 3-4 dana. Smile

Hvala vorens, iskreno se nadam. Smile

deanjmi
Pa kad riccia napravi zidic ih ...

petar1987
Stvarno obecava akvarijum, mada sam ja pocetnik pa me nije tesko oduseviti. zanima me koja ti je ovo biljka??? http://prntscr.co...

Vlada991
Hehe, videcemo. Planiram da smuckam CO2 malo, mada nisam siguran kad ce se biljke adaptirati. Za nekih 10tak dana valjda.

To je neka vrsta mahovine, poslao je gosn Mandic, a verujem da ni on ne zna koja je tacno u pitanju. Videcemo kada pocne da se siri, pa uporediti sa slika. Smile

Vlada991
Dodata eleocharis parvula, jos uvek tragam za mini varijantom. Ukoliko neko ima, trebala bi mi par pelcera. Sta bih jos mogao dodati, oduzeti? Smile
Pocetkom sledece nedelje planiram da pustim CO2, DIY varijanta. Menjanje vode na 3 dana 50%. Smile

Pozdrav. Cool
rsz_img_2945.jpg rsz_img_2942.jpg

biobiofizicar
Dobar je. Za sada nema potrebe za nekim posebnim dodavanjima i oduzimanjima. Pusti ga da se razvije, a mislim da ce sa E.parvulom mini biti odlican kada ona napravi livadicu....

petar1987
vlade, zanima me ovaj zid od ricije, tacnije, da li ce da pocne da truli u slucaju ako na nekim delovima biljke ne bude dovoljno svetla. Mislio sam nesto slicno da uradim oko panja, ali me zanima da li ce da trule oni nizi delovi, koji nece dobijati bas dosta svetla.

Vlada991
Hehe, jos kad bih nasao parvulu mini. Smile

Sto se tice riccije, imao sam problema ranije bas zbog toga. Citao sam da se to resava redovnim sisanjem, nadam se da nece biti problema. Smile

Vlada991
Jedan mali update. Cool

Posle dosta cekanja, nesto pribora je stiglo pa resih da napravim stalak. Hvala puno gosn. Zanderu. Smile

I jedna slika akvarijuma. 90% biljaka je pocelo sa rastom i sasvim solidno napreduje. Nadam se da ce sledeci update biti jos bolji. Smile

Pozdrav! Beer
rsz_img_2966.jpg stalak.jpg

Vlada991
Update. Smile
140614.jpg

Vlada991
Prvi stanovnici. Zenka Red Sakura kozce. Muzjak nije bio raspolozan. Smile
Sutra ubacujem jos koza. Smile
rsz_img_3027.jpg rsz_img_3025.jpg rsz_img_3024.jpg

Vlada991
Novi miljenici i par fotki. Smile
rsz_img_3093.jpg rsz_img_3086.jpg rsz_img_3076.jpg rsz_img_3048.jpg

kisleon
Lep stalak, dobar pribor. Lepo izgleda ovaj nanić, izgleda kao neka stara uma sa trulim stablima.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,213 jedinstvenih poseta