14.06.2026 07:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Početak u 57 litara
runner
Pozdrav svima Smile
evo moje akvarističke priče. Nije nita naročito, ali za mene je sve novo, neispitano i itekako predstavlja izazov. Imam neke fotografije klj kvaliteta ali posluiće.

8. 10. zalepio akvarijum
- float staklo 6mm, KR obrada, dimenzije: 55x30x35(visina) zapreminski 57l
- silikon Ceresit Glass & Aquarium CS 23
zbog ranijih iskustava sa lepljenjem, ovaj put sam ceo akvarijum prethodno umotao u novinski papir, jer sam proli put prilikom lepljenja napravio svinjac po staklu.. izvučem fuge prstom, pa mi zatreba da pridrim staklo, pa umaem pa onda psujem i tako Smile Ovaj put nije bilo ni mrlje silikona tamo gde nije trebalo Smile

11.10 sipao vodu i ostavio tako oko 4-5 dana. Nije bilo nikakvih problema pa sam pristupio sledećim fazama

15.10 - akvarijum na svom predviđenom mestu. Ima fotografija sa lampom koja mu je to mesto ustupila, pa smo primopredaju ovekovečili da ima za arhivu Grin

narednih nedelju dana - usledilo najpre prikupljanje ljunka i kamenja
- pravac ljunkara, izmlolio dve kese sitnog ljunka (zapravo to je onaj pesak za fasade... separacija ili kako ga ko već zove). Uzeo mreicu za komarce (merio rupe, oko 1.5m je irina kvadratića na mreici) i prosejao sav pesak kroz nju, ono to je ostalo u njoj otilo je u akvarijum, ostalo sam bacio (sem jednog manjeg dela, koji će biti pomenut u daljem opisu)
- takođe sa ljunkare dovukao nekoliko kamenčuga, na kraju se ispostavilo da nema smisla da u akvarijum stavim vie od 3 kamena, ostalih 7 eno jo stoje u kupatilu (a oteglih se ko magarac dok sam ih doneo) Grin
Isprobao sam kamen na kiselinu (iscedio limun po kamenju), nije bilo nikakve reakcije, pretpostavljam da je u redu.

reio osvetljenje: stalak od par drvenih letvi, reflektor od kanalizacione cevi fi160 prepolovljene po duini, dva poklopca za istu cev takođe po pola, zarafljena dva e27 grla za plafonjere, sa unutranje strane zalepio alu-traku, sa spoljanje neku ukrasnu tapetu u fazonu "mala deca", unutra uvrnute dve tedne sijalice od po 26W, 6400K

podloga
- oko 70g osmokota posuto po dnu.
- preko hranljiva podloga od Rainforesta - 2l
- preko nje sam stavio malo onog peska to mi je proao kroz sito (tek toliko da prekrije podlogu, max 1cm debljina)
- preko svega toga mreica za komarce, pa preko nje gore pomenuti prosejani ljunak (odokativno, granulacija bi trebala da bude 1.5-4.5mm) oko 4cm debeo sloj

ljunak i pesak sam prokuvao, a hranljivu podlogu sam veče pre stavljanja u akvarijum potopio u vodu i sutradan je ocedio.

sađenje biljaka (23.10.)
- rotala levo pozadi
- HM desno po sredini i uz desnu ivicu stakla
- mahovina (taxiphyllum barbieri i Leptodictyum riparium)

27.10. dosađivanje i reorganizacija
- valisnerija ubačena desno pozadi u ćoak
- sagitarija levo napred
- anubija na kamen
- mahovina prevezana i postavljena drugačije

(ovo dodatno bilje je iz jedne jako jako stare postavke (preko 7 godina), akvarijumče od 33l, tu su ujedno i gupiji, par ancija, jedan sijamac i dva korija koji čekaju preseljenje u novi akvarijum)
runner attached the following images:
akvarijum-27-oktobar-2012_-_01-mala.jpg imag0175.jpg imag0173.jpg imag0170.jpg imag0167.jpg

runner
zaboravih filtraciju:
Atman HF 0300
(najpre uzeo Resun 2003, koji je bolji po pitanju kapaciteta, ali se ispostavilo da ne mogu nikako da ga namontiram kod sebe. Jednostavno sa strane nemam dovoljnu irinu (i to bukvalno fali par milimetara), a nazad mi smeta stalak koji je po sred akvarijuma. Velikom ljubaznoću Coe i njegove prodavnice, zamenjen je za ovog Atmana koji pae bez problema. Znam da Coa posećuje ovaj forum pa ako vidi temu, hvala veliko za zamenu Smile Thumb up bio je vie nego ljubazan Smile )

p.s. u prethodnoj poruci su fotke poređane hronoloki od kraja ka početku Smile
runner attached the following image:
akvarijum-27-oktobar-2012_-_02_-_mala.jpg

Biohazard
Pozdrav. Fino si grupisao biljke nije lose. I akvarium si dobro zalijepio svaka cast na odradjenom poslu Thumb up
Da si bogdom malo lijevi i desni kamen postavio visocije napravio kao dva mala brda sa strana pa da su uzdignuti ali otom potom.
Mislim da ti ovo iza lijevog kamena nije rotala jedino ako je niza pa se ne vidi.
Sagitariju ces morati da drzis pod kontrolom jer kad krene raste kao blentava. I HM samo sisaj i pravi dobar grm fin je i zdrav.
I taj grijac ja bi mu vrh izvukao vani za svaki slucaj Wink

Pozdrav

runner
Hvala Biohazard Smile
Rotala rotundifolia bi trebala da je, samo je jo u emerznom stadijumu pa moda zato? Sad je već pustila submerzne grančice i one definitivno liče na rotale koje viđam po netu, tako da sam skoro 100% siguran da je to to iako je prvi put imam kod sebe.

HM je lepo krenuo, vidim da izbacuje nove listove svako malo, samo me malo buni to mu izbijaju korenčići ispod listova, ne znam da li da te stabljike sečem i zabadam u podlogu, ili da ostavim tako?

Dvoumim se i oko CO2. Imam već od ranije spremljenu DIY aparaturu za sistem ećer+kvasac, ali pročitah da HM raste bolje bez dodavanja CO2, pa da li da ostavim ovako ili da ipak krenem sa ubacivanjem, zbog drugih biljaka?

pedja
HM slobodno odsecaj i zabadaj u podlogu,time ce ti bolje rasti a i moses da formiras neki oblik trimujuci ga.sto se tice CO2,bar koliko ja znam da ne bi trebao da smeta bilo kojoj biljci za rast,moze samo da doprinese,a tako i HM.ako nisam u pravu,neka me kolege iskusniji akvaristi isprave.

inace,pocetak ti je o.k.prati samo rast i ponasanje biljaka,i eventualnu pojavu algi,da bi pravovremeno reagovao.samo napred Thumb up

Biohazard
Da i ja mislim da ako sa CO2 nece biti bolje, gore nece biti sigurno. Ja bih ga ipak ubacio pogotovo sada na pocetku.
Sta rece jel imas neku hranjivu podlogu ispod pijeska?

biobiofizicar
Fini pocetak.
Kako god odlucio u vezi DIY CO2 (sada na pocetku) ako ti se biljna akvaristika zalepi za prste svakako ces u jednom trenutku krenuti i sa CO2.
Sve ovo sto si naveo od biljaka moze i bez CO2, ali rotali on definitivno prija.

runner
Hvala Smile
Ja bih najiskrenije voleo da se zalepi za prste jer se mnogo radujem dok posmatram kako se razvija ceo taj svet u malom Smile (sad me fascinira ba ta rotala, kako se transformie! postaje skroz druga biljka! Smile )

Biohazard,
ima hranljiva (2l - meavina crnog, belog treseta i gline + NPK+ME).

ZoSo
Ova postavka bi definitivno mogla raditi i bez CO2, čak i rotundifolia moe sasvim lepo da napreduje....

runner
Svakog dana u svakom pogledu sve vie napredujemo Smile
Svata se deava u ovih mojih 50 litara:

Rotundifolia je dobila prvo ianje, ujedno i meni prvo ovakvo iskustvo. Za sad gledam da dobro ugustim pelcere. iam one grane koje dospeju do povrine i to na malo veću duinu, pa ih zabadam u podlogu tako da polako popunjavam prostor od ćoka u oba smera. Sadim ih u grupama po dve tri stabljike.

Valisnerija je počela da divlja, kao po običaju, ali za sada je putam, izgleda da njena halapljivost pogoduje boljem optem stanju vode u akvarijumu. Jedino runnere drim pod kontrolom, da ne bi otila tamo gde je nisam planirao.

HM - je ba "hm". Jo jedna biljka sa kojom se srećem prvi put, pa se polako upoznajemo međusobno. Za sad mi je zadala najvie posla. Vrlo je pipava, a i izgleda joj ovi moji koridorasi + sijamac kapitalci ne daju mira pa sam morao da je ponovo sadim u podlogu jer se bila skroz izvukla. Takođe mi nije jasan njen rast u akvarijumu. Ne propada, ali ne gura se neto previe da pusti nove listove i pelcere. Raste skoro duplo sporije od rotundifolije i mahovina.

Mahovine - napravio sam izgleda greku kad sam prilikom vezivanja za kamen izmeao zajedno Taxiphyllum barbieri i Leptodictyum riparium. Generalno mi mnogo vie godi Taxiphylum, jer pravi pravilniju "kronju" i lepo obrasta kamen, dok Leptodictyum (koja je na nesreću jo dospela sa prednje strane kamena) raste vertikalno na gore, pa je napravila pravi mali zeleni zid sa te prednje strane. Najverovatnije će taj prednji deo Leptodictyma biti odstranjen i pustiću Taxiphylum da polako popuni njegovo mesto, ali jo moram smisliti gde ću sa tim Leptodictymom kad ga skinem. Kod mahovina se desilo pravo čudo dodavanjem E. Carbo-a. Par dana sam direktno pricao po njima (jer je bilo zelene ljigave/končaste unutra, pa reko moda će je to malo počistiti) i nakon toga su naprasno počele da putaju nove grančice na sve trane.

Anubia - malo sam je prilikom prebacivanja izgleda povredio, pa su joj dva stara lista poutela, ali je već pustila jedan novi.

Sagitaria - najpre se malo adaptirala i pustila po koju novu lisku a onda sam ugledao i prvi novi izdanak koji je izbio iz podloge. Naotrio sam makaze i pincetu spremno čekam kad krene i ona da divlja, da mi se ne izmakne kontroli. Pokuaću da je zgusnem tu u tom prednjem levom delu, da napravim neto kao tepih. Nadam se da će mi uspeti ova zamisao Smile

Cijano bakterije nema vie ni u tragovima (Hvala Isnogood! Smile ), ova zelena ljigava/končasta se pojavila na par mesta, ali nakon to sam je odstranio ručno nije se ni ona vraćala vie.

Uz sve to, malo su bolje fotografije, pa ćete moći potenije da vidite celu postavku ovaj put Smile
desna_strana.jpg leva_strana.jpg sa_boka_-_levo.jpg frontalna.jpg

biobiofizicar
samo guraj...Thumb up

Biohazard
Samo tako nastavi kao sto rece biobio. Upoznavaj biljke i kasnije ces znati koja ti pase a koja ne. HM nemoj previse rasipati. pokusaj da ga drzis u jednom grmu i sisaj ga mozes od njeg napraviti prekrasne grmove.
Dobro gura bitno je samo da je krenulo kako treba ici ce on jos bole Wink

runner
Evo jedna runa telefonska fotka, da imamo zbog prolaznog vremena. Dok se opet ne dočepam fotoaparata da vam pokaem trenutni napredak Smile

LM, imam "problem"! Sve je krenulo da divlja u akvarijumu! Grin Valisneriju sve tee i tee drim pod kontrolom i verovatno ću da je počupam uskoro kad se u potpunosti otme kontroli, ali hajde, nje mi nije ni ao ona je stvarno korov, nego bre nikako da smognem snage da počnem da bacam rotundifoliju i HM Sad
Sve ih tekam po čaama, posudicama, ali sad vie nemam gde.
Ja ne znam da li vama iskusnim akvarističkim vucima treba ovo početničko bilje, ali ako nekom kojim čudom treba, nek se slobodno javi, poklanjam, nita ne traim za uzvrat, samo da ne moram da ih bacam u kantu, to mi nekako najalije Sad
1_393.jpg 2_298.jpg 3_222.jpg

runner
Auriramo temu sa par fotki sa kraja februara Smile
ugao_2.jpg bok.jpg

runner
Mesec mart Smile
Ovaj put slediti malo detaljniji izvetaj.

Akvarijum je doiveo prvu bitniju transformaciju.
2. marta je izvađena sva valisnerija, koju vie nisam mogao nikako da iskontroliem, a koja je prosto pojela akvarijum svojom veličinom. I tad sam se naao pred prvom većom raskrsnicom na putu uređenja ovog 50-litraa. Dvoumio sam se čime da popunim novonastali prazan prostor i u glavi su mi se motale dve opcije:
1. uslonjavanje postavke - ubacivanje neke nove biljke, ili vie njih. Moda ludvigija, neto to će povući na crveno, alternatera, moda neto sa krupnijim listovima, moda neki mikrosorum ili kakav pogodan manji ehinodorus.
2. uproćavanje - obrnuto od 1. tj da isteram neki jednostavniji stil. U ovoj opciji mi je u opticaju bila veća količina HM sa kojim sam respolagao jer se u međuvremenu ba fino razrastao.

Iako su mi obe varijante bile jednako primamljive, odlučio sam se za drugu, jer mi je izgledala lake za sprovesti u ovom trenutku. Rečeno - učinjeno, rairio sam sav HM gde je nekad bila valisnerija i bukvalno je od tog trenutka ova biljka zavladala ovom postavkom. Sad mi se tu negde već vrti i mogući naslov, neto kao: Carstvo HM-a Smile
U ovom trenutku postavka izgleda katastrofalno, jer je ispalo da je sad u zadnjem planu HM nii nego ovaj stariji koji se nalazi spreda i cela postavka ima rupu sa zadnje strane, ali se nadam da ću, ako HM nastavi sa ovakvim rastom kao do sad, za mesec dva moći da ga oblikujem onako kako ga sada vidim u glavi. Plus to je i sve ostalo neuredno jer se jo nisam dao u frizeraj. Ima mnogo detalja koje ću morati dovesti u red. Sad me trenutno akvarijum podseća na nekog ko je upravo ustao iz kreveta Grin ..dakle sledi umivanje, čeljanje... Smile

Ono to moram jo da napomenem su dve bitne stvari:
Vađenje valisnerije je bila dosta krupna promena u funkcionisanju ovog ekosistema. Ona je dosta ublaavala svetlo ostalim biljkama, a verujem i troila nutritiente. Kad je nestala, svetlo je prosto udarilo po celom akvarijumu (moda mi je za nijansu i prejako osvetljenje za ovaj akvarijum) i naruavanje uspostavljene ravnotee se odmah primetilo. Od pre par dana na staklu je počela da se hvata končasta alga. Nije najezda, ali je do sad nije bilo ni u tragovima, tako da je ovo vidljiva promena. Za sad me ne plai, ali mi je poslat jasan signal upozorenja da obratim panju.

Takođe, za sad, akvarijum gura samo na svoje sopstvene izvore hraniva. Nisam jo uvek počeo sa prihranom biljaka, ne dodajem ni mikro ni makro. Nije namerno, nego jednostavno jo nisam stigao da nabavim potrebnu hemiju. Ovo planiram da reim za vikend, tako da će najverovatnije od sledeće nedelje početi i prihrana ovog akvarijuma. Za sad nema negativnih efekata, jedino to je rotundifolia zelena ko' HM Grin Sirotica nema crvenila ni u tragovima Smile Pretpostavljam da joj debelo fali gvođa i ne znam da li jo neto, ali je dobra stvar to raste i dalje. Uz sve to, u akvarijumu se već dobra 3-4 meseca nalazi i ricija, koja od mase veličine palca na ruci, uspela da se razmnoi toliko da pokrije skoro 2/3 povrine akvarijuma. Sad sam je uspeo svesti na jednu manju količinu, ali se ona ko' za inat usidri tačno iznad rotundifolije i samo tamo moe da miruje, a to rotundifoliji u mnogome ugui izvor svetlosti. Ovo moram da reim, a eto kanim se već neko vreme da jednostavno tu riciju ankeriem u prednji plan sa desne strane.

EC dodajem redovno, 2ml svaki dan. Fotoperiod je 4-1-4.

Eto, to je to, mislim da sam dovoljno udavio. Ko ni do ovog reda nije odustao, svaka mu čast Grin
Slede fotografije:
img_3026.jpg img_3018.jpg img_3016.jpg img_2984.jpg img_2999.jpg

runner
Jo par detalja Smile
img_3010.jpg img_3009.jpg img_3005.jpg img_3002.jpg

Mandic
Lep i vidan napredak Smile
Koji je ovo pu?
mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_3009.jpg

p.s. prvo si napisao da ne dodaje nita od hemije, a posle da dodaje EC redovno... ThinkingCool

simici789
Ovo bi trebala biti neritina "domaca". Ima ih na Adi leti, odlicni su algari - ja sam ih dobila i drzala u malom akvarijumu, ocistili su zadnju stranu "kao od sale" od svih mogucih algi, biljke nisu dirali, lepi su i lagani, ali su lose podnele drustvo botia po preseljenju u veliki akvarijum Sad

runner
Najpre hvala Mandic Smile
Kao to kae simici789, u pitanju je Theodoxus danubialis, odnosno Dunavska nerita takođe sa Ade. Ima par starijih tema na ovom forumu u kojima se ba dosta pisalo o njoj. Odatle sam saznao i za ovu vrstu i za njenu korisnost u akvarijumu.

Vidim da su na dosta mesta po akvarijumu ostavile jajaca (čak su ih polepili i po svojim kućicama), jo pre par meseci, i neka od njih su se već izlegla/raspukla (poto na mestu gde je bilo jajace, ostane samo malo udubljenje, tj deo opne koji je bio zalepljen za kamen ili ta većWink, ali ne vidim jo uvek nigde male puiće. Ne znam da li su gupike, ancistrusi ili koriji bili kobni po njih ili jednostavno treba neto vie od uslova da bi mlađ preivela u akvarijumu i razvila se u odraslog pua.
Odrasli puevi su u akvarijumu od samog formiranja, već 6 meseci, i za sada su ivi i zdravi.

simici789
runner,
ja zaboravih najbitnije - akvarijum ti jako lepo izgleda, jos kad krenes u "bastovanstvo" sa Hm-om Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,573 jedinstvenih poseta