14.06.2026 09:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
MH rasveta
vuksel
Imam jedno pitanje u vezi MH rasvete,koje oznake treba da budu na sijalici 1x150w ili 2x70w (za bolji rast biljaka). Through wall

sejn
Oznake su razlicite u odnosu na proizvodjace,moras pitati za kelvinazu,obicno tamo gde ih mislis kupiti ljudim znaju kakve sijalice poseduju.Traziz recimo od 6500K ili 8000k

vuksel
Hvala Thumb up

vuksel
ima li jos neki komemtar,savet,predlog Lecture

isnogood
vuksel je napisao:
Imam jedno pitanje u vezi MH rasvete,koje oznake treba da budu na sijalici 1x150w ili 2x70w (za bolji rast biljaka). Through wall

Zajedničko za sijalice sa oznakama 150W i 70W je W.
W je simbol za Vat (Watt) koji predstavlja jedinicu snage. Ako pogleda neku saobraćajnu videće da je snaga motora deklarisana u kW (kilovatima).
Sijalica moe da ima oznaku 150W, ali ne moe da ima oznaku 2x70W. 1x150W je sijalica snage 150W, a 2x70 su dve sijalice gde svaka ima potronju od 70W.
Ne znam koliki akvarijum namerava da osvetli MH sijalicom tako da ne mogu da ti kaem ta bi, po meni, bio adekvatan izbor.

Kelvinaa (K) je oznaka za temperaturu (boju svetlosti). Manje kelvina (3000K) daje toplije, ućkasto svetlo dok veća kelvinaa (8000) daje hladno, plavičasto svetlo. I pored raznih i nebrojenih rasprava o kelvinima ja i dalje nisam ubeđen da biljke bolje rastu sa većom kelvinaom. Hteo sam u stvari da kaem da nemam zamerku na rast biljaka na "toplijem" svetlu, ispod 5000K.

Osramove i Philipsove sijalice preko 5000K snage od 150W i manje ne znam ni da li se mogu naći kod nas. Ne sećam se ni da sam ih viđao na sajtovima proizvođača.

Pored gore navedenih oznaka postoji jo jedna koja je deklarisana na sijalicama, a to je Lumen. Lumen je oznaka za količinu svetlosti koje svetlosni izvor isijava. Genralno i nije te ba neto briga za ovo jer sve MH sijalice renomiranih proizvođača isijavaju odlično.

Imaj na umu da MH rasvetu ne moe da dri tik iznad povrine vode ako ima akvarijum sa velikom osnovom. Kako je u pitanju tačkasti izvor svelosti potrebno je udaljiti ga (reflektor) kako bi to ravnomernije osvetlio dno.
Osnova mog akavarijuma je 80x50cm, visina vodenog stuba oko 35cm, a izvor svetlosti je preko 30cm udaljen od vode. U pitanju je sijalica Philips MasterColour CDM-T, snage 70W, a kelvinaa je 3000 (uto svetlo).

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/pc130076lr.jpg

Ne znam ta bi ti jo pametno rekao. Moda bi bilo bolje da kae ta planira da osvetli.
Edited by isnogood on 15.12.2010 21:50

vuksel
Pozdrav Isno,moja je grska sto se nisam dobro izrazio,posto mi je akvarijum 130x50x60 (DxSxv) mislio sa dve MH po 70w ili jedna od 150.

Mada me tu najvise muci grlo,odnosno da li postoje bar u BG-u sijalice od 70w za RX7S grlo i gde
Edited by vuksel on 15.12.2010 22:35

Dejan Stefanovic
Isnogood koliko ovakva rasveta u tvom slicaju zahteva CO2 i djubrenječ Mogu li se praviti npr. jedno-mesecne pauze u dodavanju CO2č Moze li ovde CO2 iz flazeč Moze li se bez djubrenjač Npr ti imas 70W na 160l to bi po nekim pravilima bio slabo osvetljen akvarijum 0,43w/l ali ovde kod MH rasvete to nije slucaj. Kod druge rasvete (da ne navodim tipove sijalica) sa ovim odnosom 0,43w/l bi sve sporije islo, imao bi low light akvarijum i ne bi imao opasnost od brzog napredovanja algi, takodje bi i ribe bile manje uznemireneč Takve sam zakljucke ja doneo iscitavajuci tekstove o ovome, a tebe pitam posto vec imas prakticnog iskustva, pa da imamo informacije iz prve ruke Cool

isnogood
Moj izbor, zbog ravnomernije osvetljenosti dna, bi bio 2x70W.
Kolega Smiley je svojevremeno postovao:
Elton +381 (11) 2136312
Probaj i VIZ komerc - +381 (11) 3129233

http://www.vizkom...ang=srpski
Oni rade veleprodaju tako da, kad bude zvao, insistiraj da ti daju kontakte maloprodaja koje uzimaju robu od njih.

vuksel
hvala Applause

isnogood
Ja bi moj akvarijum od 160 litara i reflektorom u koji je smetena MH silajica od 70W svrstao u Hi Light i pored odnosa snage rasvete i zapremine akvarijuma koji si naveo. Mislim da isti akvarijum sa istom snagom, ali T5 sijalica nije u tom segmentu.

160 litara + 70W MH:
ubrenje je obavezno jer dodavanja biljke neverovatno brzo potroe dostupnu hranu. Isto vai i za CO2 koji mora da prati količinu hrane koja se dodaje.
to se tiče pauziranja CO2 to ne bi preporučio. U nekoliko navrata sam pauzirao između 5 i 7 dana. U jednoj pauzi sam hranio kao i kad je bilo CO2, a u drugoj sam ukinuo prehranu dok nisam napunio bocu. U oba slučaja nisu buknule alge nego su biljke vidno propale i trebalo im je skoro mesec da se povrate.
Pre rasturanja akvarijuma, 15-20 dana nisam hranio ali je CO2 iao neprekidno. Zelena prakasta alga je nestala, ali se pojavila ona duuugačka zelena končasta.

Eleocharis vivipara je dobar zaklon ribicama. Ali 70W nije toliko ubitačno za ribice. Microrasbore su se navikle i sada ih ima svuda po akvarijumu. Čak reaguju i na ukućane kad priđu očekujući hranu.

Ukratko:
Mora djubrenje.
Mora CO2.
Nema prekidanja ni djubrenja ni CO2.

Za drugu rasvetu nisam merodavan. Zapravo nisam ni za ovu, samo sam izneo moja zapaanja i miljenje.
Edited by isnogood on 15.12.2010 22:53

Dejan Stefanovic
Hvala.

isnogood
Mana kod MH rasvete kada ona u odnosu na zapreminu akvarijuma predstavlja Hi Light je to to biljke neprekidno moraju da se posmatraju i vrlo često da se iaju kada se razrastu i popune prostor koji je planiran za njih.
Druga mana je to ima samo jedan izvor svetlosti pa ne moe kao kod cevi selektivno da pali gasi nekoliko izvora.
Takođe kad crkne sijalica mora odmah da se menja jer je jedini izvor svetlosti. I nema kombinovanja različitih kelvinaa.

Prednost je vizuelni efekat koji se dobija sa otvorenim akvarijumom + dostupnost i lakoća rada u takvom akvarijumu.

Edit:
@vuksel: Mislim da je izbor MH sijalica sa grlom RX7s najveći i mislim da su te sijalice jeftinije od onih sa G12 grlom. Takođe RX7s sijalica se bolje i lake moe staviti u klasičan halogeni reflektor tako da je kvalitet osvetljenosti dna ravnomerniji nego kada se koristi G12 grlo.
Edited by isnogood on 15.12.2010 23:44

daweed
Eto Dejane... lepo ti ja kaem.... Nema tu igranja... Ako eli MH mora da obezbedi sve u odlični količinama (količinama koje će pratiti jačinu svetla)

@ Isnoo Iste rečenice sam i ja sinoć rekao... ali potpuno iste Grin LOL

edit: Da dodam čak i kod fluo cevi ne vai W/l iako je to postao glavni odnos kada pričamo o svetlu, a o MH i da ne govorimo...
Edited by daweed on 15.12.2010 23:55

http://daweedaqua.tk
krcko
METAL- HALOGENE SIJALICE
Master HPI-T Plus 250W,400W E-40 cevne
Master HPI Plus BUS 400W, E-40 elipsoidne
Master HPI Plus 400W, E-40 elipsoidne
HPI-T Pro 1000W, E-40 cevne
HPI-T Pro 2000W, E-40 cevne, 230V ,380V
MHN-TD Pro 70W/150W,830/842, RX7S - 3000K/4200K
MHN-TD Pro 250W/842, FC2 - 4200 K
MHW-TD Pro 70W/150W,730, RX7S - 3000 K
Master CDO-TT , CDM-TD 70W/150W,830/942 RX7S
Master CDM-T 35W/70W/150W, 830/942, G12
Master CDM-TT 70W/100W/150W/830, E27 - 3000 K
Master CDM-ET 70W/150W/830, E27 - 3000 K
Master CDM-R 35W/830,E27,PAR 20,PAR 20L,10dgr,30dgr - 3000 K
Master CDM-R 35W/70W/830,E27,PAR 30L,10dgr,30dgr,40dgr - 3000 K
Master CDM-TP ,CDM-CC, CDM-R111 70W/830,150W/942 PGX12-2
BDL,NDL,WDL

METAL- HALOGENA ( HALIDNA ) SIJALICA
Master HPI Plus 250W , 400W E-40 6700K Daylight
Ponuda Elektrotehna Sistem.co.rs
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
daweed je napisao:
Eto Dejane... lepo ti ja kaem.... Nema tu igranja... Ako eli MH mora da obezbedi sve u odlični količinama (količinama koje će pratiti jačinu svetla)

@ Isnoo Iste rečenice sam i ja sinoć rekao... ali potpuno iste Grin LOL

edit: Da dodam čak i kod fluo cevi ne vai W/l iako je to postao glavni odnos kada pričamo o svetlu, a o MH i da ne govorimo...

Svetlo mu dođe kao inicijator za apetit.
MH trai disciplinu i posvećenost ako se ele rezultati.

Dejan Stefanovic
Rekoh samo da proverinm iz prve ruke Beer Nije da nisam citao nista o tome i da nisam nisakim razgovarao. Ovako vise znam koja mi je sirina u povremenom zapostavljanju akvarijuma Thumb up

isnogood
Prevari nekog od ukućana. Grin Meni ena dosta pomae.

malke
U vecini se slazem s isnogood-om , mada sam ja oduvek preterivao s watima , evo vec 3.godina iznad aq od 212 litara se nalaze 2x150w Osram Powerstar HQI 5200K , sva je fora u tome da se od pocetka krene sa sto vecom biljnom masom i maksimalnim mogucim kolicinama CO2 , inace alge, i to u enromnim kolicinama su neminovnost.
Mislio sam da cu s vremenom prestati s upotrebom MH zbog nekontrolisanog prirasta biljaka i brzog gubljenja forme setup-a , ali sam se vremenom navikao na to , i okrenuo eksperimentisanju sa skoro svim vrstama i njihovom reakcijom i mutacijom .
Naravno djubrenje je totalno razlicito od akvarijuma s neonskim osvetljenjem , minimum 2 puta drugacije , zamene vode obavezno jednom nedeljno 50% , foto period u startu akvarijuma 4 sata maksimalno prvih tri nedelja.
i naravno svaki akvarijum je prica za sebe , ali spas je brzorastucim korovima i kao sto rekoh velikoj biljnoj masi od samog starta.
Srecno!!!

darkoh
Krenuo bih sa Mh rasvetom ali imam problem kod odabira istih. Koja je razlika izmedju Rx7s i R7s č Interesujeme da ne bi imao kasnije probleme sa nalazenjem sijalica.
Nasao sam ref R7s cena 3000 din dok su Rx7s je 4500 din.
Hvala puno.

stdeyan
elektronska ili magnetna prigusnica za MHč
koja su vasa misljenja ili iskustvačč

negde sam procitao (vise i ne znam gde)
- da jedan tip prigusnice vuce maksimum iz sijalice , ali skracuje vek trajanja.
- da sa jednim tipom sijalica ne gubi na intenzitetu isijavanja dokle god traje i obrnuto sa drugom
- da sa jednom isijava ka `hladnom` spektru , a sa drugom ka `toplom`

da li vam je ovo poznato č i kojoj prigusnici dajete prednost č

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,913 jedinstvenih poseta