|
savet za mali akvarijum do 15l
|
| hesperidian |
Posted on 12.08.2012 10:42
|

član
|
Veliki pozdrav svima!
Imam nekog iskustva sa akvarijumima, pre par godina sam imala jedan od 40l, u početku sam najvie elela zlatne ribice ali su kod mene bile non stop bolesne ili dobiju iči ili im se nagnu pa plutaju sa strane, čitajući ovja forum shvatam da je verovatno bilo pretoplo a moda i nedovoljno čisto, kasnije sam se opredilila za ribice kojima je lepo u mom akvarijumu nekoliko barbusai trihogaster i dve zimijice one su jo uvek ive samo to je akvarijum kod prijateljice:-)
Vidim da sam pravila greke, ovde svi piu kako nedeljno odlivaju vodu i stavljaju novu, ja sam tada jednom u mesec i po dana čistila ceo akvarijum, najvie muke sam imala sa kamencom i algama.
Zanima me da li je moguće uz nedeljne promene vode izbeći celokupunu promenu vode u akvarijumu mesečno kao to sam ja pre menjala, jer se onda sve poremeti.
Dok nisam videla slike na ovom forumu kako postoje mali lepi biljni akvarijumi nisam ni mislila da ću moći ponovo da imam jedan jer mi je prostor prilično ograničen.
Stan mi je svetao i topao. Zimi je uvek oko 27c, a prozori i ako imaju platnene neprovidne zavese sa strane proputaju dosta svetla jer su prozori preko celog zida.
Akvarijum bi stajao na polici u bilizini prozora ali sunce ne bi bilo direknto u njega.
Treba da ga kupim pa premeravam dimezije koje bi se uklopile duina moe bilo koliko jer je polica dugačka ali radi lake pomeranja od 30 do 40 cm, visina do 25 da bih moglada stavim neku neonku iznad pa da ne bude do vrhagornje police, jedino je dubina problem, ne smem previe od 17 do 20cm. Trenutno traim na netu i nala sam par radnjica koje imaju pribline dimenzije.
Dok sam imala akvarijum pre počela sam sa ugaonim filterom koji je bio napunjen ugljenom i vatom, pa prela na sunđer, a na kraju na atmanov potapajući filter sa pumpom koji je pravio ba veliku buku i talase. Imala sam i atmanov grejač sa termostatom i mehuriće za vazduh u kamenu koji je bio prijljučen na onu plavu vazunu pumpu (tada je bila najčeća). Gledam cene vidim da je to verovatno kineska pupmica i da ima jako povoljnih sobo i filtera i grejača.
Imam vie pitanja -
1. Da li mogu da kupujem opremu koja je povoljnija kao to je ta sobo proizovđača - pumpica, filter da li je loe kao i ostala kineska roba ili je ovo za akvarijume uredu.
2. Koji filter? Za tako mali akvarijum koji će biti od 13 do 15 l vidim da prepuručujete sunđer filter a ne onaj ugaoni sa ugljenom i vatom, meni je sunđer mnogo ruan ali dobro mogu ga malo skariti nekom dekoracijom.
Videla sam i spoljni filter ali samo da proverim da li sam dobro shvatila on stoji u posebnoj pregradi od stakla kroz koju prolazi voda pa se vraća u akvarijum i da li se to radi za ovako malcne akvarijume?
3. Koja podloga ide za biljke (to već čitam iz tuđih odgovora)? vidim da ide supstrat za cveće pa preko ljunak.
3. Koje biljke nisu mnogo zahtevne a da su izdrljive, neto za početnike a da vole svetlo i toplo mesto, meni se dopadaju neke koje izgledaju kao tepih od trave. Krenula sam da ititavam ali ima previe pa nemogu sve da popamtim ima puno latinskih imena. Ja sam izbarala neke pa mi recite da li bi mogle za početak -
Staurogyne repens, Vesicularia reticulata, Bacopa australis, Ludwigia repens rubin, sve crvene su mi lepe) a posebno Rotala sp. 'colorata' nisam sigurna idu li plutajuće biljke u malom akvarijumu ova mi je jako lepa - Lemna minor.
Koje biljke jo mogu da budu na kamenu kao nekakva mala mahovina, Fissidens fontanus - lepo izgleda, meni se inače najvie dopadju biljkice koje su kao tepih od sitne trave ali jo uvek traim slike da vidim kako izgledaju kada se posade u akvarijumu.
4. Da li mi je potrebno dodatno svetlo pored dnevnog i da li je 25w mnogo za mali akvarijum (videla sam neka i od 8w ali nemaju drač da ih okačim).
5. I na kraju stanovnici ja najvie volim japankice jer nisu plaljive i drueljubive su ali kako nemam uslove za njih :-(, ako neko zna da li sme neka ribca da joj nesmeta u 15l nek mi preporuči, ja jedino ne bih gupike imala sam ih vole da su u jatu ali brzo se razmoe a ja nemam mesta za njihove bebice najvie zbog toga ih izbegavam, volela bih bilo koje ivo stvorenjce da imam da ne budu samo biljke, videla sam crvene i zelene račiće dopadaju mi se ali za crvene pie da ne podnose bakar i da im treba jod kada se presvlače, kako ja da znam ima li bakra u vodi?
6. to me je podestilo na pitanje da li stavljate vodu sa česme koja je odstajala? Ili neku vodu kupovnu iz balona od 5l i ako da koju?
7. Puići mogu li ovi sa kozicama Melanoides tuberculata? Ili neki drugi? |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 12.08.2012 23:33
|

član
|
Dobrodola.
Solidan broj pitanja. Zaključak o " Japankama " si sama donela, a i nisu ribe za biljne akvarijume, čak i da je odgovarajuće zapremine.
Za 15l sasvim zadovoljava neki Hang-on filter, i najzgodniji je poto ne zauzima prostor u akvarijumu. Za tu temperaturu okolnog prostora, grejač nije potreban. Mahovine koje su navedene, Vesicularia, Fisidens-vole neto nie temperature, kao i većina ostalih mahovina, mada probati se moe.
Rasveta bi bila najpovoljnija sa nekom od tednih sijalica u rasponu od 11-15W, a izbor se svodi na neke sa karakteristikom 765, koja je naznačena uz snagu. Najzastupljenije u prodaji Su Philips Tornado.
Ostali izbor biljnih vrsta, podloge neću pisati, jer kod sebe koristim uglavnom fabričke.
Malo jato Celestial Pearl Danio (Celestichthys margaritatus), ili Hyphessobrycon amandae( Ember Tetra ) bi bilo idealno. Uz njih mogu i svi maleni račići, melanoide i physa snail. Pozdrav |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 13.08.2012 08:23
|

član
|
Hvala na brzom odgovoru!
Zapisaću parametre za lampe. I ja ću verovatno kupiti neku gotovu hranljivu podlogu, videla sam na jednom sajtu da prodaju male količine koje meni trebaju jer na drugim mestima su ogromna pakovanja od 1kg do 5kg...
Nisam znala da smeju neke ribice u mali prosotor onako sam pitala da proverim, ba sam se obradovala Sad gledam parametre za veličinu akvarijuma za Celestial Pearl Danio i defintivno će moj akvarijum morati da bude dugačak bar 40 cm kad već ne moe u dubinu samo da nekako proverim da li polica moe to da podnese.
Edited by hesperidian on 13.08.2012 12:14
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.08.2012 11:14
|

Administrator
|
Pozz i od mene i dobrodosla.
Na neka pitanja odgovor je dao i krcko. Najbolje je da pretrazis teme na forumu po kljucnoj reci:
nano
Iskocice ti dosta tema u kojima ces moci da procitas kako i na koji nacin tehnicki i sa kojim biljkama i ribama su clanovi pravili male akvarijume. Ako ti se nesto svidi mozes napraviti slicno. Takodje mozes pregledati i galeriju akvarijuma. Ispod slike svakog akvarijuma su zapisane i dimenzije i link ka temi na forumu.
Neka ti to bude polazna tacka, a za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.
Primer jako malog akvarijuma je recimo moj opisan u temi
http://www.mojbil...ad_id=2891 ili ova moja tri u ovoj temi
http://www.mojbil...hoto_id=58
ili
recimo kisleonov
http://www.mojbil...ad_id=2389
I jos mnogi drugi.
Na forumu ima dosta tema sa malcima. Moguca su razlicita resenja i filtracije i podloge i osvetljenja. Treba krenuti sa necim manje zahtevnim, pa kako budes sticala iskustva sve se to moze nadogradjivati.... |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 13.08.2012 16:07
|

član
|
Biobiofizicar tvoj akvarijum sam odmah videla na forumu onaj koji je od kamena i sa drvetom taj mi je omiljeni, elegantan i pregledan, sviđa mi se i kako je napredovao i kasnije kada su biljke napravile izgled kronje na grančicama.
Lepi su i oni drugi ali pregusti a ja jo uvek neto ne razlikujem biljke već vie gledam kako je ukonponovano.
Ali mislim da ću ipak kao uzor imati kisleonov, čini mi se laki da se uredi a ima i spisak ta je sve koristio. Dri i račiće i puiće koje bih i ja volela, a videću da pronađem jo neku ideju na formu ima dosta postova.
Ja ću za ukrase imati lava kamen, (nemam sad toliko para za drvce a ne znam koje sme imam dosta drveća u parkiću iza zgrade ali deluje mi kao divlja kajsija i poneki orah) a da ga kupujem svugde je oko 10e a za to mogu da uzmem filter, moda neki sledeći mesec. Sad mogu samo akvarijum, filter, svetlo, podlogu i biljke. Ribice i račiće predpostavljam tek kasnije kada se malo sredi voda.
Trudila sam se da suzim odbair biljaka za početak dok se nesnađem i da izaberem neke lake pa ću kasnije menjati.
Prednji deo Marsilea hirsuta
Hydrocotyle dissecta na sredini jer je niska a deluje kao detelina.
I jedna za koju sam sigurna da će uspeti da se odri je Taxiphyllum barbieri 'spiky'
Volim ja razne biljkice kao posebno crvene sa krupnim listovima i nanu ali za početak ove.
Pisaću opet kada budem sastavila sve i fotografisala pa da ima ta da se vidi . |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 17.08.2012 20:41
|

Administrator
|
Jeeej! 
Pitaj slobodno ako ti neto nije jasno. |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 29.08.2012 11:45
|

član
|
Stigao je akvarijum, sa poklopocem i delom za neonku t5 -6w, kvarcni ljunak je podloga - isprala sam ga bar jedno 5 puta vrućom vodom ali kada sam punila akvarijum voda se ipak malo zamutila kako se i vidi na snimku pa sada čekam da se slegne, stavila sam i osmokot ali moda sam pogreila trebao dublje da se zakopa stalno mi isplivavaju te kuglice. I dva lava kamena. (Biljkice skromno za sada, biće vie, nana na kamenu i jedan Cryptocoryne braon)...
Snimila sam ovu pumpu kako se čuje jer mi nije jasno da li radi kako treba, čuje se kao kada vam vri voda na poretu, ne vidim da izbacuje bilo kakv mlaz ili mehuriće, samo bruji, probala sam da je jače prikčim za staklo da menjam mesto i dalje bruji. Uzela sam ovu jer je bila najmanja koju sam nala na snimku deluje veliko ali je 10 cm uivo. Mislila sam da su potopni filteri manje bučni od spoljnih pumpi ali sam se prela. Ova je Sobo 300f, 200l/h 3w...Gledala sam sad na netu i skupe kao serine da vidim ima li manje bučnih pa koliko god da kotaju ali ni jedna nije sa tako malim protokom sve su od 400l/h pa navie.
Da li pumpa inače ovako radi da li treba da se vidi kako izbacuje vodu ili ne?
http://www.youtub...nFWivJmDcI |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 29.08.2012 12:51
|

član
|
Dobila sam savet da je obrnem malo pod vodom pumpu da izađe vazduh i sada radi ali prejako pa će biljčica da mi izađe iz zemlje:-( a ba sam mislila da sađenje i nije toliko komplikovano.... |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 06.09.2012 17:08
|

član
|
Evo da konačno stavim neke slikice akvarijuma, teko mi je da ga fotgrafiem kako treba, sa blicem je sve preotro mada se kamenčići vide jasno, bez blica mutno ali vie odaje utisak kakav je uivo.
Protok filtera sam sredila sa mreicom za komarce, (uvek moram da je okrećem pod vodom kada je čistim jer tek onda kada se uključi i lepo radi).
Akvarijum bez podloge ima 20l, ali ja sam pri postavci pogreno stavila osmokot blie vrhu, pa je isplivao, onda sam uzela jo ljunka ali u sivo-beloj boji pa se neslae sa ostatkom ali morala sam da pokrijem osmokot. Sada imam podlogu bar 3,4cm a u zadnjem delu skoro 6. Na volume caculator na netu sam onda ponovo računala koliko vode staje ako oduzmem ta 4cm na podlogu i 2,3cm od gore jer se nepuni akvarijum sa vrha, verovatno imam svega 15 litara. Sa mojim osvetljenjem (t5-6w) je to otrpilike do 0,5w po litru, moda i manje ali ako pie da t5 daje 25% vie svetla od t8 da li je onda dovljno tj. tman da bude 0,5w?Za sad ga drim uključeno po 12 sati. Da li to nadoknađuje jačinu svetla ne znam . Unutra je 30c preko dana 28c jer mi je u stanu pretoplo a i neonka greje pa ne drim poklopac.
Biljke, sađenje je loe prolo, kriptokorina se istopila, da li sam loe stavila koren, da li je voda bila loa, velika cirkulacija .
Nana se lepo dri nadam se da će bar ona opstati. Nabavila sam dve loptice Cladophora aegagrophylla, meni se mnogo dopadaju ako krene da se iri previe vadiću je.
Kada sam birala foliju za pozadinu izabrala sam bordo crvenu, jer mi je stan u toj kombinaciju be, bordo, crno, i limun uta ali bleda.
Sad mi se to ne sviđa jer ne ide uz biljke, tj nesmeta mi na okviru akvarijuma već na zadnjem staklu. Kako je akvarijum gurnut do zida police a pun je moraće da ostane.
Takođe pri toj crvenoj ribice mi izgledaju ućkasto acrta na repu zeleno, tek kada sam ih fotografisala vidim da su plavkaste na repu, ne znam kakva pozadina ih čini obojenijim, najlepe za sada izgledaju isprd kaldofore koja je tamno zelena ali ne uspevam da uslikam...
Smiljala sam kako to da reim i nala kako se pravi zid od mahovine. Kad nabavim neku (volela bih Christmas ili weeping moss) ako ne javnasku staviću je opet u mreicu za komarce(moda je ona previe sitna i treba neka krupnija nisam jo sigurna) i zakačiti pozadi .
To mi je najsigurnije reenje jer očigledno neznam da posadim kriptokorinu kako teba a one su jedine pored anubija dobre za moje osvetljenje.
Za sada deluje ba siromano ali eto rekla sam da ću staviti fotke pa da odrim obećanje.
Ribice su pearl danio, 5 njih, od borca sam za sad odustala jer mi je i pored mreice prejak protok a ovim ribicama to nesemta, nisam uzela Danio margaritatus čitala sam da su ugroene u prirodi pa mi je bilo krivo da kod mene uginu ako sam neto pogreno napravila, ali ispalo je da sam mogla i njih jer su uve običnije (mislim na are) danio ba razigrane i vesele. Jedino mi se jedna non stop krije pa kad proveravam da li su sve na broju a kad se udaljim isplivaju.
Kozice jo nemam, čitala sam da im smeta i fosofor pored bakra a njega ima u osmokotu. Nabaviću ih u oktobru valjda će se dotle voda stabilizovati dovoljno da bude dobra za njih.
Hvala vam na idejama 
ps. onaj gore kamenac se ne vidi tako uivo, njega imam najvie, mada ga skidam sa karticom, mislim da nemam alge jo uvek, barem ih nigde ne vidim, i uao mi je ponegde vazduh u foliju na pozadini pa i to izgleda loe ...

|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 06.09.2012 17:47
|

član
|
Da ne pametujem sad mnogo oko stvari koje su vec odradjene kako jesu, evo nekoliko mislim konstruktivnih sugestija - kripte se uglavnom "istope" prilikom premestanja iz aq u aq, neka te to ne brine, nije problem u sadjenju, ona bi rasla i da pluta na povrsini; ovo je jako malo biljaka cak i za sam start, prakticno imas 1 i po biljku i algu, usredsredi se na nesto manje zahtevne SITNOLISNE biljke (neku rotalu, Hemianthus micranthemoides, neki Ceratopteris), i tome dodaj npr. Pogostemon helferi, malo riciie ispod mrezice na kamenu levo, nesto u tom fazonu. Mozda ce tih 6W biti malo, prati pa nista lakse da dodas jos jednu takvu. Peska slobodno dodaj jos 1-2cm, meni izgleda kao da ga nema dovoljno. I obavezno jos jedan komad ove sige (manji od ova 2 koje imas) pa ovaj levi pomeri pozadi i jos malo u stranu, a taj najmanji mesto tog, malo vise napred i NIKAKO na sredinu Nadam se da sam ti bar malo pomogao  |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 07.09.2012 15:19
|

član
|
Hvala na idejama , nemogu odmah da ih primenim, jer veći deo ovih biljaka i ako je lep iapk trai malo vie svetla
U poklopac na akvarijumu staje jedna neonka, moda bi mogla jo jedna ali me brine da ne bude prevruće i ovako se ugreje staklo, naći ću neku lampu da stoji pored akvarijuma, ove to već iama su sve prevelike za uzak prostor.
Kad to sredim i posadim kačim update-slikice kako je ispalo.
Nisam znala pre za Ceratopteris (uglavnom gledam na sajtovima za prodaju biljaka pa ga nije bilo) ba je lep a moe za slabije svetlo, idealno za sada potraiću ga obavezno . |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 08.09.2012 16:19
|

član
|
Moja preporuka je da sa kartice predjes na sirce i vatu. Skida kamenac kao na reklami, a ne skodi. |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 10.09.2012 09:38
|

član
|
Nisam se setila odmah za sireće jer je blizu povrine vode taj deo gde mi se skuplja kamenac ali ću porbati jer se ba brzo skuplja.
Dobila sam ovu biljku za moj retko zasađen akvarijum tj njih pet, a ne znam ta je izgleda kao palma.
Traila sam slike na netu i liči mi na Myriophyllum vrstu...ali jedino ova to ja imam ima golu stabljiku druge imaju listiće-iglice celom duinom...
Uivo je malo manje drečava kao ova slika levo a ne kao ova desno sa blicem.
 |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 10.09.2012 11:12
|

član
|
Lici mi na Myriophyllum koji je rastao emerzno, pa neko vreme proveo u vodi. U njegovom prilagodjavanju na submerzne uslove, CO2 ima vrlo bitnu ulogu, ali mozda prezivi i bez njega. Otpasce mu svi listovi, pa ce krenuti novi submerzni. Proces moze potrajati. Savetujem ti da ga zabodes i da ne diras nista. Kad se ukoreni, mozes mu odseci vrhove. |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 10.09.2012 11:57
|

član
|
Hvala Jeco, stavila sam ga juče i ne pomeram ga, oni koji su na sredini malo se njiu od protoka vode od filtera ali valjda će izdrati. |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 17.10.2012 10:18
|

član
|
Nije me dugo bilo, pa da se javim sa sličicom, jo uvek nije sve gotovo, postavljam kako kad nove biljke ali sada vie ne biram po izgledu već pustim kojima prijaju uslovi pa da napreduju, levi ugao mi je jo uvek malo praznjiakv videću i tu da stavim neku visoku biljčicu...
 |
| |
|
|
| pedja |
Posted on 17.10.2012 18:31
|

član
|
Lepo si pocela sa postavkom,samo bi bilo dobro da sa velikih biljaka zadnjeg plana koje rastu i do 60 cm,a ti ih imas (onaj mirophylium i cryptocoryna usteriana)probas da nabavis par biljaka srednjeg plana i sitnijih listova.ove dve ce ti u najskorije vreme okupirati ceo akvarijum.probaj sa rottalom rotundifoliom ,HM(hemianthus micranthemoides)...pogledaj malo fotografije drugih akvarijuma pa probaj da ispratis.eto toliko.pozdrav i samo napred  |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 17.10.2012 21:37
|

član
|
Nikako da pogodim koja je ovo kriptokorina (jer sam je dobila od nekog ko mi je samo rekao da nije teka za gajenje, hvala na pomoći:-) ba par dan gledam slike na netu pa upoređujem sa mojom ali mi kod moje listovi bili prilično duguljasti, a nisam znala ni da rastu tolike:-) htela sam krupnije biljke da prekrijem pozadinu, kada sam naručivala svidela mi se crvena a sada mi neide toliko...
Ove dve koji si predloio su lepe ali koliko vidim na netu vole ba jako svetlo.
Videću da nabavim neto sitnije za srednji deo...
A da umem da napravrim moj akvarijum bi bio kao ovaj prvi na linku
http://www.planet...tanks.html |
| |
|
|
| pedja |
Posted on 17.10.2012 22:47
|

član
|
pa,za taj akvarijum sto ti se svidja bi trebalo i mnogo iskusnijim akvaristima MNOGO vremena i truda.ali ne odustaj,kombinuj,prepakuj i eksperimentisi i sve ce polako doci na svoje mesto  |
| |
|
|
| hesperidian |
Posted on 18.10.2012 08:21
|

član
|
Pa da ovaj je vie proba jer jo uvek loe sadim biljke, i ostane mi deo korena ponekad iznad a najlake mi je ako treba da ih veem, i mnogo toga ne ispadne kako bih htela htela, ne raspoznajem sve vrste bilja...
Planirala sam da pravim zid od mahovine ali sada mi je tu grejač do proleća pa nia...Kačim opet update kad neto posadim... |
| |
|