14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Posetite
 Print Thread
Amazon molly -sve zenke
paleoglodit
Procitajte ovde o tome kako prezivljava vrsta Poecilia formosa koju cine samo zenke.

"Vrsta ribe sacinjena iskljucivo od zenki, je prezivela 70 000 godina bez seksualnog razmnozavanja kako veruju strucnjaci.

Naucnici Univerziteta u Edinburgu smatraju da Amazon molly upraznjava posebne genetske "trikove' za opstanak kako bi izbegle izumiranje.

Primerci zenki nadjeni u Teksasu i Meksiku, mesaju se sa mizjacima drugih vrsta kako bi aktivirale svoj proces reprodukcije .

Potomci su klonovi svoje majke koji ne nasledjuju bas nista od DNK muzjaka druge vrste......"

Citaj dalje u clanku: LINK
Edited by paleoglodit on 18.05.2010 23:18

krcko
Ako ovo vide i Nae devojke Through wall. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Rasta
bas zanimljiv clanak...nisu naveli sa kojim vrstama se ukrstaju Shock

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
paleoglodit
Verovatno sa srodnim vrstama.

Mada sam ja nacuo za tako nesto i za neku nasu recnu ribu.... Mislim da se radi o Prespanskom jezeru... ili je neki slican fenomen u pitanju.... ne mogu sa da se setim imena ribe a i ako se setim bice na GrckomGrin

paleoglodit
krcko je napisao:
Ako ovo vide i Nae devojke Through wall. Pozdrav

Ako to vide.....mozda ce se plasiti da se izmesaju sa drugim vrstama Grin E sad da li je to dobro ili lose.....hm kako se uzmeGrin
Edited by paleoglodit on 18.05.2010 23:28

marko_pa
Babuska bi trebalo da je u pitanju.

photoivek
paleoglodit je napisao:
....
"Vrsta ribe sacinjena iskljucivo od zenki, je prezivela 70 000 godina bez seksualnog razmnozavanja kako veruju strucnjaci....

...Potomci su klonovi svoje majke koji ne nasledjuju bas nista od DNK muzjaka druge vrste......"

mislim da ovo isto vai i za biljne vai ili tako nekog sličnog-malog insekta tako da ove ribe nisu jesinstveni slučaj....

https://minepi.com/photoivek
Arcus
svaka čast to si ovo iskopao i podelio s nama. Applause Zanimljiv članak Thumb up

Thalassoma
Ovo je stvarno potpuno fantastican trik prirode! Hvala na ovompodatku!

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Partenogeneza ili ginogeneza je nacin razmnozavanja gde se na potomstvo prenosi samo majcin genetski materijal. Spermatozoid srodnih vrsta inicira pocetak razvoja majcine diploidne jajne celije bez direktnog spajanja sa istom.
Ovaj nacin razmnozavanja cesto je prisutan i kod ribe nazovi nasih voda (nije autohtona vrsta nego je introdukovana) popularnog pecaroskog imena Babuska....Wink

Naknadni edit:
Ne mali broj ribljih vrsta pribegava ovom nacinu razmnozavanja pri odredjenim uslovima u okruzenju, ali da ga neko fura 70000godina kao ove moli amazonke to je vec rekord vredan paznje. Cool

Naknadni edit2:
Ovaj metod razmnozavanja bez problema se inducira u labaratoriji i cesto se primenjuje i u ribnjacima za tov i kod sarana, amura,....
Edited by biobiofizicar on 20.05.2010 00:16

paleoglodit
E toooo Biofizičaru Applause . Evo ovde jasno pie LINK

To je ta vrsta a koliko znam ona narusava domacu ekologiju na neki nacin. Negde sam citao o tome. Kako kazu babuske, mnozeci se na taj nacin povecavaju svoju populaciju na racun drugih vrsta i menjaju analogiju ukupne riblje populacije. Na neki nacin su kao korov.

Cudno ali na ovom linku u zaglavlju pise korov.... Da li to ima neke vezečFrown
Edited by paleoglodit on 20.05.2010 00:44

npopov
Ako mogu da se kloniraju sta ce im sperma drugih vrstač Nije mi jasno sta se desava posle razdvajanja hromozomač Umesto da se spoje sa muskim, zenski hromozomi se spajaju medjusobnoč Kao neko ko je totalni laik za genetiku, ovo mi deluje totalno nemoguce.Smile

Dejan Stefanovic
pa ako je diploidna jajna celija nema razdvajanja hromozoma... klasicni gameti su haploidne celije... bilo bi cudno da budu oplodjene spermatozoidima drugih vrsta koje imaju razlicit br.hromozoma, t.j. pri spajanju dve polne (haploidne celije) nije mi jasno kako zenska celija moze imati 49, a muska 52 hromozoma, a da potomstvo bude normalno i zdravo... mozda je konstatacija cudna ali mi je to proslo kroz glavu i pre 8-9 god. dok sam ucio bioligiju, tada to pitanje nisam resio Red card... posle su dosli dr.ispiti i ja sam na to zaboravio dok me sada niste podsetili, pa ako neko zna zamolio bih da razjasni.

naknadna izmena teksta

potrazio bih sam u knjigama iz genetike ali izgleda da sam sve nakome dao, pa ne mogu da nadjem...
Edited by Dejan Stefanovic on 04.02.2011 02:51

biobiofizicar
Uopste im nisu potrebni spermatozoidi za oplodnju i spajanje sa jajnom celijom. To su diploidne jajne celije sa 2n brojem hromozoma. Potrebni su im muski pripadnici srodnih vrsta samo da simuliraju proces parenja kako bi krenulo lucenje hormona, itd u telu zenke. Onda se ove 2n jajne celije zenki posle ovog virtuelnog sexa "aktiviraju" i pocinju razvojni ciklus kao oplodjene jajne celije... Neki put kod nekih vrsta je dovoljan samo virtuelni ljubavni ples, neki put i dve zenke iste vrste mogu da ga odigraju, a neki put su potrebni i spermatozoidi srodne vrste da svojim glavicama pokucaju na ulazna vrata 2n jajne celije. Ona ih svakako nece pustiti unutra (posto je vec 2n), ali ce ovo kucanje uz ostalu biohemijsko-hormonalnu corbu koju je srodni muzjak- tudjin izbacio inicirati (zapoceti) proces embriogenog razvoja ovih 2n klonova majke.

Dejan Stefanovic
Hvala.

npopov
Hvala. I dalje mi je sve ovo jako fascinatno.

paleoglodit
Svaka cast bio na ovom naucno popularnom objasnjenju koje moze svaki laik da razumeApplause

Ljichijana
Rondajući po forumu, natrčah na ovu temu... Jes' da malo kasnim sa pisanjem, ali moram da podelim ovu priču sa vama. S obzirom da idem na pecanje od svoje 3 - 4. godine, imala sam prilike da se uverim u istinitost ovog fenomena. Pre 27 - 28 godina učili smo iz biologije (u srednjoj koli) o ribama... S obzirom da sam se do tog doba napecala i načistila babuki, ponosno sam ustala i profanki i drutvu iz odeljenja ispričala tu neverovatnu i istinitu pričicu. Istakla sam da je to moj tata odavno primetio,... pa mi je pokazao, ... eto ja se uverila čisteći tolike babuke... Vezla sam priču očekujući pohvalu i peticu... Kad ono... Dobila sam groznu kritiku od profanke, najstranije me je nakrpila da: "lupetam gluposti, pričam kojeta, verovatno sam sanjala, to nije moguće, znam li ja ta pričam..." ... Zevala sam, hvatala vazduh ustima (kao riba na suvom) pokuavajući da kaem jo neto, da je ubedim... I nita... Sela sam posramljena kao nikad u ivotu, čini mi se... Dolo mi je da joj prospem pred noge čuvarku babuki i da ih pred njom čistim ne bih li joj dokazala, ali... Nisam imala snage. Naravno, dobila sam peticu na kraju godine. Tu gospođu i taj blam nikad neću zaboraviti.
Edited by Ljichijana on 16.04.2011 01:47

paleoglodit
Neka si nam to ispricala. Uglavnom sad tebe vise nije sramota a profesorku bi trebalo da bude....Grin

Ljichijana
paleoglodit je napisao:
Neka si nam to ispricala. Uglavnom sad tebe vise nije sramota a profesorku bi trebalo da bude....Grin

Grin Grin Grin Applause Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta