14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
54l softwater
ZeleniMrav
25.09.11 slozen akvarij

Posadjeno bilje:
-Tonina fluviatilis
-Pogostemon stellatus
-Rotala wallichii
-Utricularia graminifolia
-Ludwigia glandulosa
-Cyperus helferi - bas i nije softwater al mi je trebalo nesto za sakrit opremu.

lh6.googleusercontent.com/-91C0FcqCqUs/TqXDmnISRGI/AAAAAAAAC5w/97Tk1RJxoMQ/s800/IMG_5883.JPG

lh5.googleusercontent.com/-npnH6xk9FZ4/TqXDof1WrsI/AAAAAAAAC54/Pjc-GsEhzpI/s800/IMG_5884.JPG

25.09.11 dodano jos bilja:
-Syngonanthus manaus
-Syngonanthus belem
-Rotala vietnam
-Eriocaulon cinereum
-Pogostemon erectus

lh6.googleusercontent.com/-LNkwJMf32T8/TqXFH3Qh8tI/AAAAAAAAC6w/0WoJWw1Hy4g/s800/IMG_5887.JPG

Tonina je vec krenula:

lh4.googleusercontent.com/-OY5RSfuYQt0/TqXEFcwV-jI/AAAAAAAAC6Q/zhmf9pir8aU/s800/IMG_5898.JPG

Nakon toga se pojavila diatoma koja je sve usporila tj. pocela gusit bilje.Glandulosa i wallichii su najvise stradale....
Smanjio sam rasvjetu,gnojenje,dodao pistiu da trosi visak nutrijenata i sad je bilje opet krenulo a diatoma je stala.

20.10.11

lh6.googleusercontent.com/-lNweIgSuC0o/TqBbQDRxGoI/AAAAAAAAC28/WGZmNccg9Ik/s800/IMG_6081.JPG

lh3.googleusercontent.com/-sk82dDL46ZQ/TqBbRaKNxzI/AAAAAAAAC3E/v3HOmvvoIGE/s800/IMG_6083.JPG

lh6.googleusercontent.com/-wihy2DBkKbE/TqBbJXH8ZAI/AAAAAAAAC20/doTgqJMeorI/s800/IMG_6060.JPG

Bilje sam dugo trazio i vecina je nabavljena iz Uk i De a doslo je u dosta losem stanju.
Tonina fluviatilis je najosjetljivija na promjene parametara,Kh se radi prasine koja je ostala od stare podloge u filteru podignuo sa 2 na 3 i vec je pocela reagirat.
Syngonanthusi su tek sada poceli bacati nove ""glave" ali vidim da im je korjenje jos uvijek dosta slabo,mislim da im treba duze da se priviknu na novu sredinu.

Toliko za sada,savjeti i komentari pozeljni...

zander
Kako si i od cega pravio podloguč Super i lepo zahtevno bilje, drzi KH na 2 najbolje sta da ti kazem, i ne preteruj sa nitratima, a Fe gledaj da dodajes dvovalento sto cesce - tako cu ja bar probati...
Jer nadam se isto treba da dobijem nesto od tih biljaka uskoro... Javljaj nam kakva je situacija, bas me interesuje kako ce dalje da se odvija... Thumb upThumb up
Edited by zander on 24.10.2011 22:56

Panco
Svaka čast na izboru biljaka! Da si traio neku zahtevniju kombinaciju verovatno bi je teko naao. Puno sreće u uzgoju i ako moe sa vremena na vreme izvetaj kako koja, i na ta reaguje koja bijka. ApplauseThumb up

biobiofizicar
E ovo je pravi biljni za vrhunske bastovanske podvodne igrarije.
Pratim sa interesovanjem. Thumb up

valisnerija
Odlicno, za promenu da se nauci nesto i o zahtevnim biljkama!Applause

i ja bih te zamolio kao i ostale kolege,o malo cescem izvestaju!!Thumb up

Pejc
Vrlo interesantno bilje. Interesuju me tehnikalije akvarijuma, osvetljenje, đubrenje...

Jovan
Opa, svaka cast za poduhvat! Nadam se da ce se dokazati da gajenje ovakvih biljaka nije bauk! Applause

Dejan Stefanovic
Jako lepo i pedantno.

VladicaVR
Extra, samo napred Beer

dejasoko
Super, dosta zahtevnijih biljka na jednom mestu, pratimo dalji razvoj. Samo ako mozes malo vise informacija o svetlu, djubrenju, podlozi....
Pozdrav Beer

Aquamaniac
Svaka cast za biljke koje si uspeo da nabavis,pa ti stoga zelim puno srece u njihovom odrzavanju Applause.
Kao i vecina,cekam podatke oko podloge,svetla i djubrenja koje planiras...tj. da li ce biti nesto DIY ili brendirano.
Sa velikim interesovanjem cu pratiti napredak.

ZeleniMrav
Hvala na podrsciBeerThumb up

Tehnikalije:
-rasvjeta: 2x24w t5 jbl i narva - bili su iznad i reflektori ali sam ih skinuo jer mi se cinila malo prejako za start i jos ima 15w t8 koju za sad ne koristim

lh5.googleusercontent.com/-Qi6SuEi36M4/TJUFedCGk1I/AAAAAAAAB6A/UOqxAP1GW-w/s640/IMG_3353.JPG

-filter: ecco pro 200 sa spraybarom i smanjenim protokom
-co2 boca,atomizer...

lh3.googleusercontent.com/-DhJpYzbC0Ic/TXjEMyMfBnI/AAAAAAAACfE/yaRQyTISrx8/s640/IMG_3855.JPG

-Podloga: treset na dnu(2 sake na 54l,sad si mislim da sam trebao viseč!),mineralizirana zemlja pomjesana sa akadamom,pa nesto tropica plant substrata koji mi je ostao od prije i na vrhu sljunak
-Gnojenje: tek sam sa ovim akvarijem poceo paziti na gnojivo tj. jucer sam ga prvi puta mjesao i ciljao sam na: N 5ppm,P 2ppm,K 10ppm,a danas sam mjerio N 10ppm,P 2ppm,Ph 6.2

-Bilje mi je dobro krenulo u pocetku i zbog moga nemara tj. loseg gnojenja,jake rasvjete i prevelikog hranjenja microrasbora(koje su zbog soka u novome prostoru odbijela jesti 10 dana) pojavila se dijatoma i zelena tockasta koja mi je skoro unistila bilje.

-Tonina fluviatilis(dosla iz emerznog),dosta osjetljiva na promjene pa bi ju zato bilo dobro sadit u stabilan akvarij sa kiselom ili starom podlogom.Sade se samo vrhovi duzine 5cm jer dolnje lisce lako propada pa to onda ruzno izgleda.Pod punom rasvjetom(prije diatome) je rasla nekih 2cm tjedno a krenula je odmah nakon sadjena.Kh<=2 mada moze i vise ali nisam povezao zasto(mozda vise co2(rekao bi barrSmile)),Gh do recimo 5-6...mislim da nije toliko presudan kao Kh.Isto sta se tice jacine rasvjete nije toliko zahtjevna koliko se pise....

Nova glavica izbija a vidi se i po slici zasto se presadjuje samo gornjih 5cm,tako se dobije da cijela stabljika bude zdrava i zelena:

lh3.googleusercontent.com/-g5ngTBW8dV0/TqbVmNLQ5YI/AAAAAAAAC7k/2DK7B6G-mOg/s800/IMG_6118.JPG

Utricularia je propadala od zelene tockaste i bila puna crnih listova al evo dobro se oporavila.Jucer je prvi put sisana.Eriocaulon se isto dobro oporavio nakon pocetnog topljenja listova a iz korjena je izbio i Ranunculus za koji sam mislio da je propao tj. htjeo sam ga maknutiThrough wall

lh4.googleusercontent.com/-_4qg9FnIKQE/TqbVwueDn2I/AAAAAAAAC70/IVzAfzzdHsE/s800/IMG_6126.JPG

Syngonanthus belem je nakon prilagodbe od mjesec dana krenuo tj. to su prve promjene koje vidim.Slike dole su ista stvar i sa Syngonanthus manaus-om:

lh3.googleusercontent.com/-JCuQssW2Fc0/TqbV4wF90TI/AAAAAAAAC8E/78AKyx0diqo/s800/IMG_6128.JPG

lh6.googleusercontent.com/-PDJcuimkPSA/TqbV3tlVFTI/AAAAAAAAC78/norSkhHZ6_s/s800/IMG_6131.JPG

......

lh6.googleusercontent.com/-C9k8jgE2TdY/TqbWUZJiLvI/AAAAAAAAC8s/_nKsxBaFUnE/s800/IMG_6152.JPG

Softwater sam isao slagati jer imam u kuci jako mekanu vodu tj. imam svoj izvor sa Kh 1 i Gh 1 pa mi je dosta "normalnog" bilja patilo zbog nedostataka Ca,Mg....a meni ih se nije dalo dodavatWink
Isto tako ova vrsta bilja koju japanci zovu Hoshi-kusa zbog zvjezdastog oblika mi se jako svidja:

lh5.googleusercontent.com/-sXuNubsOhVc/TqbWMHIegTI/AAAAAAAAC8c/snKU1oxgHHA/s800/IMG_6141.JPG

A sad pitanje od mene.
Na slici se vidi kako je glandulosa pozelenila nakon diatome i sad si mislim da je to mozda povezano i sa time sta sam smanjio rasvjetučIli mozda nitrati...uglavnom nisam jos isao proucavati pa prihvacam sugestijeThumb up
Inace bi mi uvijek bila jako crvena....bacila je sada nakon sisanja losih listova puno novih izdanaka i vjerujem da ce se oporaviti pa pomalo dobivati crvenu boju ili bi i mladi listovi trebali biti crveni(prije su bili)č

Ovo je slika iz starog akvarija i ako vam glandulosa raste ovako na koso to je zato jer je okruzena drugim biljem i pokusava zauzeti cim vise prostora,inace raste vertikalno u vis:

lh5.googleusercontent.com/-naf9vJOF2n4/TpxXieoTc1I/AAAAAAAAC2M/qZxn6RWI_CI/s800/IMG_4476.JPG

Savjeti i komentari vezani za bilje i odrzavanje su vrlo dobrodosliThumb up

krcko
Za Toninu je KH 1(GH i do 5) idealno, trebalo bi joj svakodnevno 0,15 mg/l dvovalentnog Fe, ali se ovo treba prilično kontrolisati da ne dođe do nagle pojave algi. Moe ići i na nii pH, familiji Eriocaulaceae prija i 5,5, a svetlo čak 1,2W/l, to mislim da nedostaje i Glandulosi. Pratim dalje razvoj. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
ZeleniMrav
krcko je napisao:
Za Toninu je KH 1(GH i do 5) idealno, trebalo bi joj svakodnevno 0,15 mg/l dvovalentnog Fe, ali se ovo treba prilično kontrolisati da ne dođe do nagle pojave algi. Moe ići i na nii pH, familiji Eriocaulaceae prija i 5,5, a svetlo čak 1,2W/l, to mislim da nedostaje i Glandulosi. Pratim dalje razvoj. Pozdrav

U proslom setupu mi je onyx sand dizao Kh i Gh na 10.Utricularia je bila stala skroz,wallichi isto....
U njega sam na desetak dana upiknuo Toninu dok nisam slozio novi akvarij:

lh6.googleusercontent.com/-46F5bTqMEqQ/TqbvLQCaT1I/AAAAAAAAC9Q/mYpynrp7mgU/s800/IMG_5785.JPG

I ovdje je pocela pustati zracno korjenje tj. pocela se spustala prema podlozi,vjerovatno zbog jake rasvjete i jer sam upiknuo cijelu biljku od 15ak cm.
Nije mi jasno,a u novome akvariju kod promjene od samo 1 Kh je pocela zutit,mada mislim da je to prije bilo nedostatak nekog elementa(sa obzirom na moje gnojenje!) a prvo sam sumnjao na Fe!
Iza se malo vidi boja glanduloseThrough wall

zander
Iscitao sam od pocetka do kraja Applause

Svidja mi se sto si shvatio da treba malo dotegnuti protok a da svetlo nema potrebe drzati na ne znam koliko w/l, kao ono sto se obicno prica. Te dve stvari i uz to dobra podloga kada se ukombinuju to je po meni dobitna kombinacija. Sve ostalo su po meni nepotrebna bacanja para, i ajde nema veze zbog para, nego to pravi uglavnom problem i isteruje novac za ne znam kakve sve gluposti od hemije, opreme...

Na taj nacin drzim sve moje biljke bez problema sa algama i sigurno preko 2 godine nisam kapnuo ni jednu kap hidrogena i easy carba i ostalih preparata protiv algi, niti planiram...
Sad bas kao da mi je drago, jer imam osecaj da neko i cita ono sto sam pisao ovde ko lud Wink Od akvarijuma su u poslednje vreme poceli da se prave space shuttl-ovi da bi biljke rasle, ne zato da bi rasle nego da bi neko trpao pare u dzep. Izvinjenje za offtopic, ali iskreno...

Bice mi drago da vidim ove biljke za koji mesec, lepe i zdrave sa podlogom koju si sam osmisljao i napravio itd itd to mi je veliki plus Thumb up
Samo izvestavaj Beer

biobiofizicar
lh5.googleusercontent.com/-naf9vJOF2n4/TpxXieoTc1I/AAAAAAAAC2M/qZxn6RWI_CI/s800/IMG_4476.JPG

Prvi put se susrećem sa prizorom onih zelenih čioda sa braon glavicama u donjem desnom uglu ove fotke.
ta je toč

ZeleniMrav
To sam imao Eriocaulon cinereum,samo sta mi je taj akvarij izmakao kontroli pa sam sve raskopao Smile

ZeleniMrav
zander je napisao:
Iscitao sam od pocetka do kraja Applause

Svidja mi se sto si shvatio da treba malo dotegnuti protok a da svetlo nema potrebe drzati na ne znam koliko w/l, kao ono sto se obicno prica. Te dve stvari i uz to dobra podloga kada se ukombinuju to je po meni dobitna kombinacija. Sve ostalo su po meni nepotrebna bacanja para, i ajde nema veze zbog para, nego to pravi uglavnom problem i isteruje novac za ne znam kakve sve gluposti od hemije, opreme...

Na taj nacin drzim sve moje biljke bez problema sa algama i sigurno preko 2 godine nisam kapnuo ni jednu kap hidrogena i easy carba i ostalih preparata protiv algi, niti planiram...
Sad bas kao da mi je drago, jer imam osecaj da neko i cita ono sto sam pisao ovde ko lud Wink Od akvarijuma su u poslednje vreme poceli da se prave space shuttl-ovi da bi biljke rasle, ne zato da bi rasle nego da bi neko trpao pare u dzep. Izvinjenje za offtopic, ali iskreno...

Bice mi drago da vidim ove biljke za koji mesec, lepe i zdrave sa podlogom koju si sam osmisljao i napravio itd itd to mi je veliki plus Thumb up
Samo izvestavaj Beer

Hvala.
Za rasvjetu si u pravu,od kad sam je smanjio imam puno manje problema i stabilniji sustav.
Zemlja je odlicna podloga,pogotovo kad se dobro pripremi a sa time sta kazes za razne kemijske preparate se isto slazem,odavno sam prestao sa dodavanjem ffm,ec,i drugih nepotrebnih preparata....

ZeleniMrav
zander je napisao:
i ne preteruj sa nitratima, a Fe gledaj da dodajes dvovalento sto cesce - tako cu ja bar probati...

Zeljezo sam poceo dodavati Flourish Iron i cini mi se da je ok za mekanu vodu.Koliko sam citao neke vrste zeljeza se brzo gube,pogotvo u tvrdjo vodi.
Jedino nisam bas siguran koliko da ga dodajem a vjerujem da ga mome bilju treba dosta i da mi zato neke biljke(utricularia,stellatus...) budu zuckaste...za pocetak cu dodavati 0.1mg/L svaki 3-4 dan a mozda i rjedje/cesce tj. ovisno o ostalim mikroelementima jer ga i tamo ima,pa napravit pauzu par dana prije izmjene vode.
Tj. jos razmisljam dali da cesce mjenjam manje vode pa jednom mjesecno radim reset ili da mjenjam 30-50% svaki drugi tjedan.Akvarij je dosta mali i mislim da ce kod svake izmjene vode parametri oscilirati.
Za sada mjenjem vodu cca svakih 5 dana 30%.

kojot
Za sada mjenjem vodu cca svakih 5 dana 30%.

Ja bih se drzao ovog recepta i nadaljeThumb up
Edited by kojot on 26.10.2011 21:35

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,080 jedinstvenih poseta