14.06.2026 06:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Potrebni saveti brzo!
Dejan
Zovem se Dejan. Bavim se akvaristikom od malih nogu. Nemam veliki akvarijum i skupe biljke u njemu jer mi finansije ne dozvoljavaju to na zalost Sad(
Trenuto imam akvarijum dimenzija 42x25x35(duzina.sirina,visina).Nikad do sad nisam imao nikakvih problema. Biljke su odlicno napredovale,medjutim sad sam na velikim mukama jer mi je akvarijum u haosu. Alge su se pojavile u velikoj
kolicini. Cistio sam biljke koliko sam mogo ali ne znam vise sta da radim. Zato se sad obracam vama u nadi da ce temi pomoci svojim savetima jer vi ste profesionalci. Slikao sam telefonom alge u svom akvarijumu. Alge se nalaze na vecini listova i rastu veoma brzo.Zahvatile su skoro sve biljke u akvarijumu. Svaki savet je dobrodoso. Hvala unapred!!!
img840.imageshack.us/img840/8839/photo0155r.jpg

img191.imageshack.us/img191/7396/photo0156x.jpg

img64.imageshack.us/img64/6686/photo0157p.jpg

img196.imageshack.us/img196/9268/photo0158k.jpg

img10.imageshack.us/img10/9198/photo0159h.jpg

img842.imageshack.us/img842/1064/photo0161q.jpg

img97.imageshack.us/img97/1876/photo0162d.jpg

img534.imageshack.us/img534/8052/photo0164x.jpg

img844.imageshack.us/img844/363/photo0170o.jpg
Edited by Srafciger on 07.02.2011 17:05

Dejan
Sto se tice ribica imam samo zivorotke i jedan par anicitrusa koje mrestim u tom akvarijumu. Juce sam doneo kozice. Podlogu nemam,stavljam samo tablete po nekad u pesku da osvezim biljke. Imam jednu neonku od 15 W. Radi od 10 do 12h dnevno nekad vise. Nikad nisam imao problem sa algama ali sad ne znam sta da radim zahvatile su mi skoro sve biljke.
Edited by Dejan on 07.02.2011 17:29

stefan062cacak
pa kakvo filtriranje imasč

Dejan
Imam spoljni filter od stakla i u njemu sam stavio koflin. Imao sam i aktivan ugalj ali sam ga izbacio pre mesec dana.
Edited by Dejan on 07.02.2011 18:08

Miti
dejane, koliko cesto i koliko kolicinski menjas voduč jesi li nesto menjao skorije, ubacivao u aq...premestao, bilo stač

Shone Pa
Mali akvarijum Velika muka. to je prvo sto sam naucio u akvaristici.
Brzo izlazi iz balansa , lako se resava problem ponovnim setupom...tj resetovanjem iliti restartom.
I ja isto pokusavam da resim kod kuma , u 240 l vode ima crne cupave ali samo na kamenju krupnom i na mopan panjevima - i naravno na bakopi koja je lepak za svaku algu koja postoji u akvarijumu.

na ostalo bilje se ne hvata - po podlozi ima samo kotrljajucih zbunova crne koji su se otkacili od tih panjeva i kamenja na kom rastu

za sada ga malo fizikalisem i savetujem da isto tako uklanja -

zelim ti da se resis najbezbolnije - mada sam ja dosad neminovno morao da cupkam te listove na kojima je "rodila" BBA

Koliko komada ribica imas na ovijeh 36,75 litaraččč

Dejan
Pre tri dana sam zamenio skoro svu vodu. Inace svakih 4 do 5 dana sipam najmanje po 2 l nove vode a na 8-10 dana menjam trecinu vode. Imam oko dvadesetak ribica mozda je mnogo to. NIsam nista ubacivao u akvarijum ima vise od dva meseca.
Edited by Dejan on 07.02.2011 20:04

Dusan79
Dejane, kao prvo dobrodosao! Drugo, malo je ovde profesionalaca, vecina nas smo hobisti, sa manjim ili vecim stazom. Grin

E,sad, sa ovih fotki se jako lose vidi koja alga bi mogla da bude u pitanju, mada mi se cini da bi mogla da bude cijano bakterija, obzirom da se brzo siri kako kazes ,a i po boji sa fotki nagadjam. Da nebi nagadjao, ajde pogledaj LINK, pa probaj da determinises koja je od ovih algi u pitanju. Thumb up

Dejan
Najvise me podeca na ove Staghorn alga i Crna bradata alga, Crvena bunasta alga
Ima je skoro na svim listovima patuljastog zita ali i na ostalim biljkama. Sad je pocela i na staklo da se stvara Sad((

Dusan79
Ubica crne bradate je Easy Carbo, ja sam u mojih 30 i kusur litara svaki dan gruvao po 1ml carba i resio sam je se. Tako da ti isto preporucujem. Beer

Dejan
Ako ima to kod nas u gradu u ribarnice kupicu mada mislim da nema toga Sad
Inace ja sam iz Vranja i imamo samo dve ribarnice Sad((
Koliko to kosta znas li mozdač

ACA_NIS
Smanji period svetla,za pocetak!!!Pa ga malo prskaj Carbom,menjaj cesce vodicu....i bice bolje,opet za pocetak!!!!!!Thumb up

A i to moze imati veze s preteranim hranjenjem riba,jer ih je mnogo,pa ti mozda i precenjujes potrebnu kolicinu!!!Moje misljenje.....
Edited by ACA_NIS on 08.02.2011 00:24

Dejan
KOliko dana treba da se stavlja taj lekč

Thalassoma
Ja bih takodje preporucio da (ako je moguce) svakog dana promeni nekih 10-20% vode. Mnogo tj. previse ribica ima u tako malom akvarijumu i to garant ne valja za hemizam vode.

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Promena koju si uradio u filteru je bila najverovatniji uzrok disbalansa + evidentno puno velikih riba na ovakvu litrazu + jos ponesto i eto velikog disbalansa u malom akvarijumu.
Smanjiti period osvetljenja, mehanicki uklanjati algu, nesto cesca zamena vode (2 puta nedeljno 30-40%) ni sa ovim ne treba preterivati, sifoniranje podloge, H2O2 (hidrogen) pomaze kada se prska spricem i iglom na iskidanu BBA, (negde ima receptura koliko H2O2 na koliki akvarijum), ukloniti najnapadnutije listove, smanjiti malo hranjenje riba.
Ovo su neki opsti saveti - trebalo bi da upali...

darkoh
Slazem se sa Biom u potpunosti i samo da dodam da bi trebalo redukovati broj riba.

daweed
Aj ja da počnem kao Tom Barr hahhaa... Ba sam naao s' kim da se uporedim... Sad bez zajeba... BBA se unitava viom koncentracijom CO2 to je sigurno... Nisam nahvatao dodaje li CO2 ali makar kvasac-ećer bi te reio muka sigurno....
Ovo kaem kao iskusni algo čuvač/unitavač Koju god algu da mi navedete, imao sam je GrinGrinGrin
Edited by daweed on 08.02.2011 04:05

http://daweedaqua.tk
Dejan
biobiofizicar je napisao:
Promena koju si uradio u filteru je bila najverovatniji uzrok disbalansa + evidentno puno velikih riba na ovakvu litrazu + jos ponesto i eto velikog disbalansa u malom akvarijumu.
Smanjiti period osvetljenja, mehanicki uklanjati algu, nesto cesca zamena vode (2 puta nedeljno 30-40%) ni sa ovim ne treba preterivati, sifoniranje podloge, H2O2 (hidrogen) pomaze kada se prska spricem i iglom na iskidanu BBA, (negde ima receptura koliko H2O2 na koliki akvarijum), ukloniti najnapadnutije listove, smanjiti malo hranjenje riba.
Ovo su neki opsti saveti - trebalo bi da upali...

Koji hidrogen treba da stavljam u akvarijum i u kojoj kolicinič Da li smem da stavljam Easy Carboč Smanjicu broj ribica.

Dusan79
Dejan je napisao:
Koji hidrogen treba da stavljam u akvarijum i u kojoj kolicinič Da li smem da stavljam Easy Carboč Smanjicu broj ribica.

Naravno da smes da stavljas Easy carbo i ne da smes nego treba da stavljas. Ako ne mozes da ga nadjes u Vr zamoli nekoga iz Ni da ti posalje ili ako neko bude isao za NI ili Bg ili vidi sa nekim iskusnijim iz Vr ima ovde na forumu ljudi iz Vr pa kontaktiraj njih za EC. Za H2O2 ne znam nista da ti kazem, a da treba da smanjis broj ribica treba. Thumb up

ACA_NIS
Dejane,ako dolazis do Nisa,mogu ti dati od svega po malo(Easy life paleta),da se pokrpis dok ne nabavis....naravno besplatno!!!!Tu smo da se pomazemo!!!!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,399 jedinstvenih poseta