|
Savet oko podloge.
|
| ambis |
Posted on 05.02.2013 09:52
|

član
|
Pozz svima.Treba mi savet i vase misljenje oko podloge.Evo ovako.Ja sam do sada imao tj imam cist kvarcni beli sljunak 1-2 mm.Ali nisam nesto zadovoljan i uz prihranu mi je propadalo bilje.Pa me interesuje dali bih mogao da iskombinujem Seachem Flourite sa kvarcom?Jedno 20kg Flourite pa preko oko 30kg kvarca.Sada imam oko 50-60 kg samo kvarca.Akvarijum je 300l.Hvala unapred. |
| |
|
|
| mladinaucnik |
Posted on 05.02.2013 10:57
|

član
|
Ja krecem uskoro 2 postavke oko po 50L sa Serinom podlogom. Jedan kod mene a drugi u tazbini. Taj u tazbini ce se obilaziti 2x mesecno.
Videcu kako ce se to ponasati. Sto se tice biljaka, mislim da ce biti neke ne zahtevne - bez CO2.
Znam da ti nije neka pomoc 
Hocu da probam da radim onako kako Bog zapoveda, pa da vidim da li to radi posao. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 05.02.2013 11:47
|

Administrator
|
Sto se tice mesanja te dve na nacin na koji si naveo zasto da ne. Mada ja se trenutno ne bi odlucio za takvu podlogu jer je to po meni slabo. Naravno zavisi ko sta ocekuje i koje biljke nameravas da drzis i koje parametre vode imas itd.
U Subotici na njihovoj cesmovaci recimo ljudima rastu neke biljke odlicno bez dodavanja u vodu bilo kojih mikro ili makroelemenata... (i sa hranljivo i bez nje, i u kvarcu cistom...)
U Novom Sadu sa nasom vodom ne mozes da ocekujes bas nista posebno ako se ne snadjes na neke druge nacine, uglavnom bez dobre podloge ne mozes nista posebno da ocekujes.
U nekim drugim gradovima je druga prica ali je po meni osnova uvek dobra hranljiva podloga. Makar drzao samo biljke koje se hrane iz vode, dobra hranljiva podloga daje akvarijumu stabilnost...
Sa zemljom za cvece npr mozes da napravis akvarijum takav da ne moze ni jedna druga kupovna-brendirana podloga da se poredi (tu bi ti mogao okaciti i preko 20ak linkova akvarijuma sa MBA ili Aqua-art foruma, te forume sam ja pratio najvise...) ali isto tako mozes i neuspeh da imas iz prvog ili nekog petog puta...
Zavisi koliko si spreman da rizikujes i koliko imas zivaca da se zezas sa svim tim, a i zavisi na kraju krajeva kakva su ti ocekivanja.
Sto se tice brendiranih podloga iz kojih stoje ozbiljne firme ja sam od toga odustao, iskreno mislim da je to mnogo novca za nista, DIY varijanta je za mene zakon. Ali svako naravno ima svoje, i parametre i filozofiju
Edited by zander on 05.02.2013 12:03
|
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 05.02.2013 12:10
|

Administrator
|
to se tiče Subotičke vode malo da dodam da i ovde ima odstupanja kod mene neke biljke ne uspevaju bez hranljive podloge voda je iz gradskog vodovoda, dodajem CO2 i to je sve.
Dok kod Zorana sa podlogom mislim da je ubačena čarobna zemlja uz vodu iz buenog bunara sve biljke mu uspevaju dodaje CO2 i nita od hemije ili je čisto probe radi i dodavao neto malo hemija ali nije video neku razliku, ali taj detalj moe on bolje da ti objasni.
Znači da rezimiram kao to ti je Zender napisao DIY podloga bi trebala u potpunosti da zadovolji tvoje potrebe a pare koje utedi na podlozi uloi u neto drugo. |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 05.02.2013 13:01
|

član
|
ambis wrote:
Pozz svima.Treba mi savet i vase misljenje oko podloge.Evo ovako.Ja sam do sada imao tj imam cist kvarcni beli sljunak 1-2 mm.Ali nisam nesto zadovoljan i uz prihranu mi je propadalo bilje.Pa me interesuje dali bih mogao da iskombinujem Seachem Flourite sa kvarcom?Jedno 20kg Flourite pa preko oko 30kg kvarca.Sada imam oko 50-60 kg samo kvarca.Akvarijum je 300l.Hvala unapred.
Ja druze nisam znao sta cu od bilja u cistom kvarcu! Malo osmokota i kuglice gline gurnes pod koren biljke i bog te veselio .
E sad zavisi koje bilje??? ako hoces neki tepih onda po meni mora neka podloga! Vuce jedno drugo,ako hoces hranljivu podlogu onda treba dobro svetlo,Co2 i naravno prihrana kroz vodenu kolonu,znaci sve.
Ja sam imao extra iskustvo sa Tropikinom podlogom pospi je malo ispod kvarca i cao.Dugotrajna nebrlja nista a bilje je obozova. Nerazumem sta ce ti Seachem koji je jako skup i trazi i dalje sve ostalo. |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 05.02.2013 14:22
|

Moderator
|
Ja sam mislio koristiti u ovoj novoj postavci TeraMagmu ali sam odustao jer nisam imao dovoljno vremena da je pripremim a nisam htio samo onako iz vrece da je ubacujem.
Prvi put sam kao podlogu koristio JBL Florapol, i pokazala se odlicno. Cijena jedne kutije je oko 4 Eura za akvariume do 80 L
Drugi put sam koristio JBL Proflora Start Set i pokazala se jos bolje od Florapol-a. Cijena jedne kante od 5L je 15 eura
Sada sam koristio JBL AquaBasis i vidjecemo kako ce se on pokazati. Njegova cijena za vrecicu od 3L je 8eura, ja koristio jednu za podlogu 100x50 i nisam ubacio citavu vrecicu Mislim da ce biti i on sasvim ok i da nece podbaciti jer posle dva uspjesna puta koristenja JBL podloge nebih ubaciovao niti jednu drugu brendiranu podlogu osim JBL-ove.
A DIY podloga nemozes znati dok ne probas, kao sto zander kaze mozes snjom da postignes vrh a mozes i da zeznas sve zavisi koliko si spreman riskirati.
U svakom slucaju Sretno  |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 05.02.2013 22:45
|

član
|
Ljudi hvala vam svi ste sa vecim iskustvom od mene ovo mi mnogo znaci.Hvala jos jednom za vase komentare razmotricu sve opcije koje ste izneli sve naj bolje |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 06.02.2013 21:48
|

član
|
A sta kazete o zemlji za cvece TeraMagma?I dali je treba nekako pripremiti ili onako direktno iz kese? |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 07.02.2013 07:41
|

član
|
ambis wrote:
A sta kazete o zemlji za cvece TeraMagma?I dali je treba nekako pripremiti ili onako direktno iz kese?
Ma mora to dobro da odsoji vodi,nadji malo u temama pa procitaj,da nenapravis haos.... |
| |
|
|
| ACA_NIS |
Posted on 07.02.2013 09:32
|

član
|
Ja u trenutnoj postavci imam samo terra magmu,i odusevljen sam kako rastom biljaka,tako i nepostojanjem algi...Pripremam je tako sto u kantu isipem zemlju,napunim ostatak vodom,i tako mi stoji 3 dana uz menjanje vode dva puta dnevno.Uzmem cedilo i njime crpem vodu gde samo voda kroz njega prodje,a zemlja ostane...I da,kada prvi put sipe vodu preko zemlje,na povrsinu izadju oni laki elementi od listica,drvca itd,to pokupim i bacim.Eto,to je ukratko... |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 07.02.2013 09:43
|

član
|
Ljudi mnogo hvala.Odmah cu da to uradim. |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 09.02.2013 10:45
|

član
|
Bajka ja sam zemlju izrucio u veliku kantu od 30l i napunio punu vodom,pa pola one zemlje pluta po povrsini.Dali se sve to baca?Ili se ostavlja i to i samo se procedjuje? |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.02.2013 11:10
|

Administrator
|
Uglavnom sve sto pluta po povrsini sam ja izbacivao. To se secam da smo pricali na okupljanju jednom na Jastrebcu. Neki su primetili da je dobra stvar prosejavanje kroz neko sito, neko je bio zadovoljan odlivanjem svega sto pluta po povrsini...
Nije losa stvar ni staviti jedan deo sitnog gradjevisnkog peska u sve to ili to uraditi tako sto se na kraju samo pospe u akvarijumu koja saka peska... |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 09.02.2013 13:58
|

član
|
Mnogo vam hvala znaci to cu bacati.Hteo bih vas pitati napravio sam ppp sistem ili kako ga vec vi zovete sistem za djubrenje.Dali mogu prvo zemlju preko tog distema pa onda krupniju granulaciju kamena pa mrezicu pa kvarc,ili prvo krupnije kamencice oko 8-10 mm,pa mrezicu pa zemlju pa opet mrezicu i na kraju kvarc.Posto mi zao da bacam toliki kvarc moja sadasnja podloga je cist kvarc imam ga oko 50kg. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.02.2013 14:43
|

Administrator
|
Bitno je samo da djubrivo ravnomerno izadje iz tih creva po celoj podlozi. To odradimo ili sa busenjem mnogo jako malih rupica na crevu (rizik je jer moze doci do zapusavanja) ili sa 'podizanjem' podloge tj pravljenjem sloja podloge gde ce se djubrivo rasporediti. Npr prvo granulacija 4-8mm pa preko toga sitnija a izmedju nesto sto ne dozvoljava da se pomesaju...
Znaci moze odma zemlja, ali postoji taj rizik. Ja sam za tu varijantu rupe busio sa iglom/ bez zagrevanja. Ako busis vece rupe onda djubrivo nece ravnomerno izaci napolje.
Za terra magmu znam samo da uglavnom niko u NS od ljudi sa kojima se druzim nije imao dobro iskustvo, probao sam je i ja jednom i isto je bilo ali tada nisam radio ono sto sam u predhodnom postu pisao... Sa carobnom zemljom sam imao bolja iskustva direktno iz kese i to dosta velika kolicina i nikakav problem... Eto kako neki ostanu bez odgovora na forumu ponekad, a ti si ovde dobio bas lepe odgovore od vise ljudi 
 |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 09.02.2013 15:01
|

član
|
Hvala svima valja cu jedng dana i ja nekom dati neki savet,posto jos uvek nemam dovoljno iskustva i jos uvek ucim.Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 09.02.2013 23:24
|

Super Administrator
|
zander ti je dobro rekao...
Hteo sam i ja neto slično tome da ti napiem, tj. sugeriem, ali nisam stigao.
Ulgavnom, sa magmom ima ljudi koji su uspeli da naprave super biljni akvarijum, ali ima i dosta onih koji su se ''opekli'' na nju i zaobili je u narednoj postavci. Takav slučaj nije sa ''čarobnom zemljom'', hoću reći, mali je broj onih koji za istu kau da je vie nikad neće staviti u akvarijum. Ako jo nisi kupio zemlju, toplo ti preporučujem ''čarobnu zemlju''.
to se tiče pripreme, to je već postala subjektivna stvar, tako da, ako ima vremena i elje-odradi, ako ne-izruči direkt iz kese na dno, preko kvarc i čeće menjaj vodu. |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 10.02.2013 10:45
|

član
|
Ja sam vec kupio Tera Magmu i zezao sam se sa njom oko 3-4 dana procedjivao i menjao vodu sve dok povrsina vode nije bila cista a ostatak zemlje na dnu.Mada ja cu kvarc od gore ali sam je svejedno pripremio.Moram isprobavati malo kombinovati pa da vidim sta mi je naj bolje Jer skoro svako ima neku svoju verziju i svoj metod uredjivanja podloge Ja sam iz Sapca i nema nas mnogo biljnih akvarsta tako da nema ko ni da me uputi.Hvala svima koji su mi davali svoje savate valjda ce ova podloga biti ok  |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 10.02.2013 17:15
|

Administrator
|
Nija nisam imao dobro iskustvo sa terra magmom, ali najbolje rezultate sam imao sa jednom zemljom koju uzimam za 50din 3kg. |
| |
|
|
| ambis |
Posted on 10.02.2013 18:34
|

član
|
Svi mi preporucuju Magicnu Zemlju ali ja sam vec kupio Magmu i vec sam se izmucio da je pripremim:-) Tako da videcu kako ce to funkcionisati pa cu podeliti moje iskustvo sa vama. |
| |
|