14.06.2026 09:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Zelena glina i treset
zander
Eksperiment. Smile
Uzeo sam zelenu glinu u prodavnici 'Zdravoj hrani' (ali ne jestivu nego za mazanje lica i tela). Mislim da postoji i jestiva i da je ona mnogo skuplja.

Čitajući o njenim svojstvima sa kesice i ranije na internetu doao sam do nekog zaključka o moći upijanja ove gline. Podatke o kapacitetu izmenjivih katjona za ovu glinu nisam traio, ali verujem da je kao i za sve gline kapacitet velik. CEC- cation exchange capacity.

Za ovaj eksperiment sam koristio zelenu glinu u mesavini sa prahom od sphagnum treseta. Sphagnum treset je izuzetno kiseo treset i o njemu sam pisao nekoliko puta na ovom forumu. U blender sam stavio dve kasike treseta i to lepo izmiksao dok nisam dobio "tresetnu prasinu". Pomeao sam dve kaike tog treseta sa oko 8 kaika zelene gline, sipao mao vode i sve to promeao dobro.

Od guste smese napravio sam kuglice oko od 0,5-1,5cm stavio ih rernu i suio na temepraturi od 200C oko pola sata. Interesovalo me je kako ce se takve kuglice ponasati, da li ce da se raspadaju... Kada su se kuglice ohladile probao sam da ih ostavim 20ak minuta u casi voed i da vidim sta se desava dalje sa njima, jel se raspadaju...
Nisu se raspale, ali su znatno upile vodu i omekale. To mi je i odgovaralo. Te kuglice namenio sam da stavim ispod nekih biljaka u akarijumu (za prvu probu posluyila je samo rotala wallichii).

Kako ce dalje da se odvija situacija videcemo Wink

Na slici je sastav zelene gline koju sam koristio. A na proleće kada malo otopli probaću neto slično da uradim sa plavom glinom. I dalje vai ona, dok ne proba ne zna, a kad pogleda ono Rusi sve to već isprobali GrinWinkWinkWink

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/zelenaglina.jpg

valisnerija
Bravo za eksperiment.ApplauseApplause
mene u ovom sastavu brine aluminijum ovih 14%,jel moze on da prouzrukuje neke stetne efekte,na stanovnike akvarijuma..

Kum 1229
Podrzavam eksperiment,bas me inetresuje kako ce da se ponasaju biljke Applause Thumb up

zander
Pa iskreno da ti kazem, da si ti ovo predstavio to bi i ja tebe pitao (za aluminijum) jer sam citao a nisam probao.
Ali kao sto sam rekao vec, nista ne znas dok ne probas...
Meni promeniti podlogu celu u akvarijumu nije nikakav problem, tako sad vec u svojoj bastici imam i raznih vulkanita, zemlji za cveće, vermikulita i slicno. Zena mi se obraduje kad vidi da ima novu podlogu za svoje cvece Grin
Eksperiment je tu, videcemo dalje sta ce da bude. Mislim da ipak nisam stavio previse treseta i jedna kuglica ispod biljke ne moze da pravi takav problem, videcu sta ce da bude.
Evo slike kako to izgleda, sveze ispeceno Wink
zander attached the following image:
glina.jpg

Veriu
Juce kad smo pricali o ovom eksperimentu zainteresovao sam se i ja tako da cu naj verovatnije sutra otici da kupim glinu i da isprobam, stim sto necu mesati sa tresetom, zanima me sta ce se desiti. Verujem da ce biljke biti presecne radi ove kombinacije.
Edited by Veriu on 23.02.2011 22:38

branimir ok
Ja vec duze vreme radim ovako nesto samo sa onom belom skolskom glinom .Ovu zelenu i plavu sam koristio iz prirode po malo prilikom formiranja akvariuma .Nisu ciste imaju dosta peska barem one na koje sam naleteo.Od skolske sam pravio NPK kuglice 15-15-15 djubrivo,od ureje i od treseta .Samo ja nisam peko kuglice vec ih susio na radijatoru .Rezultata ima i to dobrih Thumb up

biobiofizicar
Kako to tri petnestica NPK kuglice od glineč
Pojasni nam malo ideju, smesu i proceduru.

Igrao sam se i ja malo sa skolskom glinom susenom u tortilja obliku i natapanim sa Profitom...
E jesmo ludaje i kakve nam ideje samo padaju na pamet... GrinBeer

Veriu
Ja sam slicno nesto radio ranije kao ti sa tom skolskom glinom ali sam mesao u nju ferticare i to je bila dobra kombinacija.

Miti
izgleda da sam ja bio najzaludniji , ja sam mesao: glinu, kokosov treset, zemlju za cvece, zemlju iz baste, kvasio slavolom, pravio kuglice pa kuglice punio fitokotom (osmokotom).
Nas drug smaili ih je stavljao pod biljke pa neka kaze ili pogledajte njegove biljke.

daweed
Od skolske sam pravio NPK kuglice 15-15-15

Ne razumem te, kako si doao do toga da kuglice imaju odnos N : P : K=15:15:15
Edited by biobiofizicar on 24.02.2011 01:49

http://daweedaqua.tk
Veriu
Auu miti ta si bas napravio mix.Smile

branimir ok
Pa tri petnestice pise na kesi a unutra su kuglice u tri boje tako da je lako .Stavim tri kuglice u jedan glineni kliker .

Shone Pa
da nije P mnogo 15 u tom odnosu č

izbaci jednu boju

tma1717
a ja mislio da samo ja trpam sve i svata, pečem kuvam,... jo da nam se javi PeaVR sa njegovim receptimaThumb up
ne mogu reći ta je dalo i kakve rezultate, jer marfi uvek umea prste!

p.s. jel ovo offčThrough wall

Borisn1910
Je li neko probao da rastvori 15 15 15 i sipa direktno u vodu

edison
15:15:15 nisam ali neka druga npk djubriva da i to bez problema. Kod tri petnajstice je definitivno puno P(fosfata)

www.mojbiljniakvarijum.org
Borisn1910
Koja druga kad ih ima dosta kai mi koje si isprobao i kakvi su efekti

daweed
Gledaj da ti odnos N : P bude najvie 3:1 Thumb up
Edited by daweed on 04.03.2011 02:18

http://daweedaqua.tk
edison
Koja druga kad ih ima dosta kai mi koje si isprobao i kakvi su efekti

evo pogledaj ova đubriva
http://www.agro-f...a-djubriva

www.mojbiljniakvarijum.org
Borisn1910
Je li bilo kakavih posledica za ribe i koje si doze koristio (otprilike na 100 l).

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,913 jedinstvenih poseta