14.06.2026 08:20
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Riparijum / moj prvi biljni AQ
don hose
Pozdrav svima,
Hteo bih ovde da predstavim moj projekat, jos ne zavrseni, cekaju se jos neke stavri pa da se pusti u pogon.

Cekam filter, grejac ....

Pa da krenemo

Prvo je stiglo postolje, biom podloga i naravno AQ

Dimenzije AQ su 80 duzina 49 sirina i 34 visina, staklo 10mm
don hose attached the following images:
cimg2526.jpg cimg2513.jpg cimg2509.jpg cimg2508.jpg

don hose
Zatim ide panj koji je izvdjen iz Dunava letos, zajedno sa stablom
cimg2530.jpg cimg2529.jpg cimg2528.jpg

don hose
Zatim ide osvetljenje

LED smart sijalica 12w, daje crveno i plavo svetlo, zajedno daju rozu boju kao sto cete videti
cimg2543.jpg cimg2542.jpg cimg2541.jpg cimg2540.jpg cimg2537.jpg

don hose
Zatim panj, koji sam kuvao u kotlanci, ne pusta boju Grin
cimg2574.jpg cimg2573.jpg cimg2572.jpg cimg2555.jpg

don hose
Deo bilja ce izlaziti iz aq, za sada su mi ljiljani u mislima, plavi Wink

I svo bilje gledam da bude low light, znaci nezahtevno

Podloga = planiram ppp onaj sistem od cevi za infuziju ili ako neko zna nesto bolje gde da se uzme, zatim sljunak, da se cevi ne zapuse, pa osmokot ...
Tu sam stao, razmisljam da li da stavljam zamlju za cvecepa sljunak odozgo, a zemlju malo sa peskom da mesam 50/50

Koje biljke predlazete i sta mislite

Filtracija eheim 2213, grejac ce biti negde oko 150-200w

Molim vas za predloge , zaista mi znaci sada, u nedoumici sam sto se tice bilja i naravno sta mislite o mojoj podlozi koju planiram

biobiofizicar
Sve izgleda interesantno. Jako volim riparijume i nadam se da ce ovaj projekat zaziveti punom parom. Kada sam video onaj veliki panj na drugoj slici pomislio sam kako ce uci u staklo.....ShockWink

Salu na stranu partimo razvoj...

Lampa i nosac deluju estetski interesantno, ali boja svetla, jacina i rastojanje od povrsine vode mogu predstavljati problem za submerzne biljke.
Videh i tockice na komodi. Ako si ih vec stavio imaj u vidu da moraju biti kvalitetni i da ce nositi jedno 200-250kg komode, stakla, harda i vode.

don hose
Tockici skinuti pre nego sto je dosao AQ Grin

To sam odmah odradio, ne prepustam slucaju nista

Sto se tice svetla, bas probiram ne zahtevne biljke da budu u vodu .

Nisam uspeo da nadjem lampu sa 2 grla, imam problem sa plafonom, ne moze nista da visi sa njega, a morao sam mao na estetiku da pazim

Hteo sam da rizikujem i probam sto se tice ove rasvete, pa cu gledati kako sve napreduje.

Gde bih mogao u NS da nadjem Ljiljane? ili neko drugo bilje koje cveta, a moze iz vode

cvecar
Probaj u Basti ,Plantland-u ili u nekim bolje snabdevenim cvecarama.Puno veca ponuda ce biti za nekih mesec dana a u martu ima Novosadsko prolece pa ako te ne mrzi da cekas...Na deo iznad vode bi mogao probati sa nekim jednostavnijim orhidejama Smile a za akvarijumsko bilje koje cveta u submerznom obliku pitaj Miroslava iz Rainforesta,sigurno zna najbolje.

Mandic
Evo je jedna ''ne toliko akvaristička'' tema Smile

Sviđa mi se početak.
Prvo to mi je uplao u oko jeste osvetljenje. Ono to me ne brine toliko jeste to to vidim dosta dnevne svetlosti i koju će, verujem, biljke maksimalno iskoristiti, zato to čisto sumnjam da će im se svideti boja svetlosti koja dopire od sijalice.
to se tiče podloge: tu sam siguran da će se javiti ekipa koja je koristila ppp sistem. Po meni, osmocote treba da ide iznad zemlje za cveće, a ne ispod, jer ukoliko je daleko od korenja, neće imati ni potrebe da oslobađa hranljive materije, naročito ako se tu nađe zemlja za cveće u stalnom dopingu sa ppp. Nekako imam osećaj da se bolji efekat postie stavljanjem osmocota iznad zemlje, a ispod zavrnog sloja...
to se nabavke biljaka tiče, dobio si već par dobrih saveta Smile
Lukovice ljiljana mislim da moe naći i u Univeru...

don hose
PPP Metod, stavljam samo radi dodatnog osiguranja, a i da posle odredjenog vremena mogu da dopingujem Wink

Na to sam mislio sljunak, pa mislim na to zemlju za cvece ili hranjivu podlogu (treset) to bih stavio i sa gornje i donje strane u mrezicu za komarce (samo me brine da se ne zacementira sto bi se reklo) pa ppp metoda da nema neki prolaz kasnije, na to osmokot, pa sljunak ili pesak?

Valja li ta zamisao?

don hose
Od biljaka planiram low light biljke

Echinodorus tenellus
Anubius
Hydrocotyle verticillata
Bacopa(ali nju cu jos videti) caroliniana mada mi se svidja jako
Hygrophila polysperma - sunset
Mycrosorum
Echinodorus

Za sada to, e sada cu jos videti

Goxx
Ovo moze da ispadne extra, mada mislim da ce trebati malo jace svetlo.
Imao sam slicnu ideju (jednu od mnogih Smile ). A inspiracija... vredi videti
http://www.plante...p?t=150555

Rainforest
Ja bih odmah diskvalifikao tu ljubicastu rasvetu od 12W i predlozio MH od 150W. Emerzne biljke traze mnogo vise svetla nego submerzne.
Takodje bih predlozio da pomocu motorne glave i tankog creva dovedes vodu na vrh panja i pustis je da se polako sliva niz panj a panj oblozis mahovinom, koja ce svu tu vodu lepo kao sundjer rasporediti oko sebe, pretpostavljam da bi to bilo zanimljivo. Idealna biljka koja bi mogla da bude pola u vodi a pola van vode i da izgleda lepo je echinodorus a ako zelis nesto bas egzoticno onda bi mogao u obzir da dodje i bolbitis.
Ljiljani i orhideje su nov moment u biljnoj akvaristici, bilo bi veoma zanimljivo.

http://www.rainforestsrbija.com
don hose
Stiglo bilje, pa je nastala i prvobitna postavka.
cimg2647.jpg cimg2645.jpg cimg2637.jpg cimg2629.jpg

don hose
Podloga sitno kamenje, Hranljiva podloga za vodeno bilje sa dodatkom gline 4l i osmokot negde oko 200g

Od biljaka ubaceno:

Maticni Echinodorus
2x Anubius
Cladophora aegagropila
Ceratophyllum demersum

Ljiljan zuti
Plavi ljiljan
Pontaderi Cordata
Kala
Carex variegata
Alisma parviflora
Sagittaria sagittifolia
i jos neke

Videcemo kako ce se ponasati...

Temperatura u aq 20,2 stepena
cimg2665.jpg cimg2664.jpg

don hose
Zahvalio bih @Rainforest na predivnim biljkama, sve je stiglo lepse nego sto sam ocekivao. Hvala puno

Podigao sam malo temperaturu na 22 stepena,stavljen grejac

Malo je mutna voda, razmisljam na 3 dana da menjam oko 10-15l

Punicu aq postepeno, ovako cu ostaviti jedno 2-3 nedelje, da malo krene sve

Srdjan R
Don Hose, ti samo copy-paste, akvarijum org.-MBA i obrnuto!

don hose
Ne vidim sta je tu problem, a narocito sta je tu tvoj problem....
Koliko vidim vecina clanova ovog foruma su i na drugom...

I ne znam da li si otvorio nalog samo da bi meni nesto rekao, posto ti je ovo prvi post, ali molim te batali me. Gledaj svoja posla!!!

don hose
I za tvoju informaciju, ovde sam dosta informacija procitao, koje tamo nisam, i obratno.
Kao sto i na ciklii.org citam o ciklidima....

Na raznim mestima ucimo o raznim stvarima.

Ja ovaj forum smatram veoma poucnim. Ko sto sam ovde video ppp metodu tamo sam video mini co2 sistem itd.

I mnogo drugih clanova posecuju razne strane forume, ne vidim sta je tu problem.

don hose
Da kazem samo, da jos filtraciju nisam pokrenuo, jer je nivo vode malo nizi, a ipak mi aq u sobi pa da mi ne sisti spray bar.

Menjam vodu svaki 3 dan , negde oko 15 l.

Cini mi se nisam siguran, ali kao da je krenula braon alga. Onako kao masno nesto u jednom delu aq(i imam osecaj malo voda da se oseca, nista strasno, ali kao malo).

Planiram da ukljucim danas filter, dodam vode, uzmem kog algara otocinclus ce da padne . Paniram i koju helenu iz malog aq i par amazonaca.

Moram da kazem da je ovo bilje za jezerca pocelo da radi. Krtole su krenule, gde su bile stabljike, vidim da su malo izrasle i pontaderia je krenula.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,709 jedinstvenih poseta