|
Kako zalepiti tapet da ne ostane mehurica?!
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 20:27
|

član
|
Pozdrav svima!
Jes da bi prvim postom trebalo da se predstavim i kazem nesto o sebi, ali cu napraviti izuzetak i nadati se da mi necete zameriti. Ali cekam jos malo da sredim akvarijum pa da ujedno sa njim predstavim i sebe
Uveliko sam u procesu sredjivanja akvarijuma koji bi trebalo da bude biljni, da...trebalo bi da bude
Prvo sto me muci, i bez cega ne mogu dalje jeste pozadina.
Imam problem da zalepim crni samolepljivi tapet kupljen u knjizari. Naime, kada god pokusam da ga zalepim ostane vazduh koji ne mogu nikako da izbacim. Nisu to veliki mehurici, vec jako sitni, mali. I kada pokusam da istisnem nema sanse.
Da li postoji neki nacin da se to izbegne i da mi pozadina bude glat crna bez sitnih mehuricač Kao da sam recimo crni silikon zalepioč
Vec sam rso 2x170 dinara i nista nisam uradio. 3. put ne bi smelo da bude greske stoga vas pitam/molim za pomoc!
Hvala unapred!
Edited by Bogoljub on 02.12.2010 20:29
|
| |
|
|
| silwert |
Posted on 02.12.2010 20:30
|

član
|
a da li si probao da navlazis staklo pre lepljenja pa da isterujes vodu umesto vazduha |
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 20:59
|

član
|
Hmm nisam to probao. Znam da se ona crna folija za automobilska stakla lepi na taj nacin samo valjda sa sapunicom, ali ne znam dal moze to isto i sa samolepnjivim tapetom.
Cime da navlazim staklo, obicnom vodom ili nekim drugim sredstvomč |
| |
|
|
| Sare |
Posted on 02.12.2010 21:16
|

član
|
ja sam isto ovo radio i mogu ti reci kako god da probas da ga zalepis izgledace takoreci prljavo i nece nista valjati.
Najbolja varijanta ti je da okrenes drugu stranu i prosto ga okacis da visi na zadnjoj strani |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 02.12.2010 21:20
|

član
|
i ja sam vise puta pokusavao da ga zalepim i svaki put mi je doslo da polupam akvarijum tako da sam na kraju kao i Sare, stavim ga i zalepim samo strane sa malo selotejpa... |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 02.12.2010 21:21
|

Moderator
|
Bas tako, nemoj ga lepiti vec ga necim optereti sa donje strane i ostavi da visi jer ces kad tad zeleti drugaciju pozadinu. |
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 21:23
|

član
|
Sare je napisao:
ja sam isto ovo radio i mogu ti reci kako god da probas da ga zalepis izgledace takoreci prljavo i nece nista valjati.
Najbolja varijanta ti je da okrenes drugu stranu i prosto ga okacis da visi na zadnjoj strani
E toga se i ja plasim. Dobio sam savet od kolege da uradim to sto si mi i ti predlozio, da samo okrenem crnu stranu i da je priljubim uz zadnje staklo. Ali to mi jako ruzno izgleda kada se gleda sa bocnih strana. Ne vidi se crna pozadina vec samo odsjaj. Nisam pametan sta da radim :\ |
| |
|
|
| zander |
Posted on 02.12.2010 21:29
|

Administrator
|
Naprskas vodu na povrsinu na koju lepis i naprskas isto tako na lepljivu stranu folije, stavis foliju i istiskujes vodu napolje. Sa sapunicom je isti princip, samo ne treba mnogo da je stavis...
Ne znam kakve su te folije iz knjizare, ali ako uspes "Oracal" foliju da nabavis bice super. Od Oracal folija imas crnu - sjajnu i mat foliju, mat je super 
Ja sam to radio tako sto na beli pleksiglas zalepim foliju pa onda pleksiglas samo stavim na poledjinu akvarijuma. Kad mi dosadi crna boja okrenem pleksiglas na belu  |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 02.12.2010 21:31
|

član
|
Ja sam otisao kod staklara i izrezao staklo debljine 2mm dimenzija: duzina kao akvarijum, visina 2 cm manje od visine akvarijuma, (zbog poklopca) i na njega zalepio crni tapet. A onda to staklo sa tapetom prislonio na zadnju stranu akvarijuma, a iza njega jos stakleni filter. Pozadina izgleda savrseno crna, sitne nepravilnosti se uopste ne primecuju, cela je prionula uz zadnje staklo. A dok sam je lepio na to staklo debljine 2mm (koristi se za slike) mehurice koji su se tad pojavili sam busio iglom i istiskao. Kao sto rekoh nesavrsenosti tog tipa se uopste ne primecuju. |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 02.12.2010 21:31
|

član
|
Ja sam ga lepio upravo kako je rekao silwert,znaci vlaznom krpom prebrises staklo,polozaj akvarijum bi trebao da ti bude polegnut ako je moguce, kako bi preciznije mogao zalepiti,bitno je da lepis korak po korak kako bi taj vazduh mogao da isteras opet sa vlaznom krpom. Nemoj lepiti sam,znaci jedan lepi tj. polako razvlaci tapet a drugi vlaznom krpom prelazi preko njega. Na kraju ce ti ostati nesto malo mehurica i njih resis tako sto ih probusis iglom i stisnes prstom,pa bude kao da se nista nije ni desilo . |
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 21:45
|

član
|
heh kolko ideja ste mi sad dali skroz sam zbunjen 
A mislio sam da je laganica zalepiti pozadinu, cak sta vise nisam ni mislio o tome. Ali eto vidis kako naizgled lako moze da bude komplikovano i da nervira.
Probacu sledece,
jos jednom (po poslednji put) cu kupiti taj crni tapet (videcu da li ima taj oraklov) probacu sa blagim rastvorom sapunice da naprskam staklo i tapet. Ukoliko ne budem uspeo da dobijem ono sto sam zamislio, onda cu lepo da ga odlepim i da zalepim drugu stranu koja nije lepljiva i zavrsicu pricu. Da mogu dalje da idem 
Hvala vam na pomoci i idejam! Naravno ako ih jos ima nece biti na odmet da se cuju a mozda i probaju  |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 02.12.2010 21:54
|

član
|
Nije to nista,ako imas strpljena mozes i 4 puta to da radis, posto sam ja tek tada uspeo na nacin koji sam ti opisao  |
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 21:59
|

član
|
Sutra cu da je pazarim pa da probam po 3. put
Kume ne sme da bude cetvrtog puta haha 
Javicu sta sam uradio  |
| |
|
|
| silwert |
Posted on 02.12.2010 22:04
|

član
|
kada zalepis tapeta koliko samo mi zalepili nece ti trebati voda da pomogne |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 02.12.2010 22:10
|

Moderator
|
Tzv. samolepljivi tapet a zapravo samolepljiva PVC folija se da zalepiti bez mehurova.
Prvo treba obezbediti pristup staklu. Potrebno je dva para ruku, sredstvo kojim se odmajćuje stako, suva krpa, tecnost za pranje sudova i bilo kakva prskalica koja fino raspruje.
Odmastiti stako.
Iseći foliju po formatu stakla i dodati minimum 2cm (to veća povrina to prepust treba da bude veći).
Blagi rastvor tečnosti za pranje sudova poprskati po staklu u tankom sloju. Staklo treba da bude vlano, ali ne i da se sliva sa njega tečnost.
Odlepiti foliju sa osnove po celoj uoj strani u duini od oko 5cm (od ćoka do ćoka). Osnova sa koje je folija odlepljena se savije na dole na mestu gde se folija jo dri na osnovi.
Jedan par ruku dri ui deo i prislanja ga uz staklo dok drugi par ruku centrira ceo format i dri drugi kraj na minimum 20tak cm od drugog kraja stakla.
Kada se nacentrira, u grubo, prvi par ruku sputa foliju na staklo.
Sad kreće sinhroni rad oba para:
Drugi par ruku: jedna ruka dri kraj folije zategnut, udaljen do stakla, dok druga ruka, odozdole privlači deo koji je savijen na početku.
Istovremeno prvi par ruku radi sledece: suvom krpom, od sredine, laganim pokretima levo-desno uz blago kretanje napred lepi foliju koju je oslobodila druga ruka drugog para (ko razume zalepiće).
Uasno je bitna sinhronizacija i drugi par zapravo mora da prati brzinu kojom prv par ruku lepi.
Ja sam, na suvo lepio foliju na tablu koju sam zakačio na zadnje staklo, a inače sam zalepio desetine i desetine kvadrata folije na staklo, ako ne i stotine, i to bez drugog para ruku. Dodue u pitanju su bili izlozi pa je lakse kad folija sama visi.
Ako ti ba ba ne bude ilo javi se pa ćemo da zalepimo to. |
| |
|
|
| silwert |
Posted on 02.12.2010 22:53
|

član
|
savrseno objasnjeno ko razume zalepice foliju bez mehurica sigurno
za ovo imas  |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 02.12.2010 23:04
|

Moderator
|
za sve koleginice i kolege koji uspeno zalepe foliju  |
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 02.12.2010 23:25
|

član
|
...ja castim...  |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 02.12.2010 23:31
|

Moderator
|
I da dodam: nadjite neku povrinu na kojoj moete da isprobate sa manjim parčetom folije. Lake ide posle prvog lepljenja. |
| |
|
|
| marko_pa |
Posted on 03.12.2010 00:59
|

član
|
Ja sam koristio foliju za automobilska stakla.
Prednosti su sto se lakse lepi i jeftinija je. |
| |
|