14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Rat algama!
biobiofizicar
Moj biotop sa domacim biljkama i ribama poprilicno je zaalgavio...
Postao je jedinstvena kolekcija algi svih mogucih, znanih i neznanih u akvaristici. Iz bara sam u njega dovukao i one koje za koje normalan akvarista najverovatnije ni cuo nije...

Ipak najveci problem predstavljale su BBA, GDA, cijano, zabokrecina, i gomila rasadnutog organskog materijala... Problem ovog akvarijuma je sto u njega po opredeljenju ne idu klasicni algari, a i bilo kakvi puzevi ili kozice nemaju sanse da prezive napade agresivne suncice koja je u akvarijumu. Takodje ribe koje su u njemu prekopavaju dosta dno, pa je i hranjiva podloga cesto izlazila na povrsinu, a i ove domace barske biljke se nisu bas sve lako primale u submerzne akvarijumske uslove (a i ribe su ih grickale) sto je uzrokovalo stvaranje dosta raspadnutog organskog djubreta...

Sam akvarijum je Juwel rio240 sa svojim i dodatnim Atman ef3 kanister filterom. Detalja o njemu i njegovoj podlozi ima u temi:
Duet

Kako jedna fotka govori vise od 1000 reci da probamo da konstatujemo stanje...

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_3589aq.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_3576aq.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_3587aq.jpg
biobiofizicar attached the following image:
alg1a.jpg

Edited by biobiofizicar on 10.01.2012 20:33

biobiofizicar
...
alg2a.jpg

biobiofizicar
Juce je poceo rat!!!

Ideja je ipak da se sve ne rastura nego da akvarijum pokusam da revitalizujem bez menjanja podloge. Ipak usledilo je vadjenje svog veceg harda (panjeva i kamenja) uz detaljno usisavanje i sifoniranje podloge. Zamenjeno je 50% vode cesmovacom. Za vreme ciscenja akvarijuma i harda koje je trajalo 8 sati 3 puta su cisceni prvi slojevi filter mase, a 12 h kasnije (kada se sve izbistrilo) detaljno je ociscena prva filtraciona partija unutrasnjeg filtera i kompletan kanister filter sa cevima.
Ubacena je jedna kapsula Tetra bactozima da nadoknadi gubitak bakterija posle pranja harda i filtermasa i od danas ide po 10ml Easycarba dnevno na ovih cca 200lit vode. Smanjen fotoperiod na 8h sa nekadasnjih 12-14h. Dodajem i vazduh.

Sam hard (kamenje i panjevi) je detaljno (koliko je to moguce) mehanicki oriban, panjevi su popareni vrelom vodom iz bojlera i izbaceni jos 5-6 h napolje na hladnocu od 0 celz. Zatim je sve vraceno u akvarijum. Sve alge definitivno nisu pobijene, ali je 90% ocisceno. Dda pokusam da resim uyrok nastanka - bitno je da se nove ne stvaraju predhodnom brzinom.

Fotka pokazuje stanje prednjeg stakla - zadnja i bocna su bila jos gora...
Cistio sam ih kreditnom karticom (uzom stranom) laganim kretanjem od 1 cm od podloge ka gore. Kaziprst i domali prst leze na staklu i ivicama kartice i ogranicavaju prostor da oguljeni sadrzaj ne bezi sa nje, a srednjak pritiska. Kartica se odvaja sa stakla tek kada izadje iznad vode i sve ostaje na njoj....
bioalge1a.jpg

biobiofizicar
I to je to za pocetak ovog dnevnika. Ubacio sam brzorastuce plivajuce biljke Najas i C. demersum da skupljaju iz vode viskove i ubacicu jos... Od biljaka jos ponesto malo sto je preteklo iz barsko-algavo-muljave faze akvarijuma..
U sledecih par dana svakako sledi Eritromicinska bitka sa cijano (cekam samo da se filteri malo oporave od detaljnog ciscenja)

A akvarijum posle grubih mehanickih radova trenutno izgleda ovako:

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/biotop2a.jpg

Nastavak sledi.... Cool

CTale
Mora da su u kancelariji bili oduevljeni promenom Grin

Jeca
Barski smek se malo oteo kontroli. Iako prve slike deluju sablasno, ova poslednja posle preuredjenja nije tako uzasavajuca. Spominjao si nekakvu specificnu crvenu Cianobakteriju. Zanima me kako to cudo izgleda.

Nemoj posustajati, iako ti se ucini kao Sizifov posao. Izadjes li kao pobednik, bice to ogromno iskustvo. Sa velikom paznjom pratim ovu temu i zdusno navijam. Za tebe naravno, iako moram priznati, impresivna kolekcija. Grin

Posle ove egzibicije, hoce li biti jos plivanja po lokalnim biotopskim vodama ili si resio da stavis tacku na toč Pitam jer sticem utisak da si izgustirao posmatranje akvaristike iz tog ugla. I ako je tako, da li je konkretan razlog, niz problema koji je zadesio biotop ili ti je jednostavno dosadiloč

krcko
Ustrajaće on u ovome, svemu su doprineli neki nemili događaji...Lepo si to počistio, ima uvuda u razvoj situacije i stečeno iskustvo u ovome, pa, napred Thumb up. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Jeco sto se tice ove crvene cijano tesko je reci sta je sta... Ona koja se javljala po dnu i najvise uz spoj podloge i prednjeg stakla definitivno je bila klasicne tamno zelene boje. Ona koja se kacila (zajedno sa zabokrecinom) na elodeu i plivajuci C. Demersum bila je jos tamnija zelena i vukla je na plavkasto - crnkasto. E sad kada pogledas varijacije u bojama drugih mojih algi (BBA sam imao i crne i crvene i pepeljasto sivkasto zelene) kao i ove debele slojeve koji su prekrili vecinu kamenja i posebno panjeve a koji su bili kombinacija diatom, GDA, a na nekim mestima i cijano - tesko je reci sta je sta i od cega potice boja miksa... Ovi crvenkasti ljigavi filmovi na panjevima (pogledaj recimo prvu fotku) najverovatnije su diatom alga i skidali su se kao tapeta i sto je jako interesantno sunkenroot panjevi ispod nje su zadrzali kvalitet strukture i boju, a bio sam ubedjen da ce truliti...
Inace interesantno je sto se ciano lepila i na C. Demersum i Elodeu poznate kao bilje antibiotici. To je obicno bilo na mestima gde su ove bile ukotvljene za neku granu koja je virila iz vode. Sa jedne strane Cijano bakteriji je prijalo da bude na povrsini (jer moze da fiksira atmosferski azot N2 i zbog blizine svetlu) ali sa druge izgleda je i alotropija sa C. Demersumomi Elodeom uzimala danak, pa je imala tako nestandardne jako tamne boje... Ko zna...

Borbu nastavljam kao i igre sa biotopima mozda malo modifikovano - jeste da je suludo hobisticki odrzavati 10ak stakala, a pun si ideja za scapeove i jedno 10ak panjeva i 100kg raznog kamenja ceka da se negde ugradi, ali biotop je ljubav. Zelja mi je da makar jednu od ovih nasih bijaka uvedem u redovnu akvaristicku upotrebu i mozda to bas bude ovaj domaci Eleocharis Spp koji raste i do 50cm. Nosim i Zanderu pelcer od ovo bede sto je preteklo u mojoj staklenoj bari od napada algi i konstantnog cerupanja od strane riba da i on proba da ga kvalitetno potera i uzgoji... Kod mene u akvarijumu sa ovim domacim biotopskim biljno ribljim kompromisima tesko da mozes da se posvetis jednoj biljci. Sta cu kada volim i ove riblje razbojnike kao sto su suncica i pesevi, ali i biljke... Mozda u tom pravcu i krene modifikacija moje biotopske price - u smislu da odvojim jedno manje staklo, ali ovaj put full opremljeno kao iskljucivo biljno uzgajaliste i da se strpljivo posvetim nekim biljkama koje su se pokazale da mogu biti interesantne i za siru publiku. Ovo strpljivo podrazumeva i strpljenje sa karantinima i procedurama.... Through wallWink

Sada definitivno hocu da se pozabavim igrom sa algama i da vec jednom prodjem i tu skolu, ali me svrbe i oni panjevi i kamenje sto cekaju za scape..., ali gdeč... u kom N+1 staklu...Through wall da rasturam Drvuljagu - neda mi se - tek je 3 godine stara postavka...ShockGrin , a i malo mi tih 120litara...Wink

Jeca
Borba sa algama je svakako neminovnost iz kojeg god ugla pristupili ovom hobiju.

Videli smo kako biotop moze i lepo da izgleda, ali si nam otvaranjem ove teme okrenuo medalju na drugu stranu, sto nam otvara mogucnost da saznamo koje jos eventualno neprilike mozemo ocekivati unosenjem bilja, riba i dekoracije iz prirode, kao i na koje nacine te neprilike suzbiti ili spreciti.

To je ono sto mene konkretno zanima. Nije da imam ambiciju da slazem biotop, ali poneka grancica, biljcica, puzic... Grin

Iz gore pomenutih razloga smatram ovu temu konstruktivnom. Applause

Ako razni nacini resavanja problema algi ne urode plodom, ti fino zasadi vrbu u akvarijum i resi problem bioloskim putem u skladu sa biotopskom pricom. Grin
Edited by Jeca on 11.01.2012 00:43

biobiofizicar
Kratki izveestaj.
1. Opet sam bio lenj
2. Detaljno mehanicko ciscenje pre 4 nedelje i sredjivanje akvarijuma i filtera odstranilo je 90% algi. Od onda sam imao do danasnjeg nastavka rata samo 2 zamene vode 40%. Vecina algi je trajno nestala osim Ciano i diatom koje su se posle 3 nedelje vratile jos goropadnije u akvarijum (nisu ni nestajale, ali su se razgoropadile posle ovog perioda).
3. danas preduzeti ozbiljniji koraci.
-opet detaljno ciscenje i zamena 50% vode sa sifoniranjem i ispiranjem filtera.
- 1000mg eritromicina
-10ml EasyCarbo
-25ml Algae exita
- totalno zamracivanje.....

sve to u ovih 240lit

Nastavak sledi....
Edited by biobiofizicar on 12.02.2012 17:18

biobiofizicar
Danas posle 48h mraka (sve sa cebetom preko akvarijuma) upaljeno svetlo na sat vremena da bi se uradilo sledece:
-Nahranjene ribe
-opet ciscenje prvog sloja filtera uz zamenu 35% vode sa sifoniranjem dna. Prvi sundjer je bio muljavo masan od usisane cijano.
- 1000mg eritromicina
-10ml EasyCarbo
-10ml Algae exita
- Dodato i 10g KNO3 sto bi na ovu litrazu trebalo da digne NO3 na 25-30ppm. Negde sam procitao da i to nije lose odraditi kada se tretira ciano, pa reko ajd da probam....
- totalno zamracivanje nastavljeno.....

Stanje je bolje cijano se nije vratila tamo gde sam uspeo da je mehanicki ocistim, a tamo gde nisam vec je pocela da poprima tamno zelenu boju... Diatom se za sada drzi na mestima gde nisam uspeo da je ocistim, sa harda i stakla...
Edited by biobiofizicar on 12.02.2012 17:18

bobi
ja sam ocistio cija algu eretromicinom 200ml na 50litre vode jednokratno. treci dan nestala je bez traga.ribe i biljke podnesuju

biobiofizicar
Evo prodjose jos 3 dana mraka i rekoh sad je dosta...
Procedura ispostovana cijano nema ili u tragovima, ali mislim da je geknuta.
U svakom slucaj stanje odlicno. Diatom alge je bilo, ali je lako spadala BBA se drzi jos tu i tamo po panjevima, ali je ima i koja bledi i propada....

Danas odradjeno:

-Ultra detaljno ciscenje i sifoniranje sa zamenom 70% vode. Bila je cesmovaca, ladna pa je oborila temperaturu za 4 stepena na 18celz jer sam miksovao sa vrucom inace bi bilo i gore.

-Sve od harda sto je bilo iznad vode preprskano sa H2O2 na 10min.

-Opet ociscen gornji sloj filtera

-dodato 10ml Algexita i 5ml Easycarba

-Ubacena gomila Najasa da plivai nesto malo posadjeno u podlogu. Znam da je Najas dvosekli mac: Sa jedne strane je biljka koja iz vode moze mnogo da izvuce svega i svacega i ultrabrzorastuca, ali je mekolistan i ako ove moje azdaje krenu da ga grickaju ocas posla imacu gomilu organskog djubreta u akvarijumu. Videcemo.

-Upaljeno svetlo predvece na 3 sata.

-Sutra ujutro kada hlor malo izvetri i temperatura se stabilise ubacujem kapsulu tetrabactozima da nadomestim bakterije koje je verovatno pobio eritromicin.

Zadovoljan sam postignutim - za sada...Wink

Naknadni edit:
I da konstatujemo promene fotkom.
Levo je stanje pre pocetka borbe sa ciano i diatom, desno i dole je stanje posle ovog petodnevnog opisanog tretmana Wink
al1a.jpg

Edited by biobiofizicar on 11.02.2012 21:07

stefi
bogami bio vratio si ga u zivot, vidi se napredak nema sta Thumb upApplause koliko vidim algama uopste nije lako u tvom prisustvu Grin

biobiofizicar
Pa eto namerio sam se na njih....Grin
Ovom prvom fazom definitivno sam pobio vecinu postojecih ciano i diatom i resio sam se gomile organskog otpada koji je jedan od najcescih uzroka pojavljivanja ove kombinacije u tako velikoj kolicini...
Ostaje sada de se redovno odrzava higijena kako se otpad ponovo ne bi gomilao i da se dobro dodaje O2 (vazdusna pumpa), posto ciano nevoli O2.
Podicicu i NO3 jer i njega ne ljubi i ubaciti jos malezijaca da kopaju podlogu,
Sto se tice diatom alge ostaje i pitanje kolicine silikata u zimskoj beogradskoj cesmovaci, a ako ponovo pocnu da divljaju diatom moram razmisliti o tretiranju vode kod zamene (navodno smole koje otklanjaju fosfate uklanjaju i silikate) ili da se definitivno prebacim na RO.
Videcemo kako stvari napreduju sa ovom kombinacijom cijano-diatom. Za sada cu probati stvar da drzim pod kontrolom higijenom i sa dosta brzorastuceg Najasa i povecanjem NO3 i ubacivanjem CO2 preko vazdusne pumpe i po potrebi mozda sa ponekim tretmanom H2O2 na mestima gde se cijano eventualno povampiri (najcesce je to izmedju stakla i podloge)...

Idemo dalje...Wink

Naknadni edit.
I da dodam u vezi ovog Tetrabaktozima koji nameravam da ubacim u filter...
Neki tvrde da eritromicin ubija samo ciano (gram negativne bakterije) a neki da ubija i korisne bakterije u filteru. Postoje i misljenja da eritromicin ne ubija korisne bakterije u filteru, ali da usled preopterecenja filtera ogromnom kolicinom toksicne mrtve ciano on ne moze da odradi posao. Ovako ili onako kod tretmana ciano vrlo je vazno sto vise je otkloniti iz akvarijuma mehanicki, redovno odrzavati higijenu prvih slojeva filtera, a i malo pomoci filteru u vidu dodatne kulture bakterija (nekim od preparata tipa bactozima) nije na odmet...
Edited by biobiofizicar on 11.02.2012 22:16

Jovan
Gosn Bio jeste li sigruno da dodajete svega 1000ng, to je jako malo, ili ste mislili na miligrameč Mada vidim da stvar pomnjete na dva mesta, pa da pitam.

Koja mislite da je razlika izmedju zimske i nezimske beogradske vodeč

Svaka cast na brobi sa algama!

biobiofizicar
Hvala Jovane. Copy-paste greska i izlizana tastatura Beer
Ispravio sam - u pitanju je 1000mg eritromicina.

Nailazio sam na podatak da su ljudi u BGd i okolini (mislim i Aquamaniac) imali problema sa silikatima bas u zimskom periodu. Verovatno ima veze sa vodostajem Save i pritoka, rastvorljivoscu, onim sto reke nose rastvoreno zimi, a sto nose leti ili s proleca i jeseni kada su bujice, itd,...
Edited by biobiofizicar on 12.02.2012 17:24

biobiofizicar
Evo da dodam da je stanje i dalje OK posle velike bitke. Citajuci o ciano, a gledajuci i u svoj akvarijum naisao sam na podatak da nje uvek ima u maloj kolicini u akvarijumu, ali za epidemiju je ipak potrebno da se steknu opasno losi uslovi u akvarijumu.
Jedno od mesta gde ona stalno cuci je izmedju stakla i podloge (posebno prednjeg - na kome najcesce i ima najvise spoljnjeg svetla). Tu se nekako organsko djubre i najvise skuplja i "betonira" - idealna podloga za ciano.

Evo i sada sam primetio da se ta tracica izmedju stakla i podloge kod mene zeleni i posle detaljnog sifoniranja, posebno na mestima gde nisam mogao lepo da pridjem. Zato sam duz zadnjeg stakla spricem i iglom (gurnutom jedno 5cm u ovaj prostor) na svakih par cm u ukupnoj duzini od 12Ocm nasuo ukupno 20ml H2O2. Vidim da lepo "perla" i da H2O2 radi posao. Za par sati ponovicu isto i duz predjeg stakla, a zatim i bocnih, gde god mogu da pridjem iglom i spricem. Ova zona je definitivno i najkriticnija jer i eritromicin u nju najteze prodire zato sto je djubre i podloga tu najnabijenija...

bobi
sto funkcija ima h2o2 hidrogen i protiv sto go koristis. steten li e za okolinu t.e.akvariumski svet

biobiofizicar
U velikoj dozi je stetan. Inace je jak oksidans i ubija alge, ali se i brzo raspada na H20 i O2, pa njegova potencijalna stetnost kratko traje, a onda postaje bezopasan. Ja sam ga u ovom slucaju koristio kao ubicu algi i ujedno da mi malo ozraci (ubaci O2) u ovaj betonirani sloj podloge uz staklo.
Podloga mi je perlala jedno 10-15 minuta, mehurici O2 su iz nje izlazili pomerajuci i kamecice i izbacujuci i prljavstinu, a ceo taj sloj prljavstine i algi izmedju stakla i podloge je posle ovog tretmana znatno cistiji i belji...
U ovoj dozi od 1ml 3%H2O2 na 10lit akvarijumske vode je globalno bezopasan (ipak treba voditi racuna da ribe, puzevi i kozice ne prilaze tretiranim mestima par minuta). Procedura se moze ponoviti na svakih par sati po potrebi. Ako se tretiraju vece povrsine (zbog ciano) potrebno je i na kraju izsifonirati i zameniti vodu u aq.

On je brzi ubica algi (posebno BBA, ciano, diatom), ali ne otklanja uzroke njihove pojave.
Inace pored ovoga H2O2 mozes koristiti i kao brzi oksigenatora akvarijuma ako primetis da ti se ribe guse u akvarijumu zbog nedostatka O2.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,080 jedinstvenih poseta