14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Moj paludarijum
vuja
Pozdrav svima, pocetkom februara sam napravio paludarijum u akvarijum od 70l, voda je 20-ak cm, a iznad je vestacka stena od stiropora, prekrivena maohovinom, i jos nekim biljkama. Postavicu uskoro slike.

Da li jos neko ima paludarijum? Kakva su iskustva? Wink

vuja
Evo nekoliko slika:

oi48.tinypic.com/6st1f8.jpg

oi45.tinypic.com/izrllc.jpg

oi46.tinypic.com/qou4vs.jpg

oi48.tinypic.com/2qwemwl.jpg

ambis
ZanimljivoSmile

vuja
Kao sto sam vec reko, pozadina je napravljena od stiropora. Od biljaka, se za sada unutra nalaze:

Razne vrste domacih mahovina
Asplenium paprat
3 vrste Criptocorine
Razni sedumi
Dracena (bambus)
Bilbergia nutens - velika i mini
Dendrobium Berry Oda
Kovrdzava kineska vrba
Anubias nana
I po nekoliko pelcera raznih akvarijumskih biljaka, posadjenih emerzno

Od tehnike: Eheim kanister filter, grejac 25w, 2 neonke od po 8 vati, u planu je da se doda jos svetla. Imam dve zlatne ribice za sada. Bilo mi je zao da ih menjam za neke druge. Pozdrav Wink

runner
Lepo izgleda zaista. Drugačije je od običnog akvarijuma.

Imam samo par pitanja: jel akvarijum zatvoren? Ne mogu da vidim sa slika, da li ima poklopac, a čini mi se da ima. Ako jeste, da li ima problema sa zamagljivanjem stakla zbog isparavanja?
I drugo: Jel zlatnim ribicama to dovoljno prostora za ivot? Malo mi deluje plitko i skučeno za njih. Meni bi tu nekako humanije bilo da se ubaci jato nekih manjih ribica, neke kojima bi taj tamniji biotop bio prirodno okruenje. Nemam pojma, neke tetre, neonkice, neto to ti se već učini zanimljivim.

vuja
zatvoren je skroz,ujutru mi se zamagle stakla ali se kad upalim svetlo posle 2,3 min.sve lepo ocisti ribe su bile poklon i sad ih nemam gde osim da formiram treci akvarijum pa da me izbace sa sve ribice.
Very happy
jedva cekam da mi krenu akvarijumske biljke,iteresantno je sto se nijedna nije osusila.

vuja
sto se tice filtracije nemoze da bude bolja,prirodna direktno kroz mahovinu. Ribicama ce biti bojle kod mene nego da ih dam nekom pa da zavrse u kuglu bez icega.

vuja
ja bih ubacio neke somiće i zivorotke al to je sto je.

vuja
dimenzije su 50x45x35

vuja
[img][/img]
vuja attached the following image:
a1_9.jpg

vuja
evo kako je izgledala stena pre ubiljavanja.

vuja
[img][/img]

vuja
[img][/img]
a5_1.jpg

bobi
Za da imas povece voda digni ja karpata povisoko I pusti vodopad so filterot I puni go ribi.imav takva kombinacia od 260litri vo cos kako trijagolnik

vuja
ima kanal u kom se preliva voda i bukvalno se preko cele stene preliva samo sto se ne vidi na slikama lepo.
ak-001.jpg

vuja
eho eho jedannn,jedann! hehe Shock

biobiofizicar
Slabo se ovo vidi i mutno je na poslednjoj fotki.
Malo je ljudi na forumu koji su se igrali sa paludarijumom. Tvoja ce iskustva biti korisna.
Jel` omeksavas vodu zbog kreca koji moze da se hvata na staklo? Kako to mislis samo prirodna filtracija preko mahovina? Kako su nadvodne biljke ukorenjivane i gde?

vuja
ove zadnje dve su telefonom slikane. Pa u kanister sam stavio samo mrezicu,mahovinu sam nabavio u sumi i prikacio je čačkalicama. U stenu imam i rupe u koje sam stavio treset i obicnu zemlju iz dvorista a ima i vrlo malo kokosije djubrivo.

vuja
taj krec za sad nema,a imam veoma lose iskustvo sa tim,posto sam za paludarijum koristio stari akvarijum morao sam da ga ocistim od kamenca i nisam uspeo i zilet,hemija,prasak za pecivo,limun,limontus,mrezasti sunjdjer nista nije pomoglo. A meni se naravno zurilo da ga sto pre napravim,cak sam zaboravio grejac da sakrijem,uglavnom taj kamenac se matirao i nemoguce je da se skine. Ali sada sledi ono neverovatno na kraju sam ipak uspeo ali znam da niko nece da mi veruje.

biobiofizicar
Pretpostavljam da je na gornjem staklu iznad linije vode nestao sam od sebe zbog kondeza koji se sliva.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta