14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Mikropropagacija
Aquamaniac
Danas sam u razgovoru sa jednim drugarom koji se bavi uzgajanjem biljaka cuo za mikroporopagaciju za koju se od skoro interesuje i koju planira da proba. Onako kako sam shvatio,to je uzgajanje biljaka uz pomoc tkiva,npr. uz pomoc lista biljke,u tom smisli da se list biljke stavi u posebnu podlogu i da u odgovarajucim uslovim iz tog lista niknu pelceri te iste biljke. Zvuci mi vrlo zanimljivo,pa sam pomislio da na taj nacin pokusam,bar eksperimentalno,sa nekim akvaristickim biljkama koje se mogu uzgajati emerzno,iako o svemu tome tek treba dobro da se informisem.
Evo objasnjenja na wikipedii:
Link
Ako neko zna nesto vise o tome,neka napise koju rec Thumb up.
Beer

cikazuba
Jako zanimljiva tema, tu je sustina pronaci taj gel koji je ustvari smesa biljnih hormona i hranjivih materija koje stimulisu propagaciju tj umnozavanje maticnih celija biljke, e sad da je to tako lako svi bi bili kao Tropica koja def radi na taj nacin, i nije stvar samo u gelu vec i u uslovima pod kojim se gaji,pa kad se sve stavi na papir koliko i kome se sve to isplati-

miroslav95
meni se tako ponekad otkine lest od biljke,ja ga ostavim u aq,i kada se ozili zaodem ga u podlogu,nakon nekog vremena biljke propadne,a neznam zasto.....

Miti
probao sam ja, sa delimicnim uspehom . pisem kada dodjem sa posla.

branimir ok
Postoji sredstvo koje se zove Clonex ja sam ga koristio za razmnozavanje ljubicica .
http://www.growth...clonex.asp
Ovo mislim da je kod nas zabranjeno iz opravdanih razloga.Sredstvo ima 100% stotni ucinak u razmnozavanju bilja u obliku je plavog gela.Vise o ovome ima po saitovima za uzgoj sobnog biljaThumb up
Nije mi neverovatno da Tropica koristi ovako nesto za svoje bilje
Edited by branimir ok on 18.08.2010 23:40

biobiofizicar
Sve sto od biljaka kupujemo od firmiranih proizvodjaca "zaceto" je sistemom kulture tkiva. Znaci sa biljke se uzme deo tkiva (najcesce sa lista, ali nije bitno) ubaci u specijalan gel i tamo krene da raste. Od jednog lista moze se dobiti stotinu biljaka. Kada se formira biljka, sa korencicima i prvim listovima to je zametak nove biljke. Onda se sa zametka skinu ti prvi listici i skrate korencici, pa po potrebi ide u drugu specijalno laboratoriski pripremljenu podlogu ili u saksijce sa kamenom vunom i direktno na emerzno uzgajanje.
Na onom ruskom sajtu gde su bile one TV reportaze jedna od reportaza o poseti aziji bas se bavi ovim i poseti laboratorijama gde se radi kultura tkiva i odgaivalistima gde se kasnije biljke odgajaju do komercijalne velicine...

cikazuba
Evo necega sto je slicno tome ako ne i isto a ima kod nas da se kupi,nije jeftino, mislim da je najmanje pakovanje 60 ml oko 1700 rsd

Evo dela propratnog upustva za koriscenje:

Clonex gel za kloniranje (ukorenjavanje reznica) je najjednostavniji metod dobijanja korena na vaim reznicama. Proizveo Growth Technologies iz Australije. Gel je veoma jednostavan za korićenje:
Odstranite donje liće i grančice, i ostavite gornje listove. Potopite reznicu u gel za kloniranje i posadite je u predodređeni supstrat.

Reznica će pustiti korenje najpre sa dna koje je potopljeno u gel, a potom i sa delova gde su grančice sa reznice odstranjene (naravno ukoliko su i ovi delovi namazani gelom).
cikazuba attached the following image:
untitled.jpg

branimir ok
Do skoro nije inao kod nas da se kupi extra :thumbGrinosta o ovome ima na Youtube
http://www.youtub...re=related

photoivek
branimir ok je napisao:

Ovo mislim da je kod nas zabranjeno iz opravdanih razloga....

moe li ovo malo pojasnitič!

https://minepi.com/photoivek
biobiofizicar
Evo malo ozbiljniji link Wink ka postavljanju kulture tkiva, a tamo u "related" ima jos puno drugih linkova.
http://www.youtub...re=related
Neznam da li je kod nas zabranjena komercijalna upotreba rasada dobijenih metodom kulture tkiva (ne bi trebalo posto se ovo znatno razlikuje od kloniranja, a i sve sto stize u zemlju, kao sto rekoh je ovako zaceto...mozda samo ove konkretne hemikalije nemaju uvoznicki atest). Kada sam radio u institutu za kukuruz u Zemun Polju ova procedura je bila standardni nacin ispitivanja mnogih stvari.

Naknadni edit:
evo link gde se Tropica hvali svojom labaratorijom za kulturu tkiva, a znam da sam negde video i njihov video materijal na tu temu
http://www.tropic...e-lab.aspx
Edited by biobiofizicar on 19.08.2010 12:25

krcko
Imaju atest sigurno, čim ih je Hidroponika imala u prodaji. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
U ovoj temi sa linka
http://www.mojbil...ead_id=682
vec smo pricali o nekim aspektima ove price i podlogama koje se koriste za uzgajanje kulture tkiva, kao i za sledece faze mikropropagacije...

Miti
Obecao sam da cu napisati cime sam se ja igrao Cool
Posle okupljanja u S.Mitrovici i savetovanja sa nasim biohemicarom probao sam da odradim jedno kloniranje. kao sterilnu podlogu koriscen ekspandirati vermikulit ovlazen destiolovanom vodom i zagrejan u mikro talasnoj. posle hladjenja dodati biljni hormoni IBA, 6-BA, GA3 po cinimi se 2 ppm kao prihrana koriscen mortonijc plus 19-9-27 sa mikroelementima.
Uzorci biljka seceni skalperima potopljenim u alkohol, korisceni list blyxe, bacopa, aromatica i microsorum, svi kontrolni uzorci su bili oko 2 cm. posuda sa hranljivom posudom ubacena u vecu posudu i dodato okolo destilovane vode. sve zatvoreno gotovo hermeticki.
prvo sto me je zacudilo da je list blyxa dosta dugo izdrzao mda nije pusto zile, kao ni aromatica, bacopa je krenula, pa stala, mozda sam trebao da je izvadim ranije, microsorom je naravno izbacio nove izdanke.
problem je kod ove proizvodnje sto sve mora da bude 101% sterilno i bilje koje se koristi mora da je sterilno. nadam se da cu nabaviti skorije agar-agar za jos jedan pokusaj.

kojot
Probacu ja da ti nadjem agar-agar Thumb up

branimir ok
photoivek je napisao:
branimir ok je napisao:

Ovo mislim da je kod nas zabranjeno iz opravdanih razloga....

moe li ovo malo pojasnitič!

Da pojasnim .Kod nas su zakonom zabranjena bilo kakva hormonska sredstava u slobodnoj prodaji.To kaze zakon . Kazne za ovakva dela se krecu od 3 000 000,00 Din pa navise. Stoga cisto sumnjam da Clonexsa ima kod nas u slobodnoj prodaji kao i slicnih preparata.Mozda se mogu nabaviti na crnoBeer

cikazuba
vidi na Hidroponikinom sajtu, stvarno imaju u ponudi.

photoivek
cikazuba je napisao:
vidi na Hidroponikinom sajtu, stvarno imaju u ponudi.

www.hidroponika.c...aa9ade28e1
imaj ali pie da je nedostupno...
moda planiraju ili su planirali pa saznali za gorespoomenuti zakon....
ili su samo prodali...

EDIT - ne znam zato ali link neće da se postavi kao takav....
Edited by photoivek on 19.08.2010 16:57

https://minepi.com/photoivek
cikazuba
mislim da samo trenutno nemaju,licno sam video onaj prvi Olivias gel u njihovoj radnji,
ali mozda se u medjuvremenu ipak nesto dogodilo tipa Red card
Edited by cikazuba on 19.08.2010 17:01

tma1717
ljudi imam ja par kesica agar-agar-a (valjda se tako pie) ostalo od moje zanimacije, pa ako je neko zainteresovan neka javi, al moram da se potrudim pronaći ga. Probao sam anubiu i jo neke biljčice al nije dalo neke ekstra rezultate. Postoje sredstva za oiljavanje mogu se kupiti u poljo apotekama. Sve u svemu to je vie za neku veću proizvodnju i ozbiljan rad a ovako samo igra.Wink

sirovina
da li dodavanjem hormona (Clonex gel za kloniranje)moze da se dobije bum.neznam sastav, al logicki razmisljam,ako ako biljci daje super rast u korenskom sistemu prepostavljam da u akvaristici moze da se iskoristi za bujanje.
Molim vas odgovorite me sa formulama jer sam resio da probam smiley

inace ima ga u hidroponiki koristio sam ga uzgoj vutre Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,080 jedinstvenih poseta