|
moj novi-stari akvarijum
|
| petar1987 |
Posted on 21.03.2014 17:24
|

član
|
Evo i ja da se predstavim, nov sam na forumu a nov i u akvaristici, tacnije nekih 3-4 meseca.
Vec imam akvarijum d60cm, s30cm i v35cm, spoljasnji filter sa rasvetom 2x13w.
Narednih dana planiram da rasfomiram sadasnji akvarijum I krenem iz pocetka, sto bi nas narod rekao na greskama se uci. A nadam se da cete mi svi vi pomoci sa predlozima I sugestijama.
Tacnije plan mi je jedan nature ili holandski stil akvarijuma. To sam I pre pokusao ali nisam imao bas puno srece sa biljkama, odnosno rasle su one ali mislim da ja to nisam dobro odrzavao, tacnije nisam umeo. Nabrojacu neke moje teze, odnosno onako kako sam ja zamislio a vi sugerisite.
1. Planiram podlogu od carobne zemlje (ako uspem da je nadjem u Uzicu) pomesanu sa tzv savskim peskom u odnosu 1/3. Zemlju bih tretirao kao sto su mi neki forumasi predlagali u void par dana pa tek onda u akvarijum. Plan mi je da napravim dve nijanse podloge, I u granulaciji I u boji, odnosno da jedan deo podloge bude u belom kvarcu a jedan deo u sarenoj rizli granulacije 2-3mm. Probao bih da uradim neke padove, kaskade sa podlogom, mada ne znam koliko mi je to pametno. Stavicu na dno podloge ppp system sto mi je preporucio zender.
2. Sto se tice rasvete trenutno kao sto sam vec rekao imam 2x13w neke kineske, obicne, sto je malo tako da planiram zavisno od finansija da to pojacam. Ako se bude imalo dodao bih jos jednu neonku ili ako ne onda neke stedljive sijalice.
3. Kao I do sad djubrio sam sa makro I mikro elementima od Rainforesta I to sam radio direktno spricom u vodu svako jutro pola sata pre paljenja svetla. Kao sto rekoh promenicu to sap pp sistemom.
4. Do sada sam ubacivao co2 po sistemu secer-kvasac a I planiram I tako dalje jer kad bih kupio bocu mislim da bi mi zena trazila razvod odmah. Do sada su mi mehurici izlazili na jedan obican rasprsivac koji se nalazi 15cm ispod prelivne cevi iz filtera. U planu mi je da kupim nano difuzor.
5. I ono najbitnije a to su biljke. Trenutno imam Bacopa monnieri, riccia fluitans, bacopa australis, ludwigia repens. Koje lepo napreduju ali koje ja verovatno ne umem da odrzavam. Ja mislim da je moj najveci problem sto bih ja svaki dan nesto cackao u akvarijumu, premestao a to verovatno ne bih trebao da radim, vec treba da budem strpljiv. Probacu da objasnim kako sam ja odrzavao svoje biljke. Kada sam ih posadio nisam cekao da porastu do vodenog stuba vec sam ih sekao kad porastu nekih 3-4cm I te isecene pelcere pobadao u podlogu ponovo. I kada sam uspeo da povrsinski popunim sva prazna mesta sa pelcerima pustio sam da raste, ali su onda poceli da mi na biljkama trule liske koje su blizu podloge I tako da sam ja dobio ono sto nisam zeleo a to je da mi se vidi pozadina. Dopisivao sam se sa Rainforestom I on mi je predlozio neke biljke. Ali bih voleo ako bi svi vi koji citate ovu moju temu da mi date neki predlog sta bih mogao da posadim. Ne znam da li je pravilo da u akvarijumu ima vise vrsta biljaka po malo ili 3-4 vrste vise pelcera.
6. Sto se tice dekoracije sada imam jedan magro panj, koji meni I nije nesto preterano zanimljiv, nije granat ili ja jednostavno ne umem da ga napravim zanimljivim. Slikacu pa cu izbaciti na forum.
Toliko o mom novom buducem akvarijumu. Stvarno bih zeleo sto vise sugestija, predloga. Iskreno, bas sam se zagrejao za ovaj hobi, a izmedju ostalog po prirodi sam perfekcionista I osoba koja tezi za boljim, lepsim, u ovom slucaju lepsim akvarijumom. Hteo bih reci da je sajt sjajan, koliko se dugo bavim ovim, kratak je period, ali ubedljivo najbolje savete, teme sam nasao na ovom sajtu. Hvala svima. |
| |
|
|
| Slovenski1000 |
Posted on 21.03.2014 22:40
|

član
|
Pozdrav Petre. Mislim da si sustinu hobija lepo shvatio i opisao sve kako treba da funkcionise u teoriji. Dok sve delove slike akvarijuma u svojoj glavi ne sklopis citaj tektove na forumu i upoznavaj se sa svakom biljkom koja ti se svidi. Nakon nekog vremena sve kockice ce doci. Onda slozi akvarijum, trazi savet ili pomoc. Rezultati nece izostati. Gresaka se nemoj plasiti, svi gresimo, i ti ces. Samo hrabro i strpljivo |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 22.03.2014 13:48
|

član
|
hvala Slovenski. Mogu ti reci sve ja znam kako cu i sta cu sto se tice samog akvarijuma, ali me zeza odabir biljaka. Tacnije ja imam to nesto biljaka koje ne bih da bacim, vec bih samo dodao jos nesto, ali ne znam sta. I iskren da budem ne znam koje se biljke sa kojom slaze, gde ih posaditi i tako dalje. Generalno, poznavanje biljaka mi nije jaca strana. |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 23.03.2014 12:18
|

Administrator
|
Dobrodoao.
U početku gledaj da ima neku brzorastuću biljku koja će ti odravati akvarijum stabilnim u početnom periodu. |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 24.03.2014 16:21
|

član
|
ljudi treba mi pomoc oko odabira zemlje. Kod mene u Uzicu niko nikada nije cuo za carobnu zemlju, ni u cvecarama ni u polj.apotekama. Ono sto ima su Flora Garden, InVitro i Cvetko. Da li su nekome poznati ovi supstrati? Da li bi neko mogao da mi kaze na sta najvise da obratim sto se tice sastava pri kupovini supstrata? |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 24.03.2014 20:51
|

član
|
Da li je moguce da niko ne zeli ni da prokomentarise a o savetu ni da ne pricam??? |
| |
|
|
| Slovenski1000 |
Posted on 24.03.2014 21:45
|

član
|
Petre odgovor na tvoje pitanje imas na forumu u delu za podloge. Mislim da su kolege tamo lepo prodiskutovale i opisale sta i kako. Konacan izbor je ipak samo tvoj. Ako ti je to dugo uzmi tetra comlete substrat i resio si problem. Pozdrav |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 24.03.2014 22:00
|

član
|
Da znam, procitao sam detaljno, ali je problem sto kod mene u Uzicu nema tih substrata koji se pominju na forumu. Nema veze, uzecu neku pa sta bude. |
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 24.03.2014 22:18
|

član
|
Probaj sa tera magmom, dobro iskustvo i ne toliko problema.  |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 24.03.2014 22:24
|

član
|
Hvala druze, ali nemam ja gde to da kupim ovde kod mene, a pravo da ti kazem ne mogu da narucujem da mi stize brzom postom. |
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 24.03.2014 23:27
|

član
|
Imas u IDEA super marketima, Roda...  |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 29.03.2014 21:57
|

Administrator
|
Gledaj ta pie iza na pakovanju, PH vrednost da bude nii od 7 i da ne ide nie od 5.5 i da ima manje fosfata, ja tako biram. Ako nađe negde gde moe da kupi 100%-ni treset i to da nemora da kupi celu balu, onda kupi par litara, 1 do 2 litre pomeaj sa zemljom da odrava PH vrednost, to će omogućiti da biljka usvaja vie hranljivih elemenata iz podloge. Ako nađe negde, kupi i bakterije da stavi na podlogu pre zavrnog peska. Ja bi ti to preporučio. |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 04.04.2014 23:21
|

član
|
E pa evo i tog mog novog akvarijuma, odnosno staklo je isto 60x35x30, ali nova postavka.
-Podloga je od neke kupovne zemlje za cvece koju sam isprao i osusio 3 puta, mali kvarcnog peska i sljunak 2-3mm granulacije i ppp sistem.
-Filter je spoljasnji sa svim pratecim filtracionim materijalima.
-Rasveta je za sada 2x13wt5, neke obicne kineske ali mi je u planu jos neka stedljiva sijalica, zavisno od novca.
-Sto se tice djubrenja sacekao bih jos neko vreme zbog algi, ali videcu. Imam makro i mikro elemente od Rainforesta.
-CO2 je DIY varijanta (secer-kvasac), 1 mehur u sekundi.
-Za pocetak menjanje vode na 2-3 dana a kasnije na 7 dana nekoh 30%.
- Na fotografijama ce se videti da trenutno nemam haubu jer je u rekonstrukciji.
-Biljke
Myriophyllum aquaticum
Ludwigia repens
Bacopa Monnieri
Riccia fluitans
Cryptocoryne wendtii brown
Hygrophila Polysperma
Limnophila sesiliflora
Monoselenium tenerum
Anubias barteri var nana
Hemianthus micranthemoides
Hemianthus callitrichoides
Neke biljke su iz mog starog akvarijuma aneke su nove. Mozda sam malo preterao sa brojem vrsta biljaka, ali poznavajuci sebe bice tu nekog preuredjenja.
Interesuje me da li Hemianthus callitrichoides npr. moze da se posadi u ovoj vuni u kojoj sam je i dobio, tacnije sa malo vune. I da li bi me neko posavetova oko foto perioda.
To bi bilo to, sve sugestije i kritike prihvatam, bez ljutnje, ja sam ovde kao sto sam vec rekao da sto vise naucim. Hvala
Edited by petar1987 on 04.04.2014 23:28
|
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 04.04.2014 23:38
|

član
|
Nakon vise pokusaja ubacivanja slike.
|
| |
|
|
| Slovenski1000 |
Posted on 06.04.2014 16:00
|

član
|
Vidim da si odradio domaci zadatak, citao si malo po forumu. Tako se moze mnogo nauciti. Sto se sadjenja biljaka tice sa min vunom, moje misljenje je da je nabolje PINCETU U RUKE, i polako. Znamo sta te muci, ali to sa vunom ti nije nikakvo resenje. Ako si u nedoumici pogledaj na netu kako to rade majstori (Oliver Cnot) pa pokusaj da skines po nesto. |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 06.04.2014 19:51
|

član
|
Hvala druze. Sve sam ja sa pincetom i posadio ali mi je jedini problem bio Hemianthus callitrichoides koji generalno i nema neki konkretan koren, pa sam zajedno sa vrlo malo vune posadio u podlogu. Cini mi se da je pocela da raste, ali videcemo jos neko vreme. Da li bi neko mogao da me posavetuje oko foto perioda, na forumu sto sam procitao razlicita su misljenja. |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 07.04.2014 22:17
|

član
|
Ljudi sta mislite da ovu kriptu sto je iza panja (ako se vidi na slici) prebacim ispred panja??? |
| |
|
|
| redzinald |
Posted on 08.04.2014 09:53
|

član
|
Pozdrav, kriptu stavi ispred panja da se vidi...Ona ce da se siri u stranu i pravi ce bokor tako da ti se nece uopste videti... |
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 11.04.2014 21:28
|

član
|
Evo par losih fotografija mog akvarijuma posle 9 dana od sadjenja. Da napomenem da je kripta prebacena ispred panja a da je Limnophila sesiliflora vec trimovana jer je dohvatila povrsinu vode. Malo me anubie brinu jer imaju listove koji su poceli da zute, ali ima i novih listova. I ovom prilikom bih pohvalio Rainforesta.
|
| |
|
|
| petar1987 |
Posted on 11.04.2014 21:30
|

član
|
evo i jedne frontalne
|
| |