14.06.2026 06:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
112L -Dancing in sunset- kisleon
kisleon
Počeo sam da sakupljam stvari za akvarijum Grin .

Osvetljenje je novo, 4 x 24W T5. Sijalice će se menjati jer sam uz osvetljenje dobio dve plave neonke koje svetle izrazito plavom bojom i mislim da sa njima bi bilo jako neprirodno. Druge dve sijalice ću ostaviti, po pravilu biljke vre najbolje fotosintezu između 6500 i 8000 kelvina, ove dve su od 10.000K, sijaju belo kao "ultra white" kod LED sijalica, probaću pa ću videti ta kau biljke.

Akvarijum je polovan, opet... Ne znam ta mi bi, doao kući sa posla, aj da vidim ta ima na eBay-u i video akvarijum dimenzije 80 x 35d x 40v sa stalkom, fabričkom haubom sa 2 x 18W T8 osvetljenjem, hagen grejačem i eihem unutranjim filterom za 50, ponela me cena i sad opet imam polovan akvarijum. Akvarijum je u dobrom stanju, ima dve manje ogrebotine na mestu gde nadam se neće smetati za slikanje niti za gledanje u njega. Kad sam ga kupio bio sam srećan kao malo dete kad dobije igračku za boić.
kisleon attached the following image:
51326-2.jpg

Edited by kisleon on 27.06.2014 10:48

zicbon92
Samo sto s ga ovaj put dobio za uskrs Smile

Vlada991
Svaki pocetak je uzbudljiv. Cekamo nove slike. Smile

Srecno! Beer

Mandic
Napokon! Beer

deanjmi
Evo i mene zmarci prodjose kad se setim kad sam kupio ovaj moj akvarijum i jedva cekao da pocne punjenje,srecno punjenje jako je lepo videti akvarijum koji ceka da zazivi punim sjajem.Pozdrav

kisleon
Bio sam u nekoj radnji za cveće da kupim saksiju i usput gledao sam zemlje za cveće, tojest za akvarijum i spazio sam ovu glinu. Pie da ta glina dobro apsorbuje vodu i da tako moe da se hrani saksijska biljka i da joj omogućava da joj koren die... E sad, meni je privuklo to panju da ako dobro apsorbuje vodu, znači da je jako porozna, ako je pečena glina onda da sadri neto od hranljivih elemenata i verovatno gvođe. E sad, koliko se ti hranljivi elementi oslobađaju, verovatno manje od zemlje, to je u neku ruku i bolje, mada mene to interesuje dali ovo moe da slui kao "power sand", ili kao zeolit... Da sipam na to neke bakterije i da dri stabilnost podloge pa i celog akvarijuma. Kad sam video tu glinu setio sam se kuglice od gline koje je pekao Zander, kakva iskustva si ti ima sa tom glinom? Preko ove gline stavio bi hranljivu podlogu, neto poput "amazonie" samo jeftiniju varijantu, moda neku podlogu od Oliver Knott-a, videću ta ću naći.

Voleo bih da čujem vae miljenje o ovoj glini. Svakako ću probati, moram eksperimentisati malo...

Evo par slika:
kisleon attached the following images:
51605-1.jpg 51610-1.jpg 51604-1.jpg

zander
Nije to nista specijalno za akvarijum, ekspandirana glina koja je jako lagana i uglavnom se tesko natapa. Ova sa slike jako lici na liapor koji se koristi u gradjevinarstvu, a on je dosta lagan...
Kad si vec u Nemackoj, probaj onda NaturSoil od Oliver Knott-a, a ako mislis da podebljas podlogu sa jos tako nekom podlogom, mozda da stavis neki usitnjeni vulkanski kamen na dno ili tako nesto...

kisleon
Da, primetio sam da je jako lagana, toga sam se i bojao da je neću moći potopiti. Jo nemam pojma ta ću da pravim, ali trebaće mi neki materijal da podignem podlogu. Probaću ovu glinu da potopim, ako neće, onda ću da traim neto drugo.

A taj "power sand", od čega je to? ta je to?

zander
Ne znam jel Oliver ima nesto poput ADA-inog power sand-a, ali gledaj da ne mesas jednog i drugog proizvodjaca, bar ja ne bi, jer ne znam sta bi time dobio osim toga da kazes da si eksperimentisao sa te dve podloge, ali mislim da to nisu bas toliko jeftine stvari pa da kazes nije mi uspeo eksperimet bice bolji drugi put... Nego, ja bi se ipak odlucio recimo samo za jednog od ta dva proizvodjaca, mozda pre za Oliverovu podlogu.

Power sand je podloga koja kazu da sadrzi organsku materiju, sve to izgleda poput zrna aquasoila samo sto se vidi da je tu dodato jos svega i svacega, usitnjeno, izmrvljeno pa je ili zapeceno na velikoj temperaturi ili na neki drugi nacin napravljeo tako da i pod vodom ostane dosta dugo kompaktno da se ne raspadne...

Mislim da i nema neke velike potrebe za tim, nego da ti samo izbor jedne od te dve podloge- NaturSoil ili AquaSoil resava stvar dobre, solidne ili kakve vec, ali po meni i dosta skupe podloge. Ako to mozes sebi da priustis samo napred. Sto da ne Thumb up

Te podloge nisu inertne i dosta uticu narocito u pocetku na hemizam vode, uglavnom snizavaju pH vode, snizavaju KH i sl. Ne znam tacno koliko ispustaju hranljivih elemenata u vodu, ali nadam se da ako radis sve po nekom njihovom uputstvu da bi trebalo da bude OK...

Voleo bi bas da se oprobas sa tom Oliverovom podlogom, a kazem ti ako neces da je uzimas mnogo, bolje da je mesas sa nekim tezim materijalom, kao npr neki vulkansi kamen ili obican inertni pesak/sljunak, nego sa nekim ekspandiranim glinama koje bi verovatno vremenom izlazile u gornji sloj podloge...

kisleon
Sve to meni ide jako sporo, voleo bih sve da kupim odjednom ali ne mogu jer hobi stavljam zadnje na spisku, ako bi uradio obrnuto bio bi plav i zelen Smack .
Hvala za miljenje, volim kad me iskusniji tako lepo posavetuju, često sam neodlučan, a imam i ideje koje moda nisu ba najbolje, sve je to iskustvo. Dosad mi je tako bilo da sam kraj svakog meseca oko nule, i čim imam malo "vika", jo pre nego to imam idem i obilazim pet shopove i gledam eBay. Ovde sam počeo od nule, nisam imao ni tiganj, prazan stan, ni zavese, ni nametaj, ni lustere... Idućeg meseca mi dolazi drug sa devojkom na 4 dana, posle hoću da poloim za B kategoriju, kraj ovog meseca imam tehnički pregled auta, posle svega toga bi mogao da odvojim malo vie para za hobi. Problem je to to sam nestrpljiv, ali evo smiriću se da nebi napravio neku glupost posle koje samo promena podloge će ispravljati greku.

Neki normalan filter bi trebao da potraim...

kisleon
Idućeg meseca bi trebao da dobijem 150 bonusa jer sam doveo svoju devojku da radi kod istog poslodavca, pa sam mislio da to potroim na hobi, jo sam malo dodao pa kupio par stvari koje će mi trebati. Jo mi fali CO2, biljke i na kraju ribe. Ako uspem da se dodovorim sa jednim prodavcem, moda budem imao 3. maja i CO2, jer sa novosađanima idemo do Bodensee jezera to je nekih 150km odavde, a prodavac tamo ivi pa da spojim lepo i korisno...

Evo ta sam uzeo:
51625-1.jpg

kisleon
Ovo mi je prvi kanister filter i nisam dobio sa njim ventile, pie na pozadini da preporučuju da kupim te ventile sa ovim filterom. Znači ako nemam ventile onda neću moći da reguliem jačinu protoka?

zander
"Jako" sporo ti to sve ide Wink
Ocekujem ako ovako sporo bude islo da akvarijum bude startovan vec koji dan posle 1.maja Smile

Ustvari sada vec skoro imas sve potrobne za startovanje? CO2 samo naknadno ubacis

kisleon wrote:
Znači ako nemam ventile onda neću moći da reguliem jačinu protoka?

I druga stvar mozda i bitnija je sto se bez slavinica pravi malo veci posao kod ciscenja filtera

kisleon
Hteo sam da kupim Oliverovu podlogu ali je nisu imali, mogao sam da je poručim i pitao sam za cenu, bila je u cent ista pa sam ipak ovu uzeo da ne čekam. Dobro mi deluje, e sad videću kakva će biti.
51630-1.jpg

kisleon
Od zeta ću ovih dana da pozajmim builicu, da namontiram osvetljenje, kupim te ventile i trebao bi da promenim sijalice. Ostavio bih 1 od 10.000K, ostale bi prodao. Gledao sam sijalice, nisu jeftine... Oko 20 im ide cena.

kisleon
Malo novina kod mene:
kisleon attached the following images:
52981-1.jpg 52979-1.jpg 52980-1.jpg 52977-1.jpg 52964-1.jpg

kisleon
Posađene su slediljke:
Vesicularia ferriei - weeping moss
Microsorum needle leaf
Bolbitisheudelotii
Cryptocoryne petchii
Hygrophila pinnatifida
Ludwigia repens rubin

Eleocharis parvula mini stie u četvrtak. Ubacio sam i 6 rogatih Nerita.
57258-1.jpg

Edited by kisleon on 09.06.2014 01:51

Vlada991
Ovo izgleda jako dobro, sa velikim nestrpljenjem ocekujem nove slike! Srecno!

Ja bih da rezervisem mali pelcer weeping mossa kad bude bilo viska. Tu mahovinu trazim vec 2 god... Through wall Grin

biobiofizicar
Stigla vodaaa!!!!! Very happy

Samo napred....
Edited by biobiofizicar on 09.06.2014 16:54

Mandic
Mogu da zamislim koliko si oduevljen time to ponovo ima akvarijum! Smile
I to takav akvarijum! Odlično si sredio! Applause

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,318 jedinstvenih poseta