14.06.2026 06:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY Jonomat
Shone Pa
Pokusavam vec duze da neke biljke odrzim u zivotu u mojim akvarijumima , zarad toga sam napravio MH rasvetu , ubacio bocu sa CO2 , poceo da dodajem hemiju i opet sam nekako nezadovoljan ucinkom...stalno me nesto koci da dobijem "plasticno" bilje.

Racimo da sam tehnicke uslove stvorio i posle duzeg premisljanja sam resio da se vretim na pocetak i da podjem od vode nase Pancevacke...Koja je inace Jako tvrda i "sumnjivog' kvaliteta. .kazu da bilje bolje raste u meksoj vodi.

Kao obozavatelj DIY varijanti resio sam da napravim i nesto sto ce omeksati vodu mi sa cesme...malo citanja sa strane i okolo dovelo me je do toga da trebam da nabavim jonoizmenjivacku smolu

Nabavio...

Vidjao sam gotove RO uredjaje i imam neku predstavu kako to cudo radi ali sam bio zapeo kako cu ja to izvesti - u opciji je bila vodovodna cev , pistolj za lepljenje plastike....crteza i mera raznih....zatim su pali jednostavni predlozi sa strane ( da ubacim samo u kofu i da mesam povremeno, moze i tako) ali ja sam hteo da to bude automaCka "makina".Spominjao pricu,raspitivao se i na kraju kolonu za smolu - Dobio na poklon

Hvala Nikola

Kako instalirati sve da to polako curka i omeksava vodu....hmmm
Poseta vodovodnoj prodavnici , kupio ventil...zavrnuo i prizvodnja moze da pocne

Smola je Bayer-ova , Lewatit , katjonska , S-100 ( to su jedini podaci koje sam dobio uz smolu)

Pitanje je : - dali je neko upotrebljava vec , sta se dobija kada se propusti kroz smolu , KH , GH , pH....sta trebam da merim , sa koliko cesme da mesam "meku" pre ubacivanja u aq č

i koji mi je najpouzdaniji nacin merenja tvrdoce u kucnoj varijanti č

Slike slede danas sutra kad budem probrao i poslagao redosled radnji...i ovo sam jedva nakucao ( udavi sam sebe a kamoli vas)

Shone

paleoglodit
Nisam koristio nikad te smole ali mislim da je to ipak malo veca zajebancija nego RO.
Sto se tice mesanja vode iz cesme i totalno omekasne vode (GH=O) iz RO ili Smole mozes lako izracunati u zavisnosti od toga koliko meku vodu zelis. Primera radi ako pomesas 50% vode tvrdoce 20 sa 50% vode tvrdoce O dobijes (20+0)/2=10. Znaci GH10 . Zato treba da testiras cesmovacu na GH KH i Ph. Isto vazi i za ostale koncentracije samo sto ne verujem bas da ces sve da meris. Ako ima u toj pancevackoj vodi neceg nepozeljnog onda ce toga biti i u toj mesavini.
Imas i drugu skuplju varijantu da koristis samo tu vodu iz izmenjivaca ali je moras onda obogacivati preparatima koji su obelezeni na trzistu za kondicioniranje ciste RO vode.
Inace i ja imam losu vodu ovde u Grckoj i to je ipak jako jako vazan faktor koji ljudi cesto zanemaruju kada govore o raznim receptima djubrenja i gajenja bilja. Mozda je to jedan od najpresudnijih faktora uspeha.
Posto nisam hteo da se upustam u kupovinu tih preperata za podesavanje RO vode jer je to jedan dodatni konstantni trosak, ja sam mesao RO sa cesmovacom ali ipak Osim GH KH i pH ne znam sta jos moze stetno da sadrzi ta voda. Znaci kroz mesanje ipak ubacujem cesmovacu. Problem nisu NO3 PO4 i NO2 jer njih indirektno kontrolisem kroz testiranja u aq.
Sta bi mogli biti otezavajuci elementi iz cesme nemam pojma.

Inace trebaju ti neki testovi a voda posle RO bi trebala da ima oko 6.5pH a GH KH nula. Verujem da slicno vazi i za smole ali to mozes i sam proveriti testovima.

i ovo sam jedva nakucao ( udavi sam sebe a kamoli vas)

Nisi nas udavio....samo ti vezbaj kucanjeGrin

paleoglodit
Napominjem da mi je i pored koriscenja RO u toj mesavini sa cesmovacom, i pored dodavanja CO2, pH u akvarijumu stalno tezio ka 8.5. To recimo nije slucaj sa Krckovim aq gde on uspesno uz pomoc RO i CO2 odrzava pH oko 7. Znaci nesto iz tih 50% cesmovace valjda dize pHSad

Na kraju sam odustao od RO jer ovde gde sam se preselio nemam mesta za te skalamerije i kapanje i presipanje iz supljeg u prazno. Sad zelim da naviknem i biljke i ribe na cesmovacu Cool po principu "Krava budi zdrava , ako neces a ti crkni"Beer
Edited by paleoglodit on 05.02.2011 01:45

Jovan
Shone Pa, mislim da je ovo ta smola http://www.tehno-...ss100e.pdf

Koliko ja znam o smolama, njih ima 100 vrsta!
Trebalo bi koristiti one gde su izmenjivaci- katjoni H+ i anjoni OH-, zbog opste bezbednosti!
Neka me neko ispravi ako gresim, nemam bas preterano iskustva sa smolama!
Pozdrav! Beer
Edited by Jovan on 05.02.2011 02:09

lery
Moze li se znati gde si nabavio jonoizmenjivacku smolu

krcko
Smole nisam koristio, znam samo da treba da se repariraju.
Ono to proveravam su TDS i KH, naročito KH u samom akvarijumu, koji ne bi trebalo da padne ispod 4, zbog svoje puferske osobine.
Moe Ti kontrolisati tvrdoću dobijene vode i kapljičnim testom, mada on moe da dovede ovde do zabune. Za jonomate je poeljno da proverava i pH, pogotovu ako je ta smola kisela, on hoće da se vrti oko 2. Za ostatak uređaja dodaj jo jednu kolonu sa aktivnim ugljem, ukoliko sumnja da u vodi ima neeljenih sastojaka. Mislim da sam Ti poslao jednostavan način za izračunavanje razmera za meanječ Pozdrav

http://www.adsrs.org/
bata44
Lewatit S100 ili ti jako kisela.Ako smola nije korićena mora da se akivira,da bi adekvatno radila.Regeniese sa HCL 8%-ni rastvor.Ako je sve u redu smola mora da da PH3-4 DH oko nule,ta dva parametra izmeri oko moe a normalno i česmu i onda moe da pravi razmeru,koliko čega treba da mea.Ali pravi jonoizmenjivač treba da ima tri smole,po redu:slabo kisela,jako kisela i jako bazna.
Lewatit CNP80
Lewatit S100
Lewatit M600(MP600)
Neznam dali sam ti neto pomogao,ali trudićuseččč
Koliku količinu smole ima.

BZORAN
Ja sam ga nabavio od majstora sto odrzava kafomate posto u njemu ima deo koji omeksava vodu regenerisem ga sa kuninjskom soli i to uvece ga potopim sa pola kise soli pa sledeci dan operem i to je to inace sam stavio u nejlonsku carapu i u parce kanalizacione cevi tako da od gore pustam vodu a na drugoj strani tece demi voda .Thumb upThumb up

bata44
BZORAN je napisao:
Ja sam ga nabavio od majstora sto odrzava kafomate posto u njemu ima deo koji omeksava vodu regenerisem ga sa kuninjskom soli i to uvece ga potopim sa pola kise soli pa sledeci dan operem i to je to inace sam stavio u nejlonsku carapu i u parce kanalizacione cevi tako da od gore pustam vodu a na drugoj strani tece demi voda .Thumb upThumb up

Nije to ta smolačč

Shone Pa
lery - smola je iz toplane
krcko - hvala za kalkulator
bata44 - kolicina smole je 2-3 litre

e sad i meni nije jasna jedna stvar - posto sam razgovarao sa ljudima iz toplane , oni regenerisu smolu kuhinjskom a dali su mi podatke za S-100 koja se inace regenerise sa HCl ččč

dakle KH metar je neophodan - koji su nacini efikasni i koji je najjeftiniji (verovatno je i najneprecizniji ali nisam neki da pratim zarad odbrane neke teorije koja u hemiji nije oborena 100 godina Smile ) ččč

bata44 - to za 3 smole mi je poznato ali posto je ovo DIY tema i sve "uz pomoc stapa i kanapa" i pomalo dzabvarijanta , gledam da se zabavim sa tim sto imam dostupno i necu da se opterecujem da trazim sve tri smole

Kad smo vec kod mekih voda - PITANJE - da li je nekom poznato ima li sta stetno u destilovanoj vodi koja se dobija iz kazana za pecenje rakije č
Koristim je kada rastvaram makro elemente za prihranu.

A mozda mogu i da dodajem i za akvarijum u vecim kolicinama č
Masinu imam , energenata ima , materijala....
Degustacija vocnih destilata je na organizovanim skupovima ovoga sajta pa ako neko sumnja u kvalitet "masine" neka "proba"tri puta , xexe - malo off

krcko
Da ne linkujem temu " Destilovana voda za Diskuse", svakome je dostupna ko otvara Akvaristikaonline. Ili treba linkč
Zato sam ovako počeoč Ako ta pecara za rakiju kondenzuje vodenu paru kroz staklene cevi i sakuplja je u staklene ili čiste plastične posude, izvrsna je za korićenje, uz remineralizaciju ili miks sa česmuom, za koju zna ta sadri.
Ostatak priče su razlozi zato ne, i zbog čega sam preao na RO.
Turbinski kondenzat, koji sam u početku koristio( Termoelektrana Nikola Tesla- nae potrebe su između 5-10 tona godinje), uređaji za destilovanje vode-demineralizaciju, koje koristimo za dobijanje vode za akumulatorske baterije-obe dobijene ovim načinom se sakupljaju prolaskom kroz metalne cevi. Nakon mesec dana imate lep metalni talog, slična priča je za korićenje "omekane" vode iz bojlera, tu imate jo i bogatu količinu kamenca, a da ne pričam o vodi iz klima uređaja, za koju se isto misli da je dobra za akva namene.
Ni jedna ovako dobijena nije DESTILOVANA VODA, to je demineralizovana voda sa svim primesama koje ostanu u njoj, u zavisnosti od aparature za demineralizaciju.
Da ne smaram dalje, jo ima nekoga ko će reći poneto o ovome, sigurno ima i suprotnih miljenja. Dosta je otilo van teme o jonomatu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
bata44
Shone Pa je napisao:

Kad smo vec kod mekih voda - PITANJE - da li je nekom poznato ima li sta stetno u destilovanoj vodi koja se dobija iz kazana za pecenje rakije č
Koristim je kada rastvaram makro elemente za prihranu.

A mozda mogu i da dodajem i za akvarijum u vecim kolicinama č
Masinu imam , energenata ima , materijala....
Nema tetnog ako si doro ispekaoBeer
Moe i u AQ netrbati smola,samo peći rakiju i meaj sa česmom.SmileBeer
Ta voda iz kazana je redestilat,dobra do jaj.!!!!
Mora nečim meriti da zna ta doliva.
Edited by bata44 on 06.02.2011 22:13

Shone Pa
Evo i Slika Jonomata i prvi pH test .

nesto mi kod ovih pH nije jasno pa ako neko moze da pojasni i ocita ččč

cikazuba
mutna je slika ali rekao bih ja da je ph 8

bata44
Shone Pa je napisao:
lery - smola je iz toplane

Dali si siguran da je ovo jako kisela smola,po izgledu a i PH vrednosti nebi rekao,po izgledu deluje kao omekivač vode za parne kotlove.

Shone Pa
Ako je prizvodjac Bayer , ime joj Lewatit , katjonska je i oznaka je S-100 onda to imam , a da li je zovu smola , omeksivac ili kako vec slabo se razumem

Ako postoje razlike - kazuj odmah i zasto - da znam da li da bacam ili da nastavim da koristim č

cikazubare - slika jeste mutna ali su ovde bitne boje a ne ostrina - buni me sto ima 4 polja promenljiva i voleo bih da ako je neko voljan ,a poznaje materiju, da pojasni kako se ove boje i u kom smeru menjaju č

bata44
Shone Pa je napisao:
Ako je prizvodjac Bayer , ime joj Lewatit , katjonska je i oznaka je S-100 onda to imam , a da li je zovu smola , omeksivac ili kako vec slabo se razumem

Ako postoje razlike - kazuj odmah i zasto - da znam da li da bacam ili da nastavim da koristim č

cikazubare - slika jeste mutna ali su ovde bitne boje a ne ostrina - buni me sto ima 4 polja promenljiva i voleo bih da ako je neko voljan ,a poznaje materiju, da pojasni kako se ove boje i u kom smeru menjaju č

Da postavim prosto pitanje odkud zna da je Lewatit S100 katjonska.Ako je ta onda bi PH morao biti oko 4 stepena,a sada je na slici koju si postavio 8stepeni.

Shone Pa
Tu informaciju su mi dali iz Toplane. To i mene buni - trebalo bi a nije č

sta je onda i sta da radim sa ovom vodom - da li je upotrebljiva za akvaristiku - sta moze spustiti pH č

bata44
Kao to sam u nekom predhodnom postu rekao,tj. predpostavljam da je to smola koja se koristi za omekavanje vode,za parne kotlove,da se u sistemu nebi taloio kamenac.Ta smola ti skida samo DH ukupnu tvrdoću,a ne PH.

Shone Pa
Ako skida samo DH na 0 a pH ne , to je onda odlicno...zar ne č

Cime onda mogu zakiseliti vodu malo - i bilje i ribe vole nesto oko 6-7 pH ako ne gresim č

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,395 jedinstvenih poseta