14.06.2026 08:44
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Havarija
strujas
Obzirom da sam sinoc na okupljanju ovom temom ugnjavio samo deo prisutnih sad cu da sve da vas ugnjavim.
Naime pre 15-tak dana sam formirao akvarium od 130 l (od toga je jedno 70-tak l vode iz starog akvariuma i filtera), podloga je posip za macke a preko njega je sljunak iz starog akvariuma koji sam oprao cim je izvadjen i stajao je tako opran u kofi , dodavao sam CO2 (kvasac-secer). Sve je super funkcionisalo destak dana (sem sto je voda bila blago zamucena), a onda se za jedan dan limun bukvalno istopio, kad sam pokusao da ga iscupam da vidim sta mu je on mi se raspao u rukama. Sutradan su se raspali hrast, valisneria, deo kripti . . .Trenutno odolevaju samo rotala, ricia, neka vrsta polisperme i sagitaria, ali ni one nisu u sjajnom stanju. Iz akvariuma se oseca neprijatan miris, a iz podloge izbijaju mehurici cim se pipne. Izgleda kao neko ozbiljno raspadanje, ali ne znam sta bi to moglo da bude kada u podlozi nema nista organsko. Obzirom da nisam bas iskusan sa cikliranjem (ovo mi je drugo u zivotu), ne znam da li je ovo nesto do cega je uobicajeno da dodje prilikom cikliranja. Sad sanm zamenio 50% vode pa cu da vidim sta ce biti, ali ne znam da li ce to pomoci.
I na kraju samo da kaze: POMAGAAAAAJTE!

krcko
Amonijak, Nitriti, pH, ta moe da prekontrolie od ovogč Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
podloga je posip za macke

Sastavč
Kolicinač
Zasto posip za mackeč
Edited by isnogood on 30.05.2010 18:58

zander
Iz akvariuma se oseca neprijatan miris, a iz podloge izbijaju mehurici cim se pipne.

Nisam imao ovakva iskustva ni sa jednom podlogom. Jedino to mogu da posumnjam je taj posip za mačke, u njega obično stavljaju jo po neki parfem, ali ima i onih neparfimisanih... Koliko si toga stavio i jel si ga meao sa jo nečim ili samo njega tako direkt na dnoč Jer on hoće ba dobro da zabetonira. Ali opet... ne znam ta moe biti.
Bilo bi dobro to kae Krcko da proveri parametre... Na čega smrdi voda č

krcko
Pod jedan, ne stavljaj nikakve organizme u akvarijum, dok se ne rasčisti ta se deava. Pojava mehurića iz podloge se moe deavati samo dok voda ne ispuni sve prazne prostore, istisne vazduh iz podloge. To traje dok sipa vodu i ne pokrene filter. Pokretanjem cirkulacije vode, kroz filter, vodu i podlogu, nestaju svi mehurići, osim onih koji mogu biti nahvatani na staklu. Izlazak mehurova iz podloge nakon ovoga, po onome to sam pričao sa mnogo iskusnijima su samo neeljeni gasovi, koji su u većini slučajeva otrovni, pogotovu na to ukazuje Tvoje spominjanje neprijatnog mirisa. Prekontrolii sve to moe. Pozdrav

Santorini
Dali si svo vreme formiranja akvarijuma i podloge fiksirano gledao u akvarijumč,
Dali ti fali neki ukucanin ili komsijačč
Misli o tome.........Cool

strujas
Svi ukucani su na broju Grin
Posip sam stavio jer nema nista organsko u sebi (cista glina), a ovaj nije parfimisan. Komsija ima isti takav u svom akvariumu bez ikakvih problema.
Mislim da za deset dana nije mogao da stigne da zabetonira, a otrovnih gasova sigurno ima mnogo, ovako nesto nikada nisam video biljka bukvalno propadne za jedan dan, kada je pipnem raspadne se. Probacu par dana svaki dan da menjam vece kolicine vode, pa ako za nekoliko dan nista ne sredim rasturanje pa sve nanovo.

isnogood
Prvi post si zavrsio sa
POMAGAAAAAJTE!

Da bi ti pomogli ljudi su postavljali pitanja na koja nisu dobili odgovore. Kako onda da pomognu Shock
Hajde barem odgovori na pitanje
Na čega smrdi voda č

strujas
E izvini, zaboravih na pokvarena jaja.

krcko
Hm, miris amonijaka. Pozdrav

isnogood
Dr Zanderč Pokvarena jaja, pogacha...

zander
H2S je miris pokvarenih jaja a ne amonijak.
Zato kaem ne znam ta bi moglo da bude, nije organska podloga u pitanju.
Ipak bi bilo dobro proveravati parametre vode bar u startovanju akvarijuma, svata se deava, samo da nije ono to kae Santorini... Wink

Isnoo, dobiće ti svee pogačice Wink
I da dodam, pogledaj u onom tektu to je preveo Daweed o podlozi -Special Kitty- pa kae ovako: Postepeno će omekati i postati blato tako da je najbolje meati ga sa sa drugim sastojcima kao to je ljunak ili pesak i posatviti ga na dno akvarijum.

Ipak nisam to nikad koristio pa ne znam...
Edited by zander on 31.05.2010 00:28

Shone Pa
dacu uskoro izvestaj jos jednog pancevackog akvarijuma sa istom podlogom + terra magma zemlja za cvece - mislim da je problem nesto drugacije vrste - a ne do podloge

recimo PITANJE za strujasa : da li ti se tope biljke koje su stajale u lavoru na terasi 15 dana dok nije zalepljen novi akvarijum č

kojot
H2S je miris pokvarenih jaja

Kao sto rece Zander to je taj gas, jako je otrovan ne samo za zivotinje i biljke u aq vec iz ljude koji zive u toj prostoriji.
Sa vodonik-sulfidom se nije igrati iako ne znamo od cega potice, mislim da je najbolje to rasturiti i ne rizikovati, jer taj otrov ima zbirno dejstvo tako da se nakuplja danima, mesecima u nasem organizmu ...

Takodje posle rasturanja i izlaganja H2S obavezno popiti 2l mleka i par tableta zeolita ili carbo medicinalisa.

strujas
Shone Pa je napisao:
recimo PITANJE za strujasa : da li ti se tope biljke koje su stajale u lavoru na terasi 15 dana dok nije zalepljen novi akvarijum č

Ne sve biljke sem ehinodorusa su nove.

strujas
Zamenio sam jos 2/3 vode ai mi se sve cini da ce ovo morati da se rastura. Mogu li da opet koristim sljunak koji je bio preko posipa, i ako mogu kako da ga pripremimč

zevalicans
Ja koristim posip za mačke ali ne za akvarijum nego za mačke, bezmirisni, razgradiv, sastav 100 bentonitč!
http://en.wikiped.../Bentonite
Neznam da li to ima neto veze....
E sad, iz jednog akvarijuma kada sam vadila ljunak, prokuvala ga i on tako stajao u vodi neko vremei uasno se usmrdeo...neznam zato...kada sam htela da ga ponovo iskoristim , kuvala sam ga jo jedno 5 puta...iskuvavala...dodavala soli...i dalje smrdi kao da je neto crklo ( samo ljunak i to krupniji) tako da sam ga na kraju bacila i nisam ga koristila vie....

krcko
Do sada sam dva puta rasturao jedan akvarijum. Iako ni jednom nisam imao problema sa podlogom, neprijatnim mirisima, zamućenjem vode, ni u jednoj novoj postavci nisam koristio prethodnu podlogu i ljunak. Uvek novo. Tako su me savetovali. Pozdrav

tma1717
kojot je napisao:
H2S je miris pokvarenih jaja

Kao sto rece Zander to je taj gas, jako je otrovan ne samo za zivotinje i biljke u aq vec iz ljude koji zive u toj prostoriji.
Sa vodonik-sulfidom se nije igrati iako ne znamo od cega potice, mislim da je najbolje to rasturiti i ne rizikovati, jer taj otrov ima zbirno dejstvo tako da se nakuplja danima, mesecima u nasem organizmu ...

Takodje posle rasturanja i izlaganja H2S obavezno popiti 2l mleka i par tableta zeolita ili carbo medicinalisa.

u malim količinama otrov, a u velikimč http://www.b92.ne..._id=391636 (klik na naslov)

sorry za off

i ja bi sve rasturio, pa sve ponovo

dexter
isnogood je napisao:
Dr Zanderč Pokvarena jaja, pogacha...

pogacha GrinGrinGrinGrin

www.aquaplants.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,780 jedinstvenih poseta