14.06.2026 08:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
HC
Juice_93fu
Planiram da ubacim HC u jedan manji akvarijum, ali do sada nisam imao iskustva sa njom cuo sam da je preterano zahtevna, imam tu hranjivu podlogu i jako svetlo, koristim samo profito od djubriva da li bi trebalo da ima problema č

zander
Trebalo bi da ima problema kao i u svakom akvarijumu Wink Ako nema problema onda si negde zabrljao 100% Grin

Mislim da za ovu biljku hranljiva podloga nije broj jedan od stvari koje su joj potrebne, trebao bi svakako da nabavi makroelemente prvo (NPK) pa i CO2 zajedno sa jakim svetlom koje ima.
Ja je ne bi svrstao u biljku koja je zahtevna ali se neke stvari moraju poklopiti da bi lepo napredovala a opet neke stvari oko odravanja akvarijuma, protoka vode, đubrenja, fotoperioda itd kako ne bi bilo problema sa algama.
Treba da proba Thumb up

kojot
HC je kao zena, nikad nece biti potpuno zadovoljna, ali ce tebe ciniti srecnim!!!Grin

Marko_Smed
kojot je napisao:
HC je kao zena, nikad nece biti potpuno zadovoljna, ali ce tebe ciniti srecnim!!!Grin

Hahahahaha,e ova je dobra! Applause
Ja sam citao i razgovarao na jednom od okupljanja sa jednim od clanova da se hc uopste ne hrani preko korena vec samo listom,tako da podloga ne cini nikakvu ulogu.Tako je u teoriji,praksu s tom biljkom nemam.

daweed
S obzirom na veličinu korena bilo hc-a ili hm-a i meni je logično da je podloga najmanje bitna za ovu biljku (vie se hrani preko vodene kolone)... Upravo po drugi put pokuavam da je drim i sada sam zadovoljan onim to vidim, jer konačno perla ... Doze NPK su triplirane, mikro na max (po pitanju fe-a), co2 1b/s u 30l sa 2w po litru osvetljenja...
Edited by daweed on 28.06.2010 01:06

http://daweedaqua.tk
Juice_93fu
Ma imam i co2 u tom akvarijumu, pa drugari da probam onda Smile

branimir ok
Itekako se hrani preko korenaThumb up
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/1_203.jpg
Edited by branimir ok on 28.06.2010 11:45

zander
branimir ok je napisao:
Itekako se hrani preko korenaThumb up
[/img]

Thumb up
Edited by zander on 28.06.2010 12:01

Marko_Smed
Izvinjavam se,onda,na dezinformaciji,mada sam se ogradio teorijom,koja nesto sve vise tera inat praksi. Through wall
Pozdrav! Beer

charuga77
daweed je napisao:
S obzirom na veličinu korena bilo hc-a ili hm-a i meni je logično da je podloga najmanje bitna za ovu biljku (vie se hrani preko vodene kolone)... Upravo po drugi put pokuavam da je drim i sada sam zadovoljan onim to vidim, jer konačno perla ... Doze NPK su triplirane, mikro na max (po pitanju fe-a), co2 1b/s u 30l sa 2w po litru osvetljenja...

Kod mene je HM ubačen u plastičnu čaicu od senfa, sa Florabelom na dnu i propao je na kraju, jer mu preko vodene kolone falilo mnogo toga.

HC je u emerznom uzgoju počeo lepo,al je na kraju skroz loe zavrio.
Dok je taj isti HC u aq. u kvarcnom ljunku solidno rastao - uz hemiju, CO2 i jače svetlo verovatno bi bio mnogo bolji.
Edited by charuga77 on 28.06.2010 14:09

http://dalmacija.atspace.com
krcko
Posle vađenja iz podloge Lecture , HC sam pričvrstio mreicom na komad lave. Lepo se proirio, napreduje, povremeno mu očerupam krajeve koji krenu ka podlozi. Prihranu svega sam sveo na jdenom nedeljno kroz vodenu kolonu. Izgleda mu svuda pogoduje neto različito. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Ako se emrzno gaji, tek tad ne treba preterivati sa jakim organskim podlogama jer to moe opet da uniti biljku.
Ko je od ranije na forumu neka se seti kako su biljke kod Moto-a iz Slovenije rasle bez ičega emerzno, samo iz čiste vode...

Evo HC-a emerzno kod mene na prozoru kako raste, bez ikakvog đubrenja nisam čak ni vodu dolivao sve je hermetički zatvoreno...
zander attached the following image:
hcemers_1.jpg

kojot
U Zander extra izgledaApplauseApplauseApplausebas se rasiriloThumb up

charuga77
zander je napisao:
Ako se emrzno gaji, tek tad ne treba preterivati sa jakim organskim podlogama jer to moe opet da uniti biljku.
Ko je od ranije na forumu neka se seti kako su biljke kod Moto-a iz Slovenije rasle bez ičega emerzno, samo iz čiste vode...

Evo HC-a emerzno kod mene na prozoru kako raste, bez ikakvog đubrenja nisam čak ni vodu dolivao sve je hermetički zatvoreno...

To je samo ljunak dole ilič
Ja sam budala u Florabelu stavio HC i to je na kraju sprilo to ti kae.
Ovo tvoje Zander je super.

http://dalmacija.atspace.com
zander
Koliko se secam u podlogu sam stavio jako malo zemlje i malo treseta, čisto da nije sam ljunak, ljunak neki iz starog akvarijuma koji nisam ni prao i onda je iz njega izrasla tu jo po koja biljka, Stargrass i E.Viviapara i jo neka nedefinisana... Smile

Probao sam i ja ranije da stavljam ceo sloj zemlje za cveće, tanko, ali je i to mnogo bilo jer u takvim uslovima kad krene da truli taj treset propadne i biljka brzo. Ne treba ni mnogo vode.

A dobar bi verovatno bio onaj kokosov treset za te stvari, to bi bilo super Thumb up

branimir ok
A Zender kopiras Toma lepo lepo Beer.Ja sam misljenja da je od kokosovog treseta za ovakve stvari bolja kamena vuna.Moram ovo da probam pa da vidimo kakvi su rezultati.
Probao sam na riciji ali mislim da je biljka preterano velika i ima ogroman koren lako je za sadjenje Grin jedino to .

isnogood
Kod mene je podloga prilicno "tanka", a tepih HCa prilicno debeo. Toliko debeo da sam morao da ga podsisam.
Ne znam zasto ali to je biljka koja od starta najbolje raste u 160l.

isnogood
Itekako se hrani preko korena

Malo sam prckao i cupkao HC. Kod mene je korenje izuzetno kratko i retko. Takodje nekoliko biljka ide preko kamena i gotovo da nema korenje uopste.

krcko
Kompletan raste na komadu lave, koren ima i počeo je da se sputa i na podlogu. Raste sasvim dobro i u senci ispod flame mossa koji je podivljao na grančici. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Ah bata hc-a BeerBeerBeerBeerBeer

sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs495.ash1/27047_1404716875977_1174024881_1189353_4421962_n.jpg

http://daweedaqua.tk
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta