14.06.2026 05:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Druzenje i humanitarni aquascaping u Somboru
Rainforest
Potekla je ideja, pa da vidimo imamo li snage i volje da je realizujemo.
Da ostavimo sebi dovoljno prostora, organizovaćemo okupljanje na severu drave, u Somboru 01.12.2012.godine.
Ideje se sastoji u tome da u sklopu redovnog druenja napravimo i doniramo jedan lep veliki akvarijum Domu za decu i omladinu Miroslav Mika Antić u Somboru. Dom je za nezbrinutu decu i decu sa posebnim potrebama, pa verujem da bi jedan lep akvarijum ulepao i obojio detinjstvo deci iz ovog doma. Prve preliminarne razgovore sam već obavio sa rukovodstvom kole i oni su oduevljeni idejom.
Inače u sklopu doma je i specijalna kola za osnovno i srednje obrazovanje a srednjokolci pohadjaju smer cvećarstva i obrade metala. Cvećari bi negovali biljni akvarijum a metalci bi napravili postolje za akvarijum.
Zakazano druenje pada u subotu (01.12.2012.).
U prepodnevnim časovima bi smo se okupili kod mene tu bi smo ukomponovali prikupljenu opremu i nabrali biljke za budući akvarijum u rasadniku.
U poslepodnevnim satima bi zajedno u domu postavili akvarijum, formirali podlogu, hardscape, zasadili bilje i pustili u rad akvarijum. Mislim da stručniju ekipu na jednom mestu i na uredjenju jednog akvarijuma nisu mogli dobiti.
Ako postavka uspe, a nema razloga da ne uspe, ovaj uspeh moemo uveče proslaviti na obali Velikog Bačkog Kanala u bungalovu optine. Bungalov ima prostora da ugosti 30-40 ljudi , ima sav escajg i prostor za pripremu jela kao i domaćicu koja je tu da nas uz sitnu nadoknadu (cca 1000din) poslui i opere sudje iza nas. Inače druenja u bungalovu su oputena, materijal i piće obezbedimo sami (u samoposluzi), hranu takodje pripremamo sami a moj predlog je da se skuva riblji paprika, kao najreprezentativnije i najspecifičnije jelo ovih krajeva, koje nećeti biti u prilici da probate bilo gde osim u Somboru i okolini. Ako neko ima gitaru ili harmoniku ili bar frulicu nek se ne libi da je ponese. Ako nema moe da povede enu, devojku, mua, momka (kao u pesmi: il se eni il tamburu kupi). Za prenoćite ukoliko nekom bude potrebno, postoje standardni hoteli a moda uspem da obezbedim i jeftiniji smetaj.
Gledao sam da trokovi druenja budu to minimalniji kako bi nam se pridruio to veći broj ljudi koji ele da učestvuju.
to se donacije akvarijuma tiče, ja ću naravno pokloniti svo bilje za njega a imam i grejač, a mogao bih da reim i podlogu i ljunak preko nje.
Staklo bi bilo najbolje da kupimo i zalepimo ovde u Somboru, ako ima neko bolji predlog, uvaava se.
Ako imate neku opremu koja vam stoji u praini i verovatno je nećete nikad koristiti moete da je poklonite.
Potrebni su nam jo: filter, vazduna pumpa, rasveta, hardscape i ribice.
Scape bi trebao da bude sa spororastućim i nezahtevnim biljem kako bi bio lak za kasnije odravanje.
Evo ja sam izneo osnovne okvire a svi predlozi su dobrodoli.
Dobrodole su i donacije u opremi, ribama i novcu.
I naravno svi koji su eljni da učestvuju su dobrodoli bez obzira da li su neto donirali ili ne.
Rasprava i prijave mogu početi.......

http://www.rainforestsrbija.com
ZoSo
Koje dimenzije akvarijuma si zamislio, to bi prvo morali reiti, pa onda da planiramo dalje.....
Sve u svemu, radujem se akciji u svom Somboru Thumb up

zander
Sacekacemo jos koji dan da se u samom Domu odluci o postolju za akvarijum.
Da li ce mozda oni izvariti postolje ili ce koristiti vec neko postojece, sve zavisi ali od toga krecemo... Za sada je postolje pitanje broj jedan zbog dimenzija akvarijuma. Mi idemo na to da akvarijum bude minimum 150-160 litara (npr. 90x45x45).

Ono za sta treba da razmisljamo je kanister filter (neki atman EF4 na primer).
Zatim rasveta, sto jednostavnija to bolja, dobro je napomenuti da je ideja low-light akvarijum bez dodavanja CO2.
To su mislim dve najskuplje stavke, pored stakla za koje cemo prikupiti novac ovde na forumu, za ostale sitnice se nadam da nece biti problem (podloga, grejac, vazdusna pumpa, filter materijal, tajmer, sunkenroot panj i na kraju ivi svet- kozice, ribice...)

Ukoliko jos neko od sponzora zeli da ucestvuje u ovoj akciji moze nas kontaktirati.

Srafciger
- grejac
- podloga (samo da se dogovorimo kakva)

www.MojBiljniAkvarijum.org
ZoSo
Zato sam i pitao za akvarijum, poto sve ostalo zavisi od toga....
(veličina filtera, snaga grejača, rasveta, količina podloge, vrsta bilja)

biobiofizicar
Odusevljen sam!!!Thumb up

Cim se detaljnije bude znalo nesto pribliznije u vezi dimenzija akvarijuma javljaj da mozemo da se dogovaramo oko tehnikalija (staklo, rasveta, filtracija)

Srafciger
Postoji li neki poseban razlog da bude kanister filter?

Ukoliko ne postoji, ja predlazem da se napravi pregradni filter sa zadnje strane. Bio bi ogroman u poredjenju sa velicinom akvarijuma sto bi trebalo da povlaci redje ciscenje, bio bi jeftiniji od kanistera, ne bi mogla voda nigde da se izlije iz akvarijuma i nasao sam crno farbano staklo koje bi moglo da se iskoristi tako da sve izgleda jako lepo. Jedini nedostatak je sto bi lepljenje takvog akvarijuma bilo komplikovanije.

www.MojBiljniAkvarijum.org
edison
Slaem se sa rafcigerom. Jeftiniji je a ređe treba da se čisti.Thumb up

www.mojbiljniakvarijum.org
zander
Ne postoji poseban razlog, moze to da bude mozda i stakleni spoljni filter, kazem mozda, jer ne znamo jos nista precizno za to postolje...
Grejac moze, podloga moze Thumb up
Pored filtera i stakla mene najvise brine rasveta, ali nadam se da cemo i to resiti.

sejn
Treba razmisljati i o sto jednostavnijem a bezbednom filteru,jer neznamo ko ce se oko njega angazovati.
Mislim da je srafcigerov predlog odlican sto se tice filtera,bice dovoljno velik da u njega smestimo svu opremu a naj bezbedniji je.
Rasveta jeste naj veci problem......

ZoSo
Miroslav (Rainforest) je spominjao pravi izvorni riblji paprika, ejn kuva ba takav......, samo da vidimo jel se prihvaća rabote I don't know

isnogood
I'o ili ne put Sombora imam grejač koji sam koristio za aq od 160 litara i vazdunu pumpu, vrlo malo prela.

Za rasvetu preporučujem da se dogovorimo o reenju i da skupimo novac. Na cca 150 litara, 5, 6 tedljivih sijalica od 20W bi zavrilo posao.... Kako god se dogovorimo računajte na mene.

daweed
to se tiče haube najlaki je način da izlepimo jedan stakleni i zalepimo crnu foliju... Moe da se nađe i ona za automobile pa da bude jo i fensi Grin

http://daweedaqua.tk
krcko
Računajte da T8 neonke već imate obezbeđene kod mene. U zavisnosti od dogovorene litrae akvarijuma na raspolaganju su 4-6 komada snage 25W, duine 75cm. U Novom Sadu, prodavnica" ULTRALIGHT.doo " Matice Srpske 4 mogu se kupiti elektronske prigunice VS 2x18/36W, provereno funkcioniu sa ovim neonkama, cena ne bi trebalo biti veća od 1500 din za komad( pogledaćemo i ta ima ovde od prigunica) i,jo samo treba grla T8. Provodnik za povezivanje donosim. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
sejn
Eto resenja!!!Bravo Krcko,ti daj sijalice micemo kupiti prigusnice a hauba bi mogla neka lagana od plexija ako neko zna da nam napravi (Grin).

sejn
ZoSo wrote:

Miroslav (Rainforest) je spominjao pravi izvorni riblji paprika, ejn kuva ba takav......, samo da vidimo jel se prihvaća rabote :idontknow:

Hahahaaha Odma si me pronaso:) nema problema naravno,sto se mene tice.
Nosim lepe uspomene iz Sombora,trece mesto na medjunarodnom takmicenju u konkurenciji 200 kotlica.
sejn attached the following image:
dscf1042.jpg

Baia
Ja imam magnetnih tj mehanickih prigusnica 1*65W komada 3, rado cu da ih doniram, donesem do Bg-a ili posaljem brzpm postom nekome od organizatora. Na ove prigusnice mogu da se prikljuce po dve neonke od 25W sa odgovarajucim starterima. mogu da obezbedim i kabal za povezivanje unutar poklopca (0.8 pun presek), eventualno mogu da se ponudim da sve to povezem ukoliko vam se svidi kako sam to uradio kod sebe.

Rainforest
ejn svaka čast, treće mesto na paprikaijadi, jedva čekam da probam tvoj paprika. Pretpostavljam da nam neće dati da gledamo ta stavlja u njega dok ga bude kuvao...
E sad to se stakla tiče. Ako su dimenzije 90 x 45 x 45 to je cca 180 litara i to je oko 1,62 m2 stakla. Kalkulator kae da za te dimenzije staklo od 8mm ima safety faktor 4,2 i bending oko 0,3mm to je odlično, staklo od 6mm bi imalo safety faktor 2,37 i bending od 0,7mm to je loe, jer treba uzeti u obzir da će neko dete nekad jače lupkati rukom po staklu, pa da ne rizikujemo, treba odabrati 8-cu.
Cena stakla 8mm u Somboru (alba) isečena na meru je 2790,00 din, ali ga nemaju već ga dovoze iz Novog Sada, a kad i kako idu u Novi Sad ne znaju.
Za ceo akvarijum bi to bilo 1,62 x 2790=4519,00 + silikon+ stiropor za pod dno, to je znači oko 5000 din.
Ako nas bude 20-ak svako da 250 din ejnu za kuvanje paprikaa (da vam neko skuva trećeplasirani paprika za 250 dindi, to nećete nigde naći) a ejn nek da to za staklo.
U te dimenzije se lepo mogu uklopiti i krckove T8 lampe od 75 cm. Nabaviću podnoja za T8 a mogao bih da napravim i haubu od perploče i ukrasnih drvenih lajsni, kao na mom akvarijumu.
Edited by Rainforest on 09.11.2012 09:35

http://www.rainforestsrbija.com
ZliBrka
Akcija za svaku pohvalu! Applause

Evo da je napravimo medjunarodnom racunajte na mene i na 4l bioloskog filter materijala
http://www.hueyhu...2006080094
i naravno na love po dogovoru.

Lp, Sasa

kisleon
Sviđa mi se akcija! Thumb up
Voleo bih da dođem, videću kako ću stojati sa poslom... Kako god bilo ako budete skupljali pare za staklo ili za neto drugo, voleo bih da učestvujem.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,955 jedinstvenih poseta