14.06.2026 08:36
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Elatine hydropiper
zander
"Mini Glosa", kako smo je već nazvali, ima u poređenju sa Glossostigma-om listove oko 10 puta manje ili za oko pola manje od listova Hemianthus micranthemoides.

Mislim da nije zahtevna biljka, osim to naravno u jače osvetljenim akvarijumima trai dodavnje CO2 i dodatnu prihranu.
Zbog svoje veličine idealna je za nano postavke, ali je i jo jedna na spisku biljaka prednjeg plana.
Jedna je od "novijih" biljaka na ovim prostorima i mislim da će se vrlo brzo naći u mnogim naim akvarijumima.

Samo jo da se zahvalim Katjui na poklonjenom "hydropajperu" WinkThumb up
zander attached the following image:
elatine1h.jpg

paleoglodit
Ova biljka je skoro usla u akvaristiku i ne zna se bas mnogo kako podnosi akvarijume. Rasprostranjena je u Evropi od juga do severa.Po ovoj karti je ima cak i u Srbiji. Zato pocnite sa sakupljanjem.Grin
Najveci potencijalni problem je temperatura posto su u akvarijumima temperature dosta vise nego u evropskim vodama. Preporuka za optimalnu temperasturu je 16-26C a znate da preko leta u aq bude i po 30-32C
Ova linija sto se pojavila na trzistu veruje se da potice iz Italije gde su toplije vode nego na primer u Skandinaviji.
wilde-planten.nl/wereld/klein%20glaskroos.gif

Rado bih je prinio na poklonGrin
Edited by paleoglodit on 10.09.2010 13:40

Aquamaniac
Vrlo zanimljiva biljka Thumb up.
Preko katjuse smo dosli do retkih vrsta Applause.
Nadam se skorijem prosirenju uzgajivaca ove biljke Wink.

kojot
Ima ih i bice ih vise Thumb up
Hvala Katjusi na ovoj donaciji i svesrdnoj pomoci Srpskih akvaristaThumb up

biobiofizicar
malo sam guglao na ovom sajtu http://habitat.bi...rucnik.pdf gde bi se mogla naci kod nas.
Generalno nisam naisao na Elatine hydropiper ali sam naisao na
Elatine triandra , Ekatine hungarica i Elatine spp. Da li je nesto od ovoga i E. hydropiper sa promenjenim latinskim nazivom u nekoj novoj klasifikaciji treba pogledati. Ove koje sam naveo ne bi trebalo biti problema naci u nasim vodotokovima... Bacicu malo pogled kada budem setao obalama

paleoglodit
Ogroman je sadrzaj (zabolese me oci/ znas, mi matori)pa ako te ne mrzi reci nam lokaciju
Edited by paleoglodit on 12.09.2010 12:25

zander
Ja sam pretrazivao na Search, ko pročita sve od reči do reči svaka mu čast. Smile Dobar link Bio Thumb up

paleoglodit
Meni to ne funkcionise. Recite bar koja je stranica ako ste vec nasli

biobiofizicar
Paleo i ja sam uneo Elatine u Search dokumenta i u kome god stanistu se pojavi Elatine, posle za to staniste pogledast i njegove karakteristike kao i areal rasprostranjenosti tog stanista kod nas...

NAKNADNI EDIT:
Ovo na donjoj fotki neznam sta je podseca malo na ovu pricu o Elatine sp. (nisam imao priliku da ih determinisem uzivo). Listovi mesnati, a slikano danas u toku setnje sa mojom zenom na Savskom keju u Novobeogradskim blokovim. Raste direktno iz kamena keja u zoni plavljenja vode (mala fotka u uglu), ima je i po obali u plavnoj zoni.
biobiofizicar attached the following image:
elatine1.jpg

Edited by biobiofizicar on 12.09.2010 16:38

biobiofizicar
Bice da si u pravu.Thumb up Mora da ju je vetar razduvao iz nekog tanjira za salatu sa ovih restorana-splavova. Grin
Ali znas kako je cim nesto nanusim ja oma krenem da razgledam - setam tako sa zenom pored reke i ona pita: "jesmo li to izasli da se prosetamo ili da blejimo u vodene biljke..."Grin

paleoglodit
chelydra je napisao:
@biobio, meni to liči na tut (Portulaca oleracea), od koga se pravi odlična salata.

To sam i ja hteo da kazem ali nisam znao kako se zove na srpskom a kamoli na latinskom. Ovde u Grckoj se to cesto jede i moze se kupiti i na pijaci a zove se γλυστρίδα.

Evo pa procitajte LINK

Grin
Edited by paleoglodit on 12.09.2010 21:17

zander
U ovoj temi nema ovih slike od Elatine, pa evo samo da ih prebacim i ovde da budu ako ih neko bude trazio... Wink
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/elatineh.jpg
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/elatineh2.jpg

I da okacim jos i ovu... Elatine i H.Amandae Wink
zander attached the following image:
elatine_amandae.jpg

darkoh
Da li je na ovoj prvoj slici biljka vezana za kamen ili slicno, tj nije sadjena u podlogu. Mnogi su imali sa problema sa prilagodjavanjem ove biljke tj iskustva su gotovo ista da se biljka pri sadjenju potpuno istopi. Tako se desilo i meni kako u 2 akvarijuma tako i emerzno. Sad
Zander kako ko tebe izgeda to je ludilo .Applause Podeli jos koji recept kao i tvoja iskustva i probleme ako ih je bilo !Beer
Edited by darkoh on 08.08.2011 09:52

zander
Pa nisam bas nekih problema imao sa njom tako da se nikad nisam specijalno ni trudio oko nje...

Kada mi je Katjusa donela biljku mislim da je stigla iz emerznog uzgoja u onom gelu cini mi se, stavio je u akvarijum malo je par dana dolazila sebi i potom je krenula...

Uslovi kod mene su kao sto sam uvek i pisao, slaba cirkluacija vode (1-3 X zapremine/sat) (u gornjim slojevima je sva cirkluacija) svakodnevno djubrenje ni po jednom sistemu, ako sam djubrio jako promenim malo vise vode ako slabije onda ni ne menjam po 10dana - i to ne menjanje vode mi se isto jako lepo pokazalo...

Fe (wuxal ili seachem) svakodnevno, urea svakodnevno, kada ne dodam KNO3 onda dodam malo K2SO4, grcki mikroelementi i oligogreen. GrowHow 14-11-25+micro....

Fosfate samo iz KH2PO4 dodam po 1-2ppm tako da verovatno u vodi ih ima i vise od 2ppm jer i ovaj growhow ima dosta fosfata.
EasyCarbo i te stvari ne dodajem. Co2 na stakleni difuzor i nije u nekim gornjim granicama, nego tek malo da ga ima... Nisam primetio da mi je ikad CO2 pravio problem, sem onda kada sam umislio da je on glavni problem...

Rasla mi je i u dosta krupnoj podlozi 4-8mm i u sitnijoj podlozi 2-5mm. Temperatura 26 verovatno preko leta i malo vise, cak ni to nisam merio ovog leta Frown
KH moje vode je oko 13, GH19. Ne omeksavam je ukrasnim akvarijumima koje sam uglavnom predstavljao na forumu.

Moze da raste i na jako slabom svetlu, malo sporije... Na 0,5W/l T5 kod mene je napravila jako brzo tepih u jednom delu...

I tako, nadam se da je bilo opsirno GrinBeer
Edited by zander on 08.08.2011 10:44

zander
Taj tepih sa slike je rastao u ovoj podlozi LINK

darkoh
Hvala puno na odgovorima. Sto osirnije, to i jasnije.Thumb up Beer
Edited by darkoh on 08.08.2011 10:50

katjusa
Prelepo, meni je na ovim, letnim (malo visim) temperaturama krenula, da rase u vis Frown
Ali bolje nego, kao nekima, kojima se preko noci istopila Sad

branimir ok
Kod mene se dva puta istopila .Ali sam joj sad posvetio malo vise paznje i krenula je kao luda .Jedini problem je sto je malo sitnija od Zanderove Beer

Aquamaniac
branimir ok je napisao:
Ali sam joj sad posvetio malo vise paznje i krenula je kao luda .

U kom smislu si joj posvetio malo vise paznječ

I kod mene je bio isti slucaj,jednostavno se istopila... Prvi put: dugo putovanje,lose stanje po pristizanju i neminovno propadanje,drugi put: cini mi se emerzno gajena i zbog teskog privikavanja na uslove iste sudbine kao prvog puta...

Prelepa biljka,a ja uporan,pa ako se kod nekog privikla na tvrdu vodu,neka mi se javi,da okusam srecu po treci put Smile.

zander
Ova biljka raste jako dobro u tvrdoj vodi i nije nikakav garant da ce u mekanoj rasti nesto bolje, isprobao sam i prebacivao sam je iz KH3 u KH13. Nije joj potreban bas nikakav period adaptacije kada prelazi u tvrdu vodu... Jedino je potrebno prilagoditi je kada dolazi iz emerznog uzgoja (za 5-6 dana ako ima uslove krece da raste).

Hranljiva podloga tj hrana na korenu joj je potrebna kao i vecini biljaka, tu mislim da treba traziti glavni razlog zasto se istopila a prihrana preko vodene kolone joj je samo vetar u ledja, da tako kazem...
Edited by zander on 09.08.2011 00:43

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,758 jedinstvenih poseta