|
Wunder Duo
|
| afrika |
Posted on 03.10.2012 11:09
|

član
|
Kako sam posle vise od nekoliko god. napokon ispraznio i skinuo sa zidanog postolja aq od 2m, red je bio da na nj. mesto dodju 2 manja (tako sam zamislio). Manji (70x35x35, bez filtera 60x35x35) je star nekoliko god, ali je u fun. bio tek 2-3 mes. Veci je Juwel (80x35x40).
Aq s drvcetom ima staklenu haubu s ogledalo-folijom i nosacima koji omogucavaju nesmetan rad u osvetljenom aq (slikacu to jednom prilikom), rasveta 4x18W T8 (Philips aquarelle, daylight, Osram lumilux) 7 sati dnevno, filter prelivni 500-600L/h. Hranljiva podloga oko 2-3L supstrata za cvece oslobodjenog svi plivajucih i krupnih komada, pomesanog sa sitnijim aqua clay-om. Preko kvarcni sljunak 3-5mm, zavrsni recni. CO2 iz boce, mehur u sekundi, najpre rastvaran preko staklenog difuzora, kasnije zamenjen filterom iz cigarete (u mom slucaju se pokazao efikasnijim). Biljke: Pogostemon octopus, Rotala rotundifolia, Ludwigia arcuata, Blyxa japonica, Eleocharis acicularis, Staurogyne sp., Didiplis diandra, Ceratopteris siliquosa, Mayaca fluviatilis, Miriophylum tuberculatum, HC, HM, Marsilea hirsuta, Hydrocotyle dissecta, Aponogeton longiplumulosus, Ranunculus inundatus, Lilaeopsis brasiliensis, Crypt. willisii i parva, Echinodorus cor. harbich i quadricostatus, Hygrophila pinnatifida, A. nana, mahovine i riccia. Aq je star 2-3 ned, ali je vecina biljaka dodata kasnije. Trenutno imam problem samo s ricciom na grani, ancistrusi je pasu S prihranom sam zapoceo posle 10-ak dana, paleta Easy Life, naizmenicno makro-mikro plus urea. Stanovnici: par A. ramirezi, 10 H. nana, algari (ancistrusi i aymonieri).
Aq sa crvenom lavom u originalnoj haubi ima takodje 4x18W, Philips aquarelle i daylight i reflekt. foliju. Filter originalan. Na dnu takodje supstrat za cvece, oko 2L, pomesan s aqua clay-om. Preko drobljena lava granulacije 3-5mm, preko kvarcni sljunak 2-3mm i kao zavrsni malo sitnijeg recnog. Gas takodje iz boce, mehur u sekundi preko filtera od cigarete na "usisu" filtera. Biljke: Eleocharis acicularis, HC, HM, Marsilea hirsuta, Blyxa japonica, Staurogyne sp., R. inundatus, H. pinnatifida, riccia, mahovine i Lilaeopsis mauritiana. Ovaj aq je mladji od prethodnog nekoliko dana. Prihrana od pre nekoliko dana, umereno Easy Life paleta i urea. Nema stanovnika, osim "malezijskih truba"...
Nadam se da nisam smorio Takodje se nadam i da ce nesto prijatno oku ispasti od ovih aq. Otvoren sam za sve sugestije. Hvala 
afrika attached the following images:
Edited by afrika on 04.10.2012 12:54
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 20.10.2012 13:10
|

član
|
Konacno sam se docepao novog, malo ozbiljnijeg aparata pa sam sinoc bez ikakve pripreme iz ruke okinuo nekoliko fotki. Oba aq guraju solidno, nista nije trimovano osim HM u oba i Marsilea mauritiane u levom. U ovom sa lavom sam imao manjih problema s braon algom, pojacao sam cirkulaciju i prihranu, trenutno je ostala samo na staklima, a njih nisam ni brisao Novitet su i stanovnici u njemu - 15 crnih neonki i 5 Sijamaca. Narednih dana cu ozbiljnije da se pozabavim pripremama za fotkanje pa se nadam da ce i rezultati biti vidljiviji.
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 22.10.2012 15:20
|

Administrator
|
Dobre fotke, jako lepi akvarijumi u razvoju... |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 22.10.2012 17:04
|

član
|
Hvala, Bio, vas koment. sluzice mi kao gurka za dalje Ovde nisam bas svoj na svome, a drugovi clanovi skrtare s koment.  |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 22.10.2012 18:04
|

Administrator
|
Lepo si startovao oba akvarijuma. Jel si mislio moda da stavlja lotos u onaj sa Echinodorusom? |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 22.10.2012 19:24
|

član
|
Hvala, Leone. Ne znam ni sam, videcu, u startu mi se svidjala ta ideja s necim krupnolisnim ispred budze od grana, sad mi ovaj ech. deluje preglomazno, iako sam mu vec 2x skidao po nekoliko listova koji prerastu neki zamisljeni "krug"
Edited by edison on 22.10.2012 19:44
|
| |
|
|
| pedja |
Posted on 22.10.2012 19:42
|

član
|
oba akvarijuma izgledaju o.k.jedino ce Echinodorus verovatno biti prevelik za onaj akvarijum.po mom misljenju trebao bo da ga prebacis u srednji ili zadnji plan.samo napred  |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 23.10.2012 19:11
|

član
|
Mozda longiplumulosus dodje na mesto Ech, inace pod ovim jacim svetlom dobija guscu, a nizu formu (inace je u levom uglu pozadi, na fotkama se i ne vidi) i vise bi odgovarao toj situaciji levo napred. U tom slucaju bi "harbich" isao u to cose nazad ili out  |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 26.10.2012 08:00
|

član
|
Legle i pozadine, u kamenom neka tamno-teget (ima neki cudan sjaj, ali se to i ne vidi iza 2 stakla), u drvenom crna. A. longiplumulosus je konacno poceo da se penje pa mozda i ostane tu gde jeste. Poslednjih nekoliko dana sam poceo i s Fe iz Wuxal-a (dosad ga je bilo samo iz Profita). U ovom s lavom sam bio lenj oko riccie pa je posle sisanja poprilicno jadno ono sto je ostalo van mrezice. Najverovatnije cu da spakujem nove "loptice". Pretpostavljam da ce u nekom trenutku da me smori to oko riccie i da ce ostati mozda samo u komb. s Lilaeopsis mauritiana na dnu Jos uvek je sve "mozda" i "pretpostavljam" 
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 09.11.2012 11:45
|

član
|
Evo brzinskog update-a. U medjuvremenu su usle jos neke nove biljne vrste i u toku je nj. adaptacija. U kamenom su to Echinodorus tenellus i quadricostatus, Pogostemon helferi, Hydrocotyle verticillata, Valisneria spiralis i "samonikli" Samolus valerandii. U drvenom Rotala sp. green i colorata, Proserpinaca palustris i Myriophyllum mattogrossense. Mada nista nije propalo ni u drvenom, zadovoljniji sam situacijom u kamenom jer u njemu nemam gotovo nikakvih problema s algama, a sve se redovno trimuje. U drvenom imam manjih problema s algama koje su cini mi se u regresiji posto sam poboljsao cirkulaciju i doterao gas na meru (veliko HVALA Krcku na ustupanju dc-a).
Novi stanovnici u kamenom su Palmeri tetre, u drvenom Hemigrammus ocellifer i to je to sto se tice posade.
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 09.11.2012 13:30
|

član
|
Dobro napreduje. Stabilizovaće se situacija i sa algama, strpljivo. Pozdrav |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 09.11.2012 14:11
|

član
|
Umalo zaboravih, pre dva sata sam isprepadao Saleta na ulici, pored bive RK, sada Roda, u Smederevu, gura kolica sa ćerom. Off jeste, ali ne kvari puno. Pozdrav |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 09.11.2012 14:14
|

član
|
Ehh, opet ste bili u Smed. Saljem br. u inbox, inace radim prekoputa te Rode pa uglavnom mogu da iskocim na kafu. Naravno, kad vam vreme i raspolozenje "dozvole"  |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 14.11.2012 13:20
|

član
|
Evo jedne sveze fotke Kamenog pre sinocnjeg orezivanja i ciscenja prolaza do Ranunculus inundatus-a.
afrika attached the following image:
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 14.11.2012 14:25
|

član
|
Htedoh reci "posle sinocnjeg orezivanja"  |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 14.11.2012 16:53
|

Moderator
|
Svaka cast. Ovaj kameni mi se vise svidja. Ima finih biljcica u njemu, a dobro su i rasporedjene osim rotale desno ako je rotala ispred velikog kamena mislm da ce da smeta na tom mjestu. Ostalo je po PS-u  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 14.11.2012 17:44
|

Administrator
|
Od početka pratim temu, lepo si to sve zamislio i napravio 
Ja nemam nikakve primedbe, samo mala molba, da povremeno okači i zajedničku fotografiju dvojca,
čisto da nam nekad dočara taj ambijent  |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 15.11.2012 10:46
|

član
|
Hvala, Biohazard i ZoSo! Jeste Rotala r. u pitanju, nesto sam zapeo s tim da na tom mestu bude neka rotala, s ovom sam davno u jednom aq stalnim orezivanjem uspeo da je uzbunim nisko i pritom je gurala iskljucivo jako sitne listove. Ovde bi mi to odgovaralo pa cu pokusati isto. Ako ne ide, alternativa joj je green Rotala.
Trenutno mi je najinteresantnije, u ne bas pozitivnom smislu, to sto se ove Palmeri tetre u kamenom ponasaju kao Tanganjika ciklidi! Zabijaju se u zbunove, izlecu na prepad, kljucaju se, cudo. Jako lepo izgledaju, pogotovo muzjaci s onim spicem i narandzastim obodom peraja pa cu ovih dana pokusati i valjano da ih uslikam, ali su nenormalne na kvadrat. |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 23.11.2012 13:56
|

član
|
Legao i Eleocharis palustris u Kamenom (hvala Zanderu) i to bi bilo to sto se tice biljnih vrsta u njemu. Ne znam da l' ovaj aq ima veze s bilo cime, ali u ovoj postavci uzivam i sve gura bas kako sam zamislio. Treba mu jos vremena da sazri i da neke stvari isteram prema svojoj zamisli te se nadam da tek sledi uzivancija. U Drvenom jos lutam, mnogo je biljnih vrsta pa jos uvek nisam na cisto sta dalje. Evo fotke Kamenog i jedna zajednicka koja i nije nesto, ali barem malo da docaram atmosferu 
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 06.12.2012 13:24
|

član
|
Update - unapred se izvinjavam zbog losih fotki Poslednjih dana sam u hronicnom nedostatku slobodnog vremena i sinoc uspem da ukradem sat da nesto cupnem, nesto bocnem, zamenim malo vode pa aj' rekoh i da okinem koju. "Vidljivost" je znacajno smanjena zbog preduzetih akcija, ali cisto da se isprati stanje.
|
| |
|