14.06.2026 08:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Riccia fluitans
Blue
Verujem da ste svi culi za izraz 'siri se ko proliv po bazenu'Smile
E, bas taj izraz adekvatno opisuje svojstva ove biljke kada raste u odgovarajucim uslovima. Pre nedelju dana sam dobio Ricciu i ostavio odredjenu kolicinu da pliva po povrsini akvarijuma. Danas sam primetio da je ima 2X vise u odnosu na pre nedelju dana. A onda hladan tus, Ricciu je videla i moja zena i besno rekla 'Kakvo ti ono zeleno djubre pliva po akvarijumuč'. U tom momentu nisam mogao da smislim nista pametnije nego da kazem da je to samo par dana, dok se ne prilagodi, pa ce biti rasporedjena po dnu. Ultimatum 'ili na dno ili u djubre' istice za koji dan, a ja i dalje ne znam kako da je tamo (na dno) naguram. Problem je sto u mom akvarijumu nema nikakvog hardscape-a (drvlje i kamenje), pa nemam za sta da je zavezem, a celo dno je vec zauzeto biljkama. Znaci, ideje tipa 'zavezem za kamen, pa stavim kamen na dno' ne piju vodu jer to nece da lici ni na sta, a ja cu da dobijem u glavu ne samo Ricciu, nego i kamen.
Razmisljam i razmisljam i sine mi ideja: da isecem manje komade stakla i za njih da pricvrstim Ricciu. Takve 'paketice' bih mogao da tutnem tu i tamo, staklo minimalno ukopam u podlogu, posle nekog vremena se nece ni videti.
Sta mislite o ovoj ideji i imate li kakvu boljuč Smile
Blue attached the following image:
swtr.gif

silwert
meni se vise svidja slika od bilo koje ideje
mada ta ideja da je vezes za staklo pije vodu

Kum 1229
I kada postavis tako ricciu,ima da ti ispliva vrlo brzo,nestavljaju ljudi dzaba mrezicu preko nje. Znas ti dobro kako se postavlja ona samo sto si hteo nesto novo da izmislis,ali nije ti dobra ideja Wink

Blue
Pa i mislio sam tako nesto da izvedem, ali da je zakacim samo za komade stakla koji bi predstavljali tegove, da je drze na dnu.

krcko
Dobro si tu proao , moglo je ultimativno biti Tvoje slanje u kontejner Grin . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
ma opusteno,nadji dzak od krompira pa na staklo ili bilo sta tanko i malo parce keramicke plocice ect. i bice super.Sto se zene tice poznato mi je to ultimativno stanje.Lecture

Kum 1229
Zato nisi dosao na palicčččč Beer

Blue
Sto na umu, to na drumu, uradio sam kako sam i planirao. Isekao par komada stakla 2mm, razlicitih dimenzija, i za njih privezao Ricciu najtanjim najlonom za pecanje. Tako sam dobio nekoliko 'modula' koje mogu da premestam i kombinujem kako mi padne na pamet. Sada cekam malo da poraste, pa da vidim na sta ce da lici.
rfttg.jpg

paleoglodit
Super , dao si mi ideju

krcko
Ideja je dobra , ali mnogo bolji efekat po ricciu bi bio na pločicama od gline . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Dusan79
Vidi komso, ova RICCIa kod tebe bogme izgleda fantasticno!!!
Moracu jedan modul da narucim Smile
Edited by Dusan79 on 10.08.2009 20:12

Blue
Evo kako napreduje. Pozadi sam malo raskupusao kada sam izvlacio Lilaeopsis koji se zapetljaoSmile
rfttg1.jpg

paleoglodit
Jel to ona malo deblja Riccia ili mi se cinič Mislim onaj mesnatiji varijetetčč

Blue
Nisam ni znao da ih ima vise vrsta, mislio sam da to zavisi samo od uslova u kojima raste.

paleoglodit
E pa ima:
Link
Link 2
Edited by paleoglodit on 28.08.2009 21:57

Blue
U, ona japanska je gotivna, dal' ima neko takvuč Moja lici na evropsku, singapursku i tajlandsku, al' je poreklom iz ParacinaSmile
Znas li zasto pise za ove da nisu pogodne za akvarijumč

zander
Imam ja tu japansku. Ta se mnogo tee otkačinje od ovih drugih varijanti, bukvalno moe da ode po vie od 10 15 cm u visinu i da se ne otkači sa kamena. Tako da moe da se privee i na drvo slično kao mahovina...

photoivek
zander je napisao:
Imam ja tu japansku.

jel' to ona na onom CD-uč
uzeću ti pelcer ako je tako dobra kako kae....

https://minepi.com/photoivek
zander
To je ta, na CD-u :p Vai Thumb up

paleoglodit
Blue je napisao:
U, ona japanska je gotivna, dal' ima neko takvuč Moja lici na evropsku, singapursku i tajlandsku, al' je poreklom iz ParacinaSmile
Znas li zasto pise za ove da nisu pogodne za akvarijumč

Pa ja mislim da pise da nisu pogodne za dno a ne za akvarijum. Za aq. su ok. Samo verovatno imaju jacu tendeciju ka plutanju i to je sve.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,775 jedinstvenih poseta