14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Blic i aqua-macro-fotografija
zander
Do sada sam fotkao ribe iskljucivo bez blica. Video sam da Drlesa pravi dosta dobre fotografije ciklida sa blicem, a sada me je i drug Paleoglodit nagovorio da probam i ja malo da blicam Wink
Savet mu je bio da prebacim papir preko blica kako bljesak od stakla ne bi mnogo kvario fotografiju.
Ova fotka je urađena bas tako i prilicno sam zadovoljan...
Hteo bi da cujem vasa iskustva i misljenja na ovu temu, za ili protiv blicač

Evo malo i podataka
Canon400D i objektiv Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD IF
f-8, brzina otvaraca 1/200, ISO200
zander attached the following image:
a_18.jpg

paleoglodit
Mislim ovo ti je najbolja fotka do sada. EkstraApplauseApplauseApplause
Moje iskustvo sa ugradjenim blicem (frontalnim)je da stvara neprirodne senke i cesto pravi odbljesak od same ribe i tako "pojede boju" Znaci riba se cesto sija ko tepsija. Odbljesak od stakla se lako moze izbeci slikanjem malo iz ugla kada se radi makro. Vise je problem odbljeska od stakla kada se slika ceo aq.
Rekao sam da stavis papir da bi posluzio kao difuzor svetla i ublazio efekat tepsije. Kod ove fotke se jedva primecuje ti negativni efekti frontalnog blica.
Jos jedan problem kod blica je kako vidim izmenjene boje sto opet na ovoj fotki nije mnogo primetno i zato sam prezadovoljan.

Blic je izgleda neophodan ako hocemo preciznije fotke (omogucava vecu brzinu zatvaraca) i zato mislim da bi trebao i neki eksterni blic odozgo koji bi bio jaci od frontalnog. Oba treba da imaju difuzor ili nesto kao difuzor. Korist od frontalnog blica bi bila isticanje boja ribe sa boka jer ako jaka svetlost dolazi samo odozgo prave se senke koje donji deo trupa ribe cine sivim ili tamnim. Voleo bi da i Drlessa a i ostali daju neki primer (uspesan ili neuspesan) slikanja riba sa frontalnim blicem i da daju svoja zapazanja pa da malo prodiskutujemo to.
Ja sam dugo izbegavao blic aparata najvise zbog WB jer nesto tu ne funkcionise . Kad stavim WB na blic-mode opet nisu ok boje. Onda sam uradio custom WB za konkretan primer datog osvetljenja aq i nekako je bolje ali nije idealno i to mi ostaje enigma.

silwert
sa obicnim idotom pod pravim uglom i blicem moze da se napravi prava fotografija
evo nekih sa idotom i blicem naravno jer drugacije ne znam da slikam
silwert attached the following image:
dscn0172.jpg

Edited by silwert on 20.03.2011 22:40

silwert
i jos jedna jer opet jos nisam skontao kako da stavim vise slika od jednom
silwert attached the following image:
dscn0278.jpg

paleoglodit
Da fotka je dosta precizna (ona prva)ali ima to o cemu pricam: fenomen tepsije i prenaglasenih senki koje nisu na mestu kako bi bile u prirodi: znaci dole nego se nalaze iza riba sto nam daje neki neprirodni utisak.I na drugoj fotki ima toga ali se ne primecuje toliko. Odbljesak od stakla necu uzeti u obzir jer to se lakse resi.

Silwert@ po jednom postu moze samo jedna fotka kad je attachment u pitanju a kad linkujes prema netu moze vise.Thumb up
Edited by paleoglodit on 20.03.2011 22:51

silwert
paleoglodit je napisao:

Silwert@ po jednom postu moze samo jedna fotka kad je attachment u pitanju a kad linkujes prema netu moze vise.Thumb up

ovo nisi trebao da mi kazes Grin

smiley
Ako imate buil-in pop up flash na fotoaparatu dovoljno je da se stavi mlecna kituja za film...kao na slici...
smiley attached the following image:
diy1.jpg

paleoglodit
Dobra ideja ( de si Smajli kuco staračWinkGrin Imas li ti neku ideju kako da resimo ostale probleme koje sam naveo kod koriscenja blicač
Edited by paleoglodit on 20.03.2011 22:58

tomac_ns
sa blicom Grin
tomac_ns attached the following image:
img_4653.jpg

paleoglodit
Ajde ljudi pisite koliko ste zadovoljni ili nezadovoljni sa takvim slikama. Ovaj diskus je jako precizan ali... cekam tvoje misljenje

Evo ovde se vidi uticaj blica na boju ribe ali podnosljivo je

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/2_199.jpg

Ovde se vide neki preterano zuti elementi na mestu gde je plava linija i to je bas rezultat blica

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/5_70.jpg

A na slici Hasemanie nane je nepodnosljiva "tepsija"
paleoglodit attached the following image:
039_2.jpg

Edited by paleoglodit on 20.03.2011 23:14

zander
Evo jos jedne ribe u pokretu...
ISO je veci od predhodne - 400, sto se i primeti.
f-11, brzina 1/125sec

Treba ipak pod nekim uglom i u odnosu na ribu i u odnosu na staklo slikati da se izbegne refleksija od stakla ili ta "tepsija" sto kazes na ribi. (skupljaj pare za eksterni LectureGrin)
zander attached the following image:
1_275.jpg

drlessa
smiley je napisao:
Ako imate buil-in pop up flash na fotoaparatu dovoljno je da se stavi mlecna kituja za film...kao na slici...

Izvini ali nisam skontao sta se dobija sa time i kako postavis kutijicučč Frown

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
paleoglodit
Drlesso , dobije se difuzna svetlost blica ....(a od svetlosti blica skupi se zenica / vidi u pp ako si dobioCool )Ima takvih plasticnih difuzora da se kupe u originalu i skupi su s obzirom da je to samo parce plastike

media.uxcell.com/uxcell/images/item/catalog/ux_a07082700ux0006_ux_c.jpg
Edited by paleoglodit on 21.03.2011 11:50

katjusa
Ja kad upotrebim blic, podesavam ga na Rear (second) curtain sync i smanjim mu jacinu negde na -2, -3.
I znam, trebam staklo da ocistim Grin
Idem u akciju Wink
katjusa attached the following image:
dsc_0408.jpg

zander
Dobra informacija, moram to isprabati Thumb up

Ja se razmisljam da uzmem ovo - Weifeng SF-45M pa da probam (nije tako skupo pa me nece ni biti zao ako se zeznem) Wink
Sinhronizacija: Sinhro kabl, fotoćelija, ideja je da na okidanje blica preko fotocelije u isto vreme okida i ta blic-sijalica... Ako bi mi to bilo ok mozda bi cak tako sa 2-3 sijalice imao ok rasvetu za slikanje celog akvarijumač ta misliteč

paleoglodit
Mislim da treba da proveris da li to radi sinhronizaciju velikom brzinom. High speed synchr. U protivnom bice ti beskorisno kod velikih brzina zatvaraca

paleoglodit
.... evo sa blicem second curtain i ovog puta bez difuzora a cak sam blic pojacao +2 i f-number oko 16, ne secam se tacno
paleoglodit attached the following image:
f_3.jpg

Edited by paleoglodit on 22.03.2011 04:01

photoivek
katjusa je napisao:
Ja kad upotrebim blic, podesavam ga na Rear (second) curtain sync i smanjim mu jacinu negde na -2, -3.

profi, zna se...

https://minepi.com/photoivek
paleoglodit
Ivek, Katjusa, ajd' malo prokomentarisite princip second curtain sync. i kako to utice na fotografiju i sta se zapravo desavaFrown
Edited by paleoglodit on 22.03.2011 22:53

katjusa
Evo jedan video

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta