14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Zelena koncasta alga
paleoglodit
Da vas pitam. Da li bi ona nestala usled pojacane cirkulaciječ Da stavim neki power headč
(I jedna primedba-predlog. Mozda bi bilo korisno otvoriti poseban forum za alge jer one ne spadaju u biljke (koje zelimo) ali takodje ne muce samo pocetnike nego i one "advanced", a treci razlog je da kad nas muci neka alga lakse nam je da nadjemo po naslovu foruma nego da se pitamo u kom su one forumu. Ač Sta mislitečWink
Edited by paleoglodit on 28.03.2009 12:23

deep blue
Daj neki link da vidimo koja je.Pojacaj cirkulaciju 5-10xaq/h(povrsina 1/3 a doje oko 2/3,pojacaj i stabilizuj CO2 i uvedi ga u strujanje vode,nepreteruj sa tecnim gvozdjem,pazi na temperaturu,vakumiraj dno i peri filter(ovo je jako bitna stvar koje se malo ljudi pridrzava),kako prihranjujes biljkeč,koliko imas ribe u aq,koliko i kakvog svetla(o ovome je cini mi se najveca utopija za pricu),koja tvrdoca vode je u aq(sinoc smo o ovome imali zanimljivu diskusiju kod mene)čsta imas u podlozi i dali cesto cupas biljke iz podlogečkoliko je star i koliko je ubiljen aq(sto vise biljaka manje algi posebno onih koje lako i brzo rastu),koje algare imas....itd.Ideja za alge je odlicna!

paleoglodit
Aq star 6 meseci i nije imao te probleme dok nisam ubacio liaeopsis. On nesto nece da napreduje i na njemu je sve pocelo. Primecujem da ova alga napada rane biljaka u pocetku. Znaci i na HM posle sisanja. Jeste bilo nekih manjih uznemiravanja posloge ali sam menjao vodu odmah. Dodajem samo fluorish excel i algi ostalih vrsta nema (samo malo tackaste na Nani), a staklo je totalno cisto od algi.

Ne djubrim za sada, jer je podloga bogata tresetom i tetrinom zemljom.Mislim bojim se da pocnem sa djubrenjem. Sigurno je zelena koncasta. To je ona jaka kao kosa i tamno zelene boje sto se zakaci dosta cvrsto pa kad je vadis ona je kao vuna i ume da iscupa neke delove biljke. Nije bas da je podivljala ali... Aq je 35 lit i svetlo oko0,9 watti po litru neke leve "no name" T5. Ta alga se pojavila i u drugom aq sa drugim uslovima (CO2, bolje i jace svetlo ,+ i zemlja za cvece))posebno na ostecenjima biljki a takodje prvo na lilaeopsisu.
Jednom sam je utamanio sa Eritomycinom ali evo opet pocinje polako.
Aq je dosta ubiljen.Zbun hemianthusa zauzima polovinu zapremine aq. Nego sta sa temperaturomč Ona je 24C. Ima oko 40 gupika vecinom mladunaca (sta da radim nakotile se a bilo je samo 4 Smile )

.Algare nemam, ali imam tri kozeGrin. Nego da li je tacno da ce to pojesti gupike ako ih ostavim par dana gladneč Nesto mi to neverovatno deluje jer je alga jako zilava.
Edited by paleoglodit on 28.03.2009 13:49

photoivek
paleoglodit je napisao korisnik:
I jedna primedba-predlog. Mozda bi bilo korisno otvoriti poseban forum za alge jer one ne spadaju u biljke (koje zelimo) ali takodje ne muce samo pocetnike nego i one "advanced", a treci razlog je da kad nas muci neka alga lakse nam je da nadjemo po naslovu foruma nego da se pitamo u kom su one forumu. Ač Sta mislitečWink

rečeno-učinjeno!
takođe je tama tamo preseljena!
hvala na savetu!
Wink

https://minepi.com/photoivek
paleoglodit
Hvala i vama na ucinjenom.Wink

Kum 1229
Koliko ja znam da alge jedu platike i to poprilicno,cuo sam od dosta ljudi da bas lepo tamane alge skoro svih vrsta (mislim na cupave,koncaste), a da se gupike ne spominju u toj radnji. No no pozz paleglodit
Edited by Kum 1229 on 28.03.2009 14:08

paleoglodit
Neverovatno ali nadjoh ovaj tekst:
"Green Thread Algae
Unfortunately, this algae actually occurs only when all conditions are RIGHT with an aquarium, namely clean, well fertilized water! So their presence is a good signč Cureč Remove by hand being careful not to pull up the plants with them in the process."
Zelena koncasta alga
Na zalost, ova alga se ustvari pojavljuje samo kada su svi uslovi ISPRAVNI u akvarijumu, zapravo cista, dobro djubrena voda!Njihivo prisustvo je dobar znakč Terapijač Pocupajte je rukom pazljivo da ne izcupate biljku zajedno sa algom.
ShockShockShock LINK
A negde sam jos procitao da ova alga trazi bas iste uslove kao i biljke te je zato i zeznuta.ShockThrough wall

Pogledajte i ovo sa fotkama. Tu nema specijalno navedene ove alge LINK

Da li sad treba da sam srecan sto imam ovu algučččFrown
Edited by paleoglodit on 29.03.2009 00:30

deep blue
A sad je vec jasnije.Pocni da dodajes KNO3 i KH2PO4.Neznam kakav ti je CO2 boca ili DIYčJa sam pronasao da su u mojim aq. najveci uzroci algi CO2(otkrio sam toplu vodu zar neGrin),neprihranjivanje sa makro i micro i odumiranje ili raspadanje neceg u aq.Jedino sto nisam nikada kompletno odstranijo je kladofora,prema njoj sam bio inferioran verovatno sto se lako povadi rukama nijednu drugu algu nisam imao.Tackasta na nani je nedostatak fosfata.kakav ti je perlingčKod mene u 250l na 145w t8(sa dobrim reflektorima)/45cm dubine biljke perlaju kao rasaprsivaciGrina,vise uopste nisam pristalica jakog svetla u zavisnosti od dubine aq. t8 ili t5HO od 0,4-0,6 je sasvim dosta.Sa HQI se mozes igrati ako je jako podignes ga a ako je slabo spustis,ono je dosta univerzalno.Pitao sam za temperaturu jer se neke biljke pocnu raspadati na preko 26C i na njima se hvataju alge koje se kasnije sire.

Kum 1229
Napisacu jedno moje misljenje sto se tice odrzavanja akvarijuma,kako nebi doslo do pojave algi,bar je kod mene tako i od kada se pridrzavam ovoga ja nemam algi znaci NEMAM ALGI Grin . Radi se o tome da je akvariujum jedan zatvoreni prostor u kome rastu biljke i zive ribice. Do zakljucka sam dosao tako sto sam stavio sebe u poziciju kao sto mozete i vi,i zamislio situaciju sta bi bilo kada bi ja bio zatvoren u recimo 30 kvadrata i radio sve svoje nuzde i ostale prljavstine jedno mesec dana,a da se pri tom nisam nijednom okupao,obrisao,izvetrio prostoriju, sta bi se stvorilo u toj zagusljivoj prostoriji cega bi sve bilo pitaj boga. E upravo ova situacija me je navela da razmislim malo o svom akvarijumu od 170l i tako mi sinula ideja da pocnem sa redovnim izmenama vode svaka tri dana 70l posto sam ranije tu kolicinu od 70l menjao na 7-8 dana i nije bilo dovoljno,neko ce reci da je puno,a neko da je malo. Sa ovim izmenama i bez dodavanja co2 ja upste nemam algi,smatram da je ovaj deo odrzavanja najbitniji faktor protiv algi i stojim cvrto iza svoje izjave. Znaci nikakve hemije,pojacavanje co2 i ostale stvari nego redovna zamena vode, znam da nisam jedini koji je ovo rekao za borbu protiv algi ali sam hteo da otvorim oci Shock ljudima koji nemenjaju redovno vodu da pocnu sa time. E sad mozda neko radi sve suprotno od mene pa opet nema algi,ali ja stojim iza svoje konstatacije. Pozdrav ljudi,nadam se da sam bio od pomoci i necu vise ovako dugacko Grin Beer

paleoglodit
Od djubriva imam tecni tetrin PlantaMin sa makro i mikro elementima. Na flasici pise da ne sadrzi slobodne nitrate i fosfate koji pospesuju rast algi.

Da li to znaci da sadrzi nitrate i fosfate u nekom drugom oblikuč Ne slobodnomč
Vodu menjam nedeljno 50 %.Ne mogu vise jer iimam i druge aq pa bi to bilo mnogo posla.U aq gde dodajem CO2 je DIY varijanta ali boca je vec stigla pa cu nju da stavim. Eto sad sam ubacio jedan power-head u ovaj mali(35lit) da vidim i to hoce li pomoci.Frown
Hvala vam na savetima .
Edited by paleoglodit on 28.03.2009 21:42

deep blue
paleoglodit je napisao korisnik:
Od djubriva imam tecni tetrin PlantaMin sa makro i mikro elementima. Na flasici pise da ne sadrzi slobodne nitrate i fosfate koji pospesuju rast algi.

Da li to znaci da sadrzi nitrate i fosfate u nekom drugom oblikuč Ne slobodnomč
Vodu menjam nedeljno 50 %.Ne mogu vise jer iimam i druge aq pa bi to bilo mnogo posla.U aq gde dodajem CO2 je DIY varijanta ali boca je vec stigla pa cu nju da stavim. Eto sad sam ubacio jedan power-head u ovaj mali(35lit) da vidim i to hoce li pomoci.Frown
Hvala vam na savetima .

Zapravo su moji akvarijumi imali najmanje algi kad su fosfati bili oko 1-2 a NO3 oko 10-20.

deep blue
Panco je napisao korisnik:
Moje iskustvo sa zelenom koncastom algom: smanjiti prehranjivanje sa mikro elementima preko sprica cim se malo pretera pogotovo sa gvozdjem ova alga krene kao luda.Ali tu moze da se desi drugi problem ako nemas dovoljno mikro elemenata u podlozi dolazi do odumiranja biljaka a onda si usao u zacarani krug.Iskustvo: borba sa istom u trajanju od godinu dana.Probao sam sve sto su savetovali nadri strucnjaci koji nisu imali problema sa istom i oni koji su imali pa rekli da su se resili iste pa posle kada pogledas njihove postove vidis da se nisu resili nemani.danas kad sam presao na prehranu koja se zasniva vise preko korena imam mozda 5% te nemani koja me je ubijala u prehodnom periodu.Through wall

Ko zna sta ces tek sa tim sistemom da otkrijesčSta ces raditi kad prestane da funkcionise podloga,kad se iscrpu mikroelementi za 6-9-12 mesecičImaces dve opcije ili ces poceti opet da prihranjujes kroz vodu ili ces menjati podlogu.Prihrana kroz vodu nije nikakav bauk,pogledaj Dexov akvarijum ili moj iz stana.Po koja kladofora gde voda neprotice i to je bilo to.A moj i Dexov sistem je EI ili ti over dosing.Najbolji sistem je po meni nesto kao sto Amano radi podloga+voda(mada je kod njega CO2 tanak,vise mi se svidja Barr sistem sa 30+mg/l CO2 i dobrim strujanjem vode,nesto kao Cauaqua).Zivotni vek podloge se produzava.On prihranjuje manje zbog meke vode i njegovog NPK sistema u kojem ima i amonijaka i ureje.Naravno ostaje sistem guranja u podlogu raznih prihrana ali nesto bas u to neverujem mislim da je voda ipak za vecinu biljaka bolja(neke biljke ce sigurno dati bolje rezultate kad im stavimo prihranu pod koren).
Edited by deep blue on 29.03.2009 00:09

paleoglodit
Ova neman i dalje napreduje i pored cescih izmena vode. Ima je svuda : kako u mracnim coskovima tako i na jakom svetlu kako na kamenju tako i na biljkama.Neke biljke ne dira. nesto se bojim stvarno da cu je tesko unistiti.Drugih algi nema osim minimalno tackaste.
Uopste sad kad se zapitam kako se alge stvore ni iz cega. Mislim cime se one razmnozavaju. Recimo iskuvamo vodu, stavimo u aq. I iz toga se stvore alge. Jel su one svugde prisutneč
Sve ce mi propasti zbog ove napasti za koju predosecam da je neunistiva.Angry
cladophora
Edited by paleoglodit on 09.04.2009 19:23

deep blue
To je zato sto nisi kompletirao sistem.Nesto nedostaje u sistemu.Ako tvrdis da imas dosta CO2 ja bih jednostavno izvadio tu podlogu sto otvrdnjava vodu,rucno uklonio alge sa starog bilja,dodao jos brzorastuceg i poceo bih sa dodavanjem KNO3 i KH2PO4.Nemoj dodavati ribu prvih mesec dana i polivaj sa CO2,zatim algari par nedelja i onda tek riba.Da,Easy Carbo i sl. prvih mesec dva su dobrodosli,kasnije oceni sam.Creva i filter cisti pod obavezno.Da,mahovina je biljka koja najvise privlaci koncaste alge.Nju stavi tek kad se akvarijum smiri i stabilizuje.Manje svetla,manje svetla,manje svetla.......vise CO2,protoka i prihrane i biljaka.
Edited by deep blue on 10.04.2009 09:54

paleoglodit
Poslusacu te Blue evo kupio sam 1kg KNO3 i 1kg KH2PO4.
Samo da nadjem jos burad gde cu to da zamesamGrinGrinGrinShock
Salim se ako budem dolazio mozda i ponesem malo KH2PO4 ako nekom treba da ne bi kupovao i burad.GrinGrinGrin

paleoglodit
Izvrsio sam test na -NO3 i na moje zaprepascenje je -NO3 ravan nuli. Dan sam dodao toliko rastvora KNO3 da bi dostigao 5ppm medjutim uspeo sam da podignem -NO3 samo na 2.5ppm.Odmeravanje je radjeno kasikom za sirup mada ne vidim zasto ne bi mogla kuhinjska vaga kada su u pitanju 80g KNO3Frown
Takodje sam dodao i KH2PO4 mada nemam tester za -3 P04. To sam uradio oprezno sa ciljem da dostignem 0,5ppm Znac ipak sam malo hranljive podloge stavio kad se ovako brzo iscrpla.
Predpostavljam da treba postepeno povecati doziranje.

Vidim sad jos vece zaprepascenjeShock Gupikarijum od 35l sa oko 40-60 gupika svih uzrasta (prenaseljenost) takodje -NO3 = NulaShock. I tamo je perisutna ista alga. Ne mogu da verujem!!! Sad mi je jasno zasto ja HM stagnirao u rastu. Zanci i tamo je podloga pojedena pa cak ni izmet guplji ne pomaze kolika je potrosnjač Am I right ččč
Edited by paleoglodit on 11.04.2009 14:12

deep blue
Moguce,dobro je imati jedan ili nekoliko eksperimentalnih akvarijuma.Nikad se nezna.Hm....svaki akvarijum ima drugaciji metabolizam i to svaki dan.u jedno sam siguran.Ako su ostali uslovi zadovoljeni N i P nece uzrokovati alge,cak stavise.

paleoglodit
Posle par puta dodavanja makro elemenata alga je stagnirala. Ono na sta sam najvise sumnjao je nedostatak Magnezijuma te sam i njega ukljucio u prihranu kao i fosfate i nitrate pa i mikroelemente u paketu bez posebnog dodavanja gvozdja.
Naravno bilje je podivljalo toliko da se u toku jednog dana vidi rast (izbilo je i iznad povrsine) i ispada da mora da se orezuje bar jednom nedeljno . Sta cu sadčččThrough wall Nisam ocekivao ovakav belajShock
Jos nisam zamenio podlogu. Veliki posao. Sad bi bilo bilja za jos 5 set up-ova.
Mozda uskoro doputujem kad regulisem ove dzungle i podlogu na brzinu jer kome god ostavim na cuvanje bojim se da ce bilje izaci i van aq pa necu moci da otvorim vrata od stana kad se vratim.
eto mi ga NA! HIGH-LIGHT AKVARIJUMThrough wall
Edited by paleoglodit on 23.04.2009 07:52

deep blue
Odgovor je jednostavan,smanji svetlo ili ga odigni (od akvarijuma) ako mozes.samim tim ces moci da smnjis i prihranu malo npr.1/3 doze.nezboravi da se nedeljno menja 1/2 vode a 1 mesecno mozes i vise npr.75% da malo resetujes sistem.Bilje voli svezu vodu ma koliko god mi uspevali da odrzimo ok akvarijum i bez toga.

kera
-Ja sam pored high tech dodao jos jedan low light istih dimenzija(oko 300 l)
-Ubacio sam u njega florabelu i masu biljaka , slucajno(utvrdio da ih fali) sam poceo da dodajem nitrate kao i u high tech i u mjesec dana ih digao na preko 80ppm(po jbl no3 testeru) , nisam imao algi osim malo staghorna kojeg su kasnije sijamci potpuno ocistili i malo klodafore koja je poslije sama nestala ..
-Uginulo mi je par kozica (preko 80ppm nitrata) pa sam hitno radio izmjenu 30% vode , ... - ... Ono sto je interesantno je da je nedugo nakon tog smanjenja nitrata pocela da mi raste zelena koncasta(vunasta-kao da malo skripi u rukama dok se prstima vuce sa biljke )...
-U tom akvariju takodjer dominira veliki zbun hemiantusa m. , a iz njega strce krakovi liscimahije - hemiantus mi odlicno napreduje , ali iz nekog razloga suse mi se stariji listovi lisimahije i cini mi se kao da iz tih ostecenih listova cure hranjive materije zbog kojih se javlja prilicno puno zelene koncaste...
-Zaista nemam ni jednu drugu algu i pored fotoperioda od 16 sati(ni gsa) dodajem co2(drop ceker svijetlo zelen) , dobar kvalitet vode(easy life ffm) , cak mi i puzevi umiru (vjerovatno od gladi)...
-Ono kako ja razmisljam je ako uspijem da rijesim zasto mi se suse listovi lisimahije - to ce biti i rjesenje zelene koncaste...
-Trenutno najvise sumnjam na puzeve(one male smedje sto ih svako ima) , ali isto tako mi je cudno zasto je pocela bas kada sam spustio nitrateččč
-Znam da lisimahija voli nitrate , ali opet valjda joj je dosta 30 ppm...
-Jedino stoji i ona da testovi nisu bas pouzdani i da treba vjerovati samo svojim ocima(ono sta nam biljke kazu) , ali svo ostalo bilje izvrsno napreduje jedino lisimahija i po njoj ta koncasta BESTIJA...
-Niko stvarno nije pomenuo puzeve i da u akvarijumima sa kvalitetnom vodom gdje nema dovoljno hrane (algi) i bilje dobro napreduje , mozda oni krenu sa ostecenjem biljke i tu se javlja koncasta..Through wall
-Ma ubacio bih odmah dvije bocije da i to provjerim , ali mi zao kozica ...
-Trenutno pokusavam snaznom aeracijom po noci da dignem oksigen (tako sam rijesio crnu-sivu cupavu) , pa cemo vidjeti sta se jos moze uciniti(slama vrba itd)Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,385 jedinstvenih poseta