14.06.2026 09:31
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Šta dalje...
KBDNK
Tokom zime sam sasvim slučajno na internetu naleteo na forume o biljnoj akvaristici i rešio da posle više od 20 godina bavljenja akvaristikom isprobam sebe u ovoj vrsti akvaristike.
Taj novi početak sam doživeo kao svojevrstan izazov i početkom maja 2009. godine formirao moj prvi biljni akvarijum sa jako oskudnom količinom biljkama jer bi u mom gradu lakše našao nekog popoternici nego akvarističke biljke...Ali šta je tu je. Ovaj početak sam doživeo kao izazov i nisam gubio nadu kada su me pritiskali problemi...a bilo ih je...na pretek.
Počelo je ovako...
To je bilo 16.05. odnosno 2 nedelje od formiranja.
KBDNK attached the following image:
1_100.jpg

Edited by KBDNK on 21.08.2009 00:07

KBDNK
A posle 3 nedelje je bilo ovako...
Tad, posle 3 nedelje, su me napale alge kojih nisam nikako mogao da se ratosiljam nego da povadim svo bilje, očistim bilje od algi i zuasadim ponovo samo zdravo vilje a njega je bilo ovoliko
2_64.jpg

Edited by KBDNK on 21.08.2009 00:09

KBDNK
Posle 5 nedlje je polčeo novi napad algi koji je detaljno objašnjen u temi "koja je i kako protiv nje...".
Ponovo sam se borio na razno razne načine i dana 15.06. ili 6 nedelja posle početka je izgledalo ovako
YouTube a 30.06. ovako
4_31.jpg

Edited by KBDNK on 21.08.2009 00:20

KBDNK
Posle mesec dana alge su nestale i aq je 24.07. bio ovakav
5_16.jpg

KBDNK
Posle toga je palo i prvo šišanje...onoliko i onakvo koliko sam znao...a to nije mnogo ali je ipak bilo šišanje. Nemam sliku toga ali imam od 06.08. pre mog odlaska na odmor.
6_16.jpg

KBDNK
A sad posle odmora je ovako. Ne liči na ništa niti znam šta i kako dalje. Menjanje podloge sada ne dolazi u obzir jer se nekako smirila ali sve ostalo može da dođe u obzir pri čemu mislim na presadjivanje, premeštanje, pomeranje, šišanje,...ma sve samo ne menjanje podloge.
Zato sam i pokrenuo ovu temu da čujem Vaše predloge šta i kako dalje...Stvarno nemam ideju, a ni znanja šta i kako dalje...
Napominjem da je aq vidljiv sa tri strane (prednje, zadnje i bočne) i da ima ulogu pregradnog zida.
Dimenzije 110x60x50 (DxVxŠ).
Hvala na odgovorima i pozz svima
7_13.jpg

photoivek
možda bi mogao sada kada se situacija smirila da neke brzorastuće biljke zameniš sporijim ali ipak da zadržiš nešto od brzih za slučaj napada algi da ti pomognu!
drugo što bi mogao da uradiš je da probaš da npraviš planove (preenji srednji i zadnji) koji bi kod tebe bili drugačije od standarno raspoređeni. sa leva na desni, obrnuto ili da na oba kraja imaš visoke biljke a da sa sa oba kraja spušta ka sredini...

https://minepi.com/photoivek
KBDNK
Ivek, tako sam ja zamislio u početku. Da levo i desno imam visoke biljke a onda da sa obe strane padaju ka sredini gde će biti čistina ili gde će biti niske biljke ali gledaj u šta se ovo pretvori...Ovo ne liči na ništa. Dok sam bio na odmoru moja majka je djubrila po receptu koji sam joj ostavio i bilje je poludelo. Ovo je džungla i prašuma zajedno...
Sad mi pada na pamet da nekako na sredini posadim najviše biljke a da padaju ka krajevima.
Od bilja imam ovo što imam i ne znam za koje se visoke bilje opredeliti da budu u sredini da ne kažem u "centru pažnje", koje da eliminišem ili koje da pokušam da nabavim, kako šišati (u tehničkom i estetskom smislu)...ma mnogo više ne znam nego što znam...na žalost
Hvala u svakom slučaju na odgovoru.

paleoglodit
Ivek, jel' to kazes zbog toga sto aq ima dva licač A sta mislis da bude ostrvo bilja na sred srede. Znaci kao Ada Ciganlijač Smile

Ziko ti sacuvaj u svakom slucaju prilicnu masu biljaka a vremenom ces doci i do drugih vrsta. Vazno je da imas masu za sad.
Edited by paleoglodit on 21.08.2009 01:09

photoivek
pa možeš i tako, da imaš visoke i sredini a ka bokovima da se spuštaju niže....
trebalo bi možda i nešto sitnolisno da ubaciš....
neke kripte, mikrozorume, anubije....
sada treba da polako nabavljaš još neke biljke pa u zavisnosti šta nabaviš postavi ga na odgovarajuće mesto u skladu sa svojim željama i kako će tebi lepo izgledati...

KBDNK
Ma kripte imam one niske dole levo...nažalost ne vide se od ostalog bilja a sve manje i manje svetla dobijaju, mikrozorume ću dobiti u n ekoj manjoj količlioni ovih dana, nadam se...i pokušaću da ih stavim nekako uz koren. Ja imam i 2 oveća korena u aq koji se ne vide, takođe. Na njima imam sada prikačena 2 veća i 1 manji koren nane koji su ugušeni ovim hrastom. Toliko su ugušeni da ne vide svetlo i pojavile su im se crne bradate alge pošto nekoliko dana nisam imao CO2.
Ma biće radikalnih zahvata...samo da "isštrumpfujem" šta i kako dalje...Na žalost još uvek nemam neku sliku u glavu...ali biće valjda...
Pozz

photoivek
KBDNK je napisao:.... koji su ugušeni ovim hrastom. Toliko su ugušeni da ne vide svetlo i pojavile su im se crne bradate alge pošto nekoliko dana nisam imao CO2.
Ma biće radikalnih zahvata...samo da "isštrumpfujem" šta i kako dalje...Na žalost još uvek nemam neku sliku u glavu...ali biće valjda...
Pozz

makaze u ruke i samo seci malo po malo...
štric, pe korak u nazad da vidiš. pa dva štica pa opet gledanje i tako dok malo ne raskrčiš džunglu....

zander
Grin štric pa korak nazad...

Ja ti šaljem koji pelcer Blyxe ako treba i malo Glosse ili treba još nešto

KBDNK
Blixa može samo da vidim kada ću da radim ovo preuređenje. Gloso sam imao i imam je još uvek još malo ali je i ona okupirana.
U svakom slučaju hvala na ponudi. Imaću je na umu pa se čujemo. Imam negde i broj mobilnog ako nije menjan.
Pozz

kojot
Mozda bi ovako trebao da probas sa padom kako bi sa sve tri strane imao nekakvu formu.Ili mozda ne sredini neko ostrvo sa granama
sorry za slikuThrough wall
kojot attached the following image:
tvoj.jpg

KBDNK
kojot je napisao:
Mozda bi ovako trebao da probas sa padom kako bi sa sve tri strane imao nekakvu formu.Ili mozda ne sredini neko ostrvo sa granama
sorry za slikuThrough wall

I o tome sam razmišljao Nikola...i nema za šta da mi se izvinjavaš.
Pozz

KBDNK
Danas sam isčupao ovaj lavor bilja iz aq
a_1.jpg

KBDNK
...i dobio prednju stranu ovakvu
c_2.jpg

KBDNK
...i zadnju ovakvu
d.jpg

KBDNK
Na prethodnoj slici se vidi i perling.
Bočna strana je ovakva...Ova praznina sa leve strane je prostor za Zanderovu blyxu.
b_8.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,827 jedinstvenih poseta