14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Evo mojih radova (lp)
lp
Neka guva u zadnje vrijeme pa nikako stić postavit fotke i pokazat ta sam radio do sada u pogledu aquascapinga u ovih 5 godina.

Pa evo ih redom:

ovo je moj prvi biljni, bez co2 i sa jednom lampom.
lp attached the following image:
prvi-biljni.jpg

Edited by zander on 23.09.2010 21:43

www.hraquascape.org
lp
Pa neki pokuaj slaganja J. amerike...Wink
amerika.jpg

Edited by lp on 23.09.2010 13:50

www.hraquascape.org
lp
Pa sam otkrio co2 i dodao jo jednu lampu...i pokuao tako uzgajat biljke.
japanese.jpg

Edited by lp on 23.09.2010 13:53

www.hraquascape.org
lp
Pa sam onda probao slozit da to na nesto lici...
ribanje.jpg

www.hraquascape.org
lp
Pa moj pokuaj slaganja iwagumija...scaperski ba i ne tako uspjean.
iwagumi_1.jpg

Edited by lp on 23.09.2010 14:18

www.hraquascape.org
lp
Nature stil...
naturale.jpg

www.hraquascape.org
lp
jo sličan jedan
naturale1.jpg

www.hraquascape.org
lp
I jedan sa granama...
reveal.jpg

www.hraquascape.org
lp
I zadnji gotov setup...
rootsofnature.jpg

www.hraquascape.org
lp
I to je to...trenutno radim isto jedan nature akvarij, pa kad se razraste malo stavim sliku.

Inace imam samo taj jedan akvarij, 60*30*35cm dimenzija. U njemu su dvije lampe t5 sa reflektorima, co2 je iz boce, podloga uvijek vulkanit i preko sljunak, a gnojenje je EI sistemom sa velikim promjenama vode svaki tjedan.

Aquascaping naprosto oboavam, oputa me i da mogu samo bi to radio u ivotu...mogao bi satima blejat u dobar biljni akvarij. Thumb up
Edited by lp on 23.09.2010 14:10

www.hraquascape.org
edison
Applause Ovde se lepo vidi kako aquascaper sazreva. Lepe i zdrave biljke. Odlicno sloeno.Applause

Koliko co2 dodaječ

www.mojbiljniakvarijum.org
lp
Thanx, jos da mi je vise vremena za aquascaping...bilo bi super.

Za co2: imam Drop Checker, pa se po njemu ravnam u početku postava. Poslije kad se biljke razrastu, gledam biljke i po tome dodajem, al negdje cca 45-60 mjehurića u minuti non-stop. Ne isključujem po noći jer nemam solenoid.

www.hraquascape.org
zander
Super je kad se ovako pogleda sve od jednom, na jednom mestu, bas se lepo vidi napredak. Applause

Bez ona tri prva se secam svih ovih akvarijuma i odprilike kako je tekao razvoj... Ova poslednja dva mi po kvalitetu dosta odksacu od ostalih Thumb up

Zavrsavaj onaj Summer time sto pre i kreci na nesto komplikovanije, dolazi zima, bice vise vremena za ruke u akvarijumu Wink

Morao sam da ti skratim ovaj akvarijum da vidim kako bi tako izgeladao, ladno si mogao da kazes da je imao jedno 120cm duzine Wink
zander attached the following image:
iwagumi_1_1.jpg

Edited by zander on 23.09.2010 15:47

biobiofizicar
Sta reci. Thumb up
Biljke uvek zdrave i uvek vidan napredak. Vreme je sto rece Zander da zavrtis jedan kompleksan scape....

kojot
Bas mi je drago sto sam video ove prve tri postavke, jer mi je to prvi put da vidim tvoje pocetke Applause
Odlican napredak u svakom pogledu.

zander
Na www.akvarij.net su pisao u temi "Visak nutrijenata ne uzrokuje alge u biljnim akvarijumima" jedan tekst koji bi mogao da se stavi ovde uz sve ove slike i mislim da bi to bilo jako dobro kako bi zaokruzio celu pricu o ovim akvarijumima i nacinu na koji ih djubris, sta imas u podlozi itd.

Slike su tu, pa ako hoces iskopiraj taj tekst, mislim da bi mnogim pocetnicima koji listaju ove stranice to moglo biti od pomoci.
Thumb up

lp
Nema problema evo copy-paste sa akvarij.neta uz malu nadopunu. Beer

Ovo je my way, uvijek isti u ovih 5 godina:

1. Podloga mi je vulkanit uvijek i preko ljunak...zemlja ne jer isputa u vodu svata, pa onda nemam sve pod kontrolom. Ne da mi se to ni pripremat.

2. Kad krećem sa akvarijem, svijetlo polako, ako mogu drim samo jednu lampu 6 sati, pa povećavam svakih 7 dana, do 8-9 sati nakon mjesec dana...tek onda uključim drugu lampe. Zatoč Jer ako imam biljke iz dućana i stavim u svoj akvarij, tako im dam ansu da se prilagode, a da ih ne napadnu alge. Kad počnu putat nove listove i korijenje, pojačam rasvjetu, počnem sa gnojenjem i sve super. S algama je najbolje nikad ih ne dobit, nego ih dobit pa ih onda unitavat. Puno tee i nikad ih se rijeit tako. Svjetla uvijek samo dvije lampe t5 sa reflektorima.

3. Co2 od prvog dana, pa pojačat kad se uključe ostale lampe naravno...konkretno na 60-cm akvarij, mjehurić svake 3 sekunde non stop, kasnije svake dvije ili svaku sekundu non-stop, ovisi o količini biljaka.

4. Gnojenje...ja to radim tek nakon to biljke se razrastu malo, kad uključim sve lampe nakon mjesec dana. Svaki dan ubacim ovisi o količini bilja, od 3-5 ppm nitrata, 0.3-0.5 fosfata i 2-3 ppm kalija od makrolemenata, 0.1 ppm Fe mikroelemenata. Ima vika sigurno, al algi nemam od toga kad je sve već krenulo sa rastom.

5. Obavezno promjenim vodu svakih 10-tak dana. Količina otprilike 50%. Voda mi je tvrda ko kamen. KH=11, GH=22 i vie, no ne zamaram se s tim. Sve raste bez problema.

6. Filter za broj veći od akvarija obavezno. Znači za ovaj svoj 60-litarski akvarij, imam fluval 205 za akvarije od 100-200 litara nominalno. Protok mu je, kad je napunjen 450 l/h i ima volumen filtracijskog materijala 4.5 litre.

Eto to je to...i to je moj uspjean način kako imat uspjean biljni akvarij sa gnojenjem kroz vodu. Testirano i isprobano na 9 biljnih akvarija. Nikada booma ni nikakvih većih količina algi...ako se počnu malo pojavljivat unitim ih, odreem list i igram se sa svjetlom, smanjim malo period osvjetljenja ili pojačam co2 mrvu, a ne diram gnojenje jer ono nema veze sa tim algama. Puno vie stvari treba ne timat, da bi gnojenje sa makrolementima bilo problem. To sam odavno naučio i prihvatio. Testere ne koristim i pazim na temperaturu da nije preko 27-28. Wink
Edited by lp on 27.09.2010 08:25

www.hraquascape.org
paleoglodit
lp je napisao:
Jer ako imam biljke iz dućana i stavim u svoj akvarij, tako im dam ansu da se prilagode, a da ih ne napadnu alge. Kad počnu putat nove listove i korijenje, pojačam rasvjetu, počnem sa gnojenjem i sve super.

Vazan detalj na koji cesto ne obracamo paznju Thumb up

lp je napisao: pazim na temperaturu da nije preko 27-28. Wink

Kako ovo postizes letič Predpostavljam da ti je klima ukljucena non stop. Ja ako sam samo jedan dan odsutan a klimu ne ukljucujem u odsustvu temperatura ume da se popne i na 32 C. A nekad stvarno moram da odem na vise dana....
Edited by paleoglodit on 27.09.2010 08:41

lp
paleoglodit je napisao:
Vazan detalj na koji cesto ne obracamo paznju Thumb up

To ti je po meni najveći problem velike većine akvarija i problema sa algama. Najzahebaniji je početak jer ako se tu popue alge, uvijek će ih biti i nikad to nije to. Tu akvaristi nemaju strpljenja, na početku, jer bi htjeli sve preko noći, a ne ide to tako. Samo treba logički razmislit...jel pametno uzet biljku iz dućana, stavit je u akvarij i sprit odmah sa jakim svjetlom te dodat hrpu gnojivač Ili joj treba dati ansu da se privikne i krene sa rastom, i onda je razrast i dat joj sve ta trebač

paleoglodit je napisao:Kako ovo postizes letič Predpostavljam da ti je klima ukljucena non stop. Ja ako sam samo jedan dan odsutan a klimu ne ukljucujem u odsustvu temperatura ume da se popne i na 32 C. A nekad stvarno moram da odem na vise dana....

Nije non-stop...klima mi je igrom slučaja ravno iznad akvarija. Po ljeti uvijek maknem dio poklopca za hranjenje i ako se počne dizat temperatura, dosta je samo pola sata da usmjerim klimu prema akvariju i da ga rashladi na koliko elim. A i stan mi je na sjevernoj strani, pa nikad nije vruće u njemu. Wink
Edited by lp on 27.09.2010 09:22

www.hraquascape.org
biobiofizicar
Da ovo sto su njih dvoica u poslednjih par postova napisali jako je vazno. Na pocetku samo strpljivo i polako i treba dati vremena biljkama da se prilagode i prilagode svoju unutrasnju biohemijsku laboratoriju uslovima u akvarijuma. I kasnije kada nesto menjate treba takodje ici postepeno. I vec prilagodjenim i ukorenjenim biljkama treba vremena da odreaguju na promenu, ali mnogo manje, ali ipak vise nego algama i to treba imati u vidu.
Kao sto znate ja kod formiranja novog akvarijuma trpam veliku kolicinu C. Demersuma da iz vodene kolone popije kojekakve viskove i svojom biomasom ispegla moguce skokove kojekakvih parametara koji mogu akvarijum izvesti iz balansa dok je jos mlad i neformiran.

I temperatura je jako vazna. U hi tech akvarijumima sa svetlom, i CO2 i nutrijentima ide se na maksimum (na zasicenje fotosinteze), a zaboravlja se da temperaturna zavisnost efekata fotosinteze nije takozvana "sigma kriva" sa platoom nego "zvonasta kriva" sa maksimumom izmedju 24 i 28celz. (u zavisnosti od vrste biljke i njene aklimatizacije ovo moze znatno da se razlikuje). Promena temperature za+/- 5celz moze izazvati smanjenje fotosinteze za 15-20% i dzabe nam onda onaj visak svetla CO2 i nutrijenata. Ima da ih popapaju alge.....
Dalja promena temperature za jos +/-5 celz moze redukovati fotosintezu i za preko 50%. Otuda i problemi kod aklimatizacije domacih hladnovodnih biljaka na nase uslove u akvarijumu. Treba im dati dosta vremena da se prilagode. Samo polako, opusteno i na tenane. Nema zurbe i sanse za gresku su mnogo manje....
Edited by biobiofizicar on 27.09.2010 17:00

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,395 jedinstvenih poseta