14.06.2026 06:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Panta Rei...
redzinald
Pozdrav svima evo da predstavim novi " projekat"... U pitanju je neka low light varijanta sa mikrozorumima, anubijama, mahovinama i kriptama za sada, jer je u planu kako se bude razvijao akvarijum tako ce i ideje nadolaziti i naravno ocekujem i neke sugestije od iskusnijih...

Svetlo je 102w na 160l vode (100*40*40), razna kombinacija sijalica Philips Aquarelle , Osram Fluora, 865 Philips i Arcadia freshwather.
Filtracija unurasnji filter sa zazorom(dve pumpe 350l/h i 800l/h). Akvaristicku zemlju nisam stavljao samo osmokot pod kripte. Od hemije dodajem Profito, i svaki drugi dan dodam KCL,KH2PO4 i KNO3 ali male kolicine. CO2 DIY varijanta rastvaranje preko motorne glave ...

Ovo je slika nekog pocetka ali se jos igram sa granama tako da moze neki savet kako bi to valjalo ciniti onako aquascejperskiSmile
redzinald attached the following image:
redzinald.jpg

zander
Moj predlog da probas sa ovim biljkama...
Microsorum narrow ili windelow, manje kripte, mahovine, Ceratopteris siliquosa, veliku anubiu bi ja ili izbacio ili stavio negde sa strane do bocnog stakla ali bi je svakako 'prizemljio' negde do podloge, u tu kombinaciju bi mogao da se ubaci i Nymphaea Lotus, njega bi mogao da stavis u saksijicu pa da ga stavis pozadi negde a da saksiju zaklonis biljkama srednjeg plana.

Svetlo je 102w na 160l vode - probaj na ovoj rasveti i nesto od malo zahtevnijeg bilja. Svasta bi tu jos moglo da raste, i treba samo probati... Pokusaj sa Glossostigmom recimo u prednjem planu, ostavi fotoperiod oko 12h i prihranjuj malo preko vodene kolone i ona bi tu moguće mogla da raste. Probaj i sa drugim biljkama, sta ti se vec svidi Thumb up

Prelistaj MBA biljke pa moda sine jo koja ideja Thumb up

redzinald
Hvala zender na savetima, definitovno anubija ide u desno cose do stakla a ove kripte idu pod grane... Treba mi jos kamena ispod grana. E sad u podlogu cu da ubacim Prodacov FERTIL PEAT PLATES, to su kao table treseta tako da cu cim se malo akvarijum razlista sa mikrozorumima da krenem sa nekim nizim biljkama.

redzinald
Malo da osvezim temu... Malo su alge krenule ali ih drzim pod kontrolom cescim izmenama vode ali sa hemijom ne stajem.

Parametri vode su mi ovakvi Fosfati 0.9ppm , Nitrati 20ppm, Kalijum 25-30ppm. Fe 1 ppm, Ph vode 6,6 a ukupna tvrdoca 5.
redzi.jpg

redzinald
Sadasnje stanje akvarijuma, bilo je dosta pomeranje i tumbanja i sad razrasta ovako vec mesec dana. Stanje se stabilizovalo sto se alge tice i po perlanju biljaka vidim da je OK...
redzinald_0204.jpg

Slovenski1000
Pa to u opste nije lose. Sad samo makaze u ruke i polako. Ovaj tepih na pred mislim da ceka na makaze, ako ne planiras da formiras zbunice.

redzinald
Hvala na savetima.Ovaj tepih je napred od Hydrocotyle tripartita japan i hydrodoctile dissecta pomesano, malo cu da skratim i da spustim uz podlogu... Brzo se siri krenula je odlicno... Posadio sam Hottonia palustris ispred pogestemon octopusa, i dodacu jos kamenja ponegde ...I Hydrophilia polysperma treba da se secka da bi dobila gust zbun i da bih je mogao oblikovati i praviti od nje neku formu.

biobiofizicar
Sve je upravo receno,
Akvarijum je stvarno dobar, a vidi se i da imas jasnu viziju kuda i kako dalje.
Samo guraj...Thumb up

redzinald
Update...Desnom stranom sam koliko toliko zadovoljan kako gura, ali leva ce da se tumba sigurno... Hottonija je krenula lepo pa cekam kako ce ona rasti i kako cu sa njom posto je do sada nisam imao.
redzinald attached the following images:
2404_3.jpg 2404_2.jpg 2404_1.jpg

kisleon
Akvarijum je super, sviđa mi se!

Slovenski1000
Ovo se bas lepo slozilo. Biljke bas lepo rastu i popunjavaju prostor. Ne bih ja tu mnogo menjao, samo odrzavanje i odmor za oci. Thumb up Beer

redzinald
Malo poigravanja sa aparatom...
hydricotile.jpg hottonia_palutris.jpg hottonia_palutris_1.jpg willow_moss_1.jpg willow_moss.jpg

redzinald
...
mix_1.jpg kori.jpg

redzinald
Malo sam sredjivao akvarijum, kako vam se cini sadasnja situacija?
mojbiljni_akv_1705.jpg

Dejan Jankovic
Akvarijum je stvarno prelep. Mozda negde neka grncica ili panj da razbije monotoniju biljaka. Applause

biobiofizicar
istinski je odlican. Thumb up
Moze jos malo da se sredi i tu i tamo ponesto izvadi ili uoblici, malo zagusti, ponegde proredi.
Crveni detalj je tu glavna tema za razmatranje. Polozaj, izbor biljaka i gustina

Slovenski1000
PUUU ovo sve bolje i bolje. Da se ja pitam samo malo sisanje prednjeg dela, mada znam da ti i sam znas sta dalje. Applause

redzinald
Evo malo sam se poigrao sa biljkama, izvadio crvenu biljku jer mi odvlaci pogled na slikama(mnogo odskace od ovoliko zelenila ) i zgusnuo biljke na desnu stranu...Podsisao hydrocotilu jer mi je pojela mahovinu skroz i rasirila se skoro do zadnjeg stakla...E sad da li da udarim tepih gde je prazan prostor ili da dodam jos jedan kamen sa mahovino ka levom staklu i ostavim da se vidi pesak I don't know
mojbiljni_akv_18052014.jpg

biobiofizicar
Vidim 4 linije biljaka koje se spustaju od desno ka levo i to ima neki smek i daje akvarijumu neku posebnost. Ja bih ispostovao to do kraja i nastavio isto to u sada praznom prostoru sa istim trendom spustanja. Ovako mi je previse naglo preseceno i veliki je disbalans izmedju izgleda leve i desne strane.

redzinald
Nekako sam resio levu stranu...
tomorrowland_1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,450 jedinstvenih poseta