14.06.2026 08:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Podloga od riblje kake
biobiofizicar
Malo citajuci ovih dana na Tominom sajtu o bez CO2 akvarijumima po sistemu gospodje Dajane naleteh i na interesantnu recepturu za podlogu po sistemu:
Kokosov treset, turmalin i leonardit i riblja kaka minaralizovana + ziva riblja kaka iz filtera i sve to ispod kvarcnog sljunka.

U prevodu na nasu srpsku DIY varijantu to bi bila priblizna smesa:
- zasicenog zeolita iz filtera (nedavno pomenuto u drugoj temi) sa- mineralizovanim talogom riblje kake dobijenim usisavanjem podloge i ranijim ciscenjem filtera i filter vate (mislim na onaj proces mineralizacije i susenja na suncu) i
- malo vlasinskog treseta i
- bentonita i
- kod stavljanja pologe u novi akvarijum i neposredno ubacivanje u smesu bakterioloski "zivog" taloga iz filter vate nekog akvarijuma koji vam je vec u funkciji i
-preko toga sljunak, kvarc,...

Sta mislite o ovoj recepturič
Podseca na Pesinu samo sto umesto kake cincile i pregorelog stajnjaka ima svezu kao i pregorelu riblju kaku ...
Ispade da ni mulj od ciscena filtera vise nije za bacanje....Grin
Edited by biobiofizicar on 22.09.2010 22:55

Flok
Thumb up

to da ne. Samo nek je prirodnije brate, i nek se manje hemije mućka.
Predlog:
Nabavimo 10 gibicepsa od 30cm i za koji mjesec sve clanove ovoga sajta opskrbimo kakom. :p

marko_pa
Samo vi dodjite kod mene i "usisavajte" kod oskara.
Za mesec dana mozete i brikete da pravite!Grin
Bude tu i za omanju njivu!

nene
Bio druze moj ja sam za potpuno. Samo me muci sto je to jeftina podloga akao sto svi znamo jeftine stvari nisu za akvaristiku zar neShock
Podloga je dobra jabi jos samo u nju dodao onu glinu za akvarijume (ima u Hidroponici) da budejos rastresitija (bice bolja aeracija korena) i zamenio bi bentonit sa vermikulitom jer mu je mnogo mnogo veci CEC (Cation Excange Capasity) imislim da je to to.
Ja sam sa nekima vec razgovarao na temu da se napravi nestokao direktorijumkoji ce se nazvati nesto tipa VASA KUHINJA gde cemoze pocetak napisati recept za djubrenje biljnog akvarijuma (mislim da se to sada moze jako lako uraditi posle Moto-ovog zakucavanja od juce JOS JEDNOM BRAVO MOTO ApplauseApplause:applauseSmile a takodje i recept za pripremu neke ovakve (reproduktivne i svima dostupne) podloge i jos svasta nesto na tu temu. Smisao mi je da onaj ko dodje da bi nesto uzeoi apliciraou svom aq nemora da cita kilometre nasih rasprava (naravo dajahocu Cool)
Pozzz Nene

opijum
Samo sam se elio nadovezati i reči svoje iskustvo.
Prije par mjeseci sam bio u jednoj poznatijoj trgovini namjenjenoj za akvaristiku tj na njihovom skladitu koje se nalazi u jednom selu a trgovina je u Zagrebu.
U tom skladitu/uzgajalitu ima stvarno hrpa ribica,opreme i svega nama zanimljivog.
Popričao sam sa vlasnikom trgovine i izmjenio nekoliko iskustava koje do sada nisam nikome govorio jer se kosi sa svim nama poznatim teorijama.
Prva je bila podloga od riblje kake: Uglavnom da neodugovlačim rekao mi je da je to jedna od najboljih podloga za biljne akvarije. Naravno ona se prethodno obrađuje. Nedostatak je to je uasno skupa i kod nas nedostupna.
Poto čovijek ima hrpu akvarija i bezbroj vrsta ribica on taj riblji izmet skuplja i sad ko zna ta dalje radi s njim. Vjerovatno ga netko nama nepoznat otkupljuje i pravi te super/skupe/usrane podloge.
Inače čovijek je u akvaristici od 7 godine i velik zaljubljenik. A ima svoju trgovinu i uzgajalite.
Druga ali ne i zadnja teorija je bila svjetlo - Neču puno jer je off. Rekao je da je za biljne akvarije nepotrebno 6000 i vie kelvina te da je za uspjenu fotosintezu najidealnija manja kelvinaa. Sad sam zaboravo koliko je rekao ali znam da je bilo puno manje od tih 6000 i kusur
Tu metodu sa rasvjetom koristi jedan moj prijatelj po savjetu toga čovijeka i kae da je zadovoljan. Algi nema a biljke rastu "moda" čak i bre.
Ja sam za sada na metodi "kuda svi tud i mali mujo" i osim to me u par navrata posjetila CB sve je u redu.
Edited by opijum on 23.09.2010 11:07

Aquamaniac
Prilikom formiranja starog skejpa koristio sam kao prvi sloj podloge upravo riblju kaku iz filtera,odnosno onaj mulj koji se nije zadrzao u nekom od filtracionih materijala. Cuo sam da je dobra,jer potpomaze i cikliranju akvarijuma. To je u stvari ADA Bacter za male pare Thumb up.

lp
Ima i onaj Tetra Bactozym u naim krajevima za kupit...nije skup. Ja to znam posut po dnu prilikom formiranja akvarija, pa preko vulkanit i sljunak. Bakterije u kapsulama. Wink

www.hraquascape.org
Arcus
Bravo biobio na ideji o srpskoj podlozi!!! Applause
Srpska ADA - SADA (ili nikada)... Grin
Ako ima kakve koristi od rečnog mulja, nosim ga na sledeće okupljanje u većim količinama Smile
Prikupimo sve sastojke potrebne za podlogu, izmeamo u mealici za beton i evo 30-40kg podloge. Svakom po malo na sledeće okupljanje pa da ju svi testiramo. Naravno,ko nita ne da od materijala subvencionisaće novcem ili pivom Beer

biobiofizicar
Istini za volju otimam Pesi Vranjancu brend. Njegova podloga je ipak prva Srpska podloga, pa jos proverena i dokazana. Ja da sam na njegovom mestu bi patentirao to cudo od podloge.
Evo mali info. Danas sam u velikom akvarijumu cistio (redovno mesecno ciscenje) filter vatu dimenzija 60x10x0,5cm. Navadio sam dovoljno onog braon mulja da pokrije pleh 20x30cm u sloju od par milimetara. Otislo na terasu na sunce, uparavanje i mineralizaciju. Sa jos jednim ciscenjem i iz ostalih akvarijuma ce da bidne za prvi eksperiment. Kod sledeceg ciscenja pomesacu po onoj recepturi ili ako smislimo i jos nesto pametnije i dodati "zivog" mulja iz filtera od narednog ciscena, pa da vidimo... Do tada dok ne mineralizuje pisite predlazite, filozofirajte na zadatu temu,...
Edited by biobiofizicar on 23.09.2010 15:55

isnogood
Mzoes da ih pakujes mix u kapsule (otpustaju sadrzaj od 3-6 meseci) i naknadno dodajes u aq.
Kao na prvoj slici http://rootmedic....nutrients/

biobiofizicar
razmisljajuci o ovoj podlozi iskrslo je u mojoj glavi jos par pitanja.

Prvo je u vezi zeolita, vermikulita, bentonita i ostalih ovih sa visokim CEC. Razmisljao sam da ove visoke CECove ubacim u koncentrovanu smesu mikro elemenata (eventualno i makro) u recimo destilovanoj vodi i na taj nacin nafilujem njihovu kristalnu resetku korisnim materijama i kasnije kao takve pune hrane ubacim u podlogu da pustaju. U ovakvom slucaju u podlozi ostatak moze biti cisto inertan, a da podloga bude hranjiva.
Druga ideja je oko onog procesa mineralizacije riblje kake na terasi. Treba li je uparavati na suncu do suvoga i da li suva materija bakterija kasnije vlazenjem moze biti aktivirana...č

biobiofizicar
Potouse mi pitanja u zaborav, a ostadose neodgovorena. Pa da ih dignem...Wink

zander
Prvo je u vezi zeolita, vermikulita, bentonita i ostalih ovih sa visokim CEC. Razmisljao sam da ove visoke CECove ubacim u koncentrovanu smesu mikro elemenata (eventualno i makro) u recimo destilovanoj vodi i na taj nacin nafilujem njihovu kristalnu resetku korisnim materijama i kasnije kao takve pune hrane ubacim u podlogu da pustaju.

Probaj Thumb up Dobra stvar pored svega toga bi po meni bila staviti u donji sloj jos nesto poput liapora, aquaclaya (nesto krupnije granulacije), preko mrezica, pa preko toga opet nesto ne previse sitne granulacije.

Za ovo drugo, mineralzaciju ces bolje da uradis ako materijal drzis rastresitim, na provetrenom, na toplom (sunce), tada bi anaerobne bakterija trebale da budu najaktivnije, u vlaznim uslovima im se smanjuje brojnost. Mada postupak mozes da ponovis, kvasenje (ispiranje) pa opet susenje...
Edited by zander on 28.09.2010 14:48

Miti
ja bih tu riblju "podlog" u jednom procesu minerilizacije poprsko Slavol-om i na gurku ubacio azotofiksatore i fosfomineralizatore

biobiofizicar
Evo I fotke lepinjica od riblje kake.

Jedno 3 nedelje uparavano na suncu u plehu, pa kada je uparilo do toga da bude konzistencije kao glina ostrugano sa pleha i prebaceno na foliju da se konacno dosusi. Interesantno je sto je u procesu dosusivanja od onog glinenog blata do suvog izgubilo bar 5 puta u zapremini (vidi se kako je ispucala uniformna tabla, a i stanjilo se sa 4-5mm na 1-2mm) . Interesantno je i da je u tom glinenom obliku bilo lakog za oblikovanje, nije bilo blatno i nije prljalo ruke (lako se mesilo i razvlacilo u kore... Grin ). U svakom slucaju dobio sam ove suve lepinjice i mislim da su spremne za konzumaciju (turanje u donji sloj podloge).
Lepo i crno (ko od integralnog brasna) kao najlepsi humus, a sve od riblje kake... Wink
biobiofizicar attached the following image:
kaka_1.jpg

biobiofizicar
Interesantno!!!
Ovaj lepinja cips izlomio sam na velicinu Corn flakes-a. Uopste se nije mrvilo, samo lomilo, poprilicno je cvrsto.
Onda sam se jos setio da beduini posto nemaju drva u pustinji sva svoja jela spremaju na ognjistima u kojima sagorevaju mineralizovane lepinjice od kamilje kake, pa sam proveravao da li i ova moja gori (posto neverovatno podseca na listice uglja). Gori i drzi zar jos kako!!!! Ako se setimo i kako su ovog leta gorela tresetista u Rusiji postavlja se pitanje: Sta sam ja to napravioččč
Edited by biobiofizicar on 11.10.2010 11:37

krcko
Modifikovanu činčilu izmeanu sa kikirezima Cool. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
cikazuba
cist ekoloski proizvod Thumb up

ide zima,struja poskupljuje,gas je vec skup, drva i uglja nema dovoljno

Applause PUN POGODAK kada se spoji korist i zadovoljstvo GrinBeer

jos samo jedna furunica da se instalira pored i nema zime Grin

krcko
Jes vala, čikazubo, stvar bi mogla da uđe u komercijalnu proizvodnju. Jedino da pokrene ovaj rečni biotop sa ozbiljnijim ribama, ove trenutne mu mnogo tanko kenjau. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
strujas
biobiofizicar je napisao:
Onda sam se jos setio da beduini posto nemaju drva u pustinji sva svoja jela spremaju na ognjistima u kojima sagorevaju mineralizovane lepinjice od kamilje kake, pa sam proveravao da li i ova moja gori (posto neverovatno podseca na listice uglja). Gori i drzi zar jos kako!!!! Ako se setimo i kako su ovog leta gorela tresetista u Rusiji postavlja se pitanje: Sta sam ja to napravioččč

E pa sad samo da sacekamo novo okupljanje pa pravimo rostilj na tvom novom gorivu.Applause
A mogao bi da smislis nesto da hladimo pivu Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,777 jedinstvenih poseta