|
200l - drugi puta
|
| Arcus |
Posted on 31.05.2010 15:50
|

član
|
Obećah nekima na okupljanju da ću pokazati svoj akvarijum. Ovaj scape je star mesec dana (onaj proli je rasturen zbog prevelike količine zemlje koju sam stavio u podlogu,menjao sam vodu i borio se sa algama i nakon dva meseca kapitulirao. 20ak litara zemlje bee 
Poto je moj aparat na izdisaju i slike su loe, snimih video, također loe kvalitete 
Podaci:
Akvarijum: 90*45*50 (d**v) = 200l
Rasveta: 5*39W 6500K viseća, rade 3*39W 10h/dan
Filtracija: Tetratec EX 1200
CO2: iz boce preko difuzora direktno u pumpu
Podloga: vulkanit + ljunak 2-3mm granulacije
Dekoracija: Sunken root,eventualno koji lava kamen dodam kasnije
Ribe: 4-5 malih ancitrusa i 4 mala Mikrogeophagus ramireza. U planu su jo Otocinclus affinis, neke jatne tipa Rasbore i naravno red cherry kozice.
Bilje: pravi popis dodam kasnije jer ge sigurno doći do izmena, u startu sam trpao ta god sam nabavio, a sada polako izbacujem ta mi netreba.
Konačno nabavih flame moss (hvala Rasta), monosolenium (zander ) i microsorum (dexter )
http://www.youtub...rBbN2mdGAs
Najveći problem za sada je bila loa cirkulacija i filtracija.
O tome sam pričao sa nekima na okupljanju. Mislim da će ovo to sam danas napravio uroditi plodom.
http://www.youtub...pHlA3-MpII
Znači glava atman unutranjeg filtera usisava balončiće CO2 i izbacuje ih preko spray bara.
Na izlazu kanister filtera je lily pipe a ulaz sam ostavio oreginalan jer lily pipe ulaz nema dovoljno rupa i strano smanjuje filtraciju.
Nadam se da sada neće biti one bele skrame na povrini jer se ba dobro mreka. Kako će se pokazati ovaj sistem cirkulacije/filtracije videćemo uskoro. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 31.05.2010 16:08
|

član
|
Ancistrusi, Ramirezi, Otići- Junoamerikanci, Rasbore-Azijati. Menjaj stavljanje ovih poslednjih za jato Rodostomusa ili crnih neonki, zelenih neonki, Fantom tetri, bilo kojih tetrica. Ispotuj bar Biotopski ribe. Pozdrav |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 31.05.2010 17:28
|

član
|
krcko je napisao:
Ancistrusi, Ramirezi, Otići- Junoamerikanci, Rasbore-Azijati. Menjaj stavljanje ovih poslednjih za jato Rodostomusa ili crnih neonki, zelenih neonki, Fantom tetri, bilo kojih tetrica. Ispotuj bar Biotopski ribe. Pozdrav
Jo nisam kupio te jatne ribice. Hvala na savetu 
Onda će zaplivati jato rodostomusa  |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 31.05.2010 17:39
|

član
|
jako mi se svidja postavka nemoj samo da preteras sa previse vrsta biljaka po meni ovo jako lepo moze da se odradi sa jedno 5-6 vrsta..super je hardscape, izvestavaj i kaci slike sto pre  |
| |
|
|
| Pejc |
Posted on 31.05.2010 17:42
|

član
|
Odlično izgleda za sad drue Ajde sad neku fotografiju pa da uivamo u detaljima  |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 31.05.2010 18:04
|

član
|
to se tiče slika, moraćete pričekati sledeći update za 10-15 dana, pozvaću prijatelja sa dobrim aparatom pa da slika detalje i napredak.
Ovu rotalu u desnom delu moram skratiti i ubuniti, jo ni c od njenog crvenila za sada. Garant zbog te skrame na povrini i cijanobakterije koja je posledica nedovoljne cirkulacije vode i loe izmene gasova..
Ovo će biti neto između Rastinog stila microsoruma na sunkenrootu i Biobiove divljine Svremenom ću vaditi bilje koje je ovde samo za cikliranje i obikovati skejp.  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 01.06.2010 10:07
|

Administrator
|
Na izlazu kanister filtera je lily pipe a ulaz sam ostavio oreginalan jer lily pipe ulaz nema dovoljno rupa i strano smanjuje filtraciju.
Vidi to nisam znao, znači za taj protok je mali broj rupica na inflow-u, to je ona dugačka ili kratka cevč
Ja te pajpove jo nisam isprobao, ali sad spremam akvarijum gde ću da ih postavim, samo to će to meni i da odgovara jer ja imam bolja iskustva sa slabom cirkulacijom vode, da ne kaem sa jako slabom. Ako ti bude trebalo imam koji inflow vika pa da napravimo to kako treba...
Postavka mi se ovaj put mnogo vie sviđa i to kae Rasta nemoj da preteruje sa brojem biljaka. A reenje je da napravi jo jedan Holandez pa da ima svata od biljaka u rezervi  |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 01.06.2010 11:19
|

član
|
zander je napisao:
Vidi to nisam znao, znači za taj protok je mali broj rupica na inflow-u, to je ona dugačka ili kratka cevč
Ja te pajpove jo nisam isprobao, ali sad spremam akvarijum gde ću da ih postavim, samo to će to meni i da odgovara jer ja imam bolja iskustva sa slabom cirkulacijom vode, da ne kaem sa jako slabom. Ako ti bude trebalo imam koji inflow vika pa da napravimo to kako treba...
Postavka mi se ovaj put mnogo vie sviđa  i to kae Rasta nemoj da preteruje sa brojem biljaka. A reenje je da napravi jo jedan Holandez pa da ima svata od biljaka u rezervi 
Imam onu dugačku i koristio sam ju oko dva meseca i onda izbacio, i najmanji komadić listića odmah zagui 2-3 rupe. Kad dođem do tebe drugi puta smislićemo neto. Treba odraditi inflow neto slično kao kod tetre. Samo treba smisliti način. Zato je outflow odličan Testiraj ti te pajpove pa nam prenesi iskustva, moguće da sam ja imao loe rezultate i zbog protočne pumpe koja nije bila dobro podeena.
Rotalu sam poiao da je ubunim, a jedan Holandez će pasti pri povratku s mora.
E da,poto idem raditi na more 7. i 8. mesec moram ovaj akvarijum pripremiti mogućnostima odravanja mojih roditelja i prijatelja koji će svake nedelje menjati deo vode. Usporavam bioritam ovog akvarijuma i smirujem loptu na zemlju 
Znači smanjujem CO2 koji neće raditi preko noći i drati DC stalno u utom. Reim đubrenje će biti jednom nedeljno mikro, drugi dan makro i izmena vode svake nedelje i to je to. Rasveta ostaje tih 117W na 200l ali 20ak cm odignute od povrine to mislim da neće biti previe.
Imam mesec dana prilagodbe i traenja najboljeg i najjednostavnijeg načina za odravanje ovog akvarijuma. Gotovo svo bilje je nezahtevno po svim merilima tako da nebi trebalo propadati. |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 01.06.2010 21:49
|

član
|
Dobra ti podloga...ne u aq,vec muzicka .
Lepo si ovo slozio...kada se uzbuna bice jos lepsi .
Uz sliku zelimo i spisak biljaka .
Samo napred! |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 02.06.2010 01:47
|

Moderator
|
Znači glava atman unutranjeg filtera usisava balončiće CO2 i izbacuje ih preko spray bara.
Koliko sam mogao da primetim iz spraybar-a izlece gomila mehurica CO2 koji zavrse na povrsini. Dač
Ja sam slicno ovome resio CO2 i bio sam nezadovoljan.
Ti mehurovi uzasno su me nervirali, vizualno, kao i cinjenica da deo CO2 ode van aq.
Preporucujem ti da uradis isto sto i ja: na inflow filtera dovedes crevo koje zajedno sa vodom iz aq vuce i CO2. Kod mene na outflow izlazi voda, a CO2 je potpuno rastvoren. DC je zelen.
Mislim da opterecenja rotora nema jer, barem kod Sere, CO2 prodje kroz kompletan filtracioni materijal dok dodje do rotora. Prilicno sam siguran i da bakterijama u filteru ne smeta ta kolicina CO2 jer je bio filtracija odlicna. U tvom slucaju, sa tolikom Tetrom, ne bi trebalo da bude problema ni sa rastvaranjem ni sa bakterijama.
Imam mesec dana prilagodbe i traenja najboljeg i najjednostavnijeg načina za odravanje ovog akvarijuma.
Djubrim svaki dan isto, a moze se prilagoditi da se djubri svaki drugi dan i vec dva meseca ne menjam vodu u aq... Jedino jednostavnije resenje od toga je da ne djubris.  |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 02.06.2010 10:13
|

član
|
to se tiče tvoga predloga u vezi CO2, izvodivo je samo da ovaj difuzor koji je sada ispod pumpe prebacim ispod inflowa filtera. Nemam prostora za jo jednu pumpu koja će vodu i co2 usmeravati na inflow. Mislim da i ovo reenje (difuzor ispod inflowa) nije loe jer difuzor ba sitno razbija mehuriće i nebih rekao da će biti nekog značajnog opterećenja rotora filtera. Hvala na savetu,napraviću ovako kako sam sad rekao. 
to se tiče zamene vode neće biti veliki problem, sama radnja se vrlo rako napravi (stavi crevo na ulaz ove pumpe i sačeka 10ak min) mogao bih prijatelj dolaziti svakih 7-10dana,ali ako bude mogao izdrati 15dana bez menjanja vode onda je to odlično 
Preključer sam imao generalku, nisam nikakva đubriva za sada dodavao, molim sada pomoć da smislim neki reim s kojim će bilje preiveti taj period od dva meseca.
Uzmimo da je izmena vode svakih 10 dana. Rasveta ostaje ista 117W na 200l ali podignuta 20ak cm od vode, neka radi 10h dnevno.
Mikro:
Profito - pie u uputstvu 10ml na 100l nedeljno, nek se dodaje 2x10ml 3. i 6. nakon izmene vode i to je to,malo manja koncentracija od preporučene al ok. Znam da je bolje razdeliti na vie doza ali ovako će biti jednostavnije mojima.
Makro:
Nitrati - 10ppm
Fosfati - 2ppm
Kalijum - ovoga sam dookativno dodavao, al ajd nek bude 5ppm
dodavati 4. i 7. dan od izmene vode, znači dva puta mikro, dva puta makro u tih 10 dana.
Do sada sam sa đubrenjima bio neredovit i dodavao sam odokativno a poto ne elim da moji dodaju odokativno moram napisati kako,čega i koliko. Kakva imate predlogeč Znam da količina đubrenja ovisi i drugim faktorima akvarijuma (npr podloga) ali pokuaću formirati neku okvirnu koncentraciju i raspored i strogo se pridravati toga ovih 10 dana da testiram. Ako nebude timalo, sledećih 10 dana radim po drugoj emi dok nenađem kombinaciju koja će odrati bilje na ivotu, mada to nebi trebao biti problem jer su sve biljke vie-manje nezahtevne (mahovine, microsorumi,rotara r.,staurogyne, tenellus, korov od BioBio-a )
Edited by Arcus on 02.06.2010 10:17
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 02.06.2010 12:32
|

Moderator
|
Nemam prostora za jo jednu pumpu koja će vodu i co2 usmeravati na inflow.
Mislio sam crevo iz boce direkt u inflow, kroz onu resetkicu. Ali moze i ovako, kako si opisao: difuzor ispod inflowa. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 02.06.2010 12:54
|

Administrator
|
Za Inflow mi pada na pamet jedino ovakvo reenje kao to sam primetio kod Tom Barr-a da je stavio sunđer... U ovoj temi LINK
Dole na inflow-u presečemo ulaznu cev ravno i na nju navučemo sunđer...
Evo te slike
 |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 02.06.2010 13:47
|

član
|
tom barr je na drugar !  |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 02.06.2010 13:47
|

član
|
Nemam je ta presecati, zna da je jedan inflow pukao, gotov posao 
Čini se uredu samo to ću često morati skidati tu spuvicu i prati je od krupnih prljavtina.
Ima jo jedno reenje, mislim da sam negde video da se kupi posebno ovaj inflow za filtere tipa tetra,eheim,fluval...znači samo,zavretak, pa to montirati na onaj moj odlomljeni pajp. 
Ima li neko da komentira reim đubrenjač Trebali nečeg vie/manječ
Arcus attached the following image:
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 11.06.2010 19:13
|

član
|
Update. Evo malo bolja slika 
Lily pipe je razbio onu skramu sa povrine! Kako je rekao isnogood, difuzor je ispod usisa filtera. Čuo sam da to nije dobro jer veća kolićina CO2 na taj način moe pobiti dobre bakterije u filteruč! ta mislite o tomeč
Ovaj raspored granja nije konačan naravno, sve je mobilno, mada ova desna strana mi je bolje posloena. Bilja ima xy vrsta,kako sam ta nabavljao ubacivao sam jer mi je bilo bitno da se to bezbolnije aq zaciklira, kasnije će biti izbacivanje jedne po jedne!
Planiram da mi dominatna biljka iza panjeva bude Hygrophila diformis jer mi je ba dekorativna i trebala bi dobro odraditi efekat dungle. Imam je neto malo pa ću je rairiti i na desnoj strani. U pozadini će biti Rotala R. da se malo zacrveni a ovaj prolaz ću celog ispatosovati sa Staurogyneom kojeg sam jučer posadio (sve osim ovog komadića desno, primeti se razlika po visini biljke) i uskoro dolazi jo.
Ako Bog da da zavrim ovaj scape,prvu fotku napravim sa staurogyneom, a za drugu povadim sav staurogyne i pospem kvarcni pa opet bacim par fotki. Ali to tek na jesen...polako.
Naknadni edit: Zaboravih reći da zadnjih 20ak dana bilje ne raste, čak ni rotala, sve totalno stagnira, o ona smeđa alga mi napala neke biljke, npr blyxu,rotalu, tenellus...ovaj korov kojem zaboravih ime na desnoj strani. Muke novog aq,ali nije ni 1/10 kao to je bilo sa prolim scapeom. Polako se stvari popravljaju. Skrama na silikonu idalje prisutna,grecam je kad god radim izmene vode jednom nedeljno. Zadnje 2 nedelje nisam nita dodavao,osim co2,od ove nedelje dodajem 10ml profita, 10ppm nitrata i 2ppm fosfata,znači jednom nedeljno.
Arcus attached the following image:
Edited by Arcus on 11.06.2010 19:20
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 13.06.2010 23:04
|

Administrator
|
Lily pipe je razbio onu skramu sa povrine! Kako je rekao isnogood, difuzor je ispod usisa filtera. Čuo sam da to nije dobro jer veća kolićina CO2 na taj način moe pobiti dobre bakterije u filteruč! smiley ta mislite o tomeč
Mislim da sa tim nece biti problema.
Nego, zato sad biljke ne rastuč Gledaj odma da ustanovi koji je razlog i to da ispravi, inače će sigurno imati problem sa algama vrlo brzo. |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 14.06.2010 09:43
|

član
|
zander je napisao:
Lily pipe je razbio onu skramu sa povrine! Kako je rekao isnogood, difuzor je ispod usisa filtera. Čuo sam da to nije dobro jer veća kolićina CO2 na taj način moe pobiti dobre bakterije u filteruč! smiley ta mislite o tomeč
Mislim da sa tim nece biti problema.
Nego, zato sad biljke ne rastuč Gledaj odma da ustanovi koji je razlog i to da ispravi, inače će sigurno imati problem sa algama vrlo brzo.
Nije mi jasno ni malo 
Redovna izmena 50% vode jednom sedmično, zadnju nedelju sam dodao 10ml profita, 10ppm nitrata i 2ppm fosfata i malo gvođa,znači posle izmene vode, sat vremena razmaka između đubriva da se stigne pojedino đubrivo rairiti po aq.
Ni rotala neraste, a bar bi ona i ovaj korov desno trebali divljati. CO2 zelenkasto-ućkast.
Jedino na ta bih mogao posunjati je ta loa filtracija zbog koje se se nakupilo ribljeg izmeta po ćokovima ispod rotale i bunastog bilja, pa ću to danas usisati pri izmeni vode i izbaciti ribe (4 ramireza, 4 ancirusa i par otocinklusa) pa ubacim 50ak red cherry kozica i par algara i nita vie dok se nevratim. Ako ta povećana koncetracija ribljeg izmeta nije razlog stagniranja bilja, onda stvarno neznam ta se događa  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.06.2010 10:53
|

Administrator
|
Pre nego to krene na odmor smanji protok i uivaj dok ti biljke rastu da posle nebi pokretao temu; "treća ansa" ili "treća sreća" 
To verovatno neće uraditi jer mnogi savetuju obrnuto, a ti vidi kako hoće.
Ljudi se vrte oko dve greke, jedna je velik protok a druga zemlja za cveće ili bilo koja druga zemlja u tolikoj količini koja se obično savetuje. Bar na naim prostorima...
I ta god ja lupetao ti uzmi pa isprobaj, Sa smanjenjem protoka smanji malo i CO2 da ne bi poubijao ribe...
I čak i taj mali protok koji ostavi podigni u gornje delove akvarijuma, ali kad kaem mali protok, ti gledaj koliko će to da bude ne samo po odnosu 'litara akvarijuma na sat' nego posmatraj malo i kako ti se voda kreće.
Moe da se sloi samnom ko hoće i da kae da lupetam, ali dva dana ti je tema neaktivna i niko ti nije dao bar ni ovakav savet kao to sam ja....
Pozdrav i uivaj na moru
Edited by zander on 14.06.2010 10:54
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 14.06.2010 11:37
|

član
|
Protok je sav u gornjih 5-10cm: lilu pipe od EX1200, protočna sa spraybarem i izlaz EX700. Vidim da se bilje na dnu ne leluja ni malo,npr blyxa, kripte...
Idalje se nazire vrlo malo one masne povrine ali pajp i spraybar se dosta dobro bore s tim,grant će se i to povući u skorije vreme.
Nikako nisam zadovoljan sa filtracijom, ova moja Tetratec EX1200 garant nema jači protok od 300-400l/h i nikako neusisa riblji izmet iako je nominalni 1200l/h. Iz toga razloga ću izbaciti sve ribe i ubaciti veći broj kozica, barem 30ak i moda 2 sijamca i par otocinklusa. Mislim da su i ancitrusi, uz ramireze, moji najveći zagađivači vode. |
| |
|