14.06.2026 08:35
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
CO₂ DIY i problem. Ili ne?
isnogood
Instalirao sam DIY CO2, ali bez boce za koju sam mislio da sluzi samo kao brojac, a zapravo je ujedno i filter.
Drugog dana se pojavilo nesto nalik na paucinu ili finu vatu, belo svetlo sivo, na biljkama koje su direktno ispod svetla, i ponegde na podlozi.
Instalirao sam u medjuvremenu malu bocu, a gore pomenuti element se nije sirio, ali nije ni nestao.
Da li je pojavu prouzrokovao gospodin kvasac i ako jeste kako da je eliminisem. Ako nije kog djavola je onda toč
Edited by Srafciger on 19.11.2009 12:21

tripko
Jeste kvasac je kriv za tu paucinu ili po meni belu skramu. Kod mene se javlja ali jako jako malo i to je na ulazu u sistem dva sprica. Ali nije se sirilo po biljkama a i ga cistim na svake dve nedelje.

kojot
Iznogude nadam se da tvoj sistem nema nepovratni ventil,pa ukoliko je tako obavezno nabavi jedan ili svrati da ti dadnem.Ali ako imas ventil a sluz se javlja u aq,onda nesto drugo nije u redu.Velika kolicina te paucine sigurno nije dobra

svetac
nepovratni ventilč! koja je njegova uloga u sistemu,koji je po meni zatvoren! ako i dodje do povlacenja vode u "postrojenje" to ce biti zanemarljiva kolicina vode,oko jedne litre!

isnogood
Nema nepovratnog ventila, ali koliko sam shvatio ne gine mi jedan.
Bela sluz, paucina ili sta je vec se ne siri, stala je kada sam insalirao manju flasu, brojac mehura ili ti filter, ali ni ne nestaje. I dalje je isti status.
Sad... mnogo mi pipavo da cistim biljke, pa me zanima da li da ostavim to tako ili.... Inace i "napadnuto" bilje perla lepo.
Ventil moze da se uzme kad bude NPK, mozeč

Pozdrav i hvala.

paleoglodit
Jednom prilikom dok sam koristio DIY-CO2 hteo sam da promenim smesu kvasca i secra.
Odvrnem flasu odem u u kuhinju i krenem da spremam smesu. Kad sem se vratio u dnevnu sobu vidim onako omanja poplava. Pogledam bolje a razvodnik od 6 stekera, koji je na polici a ne na podu, pun vode koja kljuca!
Nisam imao nepovratni ventil na cevu za CO2!!!!
Obradujem se sto me nije drmnula struja iskljucim sve osigurace i krenem sa skupljanjem vode.

Ovo sto sam naveo je razlog No1 za nepovratni ventil a No2 pravilo je da obavezno imate tu pomocnu flasu za "brojanje mehurica" (sto joj i nije glavna namena jer mehurici kod kvasca se ne mogu regulisati) pa tek onda taj ventil. Sve to umanjuje mogucnost mesanja smese sa vodom iz aq.
Edited by paleoglodit on 03.09.2009 19:28

isnogood
Pravilo No 2 reseno, sad se ceka NPK pa da se preuzme zajedno sa ventilom, nepovratnim.
Ili ipak da ne cekam NPK nego cim pre da odem po nepovratni...

Blue
Nemoj da te mrzi, sanse da se nesto desi su jako male, ali nikad se ne zna.

isnogood
Cekam Kojota da odgovori Smile

kojot
Kad god ti pase.Bice i makro i ventil i pivo....

kojot
svetac je napisao:
nepovratni ventilč! koja je njegova uloga u sistemu,koji je po meni zatvoren! ako i dodje do povlacenja vode u "postrojenje" to ce biti zanemarljiva kolicina vode,oko jedne litre!

u hemiji tvz povezani sudovi u kome ima visininske razlike izmrdju sudova dolazice do neprestane izmene sadrzaja.Kod nas je to moguce kada dodje do prestanka r-je,pa se umesto co2 zbog razlike u pritiscima voda vraca u flasu mesa sa alkoholom koji je nastao pri vrenju secera,a zatim uspostavlj ravnotezu tako sto vrsi razmenu sadrzaja u sudovima.

svetac
znaci,koliko ja sa oskudnim znanjem kontam! stvar je cisto tehnicke prirodeč u slucaju da se ukloni jedan od povezanih sudova,zbog toga! pomislio sam da ima veze sa necim drugim! te ventilice imam na svim vazdusnim pumpama. imao sam peh da je zbog nestanka struje nekim cudom doslo do poplave,ne velike ali...............

svetac
nasao sam nesto zanimljivo,tj mozda cak i korisno! evo linka::
http://www.aquasc...fuser.html
http://www.aquasc...ilter.html
http://www.greenl...17mm.html#
Edited by svetac on 05.09.2009 22:48

Blue
Jeste zanimljivo, ali gde naci odgovarajuce delove, da ne ispadne nakaradnoč
A treci link, kaze cena $135, mnogo je to za ova nasa podneblja.

svetac
ovaj treci sam stavio ponesen lepotom i jednostavnoscu izrade,a posto ima na sajtu ljudi kojima igrarija sa staklom nije strana! ko zna mozda i bude nesto jeftinije! u svakom slucaju do tada nam ostaje igrarija sa pvc cevcicama!Wink

Dusan79
Jedna flasa i tacka! Druga flasa koja sluzi kao brojac je cist visak! Niti moze nesto da izfiltrira, niti moze da se regulise protok CO2, ako zavrnes crevce u flasi sa smesom povecava se pritisak i u nekom trenutku negde mora da izbije taj pritisak! Nepovratni ventil je glupost i komplikovanje celog sistema bez potrebe! Kada odvrcete flasu da bi napravili novu smesu dovoljno je da crevo zakacite negde iznad nivoa vode i FIZICKI je nemoguce da se voda izlije! Kod spojenih sudova sve je fizika! Cool

A da meni su problem providne sluzi od kvasca resili isti oni amazonci koje si mi dao! Trebalo im je da provale ali sada redovno proveravaju to mesto!
Prilepi jednog tu gde ima sluzi da mu pokazes da ima i tu hranu i videces rezultate!
Edited by Dusan79 on 06.09.2009 21:16

svetac
mislim da je ta vrste filtracije gasova preko vode prisutna i na drugim mestima. konkretno sam experimentisao sa H2O generatorom(neka ideja da moze benzinski motor da radi na vodu) tamo se takodje koristi "mala" boca kao filter!
http://www.youtub...eature=fvw
u vodu se ubacuje kasikica sodabikarbone+malo struje=boomm! provereno! Cool
Edited by svetac on 06.09.2009 21:33

isnogood
Od kad sam stavio jos jednu bocu od tada je prestalo umnozavanja sluzi, paucine, zovite to kako hocete. Smile
I ja sam ubacio 10 puzeva (u 5 litara) koji su u 24h rasturili tu bandu. Shock
Sada je ceo sistem preseljen na 33l, s tim sto od pocetka imam i malu flasu i sluzi nema nigde. Grin
Ja cu, trebalo ili ne, malu flasu da zadrzim, a puzeve ko bude dir`o imace posla samnom Cool
Edited by isnogood on 16.09.2009 12:16

daweed
Nepovratni ventili su za mene odlicna stvar. Jer ne brinem prilikom menjanja smese da ce voda da krene na suprotnu stranu, takodje ima jos jedna pozitivna stvar... Posto ja koristim 2 flase sa smesom pa naizmenicno menjam po jednu kako bih dobio koliku toliku konstantnost u kolicini CO2, ne moze se desiti da kada je jedna smesa nova pritisak krene da nabija u drugu flasu vec ide direktno u aq. Sto se tice paucine to nikada nisam imao bas iz razloga sto koristim malu flasicu vode kao filter...

http://daweedaqua.tk
isnogood
Sto se tice paucine to nikada nisam imao bas iz razloga sto koristim malu flasicu vode kao filter...

Slozio bi se sa tobom. Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,755 jedinstvenih poseta